Hogyan spórolhatunk a gáz- és villanyszámlán?

Ha gondosan alakítjuk ki otthonunkat, rengeteget lefaraghatunk a rezsiköltségekből.

Mostanra már mindenki tisztában van vele, hogy hihetetlen mértékben megnőttek az energiaköltségek – különös tekintettel a gázfelhasználásra. Az eddigi fogyasztás fenntarthatatlan, nem lehetetlen azonban komfortos otthont teremtenünk a fűtésköltség minimalizálása mellett sem.

Ha szeretnénk elkerülni az égbekiáltóan magas számlákat, mégis megőriznénk kényelmünket, akkor megfelelő hőszigetelésre van szükségünk – ezzel költséghatékonyan fűthetjük otthonunkat, ráadásul sokkal komfortosabb lesz az enteriőr, mivel teljesen megszüntethetjük a házban előforduló hidegebb zónákat. Nem mellesleg a penészképződést is elkerülhetjük.

Miért fontos a hőszigetelés?

Bármilyen építőanyagból is készült otthonunk, ha felfűtjük a lakást, a falakon keresztül kifelé távozik a meleg, és mivel a különböző hőmérsékletű helyiségek léghőmérséklete próbál kiegyenlítődni, a kinti hideg befelé halad.

Azonban ha a fal homlokzatára hőszigetelő lemezt telepítünk, az meggátolja, hogy a kinti hideg hőmérséklet bejusson a falba. A falak így teljesen felveszik a lakás belső levegőjének hőmérsékletét, és jóval több hőt tárolnak.

Vagyis ha adekvát a hőszigetelés, sokkal hatékonyabb lesz a fűtés, és kevesebb energiát igényel – a falak pedig megtartják a benti hőmérsékletet. 

Gondolkozzunk rendszerben!

Ha hőszigetelést keresünk otthonunkba, nem éri meg egyenként beszereznünk a hozzávalókat különféle gyártóktól: ugyan a rendszerelemek így olcsóbbak lehetnek, hosszú távon sokkal jobban járunk, ha komplett rendszerben gondolkozunk.

Ebben az esetben egy olyan, teljes hőszigetelési szisztémát kapunk, amelyet a tervezők úgy alakítottak ki, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal működjön – semmilyen elem nem marad ki, és minden alkotórész tökéletesen segíti a többit, így garantált a zökkenőmentes hőszigetelés.

Mindemellett a gyártók a teljes rendszerekre sokkal komolyabb hosszú távú garanciákat vállalnak, mintha külön szereznénk be a részeket.

Miből áll össze egy megfelelő hőszigetelő rendszer?

A komplett hőszigetelő rendszer elemei:

  • színvakolat és alapozó
  • ragasztótapasz
  • üvegszövet-háló
  • hőszigetelő lemez
  • dübelek.

Milyen rendszert válasszunk?  

A hőszigetelő rendszerek két változatban terjedtek el: polisztirolos és az ásványgyapotos verzióban.

A polisztirolos rendszer egyszerűbb kivitelezéssel bír, kevésbé terheli meg a falakat, és jelentősen olcsóbban beszerezhető, mint az ásványgyapotos. Az utóbbi rendszert nehezebb telepíteni, viszont tökéletes páraáteresztő (a levegővel azonos mennyiségben ereszti át a párát), valamint a legszigorúbb tűzvédelmi előírásoknak is megfelel. 

A MAPEI kínálatában a polisztirolos (Mapetherm PS homlokzati hőszigetelő rendszer) és az ásványgyapotos (Mapetherm MW homlokzati hőszigetelő rendszer) megoldást is megtaláljuk, így igényeink szerint választhatjuk ki az otthonunkba illő hőszigetelést.

IDE KATTINTVA spórolhatunk a fűtésszámlán a MAPEI hőszigetelésével!

2023. január 31.

Tervezd meg egyedi garázskapudat, amely tökéletesen illik otthonodhoz!

A Hörmann konfigurátorával kipróbálhatjuk, hogyan mutatna az adott modell az otthonunkban – és bátran variálhatunk és tervezhetünk kedvünkre, amíg ki nem alakul az...

2022. szeptember 07.

Hogyan spórolhatunk a gáz- és villanyszámlán?

Ha gondosan alakítjuk ki otthonunkat, rengeteget lefaraghatunk a rezsiköltségekből. Mostanra már mindenki tisztában van vele, hogy hihetetlen mértékben megnőttek az energiaköltségek –...

2022. június 14.

Így lesz mindig esztétikus az otthonod!

A legtöbben az otthonok egyik legmeghatározóbb anyagát öröknek és elpusztíthatatlannak vélik – pedig a beton is igényli a törődést, felújítást. Ehhez kapunk egy kis segítséget az...