Tippek kezdő házépítőknek, lépésről lépésre

Ha már megvan a megfelelő elszántság, és az anyagiak is ehhez a cseppet sem kis feladathoz, mint a házépítés – nem árt megfogadnunk a nálunk okosabb hozzáértők tanácsait, melyekből kezdő házépítők számára vettük sorra a legfontosabbakat…

Saint-Gobain /Isover szigetelőanyagok - fotógrafika

Az építkezés 4 fontos lépésre tagolható, a sorrendet érdemes betartani, hiszen ez hozza majd meg a kívánt eredményt. Rossz úton járunk, ha máris a burkolatok, a berendezések, vagy éppen otthonunk színeinek megtervezésével kezdenénk a tervezést.

A kívánt eredmény – a szép, élhető, arányos otthon helyes sorrendben a következő:

A költségek, a büdzsé kalkulációja

Sajnos, ezt csak az építkezés végén fogjuk tudni úgyis majd pontosan, de addig is érdemes legalább egy körülbelüli kalkulációt készítenünk, figyelembe véve a telek árát, az építőanyagok bekerülési költségeit (négyzetméterre felszorozva). A szállítás díja is elég tetemes összeg lesz, ahogy a gépészet, a nyílászárók, a kiválasztott burkolatok, szaniterek szintén. 

A Saint-Gobain lakóházak építéséhez kínál különböző megoldásokat 

Ne feledjük a tervezés díját, az ügyvédi költségeket, és hálózatok (víz-, csatorna, elektromos hálózat), esetleges bővítésének költségeire is gondolnunk kell, sőt a kerítés, a kert illetve az udvar rendezésének költségeire is – általában erre már nem szokott maradni…

A telek kiválasztása, megvásárlása

Hol található a telek? Milyen a tájolása? Mekkora az alapterülete? Mennyire lesz majd nehézkes onnan bejárni a munkahelyünkre, gyerekeinknek az iskola, óvoda és úgy általában az infrastruktúra milyen a környéken?

Telekvásárlás előtt térképezzük fel leendő otthonunk infrastrukturális lehetőségeit is!

Milyenek a beépítési lehetőségek: utcavonalra, telekhatárra, esetleg egy meghatározott vonalra kell –e építkeznünk? Milyen egyéb építési szabályokat kell majd figyelembe vennünk? Ezekről nem árt, ha már a telekvásárlásnál kikérjük egy építész szakember véleményét.

A tervezés

Jó tervezőt találhatunk ajánlás útján, de az internetről is. A legfontosabb az alapvető szimpátia, ami már az első találkozásnál eldől. Nyilván a jó tervező nem lesz olcsó, de ne a tervezési díjon akarjunk spórolni, hiszen egy jó terv egy életre megalapozza otthonunkat, élettereink jó beosztását, benapozottságát. A minőségi terv a kivitelezésnél bőven visszahozza az árát! 

Jó tanács: ne akarjuk mi megmutatni a tervezőnek házunk alaprajzát, kockás papírra megszerkesztve! Persze, mondjuk el részletesen, mit szeretnénk, de semmiképp se kössük meg a tervező kezét. Hallgassunk rá, hiszen ő ért hozzá – viszont minden apró részletet beszéljünk át vele alaposan. Azt is, ha majd nagyobb méretű bútorokat vagy egy tágasabb konyhát képzelünk el, ha netalán különleges szerepet szánunk otthonunkban a fürdőszobának, esetleg szaunával, masszázskáddal egy kis wellness oázisra vágyunk, vagy egy félreeső csendes dolgozószobára, könyvtárra vágyunk.

Tájékoztassuk tervezőnket anyagai lehetőségeinkről is, különben az építész keze könnyen „elszaladhat”…

Első körben úgyis vázlatokat kapunk tőle, ekkor még van lehetőségünk módosítani: mi az ami tetszik, min változtatnánk. Ám ha már elkészültek a végleges tervek, ne akarjunk változtatni, ez külön pénzbe kerül. Ha kész vannak az elfogadott tervek, még hátravan egy fontos lépés: szükségünk lesz statikai, gépészeti, elektromos és geotechnikai tervekre, földmérésre is. Ezeket mi magunk is intézhetjük, de megbízhatjuk vele az építészt is. Ha külön szeretnénk intézni a szakági tervezőket, pénzt spórolhatunk, ám az egyes tervezők közötti kommunikáció lebonyolítása is ránk hárul. 

Az építkezés

Mielőtt megbíznánk egy kivitelező csapatot, több cégtől gyűjtsünk be referenciákat, árajánlatokat!

A Mapei komplett rendszert nyújt a tégla - és dekoratív falak beépítéséhez is

Legyen írásos megállapodásunk, szerződésünk a kiválasztott céggel, ehhez kérjünk fel jogászt. A szerződésbe foglaltassuk bele a kezdés és befejezés időpontját, a terület átadását, az árat (tételes elszámolás vagy átalánydíj – ez utóbbival kevesebb a gond, hiszen nem kell mindent tételesen felméretnünk), a kifizetések ütemezését. Késedelem esetére legyen kötbérezés, kerüljön bele a megrendelő ellenőrzési joga, az elállás joga, és a jótállás is.  Megbízhatunk egy, generálkivitelezéssel foglalkozó csapatot, de külön-külön is kereshetünk szakembereket az egyes munkafolyamatokra, ez esetben műszaki ellenőrre is szükség lesz. 

Fontos: bármilyen jók a referenciák, megbízható a kivitelező – minden esetben ellenőrizzünk időnként a helyszínen. Ehhez akár a tervező segítségét is kérhetjük, vele külön köthetünk tervezői-művezetői szerződést. 

Az építőanyagokon túl a megfelelő, professzionális segédanyagok jelentősége, a szakszerű vízszigetelés az új, aláépítményi szerkezeteknél is alapvető!

Ha a nehezén sikeresen túl vagyunk, jöhet a dolog kellemesebb része, a belsőépítészet!

FOTÓ: MapeiunsplashSaint-Gobain

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. szeptember 21.

Rigips – fal újragondolva

A gipszkarton fal építése gyors és tiszta folyamat. Rugalmasságot biztosít otthonunknak vagy akár irodánknak is. Viszonylag egyszerűen akár új teret is leválaszthatunk, kialakíthatunk,...

2019. szeptember 19.

Totál metál és patinás megoldások: Speciális effektek a falakon

Trendek jönnek-mennek, s ha olykor meg is tetszik valami, nem cserélhetjük le a komplett berendezést szezonról szezonra. Egyetlen jól kiválasztott fókuszpont újragondolásával is...

2019. szeptember 11.

Tippek kezdő házépítőknek, lépésről lépésre: A belsőépítész javaslatai

Amikor már állnak a falaink, helyére került a tető és a nyílászárókat is beépítették, lassan de biztosan elérkezünk házunk belsőépítészeti munkálataihoz – ahol persze szintén...