Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet alakítani tartósan gyönyörű falakat.

Fontos, hogy ne siessük el a falfestést, és mindig gondolkozzunk előre – az alábbiakra odafigyelve garantáltan esztétikus és időtálló falaink lesznek!

Általános tippek festés előtt

Nagyon sokat számít, milyen időjárásban festjük a falakat: célszerű megvárnunk, amíg tartósan 10°C feletti lesz a hőmérséklet, ilyenkor ugyanis gyorsabban és könnyebben száradnak a falak. Azonban a túl meleg sem jó: a kánikulában gyorsan beszárad a festék, így sokkal nehezebb lesz felvinni a falfelületre.

Lehet, hogy beleszerelmesedünk egy színbe, de ne hozzunk elhamarkodott döntést: vegyük szemügyre az árnyalatokat különféle színviszonyok között is, napfényben, holdfényben, valamint hidegfehér és melegfehér árnyalatú lámpafényben egyaránt.

Ne csak az árat nézzük, inkább az ár-érték arányra figyeljünk. Az egyrétegű beltéri festékekkel jellemzően sok időt és pénzt spórolhatunk, mivel a remek fedőképesség miatt kevesebb réteg is elegendő – így sokkal gyorsabbá válik a festés.

Azt is vegyük figyelembe a színválasztásnál, milyen igénybevételnek lesz kitéve az adott helyiség: ha nagy családunk van, a fehér szín mindig megfelelő opció, ugyanis ilyenkor jellemzően gyakran szükség lesz faljavításra, ehhez pedig a fehér a legköltséghatékonyabb és legegyszerűbb megoldás.

A prémium minőségű Dursilite beltéri festékcsaláddal nem lőhetünk mellé: a fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítottak az ilyen jellegű igényekre, ezért az alap Dursilite és Dursilite Matt verziók mellett most három új, speciális termékkel is készültek a felújítók és építtetők számára. 

Ideális fal a konyhába és a fürdőszobába

A fürdő- és a konyhafal festékének megválasztása fogós kérdés: mivel a helyiségek fokozott igénybevételnek vannak kitéve – folyamatosan víz és pára éri őket –, olyan festékre van szükség, amely ilyen körülmények közt is bírja a strapát.

Dursilite Igea kiváló választás: kimondottan a magas páratartalmú helyiségekhez – főképp a fürdőszobákhoz és konyhákhoz – fejlesztették ki a matt hatású festéket, amely könnyen mosható, kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik, és penészgátló adalékanyaggal készül. A termék 1, 4 és 14 literes kiszerelésben érhető el. A 14 literes kiszereléssel lenyűgözően hatékonyak lehetünk: a festékkel 193 mfesthető felületet készíthetünk el.

A gipszkarton sem jelenthet kihívást

Mivel a gipszkartonból készült falak más szerkezettel bírnak, mint a hagyományos falak, fontos, hogy tervezzünk a festés előtt. Ne használjunk például mészfestéket: a gipszkarton három legfontosabb komponense a papír, perlit és gipsz, a mész pedig roncsolja a papírt.

A gipszkarton-felületeknél jellemzően sima beltéri diszperziós falfestékkel festik a gyakran Q3 fázisig elkészített (tehát nem teljes egészében glettelt) a falakat. Mivel azonban a glett és a gipszkarton másképp szívja a nedvességet, a felületén surlófényben (oldalsó irányból érkező megvilágításban) átmetszhet az alul lévő glettelés felülete, amely kellemetlenül mutathat.

Emellett a gipszkartontáblák néha minimálisan dilatálnak  – vagyis hőtágulás hatására változik a térfogatuk –, és ettől a festékréteg megrepedhet. 

Szerencsére ez mind elkerülhető a kimondottan gipszkarton-felületekhez kifejlesztett Dursilite Gypsos festékkel!

Ahogy a Dursilite Igea, ez a termék is matt hatású, mosható, és penészgátló adalékanyaggal készül, és 1, 4, valamint 14 literes kiszerelésben érhető el. Szintén érdemes a 14 literes kiszerelést választani, ha nagyban gondolkozunk: ezzel 219 mfesthető felület készíthető el egy rétegben, ami kimagaslónak számít.

Hófehér falak a nagycsaládosoknak

Ha felfrissítenénk a falakat, és világos hatásra törekszünk – vagy nagyon kedveljük a skandináv stílust –, akkor a fehér színű tisztasági festéshez kialakított Dursilite Master kitűnő választás: kimagasló fehérségével és extra fedőképességével magasan kiemelkedik a diszperziós festékek táborából. A termék 4 és 14 literes kiszerelésben érhető el. A 14 literes kiszerelésből 208 m2 festhető felületet készíthetünk el egy rétegben.

Ha felfrissítenénk a konyhát vagy a fürdőt, újrafestenénk gipszkartonfalunkat vagy hófehér tisztasági festésre készülünk, az új Dursilite termékcsaláddal elsőre is végleges megoldást érhetünk el.

Ismerjük meg IDE KATTINTVA a MAPEI kínálatát, ha álomszép falakra vágyunk.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...