Hogyan spórolhatunk a gáz- és villanyszámlán?

Ha gondosan alakítjuk ki otthonunkat, rengeteget lefaraghatunk a rezsiköltségekből.

Mostanra már mindenki tisztában van vele, hogy hihetetlen mértékben megnőttek az energiaköltségek – különös tekintettel a gázfelhasználásra. Az eddigi fogyasztás fenntarthatatlan, nem lehetetlen azonban komfortos otthont teremtenünk a fűtésköltség minimalizálása mellett sem.

Ha szeretnénk elkerülni az égbekiáltóan magas számlákat, mégis megőriznénk kényelmünket, akkor megfelelő hőszigetelésre van szükségünk – ezzel költséghatékonyan fűthetjük otthonunkat, ráadásul sokkal komfortosabb lesz az enteriőr, mivel teljesen megszüntethetjük a házban előforduló hidegebb zónákat. Nem mellesleg a penészképződést is elkerülhetjük.

Miért fontos a hőszigetelés?

Bármilyen építőanyagból is készült otthonunk, ha felfűtjük a lakást, a falakon keresztül kifelé távozik a meleg, és mivel a különböző hőmérsékletű helyiségek léghőmérséklete próbál kiegyenlítődni, a kinti hideg befelé halad.

Azonban ha a fal homlokzatára hőszigetelő lemezt telepítünk, az meggátolja, hogy a kinti hideg hőmérséklet bejusson a falba. A falak így teljesen felveszik a lakás belső levegőjének hőmérsékletét, és jóval több hőt tárolnak.

Vagyis ha adekvát a hőszigetelés, sokkal hatékonyabb lesz a fűtés, és kevesebb energiát igényel – a falak pedig megtartják a benti hőmérsékletet. 

Gondolkozzunk rendszerben!

Ha hőszigetelést keresünk otthonunkba, nem éri meg egyenként beszereznünk a hozzávalókat különféle gyártóktól: ugyan a rendszerelemek így olcsóbbak lehetnek, hosszú távon sokkal jobban járunk, ha komplett rendszerben gondolkozunk.

Ebben az esetben egy olyan, teljes hőszigetelési szisztémát kapunk, amelyet a tervezők úgy alakítottak ki, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal működjön – semmilyen elem nem marad ki, és minden alkotórész tökéletesen segíti a többit, így garantált a zökkenőmentes hőszigetelés.

Mindemellett a gyártók a teljes rendszerekre sokkal komolyabb hosszú távú garanciákat vállalnak, mintha külön szereznénk be a részeket.

Miből áll össze egy megfelelő hőszigetelő rendszer?

A komplett hőszigetelő rendszer elemei:

  • színvakolat és alapozó
  • ragasztótapasz
  • üvegszövet-háló
  • hőszigetelő lemez
  • dübelek.

Milyen rendszert válasszunk?  

A hőszigetelő rendszerek két változatban terjedtek el: polisztirolos és az ásványgyapotos verzióban.

A polisztirolos rendszer egyszerűbb kivitelezéssel bír, kevésbé terheli meg a falakat, és jelentősen olcsóbban beszerezhető, mint az ásványgyapotos. Az utóbbi rendszert nehezebb telepíteni, viszont tökéletes páraáteresztő (a levegővel azonos mennyiségben ereszti át a párát), valamint a legszigorúbb tűzvédelmi előírásoknak is megfelel. 

A MAPEI kínálatában a polisztirolos (Mapetherm PS homlokzati hőszigetelő rendszer) és az ásványgyapotos (Mapetherm MW homlokzati hőszigetelő rendszer) megoldást is megtaláljuk, így igényeink szerint választhatjuk ki az otthonunkba illő hőszigetelést.

IDE KATTINTVA spórolhatunk a fűtésszámlán a MAPEI hőszigetelésével!

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...