Mit tehet érted az otthonod? – Az okosotthon előnyei

Néhány éve még sci-fi filmekbe illő elképzelés volt, ma már valóság: otthonaink egyre okosabbak lesznek. De mit is jelent pontosan az okosotthon, és miért jó ez nekünk?

Akadnak, akik ódzkodnak az automatizált lakóépületektől, mivel idegennek érzik az újításokat, azonban sokan közülük általában nincsenek tisztában vele, mennyi fantasztikus lehetőséggel kecsegtetnek az intelligens otthoni megoldások.

Nézzük meg, miért is érdemes megfontolnunk otthonunk modernizálását.

Mi is az az okosotthon?

A definíció szerint az okosotthon olyan épület, amely egységbe rendezve szabályozza és felügyeli a benne található különböző rendszereket és berendezéseket. Ilyen például a villamosság, a gépészet vagy épp a biztonsági rendszer.

Nevezhetjük tehát bátran épület-felügyeleti rendszernek is, de a hangzatos okosotthon, okosház vagy az angol Smart Home kifejezés jobban elterjedt.

Miért jó ez nekünk?

Az automatizált otthonok számos előnnyel járnak, azonban leggyakrabban három fő érvet emlegetnek a használatuk mellett.

Az egyik az optimalizált energiafelhasználás. Az okosotthonok nagyon gazdaságosak, ugyanis a rendszert a szokásainknak megfelelően taníthatjuk, valamint a szenzorok érzékelik a jelenlétünket is, így például mindig energiatakarékosan fűthetjük fel otthonunkat az optimális hőmérsékletre, és nem fordul elő többet az sem, hogy égve felejtjük valamelyik lámpát, vagy bekapcsolva marad a televízió az üres szobában.

Szintén fontos szempont a kényelem: az intelligens otthoni rendszerek megtanulják szokásainkat, és hozzánk “idomulnak” – számos funkciót már automatikusan végeznek el, így nem kell ilyennel foglalkoznunk.

Mit is jelent ez pontosan?

Képzeljük el, hogy munka után belépünk otthonunkba, és rögtön felkapcsol a világítás, az általunk preferált fényerővel és színhőmérséklettel. Az otthoni hőmérséklet tökéletes, pont ahogy szeretjük – a fűtés azonban nem ment egész nap, egészen addig nem kapcsolt be, amíg nem volt szükséges, hogy visszaérkezésünk időpontjára elérje a kívánt hőmérsékletet.

A nappaliba lépve halk, megnyugtató zene fogad minket – felcsendül kedvenc válogatásunk, ahogy a szenzor érzékel minket.

Ha pedig mégis meggondolnánk magunkat, okostelefonunk segítségével könnyedén állíthatunk a fűtésen, a világításon és a hangrendszeren is – nincs szükség milliónyi távirányítóra és fali vezérlőre.

Az iNELS Smart Home Solutions otthoni rendszert – számos más előnye mellett – ezekkel a funkciókkal is ellátták, így segítségéből otthonunkat új szintre emelhetjük.

Az optimalizált energiafelhasználás és a kényelem mellett muszáj még szót ejtenünk a  biztonságról is. Egy okosházat könnyedén felügyelhetünk távolról is, így ha riasztónk jelzett vagy nyaralás közben rossz érzésünk támad, csak megnyitjuk az alkalmazást telefonunkon, és máris szemügyre vehetjük a biztonsági kamerák felvételeit. Ha esetleg elfelejtettük bekapcsolni a riasztót, akkor sincs gond: egy kattintással gondoskodhatunk értékeink biztonságáról.

Ha ezek a megoldások kicsit még túl futurisztikusnak tűnnek számunkra, érdemes elmennünk egy bemutatóterembe vagy kiállításra, hogy első kézből megtapasztalhassuk a legújabb otthontechnológiai vívmányok előnyeit.

Csupán egy optimalizált világítással vagy fűtéssel is rengeteg energiát spórolhatunk, így mindenképp érdemes megfontolni a fejlesztést, ha szeretnénk kiaknázni otthonunkban rejlő lehetőségeket.

  

A képek forrása: Intelligens Otthon Tudástár, ELKO EP, Unsplash

2020. augusztus 13.

Itt a jövő! – Egy megoldás, amitől sokkal okosabb lesz otthonod

Egyre népszerűbbek az okosotthonok, azonban sokan még mindig nem igazán tudják hova tenni őket. Mitől lesz okos egy otthon – és miért érdemes kipróbálnunk az intelligens otthoni...

2020. augusztus 13.

A biztonságos és kényelmes otthon titka

Milyen szempontokat veszünk figyelembe, ha építkezünk vagy felújítunk?  Ilyenkor a legfontosabb, hogy otthonunkat minél kényelmesebbé és biztonságosabbá tegyük – egy olyan...

2019. december 07.

Otthonkontroll okosan

Az okosmegoldások térhódítása töretlen. Okos a telefon, a hűtő, a tévé, a porszívó, a fűtés és a klíma is. A technikai fejlődésnek hála otthonunk egyre inkább oázis a...