4 kritikus pont, amiért pár hónap múlva feljön a járólap

El tudod képzelni azt a bosszúságot, amivel akkor szembesülsz, amikor meglátod, hogy a nyáron gyönyörűen elkészített burkolat a téli fűtésszezon kezdetén elkezd repedezni, felválni? Igen, tudjuk, hogy még odébb van a fűtésszezon, de ezek a hibák most „készülnek”, most kell tenni a megelőzéséért! Mi történt a kivitelezés során, és hogyan lehet elkerülni a hibákat? Mutatunk 4 kritikus pontot, amiért ez előfordulhat.

A cikket szerkesztette: Mapei Kft.

„A fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a tartós, környezetbarát termékeinkkel, megoldásainkkal és minden tudásunkkal segítsük az építőket és építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában…és erre mindenkor készen állunk!”

A termékeinkkel készített burkolatokat, kivitelezést csak egyszer kell elkészíteni, és nem kell aggódnia a reklamációs problémák miatt. A Mapei biztonságot és garanciát jelent arra, hogy otthona, épülete szépségét hosszú távon, nyugodtan és gondmentesen élvezhesse. A Mapei anyagokkal készült felülettel elégedett lesz, azt nem kell 1-2 év múlva kicserélni, javítani. Nem kell aggódnia amiatt, hogy vajon mennyire lesz tartós az elkészült burkolat. Nem kell elviselni a visszabontással és újraépítéssel járó költségeket, koszt, időt. 

Ki szereti a reklamációkat, a költséges javítást, a felfordulást okozó visszabontást, az elvesztegetett időt?

Mindazt a felesleges energia-, pénz- és időráfordítást, ami elkerülhető, ha már első alkalommal Mapei segédanyagok kerülnek felhasználásra? 
Sok esetben sajnos a megrendelők nincsenek tisztában annak a jelentőségével, hogy milyen döntő szerepet játszik a megfelelő minőségű anyagok használata burkolata, az elkészült felület tartóssága, élettartama szempontjából, és csak azután ismerik fel ennek fontosságát, amikor már megtörtént a baj.

Válassza Ön is otthona felújításához, kivitelezéséhez a Mapei már elsőre végleges megoldásait!

Mapei Kft.

A kifűtés

Azt talán mindenki tudja, hogy padlófűtéses rendszerek esetén a burkolás előtt ki kell fűteni. A kifűtéssel gyorsabban elérhető a hidegburkolatoknál megkövetelt 2 CM%-os nedvességtartalom. Ez azért fontos, mert a padlófűtés elindításakor a keletkező páranyomás képes a fölötte lévő burkolatot, a teljes rétegrendet lenyomni. És ez a veszély a lapméretek növekedésével egyre nő: a manapság divatos nagyméretű lapoknál ugyanis a teljes felületre vetített fugahányad egyre kisebb, így egyre kisebb az a felület is ahol a pára képes eltávozni.

A valóság azonban egy kicsit más. Sokszor a burkolónak már akkor el kell készíteni a burkolatot, amikor a kazán még a kereskedésben pihen. Ilyen esetben fontos, hogy amikor megkezdjük a fűtést, azt ne a maxiumális hőfokon tegyük. Ha a felfűtés fokozatos, hetek alatt zajlik le, akkor nem jelenik meg a hirtelen magas páranyomás, és így csökken a lapfelválás esélye.

A kiegyenlítés

A vékony padlófűtéses rendszerek beágyazása általában nem csak esztrichbe történhet. A meleg vizes rendszereknél ez megoldható egy vastag önterülő kiegyenlítővel is. Egy kisebb méretű lapnál a jó hővezető képessége miatt kiváló választás a NOVOPLAN MAXI, azonban a nagy lapoknál vagy a több méter hosszú óriáslapoknál már érdemes egy felsőkategóriás terméket, például az ULTRAPLAN MAXI-t választani.

A ragasztás

Ragasztáskor figyelni kell arra, hogy a lapok üregmentesen legyenek fektetve, mert a lapok alatti légzárványok rontják a padlófűtés hatásfokát. A nagyméretű lapoknál a méretnövekedés okán is indokolt az üregmentes fektetés, máskülönben a burkolat könnyebben sérül.

Az ilyen lapoknál a hagyományos, vékony, 5 mm-es ragasztóágy már nem elég. A Mapei fejlesztései évek óta nem csak a nagy lapokhoz alkalmas ragasztók rugalmasságának növelésére irányulnak, hanem ezzel párhuzamosan a szükséges, vastag ragasztóágyazatú ragasztókat is fejlesztettük. Ilyen, vastagabb ragasztóágy kialakítására alkalmas ragasztók a KERAFLEX S1, a KERAFLEX EASY S1vagy a KERAFLEX MAXI S1, amelyek akár 10 vagy 15 mm-es ragasztóágynál is problémamentesen működnek.

A fugázás

A vékony padlófűtéses rendszereknél a lapok felülete általában gyorsabban és jobban melegszik fel, mint hagyományos padlófűtés esetén. Ez nagy előny a használat során, azonban hátrány a lapok hőterhelésénél. A fugák mindig rugalmasabbak, mint a kerámialapok, és a hőtágulásból eredő feszültségeket a fugák építik le. Viszont ha vékonyabb fugaszélességet képzeltünk el a lapok között, szem előtt kell tartanunk, hogy könnyebben előfordulhat törés, felválás a burkolatunkon. Érdemes megfontolni: a szélesebb fuga nem csak esztétikai, hanem műszaki kérdés is.

Ajánljuk, hogy a burkolat kiválasztása előtt padlófűtés esetén mindenképpen konzultálj a kivitelező szakemberrel vagy kérdéseddel keresse fel a Mapei szaktanácsadóját.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. december 10.

 5 találó ajándéktipp a fa alá építkező, lakásfelújító szeretteinknek!

Milyen is a jó ajándék? Mindenekelőtt személyre szóló, minőségi, szép, és persze hasznos is - amit a megajándékozott valóban ki tud majd használni. Könnyű a dolgunk, ha szerettünk...

2019. november 29.

5 gyakori tévhit, félelem a napelemes rendszerektől

A napelemekkel, ahogyan a napkollektorokkal is - hosszú távon rengeteget spórolhatunk. Míg a  napelem fotovoltaikus úton termeli az áramot, a cellákba érkező elektromágneses napsugárzás...

2019. november 27.

A színek ereje – fények otthonunkban

Sok módja van annak, hogy színessé tegyünk egy otthont: festett falak; festmények, fényképek vagy grafikák; színes bútorok; színes kiegészítők – vagy épp színes fények.