Erre figyelj oda, ha beépítenéd a tetőteret!

A tetőtéri szobákat, lakásokat szinte mindenki imádja. A tetőtér ferde síkjainak és az ebből adódó egyedi belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően különleges, kuckós hangulattal bírnak – főleg, ha az enteriőrt vintage darabokkal rendezzük be. Ezt a hatást szinte lehetetlen elérni otthonunk többi helyiségében, így ha van tetőterünk, mindenképp megéri elgondolkoznunk a beépítésén. Nemcsak értékes négyzetméterekkel bővíthetjük otthonunkat, de egyedi atmoszférájú szobát alakíthatunk ki a korábban üresen tátongó tetőrészben.

Azonban mielőtt belefognánk a munkálatokba, mindenképp érdemes leszögezni, hogy csak akkor szánjuk rá magunkat a tetőtér beépítésére, ha költségvetésünk engedi, hogy minőségi anyagokkal dolgozhassunk. Ellenkező esetben könnyen ráfázhatunk: ha az alapok nem stimmelnek, a tetőtér sosem lesz kifogástalan, sosem fog megfelelően működni – a javítási munkálatok pedig nemcsak extra pénzkiadással, de rengeteg macerával is járnak.

Ha szeretnénk beépíteni az eddig kihasználatlan tetőteret, a Rigips rendszereivel magas minőségben könnyen, gyorsan, kedvező áron megtehetjük. A szárazépítés nem csak környezetvédelmi szempontból előnyös döntés: sokkal kevesebb felfordulással jár, rendkívül gyorsan és könnyen haladnak a munkálatok, és valóban minőségi végeredményt kapunk. 

Ha ezeket a megoldásokat választjuk, egy strapabíró tér lesz a jutalmunk, kiváló hő- és hangszigeteléssel, magas szintű tűzvédelemmel.

A válaszfalakat előre is megépíthetjük, a vízszintes, ferde és függőleges tetőtéri borítás elhelyezése előtt – ez akusztikus és dilatációs szempontból kedvezőbb választás –, azonban akkor sincs probléma, ha már a kész tetőtéri borítást bővítenénk válaszfalakkal.

Ha különösen strapabíró, fúrható, szerelhető falra vágyunk, a Rigips Habito építőlemezeivel biztosan nem lőhetünk mellé!

Mire figyeljünk oda a beépítésnél?

Mivel a tetőtér hő- és páratechnikai szempontból különösen érzékeny része az épületnek, a beépítést alaposan meg kell tervezzük – a kivitelezésnél pedig teljes precizitásra van szükség. Mindenképp érdemes megbízható szakemberhez fordulnunk. 

Első lépésként meg kell győződnünk arról, hogy a tetőhéjalás alatt van-e tetőfólia, ami a csapadékvíz elleni védelmet és a szélzárást biztosítja. Ha nincs, akkor ezt utólag, a tetőtér felől is beépíthetjük. A megfelelő páravédelem érdekében javasolt alacsony diffúziós ellenállású fólia alkalmazása. Ha van tetőfólia, vizsgáljuk meg, hogy a funkcióját képes-e még hosszútávon ellátni, mert ennek cseréje később már cask extra költségekkel és bontással oldható meg.

Kérjük szakember véleményét, hogy a meglévő tetőfólia páraáteresztő tulajdonságú, vagy nem, mert a hőszigetelő rétegek kialakítása ettől is függ.

A kifogástalan működéshez nagyon fontos a megfelelő hőszigetelés. A Rigips tetőterekben hőszigetelésként a tűzvédelem és a megfelelő hangszigetelés elérése érdekében ásványgyapot szigetelőanyagot szükséges alkalmaznunk (például az ISOVER UNIROLL PLUS)

Nem mindegy persze, milyen vastag hőszigetelést használunk. A vízszintes és ferde síkban egyaránt legalább 15 + 10 centiméter ISOVER SUPER PROFI, vagy a 15 + 15 centiméter UNIROLL PLUS szigetelést választjuk. 

Az ISOVER által ajánlott termékek adatait IDE KATTINTVA találjuk.

Külső hőszigeteléshez weber kínálatában is találunk kiváló minőségű folyékony bitumenes vastagbevonatot IDE KATTINTVA.

A hőszigetelés elhelyezése után következik a vázszerkezet szerelése, a párazáró réteg elhelyezése és a gipszkarton borítás felszerelése.

A megfelelő páraháztartás titka

Ahhoz, hogy a tetőteret egész évben használhassunk, fűtésre van szükségünk – a fűtött térben magasabb páratartalom és páranyomás alakul ki, mint a külső hideg térben, ezért a pára a tetőszerkezet rétegein keresztül igyekszik távozni, ezzel károsítva a tetőszerkezet anyagait. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha megakadályozzuk, hogy bejusson a pára a szerkezetbe. 

A pára útját azonban képtelenség tökéletesen elzárni. Fontos ezért, hogy a tetőtér rétegeit úgy alakítsuk ki, hogy belülről kifelé haladva az egyes rétegek páraáteresztő képessége egyre nagyobb legyen. Így amikor a pára bejut a szerkezetbe, egyre könnyebben halad át a rétegeken, kiszellőzik, nem jön létre páralecsapódás, és kialakul a megfelelő páraháztartás.

Ha erről gondoskodunk, akkor minden évszakban szárazak maradnak a tetőtéri felületek, és nem alakul ki rajtuk nedvesedés vagy páralecsapódás. Ezt könnyen elérhetjük, ha párazáró réteget helyezünk el a szigetelés belső oldalán. 

Az ISOVER Vario® KM DUPLEX UV megerősített, laminált belső oldali párazáró-légzáró fóliája kitűnő választás. Működése leginkább az emberi bőrhöz hasonlítható: ha a külső és a belső térben egyaránt magas a páratartalom (például nyáron vagy télen a meleg napsütéses időszakokban), a Vario® diffúziós ellenállása lecsökken, és beindul a “szárító hatás” az épület belseje felé. Ha külső térben alacsonyabb a páratartalom, mint a belső térben, a fólia molekuláris szerkezete megváltozik, a diffúziós ellenállása megnő, és nem engedi a párát a belső térből a szerkezetbe jutni. A Vario® nemcsak télen vagy nyáron, de egész évben gondoskodik a tetőszerkezet páravédelméről és a tetőtérben lakók komfortérzetéről.     

Ezután jöhet a gipszkarton borítás és az álmennyezet kialakítása.

A gipszkarton, ahogy korábban olvashattuk, kitűnő választás: strapabíró, könnyen építhető, remek hang- és hőszigeteléssel, valamint – ha a Rigips RF 15 gipszkartonját választjuk – a tűzvédelemről is gondoskodhatunk a 30 perces tűzállósági határértéknek köszönhetően. 

A gipszkartonból készült dekormennyezet mutatós és praktikus építészeti megoldás a tetőtérben. Az álmennyezetben tűzbiztosan elhelyezhetjük a beépített lámpatesteket, valamint a különféle elektromos és egyéb vezetékek átvezetésére, elrejtésére is lehetőségünk nyílik. 

Hogyan rendezzük be a tetőteret?

Ha beépítettük a tetőteret, még nem dőlhetünk hátra: az új szoba berendezése általában igazi kihívást jelent a ferde síkoknak és a gyakori alacsony belmagasságnak köszönhetően. Ilyenkor érdemes egyedi megoldásokat keresnünk: például méretre gyártott beépített szekrényekkel a ferde falak alatti helyet is könnyen tárolóvá alakíthatjuk. 

Ha kedveljük az egyterű, loftszerű berendezést, nem feltétlenül van szükségünk válaszfalakra – de egy-egy kisebb gipszkarton fallal remek térelválasztókat alkothatunk, ha például hálófülkét szeretnénk. 

A zsúfoltság elkerülésére remek trükk, ha minél kevesebb területet foglalunk el a padlóból: válasszunk kecses lábakkal ellátott kanapét, lebegőpolcokat, falra erősíthető szekrényeket – állólámpák helyett pedig használjunk fali vagy asztali lámpákat.

Ha a szoba alacsony belmagassággal bír, mindenképp érdemes fehérre festenünk a plafont – így optikailag tágasabbnak tűnik a tér.

A tetőtér tökéletes gyerekszobának is: a kisebbek általában különösképp kedvelik a helyiség kuckós hangulatát. Ha meglepnénk őket valami igazán különlegessel, készítsünk csillagos éjjeli égboltot a plafonból: a weber NEON sötétben neonizáló fényfestékeivel megtehetjük.

Összességében véve bátran mondhatjuk, a tetőtér beépítése remek ötlet – a lényeg, hogy ne spóroljunk az alapokon és figyeljünk oda a részletekre.

2023. március 03.

Így válaszd ki a tökéletes vakolatot!

A színek, struktúrák és kötőanyagok erdejében nehéz lehet eligazodni –  itt egy kis segítség. Mutasd a házad, megmondom, ki vagy: nagyon sokat számít, hogy fest az épület,...

2023. február 20.

Egy modern, exkluzív, pazar EXPO a jakuzzikról (nem csak) a víz szerelmeseinek

Egy hétvége, nem wellness hétvége. Magyarország legnagyobb vásárral egybekötött kiállítása csak rád vár. Merülj el a SPATREND EXPO kínálatának tengerében! Miről is van szó?...

2023. február 19.

Érezd a természet lágy érintését otthonodban, meríts ihletet az IBDesign bemutatótermének segítségével!

Otthonunkból mindannyian a maximumot szeretnénk kihozni és erre kiváló lehetőséget nyújt egy bemutatóterem, ahol szakértő segítséggel, minden helyiségre kiterjedő összhangot...