Fenntarthatóság az otthonunkban

A környezettudatos gondolkodás, a közel nulla energiaigényű házak építése ma már elkerülhetetlen. Ráadásul rengeteg olyan professzionális megoldást kínálnak a gyártók, amellyel jelentősen csökkenthetjük a rezsiköltségeket, így a beruházáskor már alapvető, hogy átgondoljuk ezeket a lehetőségeket.

Forrás: Pixabay

 

Már írtunk arról, hogy építkezéskor mit érdemes figyelembe venni, de mit tehetünk, ha kész otthonunk van és egyelőre egy energetikai korszerűsítés még várat magára?

Izzók és lámpatestek

Az első lépés a környezettudatosság felé, ha hagyományos izzóinkat lecseréljük. Ez régi történet, hiszen a wolfram szálas és halogén izzók kora lejárt, de mégis melyik a jó választás, mire figyeljünk, ha újítani szeretnénk?

Realizálható költségcsökkentés az EGLO LED fényforrásaival

 

Jó hír, hogy ma már kapható jó fényerejű LED fényforrás hagyományos foglalattal, sőt, még a halogén foglalatokkal is. Így a lámpatest cseréjére akkor sincs szükség, ha szeretnénk energiatakarékos izzót vásárolni. A LED fényforrások például átlagosan 85%-kal kevesebb energiát használnak, használatukkor alig melegszenek fel.

Egy egyszerű számítással látható, hogy milyen komoly megtakarítás realizálható: ha három hagyományos izzót azonos fényerejű LED-re cserélünk, akkor az csak 36W-ot fogyaszt óránként. Ráadásul ehhez még az is hozzájárul, hogy 15-25-ször hosszabb az élettartamuk és a kapcsolgatást is jobban bírják. A LED további előnye, hogy nem vibrál és azonnal fel is kapcsolódik.

Háztartási gépek

De nem csak a fényforrásokkal, hanem a háztartási gépek körültekintő kiválasztásával is jelentős csökkenés figyelhető meg az energiafogyasztásban. Az „A” kategóriájú besorolás már nem a top, a legjobb választás az „A+++” besorolás. Ez az első paraméter, amelyet figyelembe veszünk, amikor új eszközt vásárolunk. A címkén mindig az éves energiafelhasználás jelenik meg. A termék kiválasztásakor tehát ne felejtsük el megnézni az erre vonatkozó információt. Utána természetesen a legfontosabb, hogy színben, formában, méretben mi az, ami igazán megfelel otthonunkba.

Energiatakarékos és dizájnos hűtők a Kávé&Hűtő Profi kínálatában

 

Ma már a gyártók az energiafelhasználás mellett a zajszintre és például mosógép, mosogatógép esetében a vízfelhasználásra is fókuszálnak. Ezt az adatot is érdemes vizsgálni, hiszen ezzel is csökkenthetünk költségeinken.

Az ablakok szigetelése is fontos – Internorm

 

Ami még javítható

Amennyiben valóban nem felújítás előtt állunk és nem akarjuk teljes mértékben átalakítani otthonunkat, akkor is van még néhány részlet, amelyet számításba vehetünk. A nyílászárók megfelelő szigetelése és a fűtés hatékonysága sem elhanyagolható tétel. Az ablakok esetében sokszor a zárótömítések cseréje vagy a beállítások felülvizsgálata is segít abban, hogy tökéletesen zárjon. Az ajtók – főleg a bejárati ajtó – szigetelése sem utolsó.

Dizájnos fűtőtestek a Nordinova kínálatában

 

A bejárati ajtó cseréjét érdemes megfontolni, hiszen a hideg és a meleg is indokolatlanul beszivároghat. Emellett ha kiegészítő fűtésre van szükségünk, ne feledjük, hogy ma már léteznek nagyon korszerű elektromos fűtőpanelek, amelyekkel komfortérzetünkön úgy javíthatunk, hogy közben nem növeljük jelentősen az energiafogyasztást.

Az ajtó is fontos része a hőszigetelésnek – Hörmann

 

Ha tehát otthonunk alapvetően még nem korszerű technológiák mentén épült fel, akkor is van számos olyan tényező, amellyel javíthatunk az energiafelhasználáson. Egészen a háztartási gépek megválasztásától az izzók cseréjén át komoly csökkentést realizálhatunk kellő körültekintéssel.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...