Egy trükk, amivel sokkal kényelmesebb lesz otthonod!

Milyen szempontokat veszünk figyelembe, ha építkezünk vagy felújítunk? 

A cikket szerkesztette: Inels

A körülöttünk zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően az épületautomatizálás mára napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparága lett. Néhány éve még az okostelefonok jelentették a szenzációs technikai áttörést, manapság viszont az okos házak területén figyelhetjük meg ugyanezt a folyamatot. 

Ez annyit jelent, hogy a következő években szinte ugyanolyan ütemben kezdünk el okos házakat, intelligens vezérlési rendszereket használni, ahogy néhány éve átálltunk az okostelefonok használatára. Okos ház, intelligens rendszer, smart home – de pontosan mit takar az elnevezés? Intelligens épületről akkor beszélhetünk, ha az épület a benne található különböző technológiákat és berendezéseket – mint például az épületgépészeti és villamos berendezések, a biztonsági rendszer stb. – egyetlen rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli. Olyan komplex rendszerről van szó tehát, amely optimalizálja az energiafogyasztást, felügyeli az épületben élők és értékeik biztonságát, ezenkívül a kényelem korábban ismeretlen dimenzióját nyitja meg számukra.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes előre beállított módon, a mindenkori körülményeket is figyelembe véve, automatikusan és optimálisan működtetni az épületben lezajló folyamatokat – például ha kinyitjuk az ablakot, addig amíg az nyitva van, automatikusan lekapcsolja a helyiségben a klímaberendezést, vagy az életritmusunkhoz igazodva, ébredés előtt bekapcsolja a padlófűtést a fürdőszobában.

Természetesen ezeket az automatizált folyamatokat az épületben élők bármikor módosíthatják, hiszen a különböző vezérlőkön keresztül – fali nyomógomb, okostelefon vagy táblagép – egyszerűen felülbírálható a rendszer működése. Az iNELS épületautomatizálási rendszert úgy terveztük, hogy ideális megoldást nyújtson új építésű vagy már kész épületek esetében egyaránt. 

Működése minden esetben a megrendelő egyedi igényeihez igazítható, így a felhasználó mindig testre szabott megoldást kap. Éppen ezért a rendszer képes alkalmazkodni egy kis lakás, egy családi ház, egy irodaház, de akár egy nagyobb társasház vagy éppen egy szállodakomplexum szükségleteihez is. Moduláris felépítésének köszönhetően később is bármikor újabb elemekkel bővíthető, így rugalmasan igazítható a változó felhasználói igényekhez.

Inels

Ilyenkor a legfontosabb, hogy otthonunkat minél kényelmesebbé és biztonságosabbá tegyük – egy olyan teret kell alkotnunk, amely kiszolgálja minden igényünket a mindennapok során.

Ez akkor valósul meg leginkább, ha intelligens otthont választunk.

Csak gondoljunk bele, manapság már minden eszközünk okos:szinte el sem tudjuk képzelni mindennapjaink okostelefonunk nélkül; okosóránkon figyeljük pulzusunkat edzés közben – este pedig okostévénken választjuk ki, milyen filmet vagy sorozatot nézzünk Netflixen.

Ha minden eszközünk okos, miért ne lehetne otthonunk is az?

De mi is az az okosotthon?

Az okosotthonban (vagy intelligens otthonban) a különböző elektromos berendezések egy rendszeren belül kommunikálnak egymással és összehangolják működésüket. A rendszer vezérli a világítást, a klímaberendezést, a fűtést, a biztonsági rendszert, a redőnyöket, a garázskapukat, a hangszórókat… Lényegében szinte minden eszközünket ráköthetjük, hogy pontosan úgy működjenek, ahogy szeretnénk.

Ez a ház tudja, hogyan szeretünk élni – kényelmet nyújt, ami különösen jól fog esni a munka után. Ráadásul még pénzt is spórolhatunk vele.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Nézzünk meg egy átlagos munkanapot. 

Talán nekünk is ismerős a reggeli rohanás – amikor késésben vagyunk, ide-oda kapkodunk, aztán már csak a munkahelyünkre érve jut eszünkbe, hogy nem biztos, hogy kikapcsoltuk a vasalót, lehúztuk a redőnyt, lekapcsoltuk a lámpát a fürdőszobában, bezártuk az ajtókat – vagy épp bekapcsoltuk a riasztót.

Ha intelligensotthon-rendszerünk van, felkelés után már vár minket a reggeli kávénk, aztán ha indulunk, telefonunkról egy érintéssel bekapcsolhatjuk a biztonsági rendszert, leengedhetjük a redőnyöket, lekapcsolhatjuk a világítást és kikapcsolhatjuk azokat a konnektorokat is, amelyekre nincs szükségünk. A fűtésünk/hűtésünk is takarékos üzemmódba kapcsol – aztán beindíthatjuk, ha hazafelé tartunk, hogy az ajtón belépve már megfelelő hőmérséklet várjon minket.

Hazanéznénk egy pillanatra? Telefonunkon ellenőrizhetjük otthoni kameráinkat, lehúzhatjuk redőnyeinket vagy lekapcsolhatjuk a lámpákat.

Hazaérve pedig egy gombnyomással kinyithatjuk a garázskaput – ez nem nagy újdonság, de ezt új szintre emelhetjük: ugyanez a gombnyomás egyszerre kikapcsolja a riasztót, bekapcsolja a világítást, elindítja kedvenc zenénket, a kávéfőző pedig elkészíti a friss kávét, és a konyhába érve már gőzölögve vár minket délutáni koffeinadagunk.

Ha pedig gyermekünk van, kaphatunk értesítést róla, ha hazaérkezett iskolából – és csak ott lesz áram a házban, ahol gyermekünknek szüksége van rá.

És ez a rendszer már nem csak a leggazdagabbak kiváltsága: lényegében egy jobb számítógép árából felszerelhetjük otthonunkat.

Ráadásul nem kell egyszerre mindent beszereznünk: az intelligens otthoni rendszerek modulárisak, vagyis folyamatosan bővíthetjük őket újabb és újabb funkciókkal.

Kipróbálnánk, hogyan működik a rendszer a gyakorlatban? Könnyen megtehetjük – csupán az ingyenes iNELS Home Control-Promo alkalmazást kell telepítenünk, és valós időben vezérelhetjük a iNELS csehországi bemutatótermét. Az irányítás pofonegyszerű, és a kamera segítségével láthatjuk, hogyan működnek az egyes funkciók.

Szeretnénk intelligens otthonra váltani? IDE KATTINTVA mindent megtudhatunk, hogy megtaláljuk a számunkra ideális okosotthon-rendszert.

Ha érdekelnek a különféle okosotthon-lehetőségek, és tippekre vágysz az intelligens rendszerhez, az OtthoNNeked ingyenes tudásanyagából mindent megtudhatsz IDE KATTINTVA.

Ha további okosotthon-inspirációra vágyunk, vegyünk részt az EXPO360 ingyenes online lakberendezési kiállításon, ahol láthatjuk, hogyan jelenik meg az intelligens zenerendszer és a költséghatékony okosfűtés otthonunkban. A kiállítás elérhető IDE vagy a képre kattintva:

A csodálatos okosháló, okosnappali és intelligens nagy fürdőszoba Balázs Kriszta, Bóna Mónika és Köntös Mónika munkája – a tervezők megmutatták, hogy az intelligens otthoni megoldások tökéletes mutatnak a stílusos enteriőrben.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2021. október 06.

Így lesz időtálló és gyönyörű fürdőszobád!

A fürdőszobatrendek jönnek és mennek. Nézzünk csak meg egy tíz- vagy húszéve berendezett fürdőszobát egy korabeli lakberendezési magazinban: az akkori fantasztikusnak számító...

2021. október 01.

Ezzel új szintre emelheted fürdőszobádat!

A fürdőszoba berendezése embert próbáló feladat. Az egyik legtöbb tervezést, pénz- és energia-befektetést igénylő helyiségről van szó, amelynek felújítása, javítása könnyen...

2021. szeptember 30.

Ilyen a tökéletes fürdőkád!

Forró vizet engedünk a fürdőkádba, bemászunk, hátradőlünk – és hátunkba tép az északi jeges hideg. Biztosan mindannyian tapasztaltuk már a hűvös kád élményét... Nem kellemes,...