4 dolog, amit télen is betervezhetsz, ha nem várhat a lakásfelújítás!

Sokak számára furcsán hangzik egy téli idényre tervezett lakásfelújítás, pedig egyre többen vágnak bele. Az ok pedig elég kézenfekvő: azon túl, hogy lakáseladás, költözés miatt szorít bennünket a határidő, van, aki tudatosan tervezi ilyenkorra a felújítást, mert tudja, nem keveset tud spórolni most, nem beszélve arról, hogy a jó mesterek is könnyebben elérhetőek szezonon kívül…

FOTÓ: Schutterstock

Noha bizonyára nem pont a téli lakásfelújítás az, amire éppen vágyunk – azért jó, ha tudjuk, hogy számos olyan terület van a lakásban, melyekben ilyenkorra is időzíthetünk hatékony munkafolyamatokat, ha haladni szeretnénk otthonunk megújításával, és a nyári szünidő értékes idejét inkább pihenéssel töltenénk. 

Nem beszélve arról, hogy nagyon is megéri, hiszen spórolhatunk: A kiskereskedők január előtt frissítik a készleteiket, készülve az új kollekciókra, ezért ilyenkor kifoghatunk akciókat, árcsökkentéseket a tavalyi modellekre.

Még ha nem is építünk be most mindent, akkor is jól járunk, ha felmérjük és beszerezzük a szükséges anyagokat!

FOTÓ: Otthonlap.hu

Az építési vállalkozók is több szabadidővel rendelkeznek ilyenkor, kisebb irántuk a kereslet, így megbízható szakembert kifogni, aki időbeosztását is rugalmasabban tudja igazítani a miénkhez.

Azok a belső terekben történő fejlesztések, mint pl. a padló burkolása, a konyhabútor, vagy a kisebb fürdőszobai renoválások ilyenkor a több hónapos, elhúzódó határidő helyett akár néhány hét alatt is teljesíthetők. 

Gondolhatunk olyanokra is, mint a lakástextilek beszerzése és megvarrása, a pince, a garázs kiszelektálása, selejtezése – de ha komolyabban szorít bennünket az idő egy átadás vagy költözés miatt, akkor az alábbi dolgokat nyugodtan elvégezhetjük a téli időszakban is…

1. A konyha bútorainak, berendezésének renoválása

Ez eléggé kézenfekvő: a kisebb hibák kijavítása, az elhasznált, összekarcolódott munkalap kicserélése, télen is könnyűszerrel megoldható, és ha még úgy is döntünk, hogy szakemberre bízzuk a munkát, a jó hír, hogy az óradíjak is csökkennek a télen. 

Az elavult fiókgombokat, a letört szekrény elemeket is jó alkalom ilyenkor kicserélni. A konyhaszekrény megújítása, újratervezése ráadásul egy olyan jópofa és izgalmas projekt, amit a jó meleg lakásban egy kis kreatív pihenés gyanánt akár pizsiben is elvégezhetünk…

A Forest Hungary praktikus bútorelemeivel, kiegészítőivel és polcrendszereivel egyedi megoldásokban is gondolkodhatunk!

FOTÓ: Forest Hungary Kft

2. Fürdőszoba – az elavult csaptelepek cseréje

Ha a burkolást a száradási idő miatt nem is célszerű a hideg hónapokra időzíteni, az olyan kisebb, ám cseppet sem kevésbé lényeges dolgot, mint a bútorok vagy a csöpögő, elhasználódott csaptelepek cseréje – a lehető legjobb ilyenkorra időzíteni! Már csak azért is, hogy ne minden nyárra maradjon, amikor eleve nehezebb a különféle mesteremberek idejét, folyamatait egymáshoz hangolni, így ilyenkor gyorsan és egyszerűen megoldhatjuk, sőt még vízmegtakarításunkhoz is jócskán hozzájárul egy új, minőségi csaptelep.

Akár mosogató, – mosdó-, kádtöltő- vagy zuhany csaptelep, a Kludi gyár számos stílushoz és igényhez kínál számunkra megfelelőt!

FOTÓ: KLUDI

3. Világítás: új lámpák, izzók beszerzése

A télben kétségkívül az a legrosszabb, hogy kevesebbet süt a nap, és emiatt közérzetünk, hangulatunk is rosszabb, mint a napfényes hónapokban. Nem szabad hagynunk, hogy ez így legyen! Cseréljük ki régi, megfáradt izzóinkat, divatjamúlt lámpáinkat, függesztékeinket olyanokra, melyek vidámságot, melegséget hoznak otthonunkba, mindennapjainkba!

Egy szép EGLO lámpát, lámpaszettet, okos izzót akár a fa alá is tehetünk, mert azontúl, hogy mennyire hasznos, egyben gyönyörű ajándék is lehet!

FOTÓ: EGLO

4. Energiatakarékos otthon, biztonsági berendezések

December illetve január hónapokban van a legtöbb lakástűz, így érdemes ezeket a hónapokat is kihasználni a szénmonoxid-érzékelők, füstérzékelők korszerűsítésével. Ezeket a berendezéseket egyébként is célszerű havonta ellenőrizni, és 5-7 évente kicseréltetni. 

Az energiatakarékos otthon megoldásokra is érdemes most (is) figyelmet fordítani. Legtöbb esetben házunk fűtése energiafogyasztásunk felét teszi ki, így már a tél elején érdemes gondolni az ablakaink cseréjére, szigetelésére – ezzel rengeteg energiát megspórolhatunk. 

2023. január 31.

Tervezd meg egyedi garázskapudat, amely tökéletesen illik otthonodhoz!

A Hörmann konfigurátorával kipróbálhatjuk, hogyan mutatna az adott modell az otthonunkban – és bátran variálhatunk és tervezhetünk kedvünkre, amíg ki nem alakul az...

2022. szeptember 07.

Hogyan spórolhatunk a gáz- és villanyszámlán?

Ha gondosan alakítjuk ki otthonunkat, rengeteget lefaraghatunk a rezsiköltségekből. Mostanra már mindenki tisztában van vele, hogy hihetetlen mértékben megnőttek az energiaköltségek –...

2022. június 14.

Így lesz mindig esztétikus az otthonod!

A legtöbben az otthonok egyik legmeghatározóbb anyagát öröknek és elpusztíthatatlannak vélik – pedig a beton is igényli a törődést, felújítást. Ehhez kapunk egy kis segítséget az...