Skandináv stílus hyggével – A rafinált egyszerűség

A skandináv stílus egyszerűsége nem hideg, eleganciája nem távolságtartó, nagyvonalúsága nem üresség. A házak lapos- vagy magastetősek, sátortetős kialakításuk ritka. Fedésük cserép, kő, de akár növényzet is kerülhet héjazatként a tetőre.

A közös nevező legtöbbször a faburkolat, amely a legújabb divat szerint fedésként is funkcionálhat. A burkolódeszkákat régebben festették, ma már inkább olajozva, az eredeti felület szépségét láttatva épülnek be. A modern skandináv stílusú házak színvilága ezért jobbára hűvös. Ha téglával burkolják őket, a szürkésbarna felé tolódik a paletta; ha fával, a nyír sápadtsárgája lesz meghatározó.

Az időjárás eredményeként ezek a házak kétarcúak: hatalmas üvegfelületeikkel csalogatják a szobák mélyére a napot, zárttá válnak azonban az északi szelek irányába. A hideg ellenére a legnagyobb érték a fény: a tágra nyitott üveg tolóajtók képként keretezik a szemközti tájat.

Határozott kubusként jelenik meg a tömeg, amit csak fokoz az exteriőrök díszítetlensége. A csekély kiülésű tetők, a külső síkra tett nyílászárók úgy tartják benn a meleget, hogy közben nem vetnek árnyékot a homlokzatra. Mindez szükségképp kölcsönöz egyfajta költői dobozjelleget a házaknak, melyek az elemekkel dacoló tárgyként tűnnek fel a tájban.

Ezt az egyneműséget folytatják az enteriőrök nagy, osztatlan felületei, amelyeken különös hangsúllyal jelennek meg a skandináv dizájn lakályos bútorai. Ha van kandalló, az egyáltalán nem tipikus: a központi emelvényen égő tűz minden irányba egyenletesen sugározza melegét, felette pedig a mennyezetről lebegtetett, kéménynek alig nevezhető kürtő vezeti el a füstöt.

A skandináv stílusú házak rafinált egyszerűsége mögött hallatlanul következetes tervezői munka áll, amely a legapróbb részletek kontrollálásával ad választ egy különleges környezet különleges kihívásaira.



Lapozzon bele online a 10 Stílusjegyet bemutató kiadványunkba! MEGNÉZEM A KIADVÁNYT!

Tegyen egy 3D-s sétát a Construmán felépült 10 minienteriőrt bemutató standunkon!  TESZEK EGY SÉTÁT!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...