Napjaink legkorszerűbb fűtési megoldásai – azoknak, akik modern alternatívákban gondolkodnak!

A modern, korszerű gázkonvektor, a cirkó, a kondenzációs kazán és a kandalló egytől egyig remek megoldások, ha otthonunk fűtéséről van szó – ám léteznek még ennél is modernebb megoldások! Nézzük… 

FOTÓ: Nordinova /Climastar

Manapság a köztudatban még az él, hogy villannyal fűteni igencsak drága mulatság, miközben, ha a neten találunk egy bejegyzést, cikket egy elektromos fűtőpanelről, ennek pontosan az ellenkezőjét olvashatjuk. Mi hát az igazság, kinek és mikor éri meg az elektromos fűtés?

Climastar fűtő berendezésekkel 75%-os hőtároló képességet érhetünk el, amely minden más rendszernél magasabb

FOTÓ: Energiashop

Belvárosi kislakásokban gyakran találkozhatunk a háború utáni lakáselválasztások révén előfordul, hogy egy-egy szerencsétlen alaprajzzal megáldott lakásnak lemaradt a kéménye, vagy, hogy a ház központi kazánját a lakóközösség döntése szerint nem újítják fel, nem korszerűsítik. Ilyenkor minden lakásnak egyedileg kell kiépítenie a fűtőrendszerét. Elsőként a cirkófűtés szokott felmerülni, de a drága és hosszadalmas kiépítési költségek, az engedélyek beszerzése, a kémény kivezetésének lehetetlen megoldása miatt más alternatíva után kell nézni. Ilyenkor jön szóba pl. az elektromos fűtés…

Elektromos fűtés – mikor és kinek éri meg?

Sok esetben a fenti helyzetek sodorják a lakástulajdonosokat az elektromos fűtési lehetőségek irányába. Ennek többnyire alacsonyabb a beruházási költsége, a kialakítása – viszont tudomásul kell vennünk, hogy a legtöbb elektromos fűtés jóval magasabb fűtési költséget produkál majd, mint a gáz, azonban jó szigeteléssel (pl. passzívházaknál) ez is jóval kedvezőbbre is kijöhet. 

Az elektromos fűtés egyébként ott éri meg igazán, ahol túl magas kéményt kellene kibélelni, valamint, ha napelemeink vannak a tetőn, és szeretnénk visszahozni az így megtermelt áramot. 

FOTÓ: adaxfutes.hu

Elektromos fűtőpanel akkor a legcélszerűbb, ha nem lehet padlót bontani. Plafonra, oldalfalra is szerelhetők, s némelyikkel még dekorálhatjuk is a helyiséget.

Természetesen itt is igaz, hogy nagyobb felületű fűtőpanelekkel, elektromos padlófűtéssel energiafogyasztásunk jóval alacsonyabb lehet, mint egy olajradiátoré, de a gázfűtéssel még mindig nem mérhető össze. Gazdaságossága egyébként nagyban függ a szigeteléstől, az épület méretétől, energetikai besorolásától. 

A Nordinoiva Climastar IP24-es érintésvédelmi besorolásával biztonságban lehetünk, miközben élvezhetjük a maximális kényelmet: jó hőeloszlás, kellemes hőérzet társul a dekoratív külső mellé

FOTÓ: Nordinova

Elektromos fűtésnél egyértelműen a napelemes rendszer kiépítésével érjük el a leghatékonyabb, leggazdaságosabb megoldást: legjobb olyan napelemes rendszert kiépíteni, melynek éves energiatermelése eléri, de nem haladja meg háztartásunk egy évi villamosenergia-szükségletét. Az így megtermelt áramot gazdaságos ledvilágítással, modern villanyszerelési megoldásokkal vagy hatékony elektromos fűtéssel érdemes elfogyasztanunk. 

Nem csak elektromos padlófűtést, de innovatív, napelemmel működő elektromos padlófűtést is választhatunk ma már!

FOTÓ: Heatwave

Az igazán takarékos, gazdaságos hőszivattyú

Mondhatjuk, hogy az egyetlen valóban takarékos megoldás a hőszivattyú. Már eleve a berendezés működési elvéből adódóan harmad akkora elektromos fogyasztást generál, mint amekkora hőt lead a ház fűtésére. Ráadásul egy hőszivattyú fűteni is képes, tehát a fűtés és hűtés egy berendezéssel megoldható! A hőszivattyú tehát egy olyan berendezés, mely szállítja, „átszivattyúzza” a hőt egyik helyről a másikra, kihasználva a gázok hőtágulási képességét.

Azonban a hőszivattyúknak is vannak korlátai, hiszen a magas nyereség nagyban függ a hőfokkülönbségtől. Minél alacsonyabb a kinti hőmérséklet, minél magasabb a fűtési rendszerünk hőigénye, a hőszivattyúnak annál nehezebb a dolga: gazdaságos használatához tehát a fűtési rendszert is körültekintően válasszuk meg. Minél alacsonyabb hőmérsékletre kell felmelegíteni a fűtőközeget, annál jobb – ilyenek a padlófűtés, és más, nagyobb felületű fűtési rendszerek. 

 

A Budatech épületeink hűtését és fűtését tűzte zászlajára, korszerű rendszereiknél kiemelten fontos az energiatakarékosság, és az alacsony üzemelteti költség. 

FOTÓ: Budatech

Klímaberendezések – akár ezekkel is fűthetünk…

Míg korábban ezek a készülékek csak hűtési célt szolgáltak, ma már szinte nem is kapható olyan berendezés, amelyikkel ne tudnánk fűteni is, méghozzá egészen jó hatásfokot produkálva: mínusz 10 fok külső hőmérsékletig. Emlegetik az ilyen készülékeket levegő-levegő hőszivattyúként, azonban alapvetően a klímák közé sorolhatók. Rendelkeznek egy kültéri és egy freonvezetékkel összekötött beltéri egységgel. 

Noha energiatakarékosak, fűteni csak olyan helyen érdemes ezekkel, ahol nem zavar bennünket a folyamatosan búgó ventillátorhang, (például nyaralókba, hiszen képes nagyon gyorsan felfűteni a helyiséget). 

Ügyeljünk klímaberendezéseink rendszeres tisztítására, karbantartására – egészségünk szempontjából ez elengedhetetlen!

FOTÓ: egeszsegkalauz.hu

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...