Szakértői anyag
Konyha és étkező

Konyha és étkező

Hogy alakítsuk ki otthonunk legnépszerűbb helyiségét? Mit érdemes szem előtt tartani, hogy minden nap öröm legyen a konyhában? Segítünk megválaszolni azt a rengeteg kérdést, ami felmerülhet Önben!

Amikor új lakást veszünk, házat építünk vagy átalakítunk, a legfontosabb és legelső kérdések a konyháról szólnak. Hol helyezkedjen el, mekkora alapterületet szánunk neki, milyen legyen a színe, a stílusa és így tovább.

Konyha a lakás központi helye!

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a lakberendezésben a konyha az a „kályha”, amelytől általában elindulunk, amihez a lakás egészének összképét igazítjuk. Ez talán a lakás legmozgalmasabb helyszíne: főzés, háztartási munkák, tárolás (hűtő, kamraszekrény, edénytárolás stb.), étkezés, tanulás, beszélgetés zajlik benne, a „családi tűzhely” köré összpontosul az élet.

Mi határozza meg a konyha helyét?

Építkezéskor mindig a konyha helyét, alapterületét és más helyiségekkel való kapcsolatát határozzuk meg először. Döntsük el, hogy a főzést el kívánjuk-e különíteni az étkezés helyszínétől, vagy sem. Mindig a lakás bejáratához közel kerüljön a konyha, közvetlenül az előszobából vagy az előtérből megközelíthető legyen.

Mitől lesz kényelmes és élhető egy konyha?

A konyháról is elmondható, hogy felszereltsége, komfortja a méretével egyenes arányban nőhet. Ám a nagy alapterület nem feltétlenül határozza meg a felszereltség mértékét, egy kis konyha is lehet tökéletesen gépesített, kényelmes.

 

Ügyfélkártya