Hőszigeteljünk hatékonyan, gazdaságosan!

Ha épületszigetelés, akkor építkezőként bizonyára tudjuk, hogy a házat bizony pincétől padlásig szigetelnünk kell. A rezsiszámlán pedig minden négyzetcentiméter meglátszik. De mivel szigeteljünk? Mire ügyeljünk a hőszigetelő rendszerek kiválasztásánál? Ebben igyekszünk most segíteni.

FOTÓ:  Saint-Gobain

2021-től minden új épületnek a közel nulla energiaigény követelményét kell teljesítenie. Ez pedig – a szakértők szerint – a jelenlegi átlagosan 15-20 cm-es szigetelés helyett vastagabb, akár 25-30 cm-es homlokzati szigetelőanyagok alkalmazást is jelentheti. Ez a környezettudatosságra, hanem a lakók belső komfortérzetére is komoly hatással lehet. Hiszen ugyanaz a 21 fokos hőmérséklet egy jól szigetelt házban jóval magasabb komfortot biztosít, mint egy gyengén szigetelt épületben.

Egy épület valamennyi felülete – a falak, a tető, a födémek, a padló, valamint a nyílászárók – melegszenek, illetve hűlnek. 

Beépíthető hőcserélős szellőzőnyílás, hőszigetelt ablaküvegekkel is segíthetjük benn tartani a meleget! 

Fotó: Internorm

Az épületszerkezetek hőátbocsátási tulajdonságai nem azonosak, a falakon illetve a tetőn vész el a legtöbb energia. Ezért ezeknek a hőszigetelése kiemelten fontos! 

De mit is jelent a hőszigetelés? Tulajdonképpen két különböző hőmérsékletű tér között fellépő hőleadás gátlása, valamilyen hőnek nagymértékben ellenálló anyaggal, szerkezettel. 

E szerkezeteknek két nagyobb csoportját ismerjük ma főként: az ásványi alapú, szálas anyagokat (ide tartozik pl. a kőzetgyapot, üveggyapot és az ásványgyapot), valamint a műanyag alapú habosított termékeket (itt példaként említhetjük az expandált és az extrudált polisztirollemezeket.)

De nézzük konkrétabban, mik ma a legnépszerűbb hőszigetelők, és mire figyeljünk azok kiválasztásánál?

A hőszigetelő rendszer egy több elemből álló készlet, melynek paraméterei mindig csak az adott rendszerben lévő anyagokra és csak egy bizonyos, a gyártó által ajánlott módon beépítve érvényes. Ha tetszőlegesen, mi magunk válogatnánk össze a rendszert, nem biztos, hogy megfelelően működik majd, illetve a gyártó sem ad rá garanciát. 

Mit tehetünk, ha a régebb típusú a házunk, és ennek az akkori hőszigetelése már nem felel meg a mai hőtechnikai elvárásoknak? 

Az Isover szigetelő anyagok világelsők a kortárs hőszigetelésben

Fotó: Isover / Saint Gobain

Attól függően kell eljárnunk, mennyire elavult a régi szigetelés. Ha az csak egy kisebb javításra, korrekcióra szorul, akkor – természetesen betartva a megfelelő előírásokat – rá lehet telepíteni egy újabb rendszert. Előtte azonban mindenképpen feszültség-mentesíteni, vagyis, az eredeti üvegszövetet át kell vágni kb. 3×3 méteres raszterben, majd ezután lehet folytatni, követni a hagyományos kivitelezési folyamatot. 

A többrétegű szerkezetek páraellenállásának kifelé haladva kell csökkennie, ezt polisztirol szigeteléssel is biztosíthatjuk. Ha új építésű a házunk, vagy a falazata ismeretlen összetételű, akkor járunk a legjobban, ha „open” típusú, fokozottan páraáteresztő rendszert választunk, ahol az EPS hőszigetelő lapok perforáltak. Ezzel a rendszerünk páratechnikai szempontból is többszörös biztonságot nyújt. 

Most pedig nézzük – a teljesség igénye nélkül – kicsit részletesebben a két leggyakoribb, legnépszerűbb anyagot, melyeket házaink hőszigetelésére használunk!

Az ásványi eredetű kőzetgyapot – tűzálló és hangszigetel

Kinézetre vattaszerű, sárgás-zöldes anyag, melyet bazaltból és mészkőből állítanak elő. A kőzetgyapot illetve az üveggyapot is a rostokon át megkötött levegő segítségével szigeteli a hőt, kiváló légáteresztést és hangszigetelő hatást is biztosít, ráadásul tűzálló és a rágcsálók sem támadják! Strapabíró, mérettartó anyagról van szó, mely hőszigetelő képességét változatlanul megtartja az épület élettartamával megegyező ideig. Mégis egy negatívum: az ásványgyapotok szálas szerkezetükből adódóan nem vízállóak, így lábazatszigetelésre, nedvességgel is érintkező felületek szigetelésre nem alkalmasak. 

Hőszigetelésre kiváló üveggyapot, ásványgyapot és hőszigetelő hab termékeket is találunk a Saint-Gobain termékei között

Fotó: Saint Gobain

Az EPS – vagyis a hungarocell, még mindig hazánk legkeresettebb szigetelőanyaga

A legolcsóbb, így a hazai kereskedelemben máig a legkeresettebb homlokzati szigetelő anyaga, az expandált polisztirol, mely egy merev habréteg, köznyelvben csak hungarocellként ismerjük.

Beszerelése gyors és egyszerű, súlya csekély, és hatékonyan képes szigetelni épületünk falazatát, és csökkenteni a hőhíd-veszteséget, miközben növeli a szerkezeti elemek élettartamát is. Az EPS és XPS szigetelők – noha jól bírják a folyamatos nedvességet – rendkívül érzékenyek az UV sugárzásra, ezért a táblákat mindenképp óvjuk közvetlen napfénytől. 

Utóbbi évek újdonságaként láttak napvilágot a grafitos szigetelőlemezek, melyek szürke színüket az ultra finomra őrült grafitnak köszönhetik. Ezzel a fehér lapokhoz képest 25%-al nagyobb hatékonysággal elégítik ki az évről évre szigorodó hőtechnikai követelményeket. 

Fotó: hoszigeteleswebshop.hu

Válasszuk bármelyik anyagot is, a korszerű hőszigetelés ma a leggyorsabban megtérülő befektetéseink egyike – mind családunk komfortérzete, mind a gazdaságossá, mind a környezettudatos szempontok miatt elengedhetetlen.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...