A fenntarthatóság jegyében

A fenntarthatóság kérdésköre nagyon fontos szerepet kap életünk minden területén. Ma már nem újdonság az öko-lábnyom fogalma és rengeteg családnál természetes a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás és sok helyen a megújuló energiaforrások használata is előtérbe kerül.

Forrás: pixabay

 

Vannak kérdések, amelyekről állami vagy nemzetközi szinten kell dönteni, de rengeteg olyan megoldás és lehetőség van, amelyet mi magunk is alkalmazhatunk, hogy hozzájáruljunk környezetünk védelméhez.

Közel a nulla

Ha új otthont szeretnénk építeni, akkor a „közel nulla energiaigényű” fogalom már a tervezés időszakában megjelenik életünkben. Ennek a jogszabályi előírások miatt is óriási szerepe van, emellett hosszútávon hatalmas költségmegtakarítást realizálhatunk. A fenntartási költségek ugyanis valóban közel lesznek nullához, ami valljuk be főleg nagy alapterületű otthonoknál, irodáknál, nagyon komoly összeg lehet.

Forrás: Pixabay

 

De nézzük meg a kifejezés jelenleg érvényben lévő fogalmát, körülhatárolását! Először is az épületet úgy kell energiatakarékossá alakítani, hogy az erre fordított összeg megtérüljön az épület becsült élettartama alatt. Ráadásul ez még azzal is párosul, hogy az éves energiaigény 25%-át megújuló energiaforrásból kell megvalósítani. Ez utóbbi lehet az épületen belül és kívül egyaránt. A megújuló energiát hasznosító gépészeti megoldások mellett a ház tájolása, az ablakok mérete és a szigetelés is komoly szerepet játszanak. Ahogy a bekezdés elején is szerep, ez a jelenleg érvényben lévő szabályozás, azonban sok szakértő számít arra, hogy ezek idővel szigorodnak.

Saint-Gobain – környezettudatos hőszigetelési megoldások

 

Hőszigetelés – az alappillér

Már a hőszigetelés megválasztásakor nagyon fontos, hogy törekedjünk arra, hogy minél vastagabb réteg kerüljön fel, hiszen a fűtés- és hűtésköltségünk már ezzel is csökkenthető. A korábban 8-10 cm-es hőszigetelő rendszerek ma már a 25-30 cm irányába fordultak.

A megfelelő hőszigetelés azért is fontos, mert így a páralecsapódás és a penészesedés veszélye is elhárítható.

Magastető beépítésekor is jelentős szerepe van a hőszigetelésnek, mert itt is esély van arra, hogy elszökjön a hő. Azonban ha kellően ügyelünk ezekre a részletekre, akkor már alacsonyabb rezsidíjjal számolhatunk.

Fűtés hűszivattyús rendszerekkel

Hőszivattyús rendszerekkel a levegő hőjének hasznosítása is lehetővé válik. Napjainkban egyre inkább teret nyer ez a megoldás, hiszen energiatakarékos és alacsony az üzemeltetési költség. Ráadásul ezekkel a rendszerekkel nagyfokú dinamizmust is elérhetünk, hiszen a helyiségek közötti hőszivattyúzásra is alkalmasak. Ha például egy helyiségbe erősen besüt a nap, ezáltal melegebb lesz, a rendszer onnan elvonja a hőt és azzal tudja fűteni a hidegebb oldalon lévő szobákat.

Hőszivattyús megoldások a magas komfortérzetért

 

Ma már többféle megoldás létezik, vízbázisú és légtermikus rendszerek egyaránt, ebből az utóbbi elterjedt hazánkban is. A kialakításkor nagyon fontos szempont, hogy a számunkra ideális rendszer megtervezéséhez hívjunk szakembert (link: https://www.budatech.hu/hoszivattyurol), aki az épület, a helyszín és a mi igényeink figyelembe vételével alakítja ki a legjobb megoldást.

Forrás: Pixabay

 

A fenntarthatóság tehát a szigeteléssel kezdődik és az egyik legfontosabb eleme a fűtési és hűtési rendszer. Emellett azonban nagy szerepet játszik, hogy milyen elektromos berendezéseket, konyhai gépeket, milyen világítást választunk. És a tudatosság a szelektív hulladékgyűjtéssel zárul. A környezetünk védelme a mi felelősségünk is, így érdemes építkezéskor, felújításkor ezeket a tényezőket is figyelembe venni.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. november 19.

5 tipp, hogyan vigyünk több napfényt az otthonunkba

Szürke, borongós novemberi, téli reggeleken sokszor elgondolkodunk, vajon miként hozhatnánk több napfényt az otthonunkba, vagy a nyári melegeket milyen jó lenne valahogyan konzerválni...

2019. november 15.

Napjaink legkorszerűbb fűtési megoldásai – azoknak, akik modern alternatívákban gondolkodnak!

A modern, korszerű gázkonvektor, a cirkó, a kondenzációs kazán és a kandalló egytől egyig remek megoldások, ha otthonunk fűtéséről van szó – ám léteznek még ennél is modernebb...

2019. november 13.

Hőszigeteljünk hatékonyan, gazdaságosan!

Ha épületszigetelés, akkor építkezőként bizonyára tudjuk, hogy a házat bizony pincétől padlásig szigetelnünk kell. A rezsiszámlán pedig minden négyzetcentiméter meglátszik. De mivel...