Itt van az ősz, itt van újra – Kezdjük a fűtési szezont a megfelelő nyílászárókkal!

Itt az ősz vége, közeledik a hideg idő. Ilyenkor nem csupán mi öltözünk egyre melegebben, vastag kabátot, sapkát húzunk, de odafigyelünk arra is, hogy otthonunkban kellemes hőmérsékletet teremtsünk. Sokan elfelejtik azonban, hogy otthonunk temperálásában nem csak a megfelelő fűtési rendszer van segítségünkre, de a kiváló minőségű nyílászárók megválasztása is elengedhetetlen. A kulcs a szigetelésben rejlik.

A cikket szerkesztette: Hörmann Hungária Kft.

Otthonunk őrzője, védelmezője, mely óv az illetéktelen behatolóktól, a hidegtől és a forróságtól – ez a bejárati ajtó.

A Hörmann modern bejárati ajtói egyszerre többféle elvárásnak is megfelelnek – biztonságosak, hőszigetelők, tűzállók – és szinte bármilyen típusú házhoz, lakáshoz illenek. Ugyanilyen fontos a garázskapu, amely szintén egy hosszú távú beruházás, általában évtizedekre választjuk. A bejárati ajtóhoz hasonlóan a garázskapu befolyásolja többek közt az otthon biztonságát, a ház esztétikáját és a kiadásokat. A tökéletes otthonképet úgy érhetjük el, ha a garázskapu és a bejárati ajtó összhangban vannak egymással. Európa piacvezető ajtó- és kapugyártójának kínálatában ilyen kombinációk is elérhetők, többféle választási lehetőség adott. A Hörmann portfóliója több mint 70 bejárati ajtó modellt tartalmaz, 11 színárnyalatban. Az alapfelszereléshez 5 pontos automata zár is tartozik. A H-5 automata biztonsági zár mechanikus működésű, önmagától reteszelődik, amint a kioldónyelv az ajtószárnyba nyomódik.

A fűtésszámla a rezsiköltségek jelentős részét teszi ki, ezért rendkívül fontos, hogy a bejárati ajtó megfelelően hőszigeteljen. A ThermoPro acél bejárati ajtók ennek az igénynek felelnek meg: szépek, 8 pontos reteszeléssel gondoskodnak a biztonságról, körbefutó dupla tömítésük csökkenti a hőveszteséget, a lábrésznél lévő kiegészítő kefetömítés szél és vihar ellen is védelmet nyújt. A kiváló ThermoPro Plus bejárati ajtók egy síkot alkotó felülettel, 65 mm vastag, PU-kihabosított, belső szárnykeretes és vastag falcos acél ajtólappal rendelkeznek. A ThermoPro Plus két modellje kapható az M bordás szekcionált garázskapuval azonos kivitelben. Passzívházakhoz ideális megoldást jelent a ThermoCarbon alumínium bejárati ajtó. Az acél szekcionált garázskapuk 15 azonos árú, népszerű színből, valamint a RAL skála kb. 200 színéből és 6-féle Decograin dekorfelületből választhatók. Tömörfa szekcionált kapu kétféle fafajtában – luc- és Hemlock fenyő – elérhető, a felületek lazúros színbevonatot kapnak, melyek nyolcféle színből választhatók, így a bejárati ajtóhoz, illetve a ház összhatásához igazítható.

A Hörmann érdekes megoldást ajánl a homlokzatkialakításhoz: az ALR alumínium szekcionált kaput úgy építi be a homlokzatba, hogy az szinte láthatatlan, kapuburkolatként pedig tetszés szerint lehet használni fát, kerámiát, fémet, műanyagot. Egy klasszikus vagy szecessziós stílusú épülethez tökéletes kiegészítő lehet az impregnált, fehérre alapozott, tömörfa kazettás kapu. A hagyományos családi ház különlegessé varázsolható például egy Silkgrain felületű, a homlokzat színéhez illő, L bordás kapuval, amitől az épület szinte megújul. Rusztikus kapumotívumokkal vagy egyedi kialakítású design fakapuval egyedi hatás érhető el. A garázskapun megjelenhetnek a kedvenc mintáink, monogramunk, a házszám – elég ehhez egy egyszerű rajz –, és a garázs kapu elkészül tömör fenyőből, sőt a kapu kaphat vasalatot, díszfogantyút is. Ráadásul a Hörmann minden kapuhoz egy vele külsőleg teljesen megegyező, praktikus garázsmellékajtót is kínál.

A Hörmann termékpalettájában garantáltan megtalálja mindenki a háza stílusához, színéhez, bármilyen egyedi igényéhez tökéletesen alkalmazkodó bejárati ajtót, garázskaput.

Kapcsolat
Bemutatóterem
3D bemutatóterem
Hörmann Hungária Kft.

Forrás: Hörmann – Házbejárati ajtók katalógus – Thermosafe 895

Az év minden szakában törekszünk arra, hogy otthonunkban kellemes hőmérséklet uralkodjon: nyáron a hűvös levegőt őrizzük, amíg lehet, télen pedig a meleget igyekszünk bent tartani. A meleg levegő könnyen kiszökik a lakásból vagy házból, így előfordulhat, hogy a hosszú, hideg hónapok alatt az utcát vagy a lépcsőházat is fűtjük. Ha szeretnénk ezt elkerülni, a megfelelő szigetelés elengedhetetlen.

Egyre többen döntenek építkezéskor passzívház mellett, melynek a minősítés elnyeréséhez elengedhetetlen feltétele a kitűnő energetikai kialakítás. Az így kialakított házak szigetelése egészen kiváló, nincs huzat és minimális az energiafelhasználás, amivel nem csupán környezetünket óvjuk, de pénztárcánkat is kíméljük. Mindebben pedig a megfelelő nyílászárók kiválasztása segíthet.

Forrás: Hörmann – Házbejárati ajtók katalógus – Thermosafe 650

A nyílászárók kiválasztásakor a hőhídmentesség igen lényeges. A hőhidak az épületszerkezet azon elemei, melyeken keresztül könnyebben távozik a hő. A megfelelő nyílászárók kiválasztásával ez a minimumra csökkenthető – ezt nevezzük hőhídmentes kialakításnak. A Hörmann hőhídmentes bejárati ajtói minden tekintetben megfelelnek a passzívház kialakításához szükséges paramétereknek, így passzívház építésekor is tökéletes megoldást jelentenek.

A megfelelő szigetelés természetesen nem megy az esztétikum rovására, hiszen a hővédő Thermo üvegezésnek köszönhetően az üvegbetéttel díszített ajtók is kiválóan szigetelnek. A Hörmann alumínium ThermoSafe és ThermoCarbon házbejárati ajtói hőszigetelés terén a legjobbat nyújtják. A kimagasló szigetelési értéket biztosító, háromrétegű hővédő üvegezéssel ellátott ThermoSafe ajtó megfelel az alacsony energiájú passzívházakkal szemben támasztott követelményeknek. A ThermoCarbon házbejárati ajtók még ennél is tovább mennek: a 100 mm vastag, a tokkal egy síkot alkotó ajtólapnak, a karbon- és üvegszálas hőgátnak, az alapkivitel részeként adott három- vagy négyrétegű hővédő üvegezésnek és a háromrétegű tömítettségnek köszönhetően hőszigetelés terén a maximumot nyújtják a passzív házak számára.

Forrás: Hörmann

Cégtörténet

A Hörmann céget a múlt század harmincas éveiben August Hörmann alapította, aki – a személygépkocsik előretörését felismerve – fantáziát látott a garázskapuk gyártásában. Ehhez megvásárolta egy amerikai mérnök szabadalmát, és bevezette az öreg kontinensen a feltalálójáról elnevezett, egyszerűen működtethető Berry-kaput. Az egyszerűen kezelhető garázsbejárati megoldás az ötvenes években alapozta meg a vállalat sikerét, amelynek Németországon kívül ma már Kínában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Ausztriában, Hollandiában, Belgiumban és Lengyelországban is vannak gyártó üzemei, szám szerint összesen 23. A Hörmann Magyarországon elsősorban garázskapuiról ismert, de jelentős szerepet játszik az ipari kapumegoldások és a fémből készült bejárati ajtók, belső ajtók és tűz gátló ajtók piacán is.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...