Önnek feltűnt már, hogy manapság egyre több „okos” eszközzel vagyunk körülvéve?

Az okostelefonokat természetesen ismerjük, de van már okos ajtó, okos hűtő vagy okos mosógép is. És okos ház is. Az ELKO EP vállalat által fejlesztett és gyártott iNELS smart home-rendszerről és egyáltalán az okosotthonokról általánosságban olvashat az alábbiakban.

A cikket szerkesztette: Inels

A körülöttünk zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően az épületautomatizálás mára napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lett. Néhány éve még az okostelefonok jelentették a szenzációs technikai áttörést, manapság viszont az okos házak területén figyelhetjük meg ugyanezt a folyamatot. 

Ez annyit jelent, hogy a következő években szinte ugyanolyan ütemben kezdünk el okos házakat, intelligens vezérlési rendszereket használni, ahogy néhány éve átálltunk az okostelefonok használatára. Okos ház, intelligens rendszer, smart home – de pontosan mit takar az elnevezés? Intelligens épületről akkor beszélhetünk, ha az épület a benne található különböző technológiákat és berendezéseket – mint például az épületgépészeti és villamos berendezések, a biztonsági rendszer stb. – egyetlen rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli. Olyan komplex rendszerről van szó tehát, amely optimalizálja az energiafogyasztást, felügyeli az épületben élők és értékeik biztonságát, ezenkívül a kényelem korábban ismeretlen dimenzióját nyitja meg számukra.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes előre beállított módon, a mindenkori körülményeket is figyelembe véve, automatikusan és optimálisan működtetni az épületben lezajló folyamatokat – például ha kinyitjuk az ablakot, addig amíg az nyitva van, automatikusan lekapcsolja a helyiségben a klímaberendezést, vagy az életritmusunkhoz igazodva, ébredés előtt bekapcsolja a padlófűtést a fürdőszobában.

Természetesen ezeket az automatizált folyamatokat az épületben élők bármikor módosíthatják, hiszen a különböző vezérlőkön keresztül – fali nyomógomb, okostelefon vagy táblagép – egyszerűen felülbírálható a rendszer működése. Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy terveztük, hogy ideális megoldást nyújtson új építésű vagy már kész épületek esetében egyaránt. 

Működése minden esetben a megrendelő egyedi igényeihez igazítható, így a felhasználó mindig testre szabott megoldást kap. Éppen ezért a rendszer képes alkalmazkodni egy kis lakás, egy családi ház, egy irodaház, de akár egy nagyobb társasház vagy éppen egy szállodakomplexum szükségleteihez is. Moduláris felépítésének köszönhetően később is bármikor újabb elemekkel bővíthető, így rugalmasan igazítható a változó felhasználói igényekhez.

Inels

Mikor számít egy ház okosnak?

Egy intelligens otthonban a különböző elektromos berendezések egy rendszeren belül kommunikálnak egymással és összehangolják működésüket. Ez azt jelenti, hogy a ház a lakók igényei szerint szabályozza a világítást, a fűtést, a klímaberendezést, a redőnyöket, a szellőzést, a multimédiás eszközöket, a garázskaput, vagy éppen a biztonsági rendszert, stb.

Tehát a ház tudja, hogy hogyan szeret élni, és megadja mindazt a kényelmet, ami munka után olyan jól tud esni. Az okos ház olyan kényelmet ad, amelynek nehéz ellenállni, és még pénzt is spórol, amelyet 4 különböző élethelyzet alapján mutatunk be:

1. Munkába siet, és egy gombnyomással lekapcsolhat mindent

Bekapcsol a biztonsági rendszer, lemennek a redőnyök, lekapcsol a világítás, és kikapcsolnak azok a konnektorok, amelyekre nincs szükség. Így véletlenül sem maradhat bekapcsolva például a vasaló, és távozás után sem kell azon aggódni, hogy vajon mit nem kapcsoltunk le. Eközben a fűtés is takarékos üzemmódra kapcsol. Így egy perccel sem kell többet fűteni a szükségesnél.

2. A nyaraláson felszabadultabban pihenhet

Többé nem kell azon aggódnia, hogy mit felejtett bekapcsolva vagy lehúzta-e a redőnyöket. A telefonon ránézhet a ház kameráira, és a tengerparti napozás közben egy kattintással lehúzhatja a redőnyt vagy lekapcsolhatja az égve maradt lámpákat. Ha sok ezer kilométert áthidalhat egy telefonhívás vagy az internet, akkor a házat miért ne tudná ugyanígy elérni? De hát el lehet!

3. Az intelligens ház hazavárja

Este hazaér és egy gombnyomásra nyílik a  garázskapu – manapság ez már nem szokatlan, de az INels tett még egy lépést. Ezzel párhuzamosan kikapcsol a riasztó, bekapcsol a világítás a garázsban, megszólal a kedvenc rádiócsatornája. És mire a házba lép, a kávéfőző megfőzi a friss kávét.

4. Gyermekbarát

A biztonsági rendszer kikapcsol, és küld egy SMS-t, ha gyermeke hazaérkezett az iskolából. De a házban csak ott lesz áram, ahol erre a gyermekének szüksége lehet, minden egyéb helyiség áramtalanítva maradhat mindaddig, amíg Ön haza nem érkezik.

És ez csak 4 példa volt. A lehetőségeknek szinte csak a fantáziája szab határt.

Ön milyen funkciókat tenne önműködővé otthonában? Részletekért kattintson WEBOLDALUNKRA!

Az intelligens otthonokkal és az épületautomatizálási rendszerekkel kapcsolatban bővebben az OtthoNNeked blog oldalán is tájékozódhat!

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2021. december 09.

Így lehet igazán fenntartható, barátságos otthonod karácsonyra!

Mezítlábas, jókedvű futkorászás a lakásban. Izgatott ajándékbontás a karácsonyfa alatt ülve. Fenntartható, zöld otthon, ahol mindig jól érezzük magunkat: környezetbarát módon...

2020. december 14.

Trilak

Küldetésünk Elsőként reagálunk a fogyasztói igényekre felhasználóbarát termékekkel, előremutató, minőségi megoldásokkal.Jövőkép Kiváló csapatmunkával, több mint 100 éves...

2020. november 16.

Jessica Alba csodálatos kaliforniai otthona maga a mennyország!

Jessica Alba a világ egyik legsikeresebb színésznője és üzletasszonya. Számos kasszasikerben szerepelt, és környezettudatos márkája a Honest Co. a legmenőbb környezettudatos márkák...