Biofília – a fenntartható építészet, a szerethető dizájn

Noha már jópár éve szeretjük, alkalmazzuk is otthonaink tervezése, berendezése során, ennek ellenére a biofília még mindig új kifejezés a beszélgetéseinkben, olvasmányainkban. Cikkünkben most hazai partnereink segítségével bemutatjuk a biofíliát: miről is szól pontosan, és hogyan kapcsolódik a tudatos életmódhoz…

Fotó:  englishome.co.uk / Viktoria Meale

Maga a kifejezés (biofília) már bő három évtizede bekerült a köztudatba – elsőként Erich Fromm filozófus említette meg – mi mégiscsak mostanában találkozunk vele gyakrabban, most ízlelgetjük, tudatosítjuk magunkban, mit is takar ez az irányzat, mely a 2020-as évek építészeti, belsőépítészeti és lakberendezési trendek egyik vezető irányzataként van most jelen. 

A fenntartható építészetet már jópár éve ismerjük, a biofil tervezés pedig tulajdonképpen a fenntartható építészet mozgalmának folytatása, mely a 90-es évek óta folyamatosan alakulóban van. Ez a mozgalom számos környezetbarát és energiahatékony épületet hozott és hoz létre napjainkban is. 

Fotó: Porcelanosa /Bottega család (VS Fürdőszoba, Palatinus cégcsoport)

Ám a biofília – ezen koncepció mellett haladva – egy lépéssel még előrébb lépett: olyan tereket hoz létre, melyek az azokat használó embereket szolgálják. Igyekszik kibékíteni az ellentéteket a természet és az épített környezetünk között, ennek tudatos harmóniájára törekedve. Szigorúan kapcsolódik a tudatos életmódhoz, mely az arra érzékeny belsőépítészeti márkáknak köszönhetően nem a lemondást juttatja eszünkbe, hanem sokkal inkább felelős, tudatos választásra ösztönöz. 

Termékeink biofílikus anyagai nem csak Földünk, környezetünk jólétéhez, de a mi egészségi állapotunkhoz is nagyban hozzájárulnak

Fotó: Flexiform

Érdemes ezt akkor is szem előtt tartanunk, amikor házunkat építjük, falakat húzunk fel, helyezünk át, vagy éppen burkolunk. Nem kell tartanunk a nagy cégek ipari gyártásától sem, ha jól választunk: a Saint-Gobain vállalat – noha a világ 100 legnagyobb ipari vállalata közé tartozik, több évszázados tapasztalatainak és innovatív képességeinek köszönhetően ma már világelső a fenntartható építés területén. Olyan nagyteljesítményű, innovatív építőanyagokat tervez, gyárt és forgalmaz, amelyek az energiahatékonyságot és a környezetvédelmet szolgálják. 

Építőipari anyagaink után, ha továbbmegyünk, minden téren találhatunk tudatos gyártót, legyen az burkolat, textília, vagy bármilyen más anyaghasználat – mely otthonunkban, ruházkodásunkban is életvitelszerűen megjelenik. 

Az ergonomikus parafa padlók gyártásához egyetlen fát sem kell kivágni: a parafa burkolatokat a fa kérgének időszakos lehántásával nyerik

Fotó: HARO

Most, hogy egyre jobban tudtában vagyunk azoknak az anyagoknak (és ezek tágabb környezetünkre vonatkozó hatásainak) melyeket épületeinkben és belsőépítészeti megoldásaink során használunk, így az általunk meghatározott termékekhez, anyagokhoz kapcsolódó új szén-dioxid csökkentési megoldások egy olyan szempontként kerülnek előtérbe, melyek 2020-ban továbbra is befolyásolják a biofíl életterek kialakulását, illetve fejlődését. 

Érdemes felkutatnunk az organikus gyártású termékeket: bolhapiacokon, garázsvásárokon is értékes kincsekre lelhetünk!

Fotó: tocanvas.net

Az interfész is folyamatosan arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy építsenek be termékeikbe is minél több újrahasznosított, valamint szerves (lebomló) organikus anyagot. Így a körkörös gazdaság részeként vásárolhatjuk meg az új termékeket is – ezáltal mi, fogyasztók is fenntartható fogyasztói magatartást tanúsítunk. 

Az ilyen „bio alapú” és újrahasznosított tartalmak beépítése a termékekbe, csökkenti a termék ökológia lábnyomát, és nem pusztán a hulladék anyagokat irányítja tovább a hulladéklerakókból. Az új termékek ilyen irányú tervezésével, gyártásával a gyártók csökkenthetik az energiafogyasztást is az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, és Földünk véges erőforrásainak túlzott használatát. 

És mi, magán falhasználók, otthonteremtők és – tervezők, miként kapcsolódhatunk e mozgalomhoz? 

Leginkább azzal, ha tudatosan választunk és vásárolunk termékeket: olyan gyártóktól, akik tudatosan ezen elvek szerint gyártják termékeiket, még eközben a legújabb trendeket, legmagasabb színvonalú esztétikai megoldásokat szem előtt tartva is. 

Érdemes minél több zöld dologgal körbevennünk magunkat belső tereinkben is.

Fotó: spotools.com

Vagyis, a természetes és organikus alapanyagokon túl gondoljunk a legegyszerűbb megoldásokra is: ültessünk zöld növényeket ablakainkba, válasszunk tudatosan szobanövényeket, lehetőleg olyanokat, melyek strapabíróak, jól bírják a szárazabb levegőt, és kiszűrik abból a káros anyagokat. 

A zebralevél és az újra divatos anyósnyelv például üde trópusi hangulatot visz otthonunkba, jól hat álmatlanság ellen: a levegőben lévő káros anyagokat oxigénné alakítja. 

Fotó: kenphunu.com

Vegyünk tehát egy jó nagy levegőt, szippantsunk bele a természetbe! A biofília is az élet szeretetét hirdeti, és a természethez keresi az utat – még a mai modern, túlgépesített társadalmunkban is…

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...