Skandináv stílus meghittséggel fűszerezve

Az éghajlat nem bánik kegyesen az északi népekkel, akik a zord idő és a hónapokig tartó sötétség elől otthonaikba húzódnak. Nyilván ennek is köszönhető a híresen kifinomult lakberendezési érzék: odabent újrateremtik a természetet, csak sokkal barátságosabb formában.

Harmónia a természettel

A skandináv életstílus alapja a környezettel való harmónia, amely a természetes anyagokban, növényi motívumokban köszön vissza. Az északiak még a kis alapterületű, napfényben szegény lakásaikat is hangulatos, világos otthonokká alakítják. A mostanában oly sokat emlegetett hygge – a meghittség művészete – ebben is megnyilvánul: inkább az számít, hogy lakóik számára a maximális kényelmet és az otthonosság érzetét nyújtsák.

Másik jellegzetes vonása a praktikusság. Nincsenek felesleges tárgyak, túlzott díszítés, a bútorok egyszerűek, letisztultak. A szépség az arányokban, a minőségi anyagok igényes megmunkálásában mutatkozik meg.

Világos felületek, egyszerű vonalvezetés

A nagyobb térérzet érdekében egybenyitják a tereket, így minden négyzetmétert kihasználnak. A sötét felületeket világossá varázsolják, nemcsak a falakat festik halvány színűre (fehér vagy bézs), de a padlóburkolat is világos tónusú, natúr fa, esetleg fehérre festett hajópadló, melyre szőnyegeket terítenek.

A nappali központi elemei az üde színű, lábakon álló kanapé egy-két fotellel, az állólámpa és a dohányzóasztal. Inkább az ezüstszínű kiegészítők, függönyrudak, lámpatartók illenek a stílushoz.

A konyhabútor világos nyírfából vagy fehérre festett faelemekből készül, ez jellegzetes hangulatot ad a konyhának. A szekrények üvegajtósak és belső világítással felszereltek. A padlózat valódi fa vagy világos laminált burkolat, praktikus, könnyen tisztítható és fényvisszaverő.

A skandináv fürdőszobákban egyszerű vonalú berendezési tárgyakat, sok szabadon álló vagy a mosdó köré épített tárolót találunk. Gyakori a jó minőségű, impregnált fapadló. Kevés a kiegészítő: tárolására szolgáló fonott kosarak, faládikák, illetve egy nagy méretű tükör.

Színek és anyagok – természet jegyében

A színhasználatot az északi tájak fehér, ekrü, szürke, bézs, halványkék színe és a fa világos tónusa határozza meg. Kedveltek még a pasztellek, a barna és a szürke árnyalatai, a kék, a vörös és a sárga.

A textíliák mind színüket, mind anyagukat tekintve természetesek, könnyen tisztíthatók, kézműves jellegűek, dominál a pamut és a gyapjú, de gyakran megjelenik a lenvászon is.

Jellemző minták: csíkos, kockás. A virágok, növényi motívumok aprók, visszafogottak, világos hátterűek.

A puha, süppedős gyapjúszőnyegek ugyanolyan népszerűek, mint a síkszövött chevron mintásak vagy a natúr juta.

A világítás szerepe

A hygge szempontjából fontos a világítás. Ez kiemeli a színeket, az anyagokat és a formákat, valamint légiessé teszi a kisebb tereket. Ezt a hatást meleg fényű, sárgás villanykörtékkel érhetjük el, illetve a rejtett, de erősebb megvilágítást nyújtó mennyezeti spotlámpák és a jól elhelyezett gyertyák is segítenek ebben.

A kályha, a kandalló nélkülözhetetlen eleme a skandináv otthonnak, a lobogó tűz látványa pedig igazi meghitt hangulatot teremt otthonunkban

A skandináv enteriőrök mintha kortalanok lennének. Ennek titka, hogy a formák évszázadok óta változatlanok, illetve csak apró módosítások történtek rajtuk, az anyagok pedig hagyományosan ugyanazok.

A külső stílusjegyekről bővebben ITT olvashat.

Látogassa meg a Construma OTTHONNEKED standját és ismerje meg a stílusokat!

Az OTTHONNEKED több tucat céget tömörítő otthonteremtési platformként arra vállalkozott az idei Construma-OtthonDesign kiállításon, hogy 10 életérzés mentén mutassa be a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat. A lakás egy-egy helyiségét fókuszba állító minienteriőrök közép és közép-felső kategóriás, magas minőségű, itthon is elérhető termékekből épültek fel.

Az OTTHONNEKED minienteriőrökben a lehető legszélesebb termékpaletta jelenik meg; itt minden megtalálható, ami a nívós otthon megteremtéséhez szükséges, a nyílászáróktól kezdve, a burkolatokon és szanitereken át egészen a bútorokig terjed a termékek sora, amelyek a szomszédos standokon kiállító OTTHONNEKED partnercégeknél azonnal meg is vásárolhatók. A minenteriőrök termékei magas minőségűek, de nem elérhetetlen áron, nem csak kiválasztottaknak. Az OTTHONNEKED platform bizalmat szeretne ébreszteni az emberekben a lakberendezés, a belsőépítészet és a design iránt, hiszen mindez nem megfizethetetlen, vagyis az otthonteremtési álmok az OTTHONNEKED segítségével beteljesíthetők.
A 10 féle életérzés a Construmán egy helyen megtekinthető, kiadvány formában pedig hazavihető!

Regisztráljon kedvezményes (1500 Ft) belépőjegyért erre a linkre kattintva:

SZERETNÉK KEDVEZMÉNYES BELÉPŐJEGYET

Regisztráljon, jöjjön el a standunkra (G pavilon 103E), és a vizuális élmény mellett egy kiadvánnyal gazdagodhat, amelyben a stílusokról olvashat, tételes cikklistával együtt.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...