Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet alakítani tartósan gyönyörű falakat.

Fontos, hogy ne siessük el a falfestést, és mindig gondolkozzunk előre – az alábbiakra odafigyelve garantáltan esztétikus és időtálló falaink lesznek!

Általános tippek festés előtt

Nagyon sokat számít, milyen időjárásban festjük a falakat: célszerű megvárnunk, amíg tartósan 10°C feletti lesz a hőmérséklet, ilyenkor ugyanis gyorsabban és könnyebben száradnak a falak. Azonban a túl meleg sem jó: a kánikulában gyorsan beszárad a festék, így sokkal nehezebb lesz felvinni a falfelületre.

Lehet, hogy beleszerelmesedünk egy színbe, de ne hozzunk elhamarkodott döntést: vegyük szemügyre az árnyalatokat különféle színviszonyok között is, napfényben, holdfényben, valamint hidegfehér és melegfehér árnyalatú lámpafényben egyaránt.

Ne csak az árat nézzük, inkább az ár-érték arányra figyeljünk. Az egyrétegű beltéri festékekkel jellemzően sok időt és pénzt spórolhatunk, mivel a remek fedőképesség miatt kevesebb réteg is elegendő – így sokkal gyorsabbá válik a festés.

Azt is vegyük figyelembe a színválasztásnál, milyen igénybevételnek lesz kitéve az adott helyiség: ha nagy családunk van, a fehér szín mindig megfelelő opció, ugyanis ilyenkor jellemzően gyakran szükség lesz faljavításra, ehhez pedig a fehér a legköltséghatékonyabb és legegyszerűbb megoldás.

A prémium minőségű Dursilite beltéri festékcsaláddal nem lőhetünk mellé: a fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítottak az ilyen jellegű igényekre, ezért az alap Dursilite és Dursilite Matt verziók mellett most három új, speciális termékkel is készültek a felújítók és építtetők számára. 

Ideális fal a konyhába és a fürdőszobába

A fürdő- és a konyhafal festékének megválasztása fogós kérdés: mivel a helyiségek fokozott igénybevételnek vannak kitéve – folyamatosan víz és pára éri őket –, olyan festékre van szükség, amely ilyen körülmények közt is bírja a strapát.

Dursilite Igea kiváló választás: kimondottan a magas páratartalmú helyiségekhez – főképp a fürdőszobákhoz és konyhákhoz – fejlesztették ki a matt hatású festéket, amely könnyen mosható, kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik, és penészgátló adalékanyaggal készül. A termék 1, 4 és 14 literes kiszerelésben érhető el. A 14 literes kiszereléssel lenyűgözően hatékonyak lehetünk: a festékkel 193 mfesthető felületet készíthetünk el.

A gipszkarton sem jelenthet kihívást

Mivel a gipszkartonból készült falak más szerkezettel bírnak, mint a hagyományos falak, fontos, hogy tervezzünk a festés előtt. Ne használjunk például mészfestéket: a gipszkarton három legfontosabb komponense a papír, perlit és gipsz, a mész pedig roncsolja a papírt.

A gipszkarton-felületeknél jellemzően sima beltéri diszperziós falfestékkel festik a gyakran Q3 fázisig elkészített (tehát nem teljes egészében glettelt) a falakat. Mivel azonban a glett és a gipszkarton másképp szívja a nedvességet, a felületén surlófényben (oldalsó irányból érkező megvilágításban) átmetszhet az alul lévő glettelés felülete, amely kellemetlenül mutathat.

Emellett a gipszkartontáblák néha minimálisan dilatálnak  – vagyis hőtágulás hatására változik a térfogatuk –, és ettől a festékréteg megrepedhet. 

Szerencsére ez mind elkerülhető a kimondottan gipszkarton-felületekhez kifejlesztett Dursilite Gypsos festékkel!

Ahogy a Dursilite Igea, ez a termék is matt hatású, mosható, és penészgátló adalékanyaggal készül, és 1, 4, valamint 14 literes kiszerelésben érhető el. Szintén érdemes a 14 literes kiszerelést választani, ha nagyban gondolkozunk: ezzel 219 mfesthető felület készíthető el egy rétegben, ami kimagaslónak számít.

Hófehér falak a nagycsaládosoknak

Ha felfrissítenénk a falakat, és világos hatásra törekszünk – vagy nagyon kedveljük a skandináv stílust –, akkor a fehér színű tisztasági festéshez kialakított Dursilite Master kitűnő választás: kimagasló fehérségével és extra fedőképességével magasan kiemelkedik a diszperziós festékek táborából. A termék 4 és 14 literes kiszerelésben érhető el. A 14 literes kiszerelésből 208 m2 festhető felületet készíthetünk el egy rétegben.

Ha felfrissítenénk a konyhát vagy a fürdőt, újrafestenénk gipszkartonfalunkat vagy hófehér tisztasági festésre készülünk, az új Dursilite termékcsaláddal elsőre is végleges megoldást érhetünk el.

Ismerjük meg IDE KATTINTVA a MAPEI kínálatát, ha álomszép falakra vágyunk.

2023. július 26.

Kültéri nappalival és konyhával élvezik ki a nyarat a gyönyörű vidéki ház lakói

Inspiráló svéd nyári idill, ha több időt töltenénk a szabad levegőn. Ha kellemes, napsütéses idő van, az ember szívesebben tölti kint az idejét, mint a négy fal között –...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...