Hőszigeteljünk hatékonyan, gazdaságosan!

Ha épületszigetelés, akkor építkezőként bizonyára tudjuk, hogy a házat bizony pincétől padlásig szigetelnünk kell. A rezsiszámlán pedig minden négyzetcentiméter meglátszik. De mivel szigeteljünk? Mire ügyeljünk a hőszigetelő rendszerek kiválasztásánál? Ebben igyekszünk most segíteni.

FOTÓ:  Saint-Gobain

2021-től minden új épületnek a közel nulla energiaigény követelményét kell teljesítenie. Ez pedig – a szakértők szerint – a jelenlegi átlagosan 15-20 cm-es szigetelés helyett vastagabb, akár 25-30 cm-es homlokzati szigetelőanyagok alkalmazást is jelentheti. Ez a környezettudatosságra, hanem a lakók belső komfortérzetére is komoly hatással lehet. Hiszen ugyanaz a 21 fokos hőmérséklet egy jól szigetelt házban jóval magasabb komfortot biztosít, mint egy gyengén szigetelt épületben.

Egy épület valamennyi felülete – a falak, a tető, a födémek, a padló, valamint a nyílászárók – melegszenek, illetve hűlnek. 

Beépíthető hőcserélős szellőzőnyílás, hőszigetelt ablaküvegekkel is segíthetjük benn tartani a meleget! 

Fotó: Internorm

Az épületszerkezetek hőátbocsátási tulajdonságai nem azonosak, a falakon illetve a tetőn vész el a legtöbb energia. Ezért ezeknek a hőszigetelése kiemelten fontos! 

De mit is jelent a hőszigetelés? Tulajdonképpen két különböző hőmérsékletű tér között fellépő hőleadás gátlása, valamilyen hőnek nagymértékben ellenálló anyaggal, szerkezettel. 

E szerkezeteknek két nagyobb csoportját ismerjük ma főként: az ásványi alapú, szálas anyagokat (ide tartozik pl. a kőzetgyapot, üveggyapot és az ásványgyapot), valamint a műanyag alapú habosított termékeket (itt példaként említhetjük az expandált és az extrudált polisztirollemezeket.)

De nézzük konkrétabban, mik ma a legnépszerűbb hőszigetelők, és mire figyeljünk azok kiválasztásánál?

A hőszigetelő rendszer egy több elemből álló készlet, melynek paraméterei mindig csak az adott rendszerben lévő anyagokra és csak egy bizonyos, a gyártó által ajánlott módon beépítve érvényes. Ha tetszőlegesen, mi magunk válogatnánk össze a rendszert, nem biztos, hogy megfelelően működik majd, illetve a gyártó sem ad rá garanciát. 

Mit tehetünk, ha a régebb típusú a házunk, és ennek az akkori hőszigetelése már nem felel meg a mai hőtechnikai elvárásoknak? 

Az Isover szigetelő anyagok világelsők a kortárs hőszigetelésben

Fotó: Isover / Saint Gobain

Attól függően kell eljárnunk, mennyire elavult a régi szigetelés. Ha az csak egy kisebb javításra, korrekcióra szorul, akkor – természetesen betartva a megfelelő előírásokat – rá lehet telepíteni egy újabb rendszert. Előtte azonban mindenképpen feszültség-mentesíteni, vagyis, az eredeti üvegszövetet át kell vágni kb. 3×3 méteres raszterben, majd ezután lehet folytatni, követni a hagyományos kivitelezési folyamatot. 

A többrétegű szerkezetek páraellenállásának kifelé haladva kell csökkennie, ezt polisztirol szigeteléssel is biztosíthatjuk. Ha új építésű a házunk, vagy a falazata ismeretlen összetételű, akkor járunk a legjobban, ha „open” típusú, fokozottan páraáteresztő rendszert választunk, ahol az EPS hőszigetelő lapok perforáltak. Ezzel a rendszerünk páratechnikai szempontból is többszörös biztonságot nyújt. 

Most pedig nézzük – a teljesség igénye nélkül – kicsit részletesebben a két leggyakoribb, legnépszerűbb anyagot, melyeket házaink hőszigetelésére használunk!

Az ásványi eredetű kőzetgyapot – tűzálló és hangszigetel

Kinézetre vattaszerű, sárgás-zöldes anyag, melyet bazaltból és mészkőből állítanak elő. A kőzetgyapot illetve az üveggyapot is a rostokon át megkötött levegő segítségével szigeteli a hőt, kiváló légáteresztést és hangszigetelő hatást is biztosít, ráadásul tűzálló és a rágcsálók sem támadják! Strapabíró, mérettartó anyagról van szó, mely hőszigetelő képességét változatlanul megtartja az épület élettartamával megegyező ideig. Mégis egy negatívum: az ásványgyapotok szálas szerkezetükből adódóan nem vízállóak, így lábazatszigetelésre, nedvességgel is érintkező felületek szigetelésre nem alkalmasak. 

Hőszigetelésre kiváló üveggyapot, ásványgyapot és hőszigetelő hab termékeket is találunk a Saint-Gobain termékei között

Fotó: Saint Gobain

Az EPS – vagyis a hungarocell, még mindig hazánk legkeresettebb szigetelőanyaga

A legolcsóbb, így a hazai kereskedelemben máig a legkeresettebb homlokzati szigetelő anyaga, az expandált polisztirol, mely egy merev habréteg, köznyelvben csak hungarocellként ismerjük.

Beszerelése gyors és egyszerű, súlya csekély, és hatékonyan képes szigetelni épületünk falazatát, és csökkenteni a hőhíd-veszteséget, miközben növeli a szerkezeti elemek élettartamát is. Az EPS és XPS szigetelők – noha jól bírják a folyamatos nedvességet – rendkívül érzékenyek az UV sugárzásra, ezért a táblákat mindenképp óvjuk közvetlen napfénytől. 

Utóbbi évek újdonságaként láttak napvilágot a grafitos szigetelőlemezek, melyek szürke színüket az ultra finomra őrült grafitnak köszönhetik. Ezzel a fehér lapokhoz képest 25%-al nagyobb hatékonysággal elégítik ki az évről évre szigorodó hőtechnikai követelményeket. 

Fotó: hoszigeteleswebshop.hu

Válasszuk bármelyik anyagot is, a korszerű hőszigetelés ma a leggyorsabban megtérülő befektetéseink egyike – mind családunk komfortérzete, mind a gazdaságossá, mind a környezettudatos szempontok miatt elengedhetetlen.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...