Hogyan válasszuk ki helyesen otthonunk színeit?

Lehetséges volna, hogy az öröm, amit önmagunkban keresünk, ott rejtőzik a konyhaszekrényünkben, a szobánkban, vagy a festékboltban? A lelki munka és tudatos jelenlét tagadhatatlan, ám közvetlen környezetünk is nagyban hozzájárul lelki és mentális egészségünkhöz. A színek és fények egymástól elválaszthatatlanok, meglepő erővel hatnak boldogságfaktorainkra. Ám csakis akkor, ha helyesen alkalmazzuk őket…

Fotó: unsplash

A színek ereje

A színek ereje valóban bámulatos! Gondoljunk csak a szivárványra, mely a világ minden pontján ugyanazt a hatást váltja ki az emberekből, ahogyan a tűzijáték, vagy a hőlégballon is – tudhatjuk meg Ingrid Fetell Lee Joyful (Örömteli) című könyvéből, aki már 10 esztendeje kutatja az öröm esztétikáját. 

Nem csoda hát, hogy otthonunkat, közvetlen környezetünket is színekkel, fényekkel igyekszünk megtölteni. Ugyanakkor a színek és a fények hatása számtalan módon hat ránk: válthat ki örömöt, megnyugvást, de éppúgy tehet ingerültté, agresszívvá, vagy lehangolttá bennünket.

Fotó: unsplash

A piros például kis mértékben alkalmazva stimulál és serkenti az aktivitásunkat, nagyobb mértékben (például egy pirosra festett fal) esetén már agresszív és fenyegető.

Érdemes vigyáznunk a lilával is: az elegáns és kreativitást serkentő szín túlságosan komoly és nyomasztó lehet, ha túlzásba visszük, és ugyanez igaz a mélyzöldre is. 

Fotó: unsplash

Míg a kéket meditációs terekhez és optikai tértágításra is bevethetjük, addig a sárga vidám, napfényes, optimista hangulata csupán egy-egy apró foltban alkalmazva is garantált. 

A fehér tisztaságot, frissességet hoz a házba, de ha túlzásba visszük, akkor túlságosan steril, lebegős lesz.

Ellenben a barna a föld színeként stabilitást és megnyugvást hozhat, nagyobb mennyiségben azonban „öreges” hatást kelt. 

Fotó: unsplash

Színsémák a harmóniáért

Nyilvánvalóan nem tudjuk valamennyi pozitív színhatást alkalmazni otthonunkban, hiszen akkor egy hatalmas kavalkád lenne a végeredmény. Azonban léteznek színsémák, melyek a segítségünkre lehetnek a harmónia kialakításában, és abban, hogy elkerüljük a káoszt. 

A komplementer színséma a legegyszerűbb, amennyiben kedveljük a kontrasztokat: itt két egymással szemben lévő színt válasszunk ki. Azonban, ha mindkettőt egyenlő mértékben alkalmazzuk, túlságosan vibrálhat a tér, ezért inkább az egyiket domináns, a másikat pedig kiegészítő színnek jelöljük ki. 

Ennél finomabb, biztonságosabb a megosztott komplementer színséma, ahol a domináns színnel szemközti színt kiválthatjuk a két mellette lévővel. Ezáltal már három színből gazdálkodhatunk, melyből kettő egymáshoz közel álló árnyalat. 

Az analóg színsémánál a színkör három, egymás mellett lévő színét választjuk ki, ilyenkor többnyire a harmadik a kiegészítő árnyalat. A négyzet és a tetrád színsémáknál a geometriát hívjuk segítségül: a színkörre helyezett szabályos négyzet vagy téglalap sarkai jelölik majd ki a színeket. Ez akkor működik legjobban, ha a négy árnyalatból csupán egynek szentelünk figyelmet, a többit pedig kiegészítő színként alkalmazzuk, vagy pedig kijelölünk közülük másodlagos, harmadlagos színeket. 

Fotó: Fixweb /Színsémák ábra

Online színtervezők – mi sem egyszerűbb!

Fontos továbbá a helyiség, annak funkciója, valamint az ott élők neme, kora, életvitele, testi adottságai és személyes ízlése is. Ha megvan az elmélet, a gyakorlatban is kipróbálhatjuk magunkat: a Trilak online színtervezőjével virtuálisan pofonegyszerűen kifesthetjük otthonunk falait. 

Fotó: Trilak / Színtervező

Csak rákattintunk egy színre a kiválasztott palettáról, majd behozzuk mellé a többi színt. Ha elégedettek vagyunk a kombinációval, kezdhetjük is a virtuális falfestést. Színeinket képről, saját fotóinkról is behívhatjuk, így akár már meglévő festményünkhöz, dekortárgyainkhoz is tudjuk igazítani a majdani falszínt. 

Fotó: Trilak / HÉRA Prémium színek rendszere

Hangulatunkat, közérzetünket a színek mellett otthonunk fényei, a fényforrások színe, a kibocsátott fény erőssége legalább annyira meghatározzák.

Tanuláshoz, olvasáshoz, szellemi koncentrációt igénylő folyamatokhoz a hideg, míg a pihenéshez, meghitt beszélgetésekhez, étkezéshez inkább a meleg fényű lámpákat ajánlják a szakemberek. Más fény az ideális ugyanakkor a nappaliba, a konyhába, a dolgozószobába vagy fürdőszoba területére is.

Fotó: EGLO / EGLO Connect

Az EGLO Connect rendszer segítségével a fényt akár mi magunk, egyedileg is vezérelhetjük, helyiségenként, sőt lámpánként is, akár még egyedi színátmeneteket is létrehozhatunk. A távirányító illetve az Awox Smart Control applikáció programjának segítségével időzíthetünk is: 16 millió szín, a fehér 50.000 árnyalata közül választhatunk, a fényerőt is aktuális hangulatunkhoz, tevékenységünkhöz igazíthatva. 

Szabályok persze nincsenek, csak trükkök, melyeket érdemes megfontolni. Egy a lényeg: a harmonikus, pihentető, feltöltődést elősegítő otthon, ahol valóban jól érezzük magunkat. 

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. március 03.

Így válaszd ki a tökéletes vakolatot!

A színek, struktúrák és kötőanyagok erdejében nehéz lehet eligazodni –  itt egy kis segítség. Mutasd a házad, megmondom, ki vagy: nagyon sokat számít, hogy fest az épület,...

2023. február 20.

Egy modern, exkluzív, pazar EXPO a jakuzzikról (nem csak) a víz szerelmeseinek

Egy hétvége, nem wellness hétvége. Magyarország legnagyobb vásárral egybekötött kiállítása csak rád vár. Merülj el a SPATREND EXPO kínálatának tengerében! Miről is van szó?...

2023. február 19.

Érezd a természet lágy érintését otthonodban, meríts ihletet az IBDesign bemutatótermének segítségével!

Otthonunkból mindannyian a maximumot szeretnénk kihozni és erre kiváló lehetőséget nyújt egy bemutatóterem, ahol szakértő segítséggel, minden helyiségre kiterjedő összhangot...