A fenntarthatóság jegyében

A fenntarthatóság kérdésköre nagyon fontos szerepet kap életünk minden területén. Ma már nem újdonság az öko-lábnyom fogalma és rengeteg családnál természetes a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás és sok helyen a megújuló energiaforrások használata is előtérbe kerül.

Forrás: pixabay

 

Vannak kérdések, amelyekről állami vagy nemzetközi szinten kell dönteni, de rengeteg olyan megoldás és lehetőség van, amelyet mi magunk is alkalmazhatunk, hogy hozzájáruljunk környezetünk védelméhez.

Közel a nulla

Ha új otthont szeretnénk építeni, akkor a „közel nulla energiaigényű” fogalom már a tervezés időszakában megjelenik életünkben. Ennek a jogszabályi előírások miatt is óriási szerepe van, emellett hosszútávon hatalmas költségmegtakarítást realizálhatunk. A fenntartási költségek ugyanis valóban közel lesznek nullához, ami valljuk be főleg nagy alapterületű otthonoknál, irodáknál, nagyon komoly összeg lehet.

Forrás: Pixabay

 

De nézzük meg a kifejezés jelenleg érvényben lévő fogalmát, körülhatárolását! Először is az épületet úgy kell energiatakarékossá alakítani, hogy az erre fordított összeg megtérüljön az épület becsült élettartama alatt. Ráadásul ez még azzal is párosul, hogy az éves energiaigény 25%-át megújuló energiaforrásból kell megvalósítani. Ez utóbbi lehet az épületen belül és kívül egyaránt. A megújuló energiát hasznosító gépészeti megoldások mellett a ház tájolása, az ablakok mérete és a szigetelés is komoly szerepet játszanak. Ahogy a bekezdés elején is szerep, ez a jelenleg érvényben lévő szabályozás, azonban sok szakértő számít arra, hogy ezek idővel szigorodnak.

Saint-Gobain – környezettudatos hőszigetelési megoldások

 

Hőszigetelés – az alappillér

Már a hőszigetelés megválasztásakor nagyon fontos, hogy törekedjünk arra, hogy minél vastagabb réteg kerüljön fel, hiszen a fűtés- és hűtésköltségünk már ezzel is csökkenthető. A korábban 8-10 cm-es hőszigetelő rendszerek ma már a 25-30 cm irányába fordultak.

A megfelelő hőszigetelés azért is fontos, mert így a páralecsapódás és a penészesedés veszélye is elhárítható.

Magastető beépítésekor is jelentős szerepe van a hőszigetelésnek, mert itt is esély van arra, hogy elszökjön a hő. Azonban ha kellően ügyelünk ezekre a részletekre, akkor már alacsonyabb rezsidíjjal számolhatunk.

Fűtés hűszivattyús rendszerekkel

Hőszivattyús rendszerekkel a levegő hőjének hasznosítása is lehetővé válik. Napjainkban egyre inkább teret nyer ez a megoldás, hiszen energiatakarékos és alacsony az üzemeltetési költség. Ráadásul ezekkel a rendszerekkel nagyfokú dinamizmust is elérhetünk, hiszen a helyiségek közötti hőszivattyúzásra is alkalmasak. Ha például egy helyiségbe erősen besüt a nap, ezáltal melegebb lesz, a rendszer onnan elvonja a hőt és azzal tudja fűteni a hidegebb oldalon lévő szobákat.

Hőszivattyús megoldások a magas komfortérzetért

 

Ma már többféle megoldás létezik, vízbázisú és légtermikus rendszerek egyaránt, ebből az utóbbi elterjedt hazánkban is. A kialakításkor nagyon fontos szempont, hogy a számunkra ideális rendszer megtervezéséhez hívjunk szakembert (link: https://www.budatech.hu/hoszivattyurol), aki az épület, a helyszín és a mi igényeink figyelembe vételével alakítja ki a legjobb megoldást.

Forrás: Pixabay

 

A fenntarthatóság tehát a szigeteléssel kezdődik és az egyik legfontosabb eleme a fűtési és hűtési rendszer. Emellett azonban nagy szerepet játszik, hogy milyen elektromos berendezéseket, konyhai gépeket, milyen világítást választunk. És a tudatosság a szelektív hulladékgyűjtéssel zárul. A környezetünk védelme a mi felelősségünk is, így érdemes építkezéskor, felújításkor ezeket a tényezőket is figyelembe venni.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...