4 kritikus pont, amiért pár hónap múlva feljön a járólap

El tudod képzelni azt a bosszúságot, amivel akkor szembesülsz, amikor meglátod, hogy a nyáron gyönyörűen elkészített burkolat a téli fűtésszezon kezdetén elkezd repedezni, felválni? Igen, tudjuk, hogy még odébb van a fűtésszezon, de ezek a hibák most „készülnek”, most kell tenni a megelőzéséért! Mi történt a kivitelezés során, és hogyan lehet elkerülni a hibákat? Mutatunk 4 kritikus pontot, amiért ez előfordulhat.

A cikket szerkesztette: Mapei Kft.

„A fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a tartós, környezetbarát termékeinkkel, megoldásainkkal és minden tudásunkkal segítsük az építőket és építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában…és erre mindenkor készen állunk!”

A termékeinkkel készített burkolatokat, kivitelezést csak egyszer kell elkészíteni, és nem kell aggódnia a reklamációs problémák miatt. A Mapei biztonságot és garanciát jelent arra, hogy otthona, épülete szépségét hosszú távon, nyugodtan és gondmentesen élvezhesse. A Mapei anyagokkal készült felülettel elégedett lesz, azt nem kell 1-2 év múlva kicserélni, javítani. Nem kell aggódnia amiatt, hogy vajon mennyire lesz tartós az elkészült burkolat. Nem kell elviselni a visszabontással és újraépítéssel járó költségeket, koszt, időt. 

Ki szereti a reklamációkat, a költséges javítást, a felfordulást okozó visszabontást, az elvesztegetett időt?

Mindazt a felesleges energia-, pénz- és időráfordítást, ami elkerülhető, ha már első alkalommal Mapei segédanyagok kerülnek felhasználásra? 
Sok esetben sajnos a megrendelők nincsenek tisztában annak a jelentőségével, hogy milyen döntő szerepet játszik a megfelelő minőségű anyagok használata burkolata, az elkészült felület tartóssága, élettartama szempontjából, és csak azután ismerik fel ennek fontosságát, amikor már megtörtént a baj.

Válassza Ön is otthona felújításához, kivitelezéséhez a Mapei már elsőre végleges megoldásait!

Kapcsolat
Mapei Kft.

A kifűtés

Azt talán mindenki tudja, hogy padlófűtéses rendszerek esetén a burkolás előtt ki kell fűteni. A kifűtéssel gyorsabban elérhető a hidegburkolatoknál megkövetelt 2 CM%-os nedvességtartalom. Ez azért fontos, mert a padlófűtés elindításakor a keletkező páranyomás képes a fölötte lévő burkolatot, a teljes rétegrendet lenyomni. És ez a veszély a lapméretek növekedésével egyre nő: a manapság divatos nagyméretű lapoknál ugyanis a teljes felületre vetített fugahányad egyre kisebb, így egyre kisebb az a felület is ahol a pára képes eltávozni.

A valóság azonban egy kicsit más. Sokszor a burkolónak már akkor el kell készíteni a burkolatot, amikor a kazán még a kereskedésben pihen. Ilyen esetben fontos, hogy amikor megkezdjük a fűtést, azt ne a maxiumális hőfokon tegyük. Ha a felfűtés fokozatos, hetek alatt zajlik le, akkor nem jelenik meg a hirtelen magas páranyomás, és így csökken a lapfelválás esélye.

A kiegyenlítés

A vékony padlófűtéses rendszerek beágyazása általában nem csak esztrichbe történhet. A meleg vizes rendszereknél ez megoldható egy vastag önterülő kiegyenlítővel is. Egy kisebb méretű lapnál a jó hővezető képessége miatt kiváló választás a NOVOPLAN MAXI, azonban a nagy lapoknál vagy a több méter hosszú óriáslapoknál már érdemes egy felsőkategóriás terméket, például az ULTRAPLAN MAXI-t választani.

A ragasztás

Ragasztáskor figyelni kell arra, hogy a lapok üregmentesen legyenek fektetve, mert a lapok alatti légzárványok rontják a padlófűtés hatásfokát. A nagyméretű lapoknál a méretnövekedés okán is indokolt az üregmentes fektetés, máskülönben a burkolat könnyebben sérül.

Az ilyen lapoknál a hagyományos, vékony, 5 mm-es ragasztóágy már nem elég. A Mapei fejlesztései évek óta nem csak a nagy lapokhoz alkalmas ragasztók rugalmasságának növelésére irányulnak, hanem ezzel párhuzamosan a szükséges, vastag ragasztóágyazatú ragasztókat is fejlesztettük. Ilyen, vastagabb ragasztóágy kialakítására alkalmas ragasztók a KERAFLEX S1, a KERAFLEX EASY S1vagy a KERAFLEX MAXI S1, amelyek akár 10 vagy 15 mm-es ragasztóágynál is problémamentesen működnek.

A fugázás

A vékony padlófűtéses rendszereknél a lapok felülete általában gyorsabban és jobban melegszik fel, mint hagyományos padlófűtés esetén. Ez nagy előny a használat során, azonban hátrány a lapok hőterhelésénél. A fugák mindig rugalmasabbak, mint a kerámialapok, és a hőtágulásból eredő feszültségeket a fugák építik le. Viszont ha vékonyabb fugaszélességet képzeltünk el a lapok között, szem előtt kell tartanunk, hogy könnyebben előfordulhat törés, felválás a burkolatunkon. Érdemes megfontolni: a szélesebb fuga nem csak esztétikai, hanem műszaki kérdés is.

Ajánljuk, hogy a burkolat kiválasztása előtt padlófűtés esetén mindenképpen konzultálj a kivitelező szakemberrel vagy kérdéseddel keresse fel a Mapei szaktanácsadóját.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...