Skandináv stílus meghittséggel fűszerezve

Az éghajlat nem bánik kegyesen az északi népekkel, akik a zord idő és a hónapokig tartó sötétség elől otthonaikba húzódnak. Nyilván ennek is köszönhető a híresen kifinomult lakberendezési érzék: odabent újrateremtik a természetet, csak sokkal barátságosabb formában.

Harmónia a természettel

A skandináv életstílus alapja a környezettel való harmónia, amely a természetes anyagokban, növényi motívumokban köszön vissza. Az északiak még a kis alapterületű, napfényben szegény lakásaikat is hangulatos, világos otthonokká alakítják. A mostanában oly sokat emlegetett hygge – a meghittség művészete – ebben is megnyilvánul: inkább az számít, hogy lakóik számára a maximális kényelmet és az otthonosság érzetét nyújtsák.

Másik jellegzetes vonása a praktikusság. Nincsenek felesleges tárgyak, túlzott díszítés, a bútorok egyszerűek, letisztultak. A szépség az arányokban, a minőségi anyagok igényes megmunkálásában mutatkozik meg.

Világos felületek, egyszerű vonalvezetés

A nagyobb térérzet érdekében egybenyitják a tereket, így minden négyzetmétert kihasználnak. A sötét felületeket világossá varázsolják, nemcsak a falakat festik halvány színűre (fehér vagy bézs), de a padlóburkolat is világos tónusú, natúr fa, esetleg fehérre festett hajópadló, melyre szőnyegeket terítenek.

A nappali központi elemei az üde színű, lábakon álló kanapé egy-két fotellel, az állólámpa és a dohányzóasztal. Inkább az ezüstszínű kiegészítők, függönyrudak, lámpatartók illenek a stílushoz.

A konyhabútor világos nyírfából vagy fehérre festett faelemekből készül, ez jellegzetes hangulatot ad a konyhának. A szekrények üvegajtósak és belső világítással felszereltek. A padlózat valódi fa vagy világos laminált burkolat, praktikus, könnyen tisztítható és fényvisszaverő.

A skandináv fürdőszobákban egyszerű vonalú berendezési tárgyakat, sok szabadon álló vagy a mosdó köré épített tárolót találunk. Gyakori a jó minőségű, impregnált fapadló. Kevés a kiegészítő: tárolására szolgáló fonott kosarak, faládikák, illetve egy nagy méretű tükör.

Színek és anyagok – természet jegyében

A színhasználatot az északi tájak fehér, ekrü, szürke, bézs, halványkék színe és a fa világos tónusa határozza meg. Kedveltek még a pasztellek, a barna és a szürke árnyalatai, a kék, a vörös és a sárga.

A textíliák mind színüket, mind anyagukat tekintve természetesek, könnyen tisztíthatók, kézműves jellegűek, dominál a pamut és a gyapjú, de gyakran megjelenik a lenvászon is.

Jellemző minták: csíkos, kockás. A virágok, növényi motívumok aprók, visszafogottak, világos hátterűek.

A puha, süppedős gyapjúszőnyegek ugyanolyan népszerűek, mint a síkszövött chevron mintásak vagy a natúr juta.

A világítás szerepe

A hygge szempontjából fontos a világítás. Ez kiemeli a színeket, az anyagokat és a formákat, valamint légiessé teszi a kisebb tereket. Ezt a hatást meleg fényű, sárgás villanykörtékkel érhetjük el, illetve a rejtett, de erősebb megvilágítást nyújtó mennyezeti spotlámpák és a jól elhelyezett gyertyák is segítenek ebben.

A kályha, a kandalló nélkülözhetetlen eleme a skandináv otthonnak, a lobogó tűz látványa pedig igazi meghitt hangulatot teremt otthonunkban

A skandináv enteriőrök mintha kortalanok lennének. Ennek titka, hogy a formák évszázadok óta változatlanok, illetve csak apró módosítások történtek rajtuk, az anyagok pedig hagyományosan ugyanazok.

A külső stílusjegyekről bővebben ITT olvashat.

Látogassa meg a Construma OTTHONNEKED standját és ismerje meg a stílusokat!

Az OTTHONNEKED több tucat céget tömörítő otthonteremtési platformként arra vállalkozott az idei Construma-OtthonDesign kiállításon, hogy 10 életérzés mentén mutassa be a legnépszerűbb lakberendezési stílusokat. A lakás egy-egy helyiségét fókuszba állító minienteriőrök közép és közép-felső kategóriás, magas minőségű, itthon is elérhető termékekből épültek fel.

Az OTTHONNEKED minienteriőrökben a lehető legszélesebb termékpaletta jelenik meg; itt minden megtalálható, ami a nívós otthon megteremtéséhez szükséges, a nyílászáróktól kezdve, a burkolatokon és szanitereken át egészen a bútorokig terjed a termékek sora, amelyek a szomszédos standokon kiállító OTTHONNEKED partnercégeknél azonnal meg is vásárolhatók. A minenteriőrök termékei magas minőségűek, de nem elérhetetlen áron, nem csak kiválasztottaknak. Az OTTHONNEKED platform bizalmat szeretne ébreszteni az emberekben a lakberendezés, a belsőépítészet és a design iránt, hiszen mindez nem megfizethetetlen, vagyis az otthonteremtési álmok az OTTHONNEKED segítségével beteljesíthetők.
A 10 féle életérzés a Construmán egy helyen megtekinthető, kiadvány formában pedig hazavihető!

Regisztráljon kedvezményes (1500 Ft) belépőjegyért erre a linkre kattintva:

SZERETNÉK KEDVEZMÉNYES BELÉPŐJEGYET

Regisztráljon, jöjjön el a standunkra (G pavilon 103E), és a vizuális élmény mellett egy kiadvánnyal gazdagodhat, amelyben a stílusokról olvashat, tételes cikklistával együtt.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellelel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. március 18.

Terazzo, ahogyan még nem láttuk

A tavalyi év nagy visszatérője a terrazzo. Ez a kőburkolat korábban közintézmények padlóburkolataként volt nagyon népszerű, hiszen különösen ellenálló, és minimális karbantartást...

2019. március 12.

Jövő Otthonai – építészpályázat kezdőknek és haladóknak

Immáron harmadik alkalommal került kiírásra a Jövő Otthonai építészpályázat. A nyílt és titkos ötletpályázaton építészek és építész hallgatók vehetnek részt. Ebből az...

2019. március 07.

Hidegburkolat fugázás nélkül? Ne!

Jónéhány gyártó megörvendeztet minket azzal, hogy lézervágott, fuga nélkül burkolható lapokat gyárt. Első hallásra nagyon jó ötletnek tűnik, hiszen meg lehet spórolni a fugázás...