Hogyan válasszuk ki helyesen otthonunk színeit?

Lehetséges volna, hogy az öröm, amit önmagunkban keresünk, ott rejtőzik a konyhaszekrényünkben, a szobánkban, vagy a festékboltban? A lelki munka és tudatos jelenlét tagadhatatlan, ám közvetlen környezetünk is nagyban hozzájárul lelki és mentális egészségünkhöz. A színek és fények egymástól elválaszthatatlanok, meglepő erővel hatnak boldogságfaktorainkra. Ám csakis akkor, ha helyesen alkalmazzuk őket…

Fotó: unsplash

A színek ereje

A színek ereje valóban bámulatos! Gondoljunk csak a szivárványra, mely a világ minden pontján ugyanazt a hatást váltja ki az emberekből, ahogyan a tűzijáték, vagy a hőlégballon is – tudhatjuk meg Ingrid Fetell Lee Joyful (Örömteli) című könyvéből, aki már 10 esztendeje kutatja az öröm esztétikáját. 

Nem csoda hát, hogy otthonunkat, közvetlen környezetünket is színekkel, fényekkel igyekszünk megtölteni. Ugyanakkor a színek és a fények hatása számtalan módon hat ránk: válthat ki örömöt, megnyugvást, de éppúgy tehet ingerültté, agresszívvá, vagy lehangolttá bennünket.

Fotó: unsplash

A piros például kis mértékben alkalmazva stimulál és serkenti az aktivitásunkat, nagyobb mértékben (például egy pirosra festett fal) esetén már agresszív és fenyegető.

Érdemes vigyáznunk a lilával is: az elegáns és kreativitást serkentő szín túlságosan komoly és nyomasztó lehet, ha túlzásba visszük, és ugyanez igaz a mélyzöldre is. 

Fotó: unsplash

Míg a kéket meditációs terekhez és optikai tértágításra is bevethetjük, addig a sárga vidám, napfényes, optimista hangulata csupán egy-egy apró foltban alkalmazva is garantált. 

A fehér tisztaságot, frissességet hoz a házba, de ha túlzásba visszük, akkor túlságosan steril, lebegős lesz.

Ellenben a barna a föld színeként stabilitást és megnyugvást hozhat, nagyobb mennyiségben azonban „öreges” hatást kelt. 

Fotó: unsplash

Színsémák a harmóniáért

Nyilvánvalóan nem tudjuk valamennyi pozitív színhatást alkalmazni otthonunkban, hiszen akkor egy hatalmas kavalkád lenne a végeredmény. Azonban léteznek színsémák, melyek a segítségünkre lehetnek a harmónia kialakításában, és abban, hogy elkerüljük a káoszt. 

A komplementer színséma a legegyszerűbb, amennyiben kedveljük a kontrasztokat: itt két egymással szemben lévő színt válasszunk ki. Azonban, ha mindkettőt egyenlő mértékben alkalmazzuk, túlságosan vibrálhat a tér, ezért inkább az egyiket domináns, a másikat pedig kiegészítő színnek jelöljük ki. 

Ennél finomabb, biztonságosabb a megosztott komplementer színséma, ahol a domináns színnel szemközti színt kiválthatjuk a két mellette lévővel. Ezáltal már három színből gazdálkodhatunk, melyből kettő egymáshoz közel álló árnyalat. 

Az analóg színsémánál a színkör három, egymás mellett lévő színét választjuk ki, ilyenkor többnyire a harmadik a kiegészítő árnyalat. A négyzet és a tetrád színsémáknál a geometriát hívjuk segítségül: a színkörre helyezett szabályos négyzet vagy téglalap sarkai jelölik majd ki a színeket. Ez akkor működik legjobban, ha a négy árnyalatból csupán egynek szentelünk figyelmet, a többit pedig kiegészítő színként alkalmazzuk, vagy pedig kijelölünk közülük másodlagos, harmadlagos színeket. 

Fotó: Fixweb /Színsémák ábra

Online színtervezők – mi sem egyszerűbb!

Fontos továbbá a helyiség, annak funkciója, valamint az ott élők neme, kora, életvitele, testi adottságai és személyes ízlése is. Ha megvan az elmélet, a gyakorlatban is kipróbálhatjuk magunkat: a Trilak online színtervezőjével virtuálisan pofonegyszerűen kifesthetjük otthonunk falait. 

Fotó: Trilak / Színtervező

Csak rákattintunk egy színre a kiválasztott palettáról, majd behozzuk mellé a többi színt. Ha elégedettek vagyunk a kombinációval, kezdhetjük is a virtuális falfestést. Színeinket képről, saját fotóinkról is behívhatjuk, így akár már meglévő festményünkhöz, dekortárgyainkhoz is tudjuk igazítani a majdani falszínt. 

Fotó: Trilak / HÉRA Prémium színek rendszere

Hangulatunkat, közérzetünket a színek mellett otthonunk fényei, a fényforrások színe, a kibocsátott fény erőssége legalább annyira meghatározzák.

Tanuláshoz, olvasáshoz, szellemi koncentrációt igénylő folyamatokhoz a hideg, míg a pihenéshez, meghitt beszélgetésekhez, étkezéshez inkább a meleg fényű lámpákat ajánlják a szakemberek. Más fény az ideális ugyanakkor a nappaliba, a konyhába, a dolgozószobába vagy fürdőszoba területére is.

Fotó: EGLO / EGLO Connect

Az EGLO Connect rendszer segítségével a fényt akár mi magunk, egyedileg is vezérelhetjük, helyiségenként, sőt lámpánként is, akár még egyedi színátmeneteket is létrehozhatunk. A távirányító illetve az Awox Smart Control applikáció programjának segítségével időzíthetünk is: 16 millió szín, a fehér 50.000 árnyalata közül választhatunk, a fényerőt is aktuális hangulatunkhoz, tevékenységünkhöz igazíthatva. 

Szabályok persze nincsenek, csak trükkök, melyeket érdemes megfontolni. Egy a lényeg: a harmonikus, pihentető, feltöltődést elősegítő otthon, ahol valóban jól érezzük magunkat. 

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2021. február 16.

Rengeteg pénzedbe kerülhet, ha erre nem figyelsz oda!

Az ideális otthon rengeteg elemből áll össze. Akadnak köztük kisebbek is (mint például a megfelelő dísztárgyak kiválasztása), amelyen nélkül még működik az otthon – azonban ha az...

2021. február 11.

Miért újítsd fel most otthonodat?

Időnként minden otthonra ráfér a felújítás. Ha családi házban lakunk, könnyen előfordulhat, hogy az időjárás kikezdi a homlokzatot vagy tönkreteszi a tetőt – de még egy viszonylag...

2021. február 11.

Ezért érdemes igénybe venned a lakásfelújítási támogatást!

A lakás felújítása nem egy olcsó mulatság. A költségek az egekbe rúghatnak – nemcsak egy méretes családi ház, de akár már egy kis lakás esetében is. Meg kell fizetnünk a...