Erre figyelj oda, ha beépítenéd a tetőteret!

A tetőtéri szobákat, lakásokat szinte mindenki imádja. A tetőtér ferde síkjainak és az ebből adódó egyedi belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően különleges, kuckós hangulattal bírnak – főleg, ha az enteriőrt vintage darabokkal rendezzük be. Ezt a hatást szinte lehetetlen elérni otthonunk többi helyiségében, így ha van tetőterünk, mindenképp megéri elgondolkoznunk a beépítésén. Nemcsak értékes négyzetméterekkel bővíthetjük otthonunkat, de egyedi atmoszférájú szobát alakíthatunk ki a korábban üresen tátongó tetőrészben.

Azonban mielőtt belefognánk a munkálatokba, mindenképp érdemes leszögezni, hogy csak akkor szánjuk rá magunkat a tetőtér beépítésére, ha költségvetésünk engedi, hogy minőségi anyagokkal dolgozhassunk. Ellenkező esetben könnyen ráfázhatunk: ha az alapok nem stimmelnek, a tetőtér sosem lesz kifogástalan, sosem fog megfelelően működni – a javítási munkálatok pedig nemcsak extra pénzkiadással, de rengeteg macerával is járnak.

Ha szeretnénk beépíteni az eddig kihasználatlan tetőteret, a Rigips rendszereivel magas minőségben könnyen, gyorsan, kedvező áron megtehetjük. A szárazépítés nem csak környezetvédelmi szempontból előnyös döntés: sokkal kevesebb felfordulással jár, rendkívül gyorsan és könnyen haladnak a munkálatok, és valóban minőségi végeredményt kapunk. 

Ha ezeket a megoldásokat választjuk, egy strapabíró tér lesz a jutalmunk, kiváló hő- és hangszigeteléssel, magas szintű tűzvédelemmel.

A válaszfalakat előre is megépíthetjük, a vízszintes, ferde és függőleges tetőtéri borítás elhelyezése előtt – ez akusztikus és dilatációs szempontból kedvezőbb választás –, azonban akkor sincs probléma, ha már a kész tetőtéri borítást bővítenénk válaszfalakkal.

Ha különösen strapabíró, fúrható, szerelhető falra vágyunk, a Rigips Habito építőlemezeivel biztosan nem lőhetünk mellé!

Mire figyeljünk oda a beépítésnél?

Mivel a tetőtér hő- és páratechnikai szempontból különösen érzékeny része az épületnek, a beépítést alaposan meg kell tervezzük – a kivitelezésnél pedig teljes precizitásra van szükség. Mindenképp érdemes megbízható szakemberhez fordulnunk. 

Első lépésként meg kell győződnünk arról, hogy a tetőhéjalás alatt van-e tetőfólia, ami a csapadékvíz elleni védelmet és a szélzárást biztosítja. Ha nincs, akkor ezt utólag, a tetőtér felől is beépíthetjük. A megfelelő páravédelem érdekében javasolt alacsony diffúziós ellenállású fólia alkalmazása. Ha van tetőfólia, vizsgáljuk meg, hogy a funkcióját képes-e még hosszútávon ellátni, mert ennek cseréje később már cask extra költségekkel és bontással oldható meg.

Kérjük szakember véleményét, hogy a meglévő tetőfólia páraáteresztő tulajdonságú, vagy nem, mert a hőszigetelő rétegek kialakítása ettől is függ.

A kifogástalan működéshez nagyon fontos a megfelelő hőszigetelés. A Rigips tetőterekben hőszigetelésként a tűzvédelem és a megfelelő hangszigetelés elérése érdekében ásványgyapot szigetelőanyagot szükséges alkalmaznunk (például az ISOVER UNIROLL PLUS)

Nem mindegy persze, milyen vastag hőszigetelést használunk. A vízszintes és ferde síkban egyaránt legalább 15 + 10 centiméter ISOVER SUPER PROFI, vagy a 15 + 15 centiméter UNIROLL PLUS szigetelést választjuk. 

Az ISOVER által ajánlott termékek adatait IDE KATTINTVA találjuk.

Külső hőszigeteléshez weber kínálatában is találunk kiváló minőségű folyékony bitumenes vastagbevonatot IDE KATTINTVA.

A hőszigetelés elhelyezése után következik a vázszerkezet szerelése, a párazáró réteg elhelyezése és a gipszkarton borítás felszerelése.

A megfelelő páraháztartás titka

Ahhoz, hogy a tetőteret egész évben használhassunk, fűtésre van szükségünk – a fűtött térben magasabb páratartalom és páranyomás alakul ki, mint a külső hideg térben, ezért a pára a tetőszerkezet rétegein keresztül igyekszik távozni, ezzel károsítva a tetőszerkezet anyagait. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha megakadályozzuk, hogy bejusson a pára a szerkezetbe. 

A pára útját azonban képtelenség tökéletesen elzárni. Fontos ezért, hogy a tetőtér rétegeit úgy alakítsuk ki, hogy belülről kifelé haladva az egyes rétegek páraáteresztő képessége egyre nagyobb legyen. Így amikor a pára bejut a szerkezetbe, egyre könnyebben halad át a rétegeken, kiszellőzik, nem jön létre páralecsapódás, és kialakul a megfelelő páraháztartás.

Ha erről gondoskodunk, akkor minden évszakban szárazak maradnak a tetőtéri felületek, és nem alakul ki rajtuk nedvesedés vagy páralecsapódás. Ezt könnyen elérhetjük, ha párazáró réteget helyezünk el a szigetelés belső oldalán. 

Az ISOVER Vario® KM DUPLEX UV megerősített, laminált belső oldali párazáró-légzáró fóliája kitűnő választás. Működése leginkább az emberi bőrhöz hasonlítható: ha a külső és a belső térben egyaránt magas a páratartalom (például nyáron vagy télen a meleg napsütéses időszakokban), a Vario® diffúziós ellenállása lecsökken, és beindul a “szárító hatás” az épület belseje felé. Ha külső térben alacsonyabb a páratartalom, mint a belső térben, a fólia molekuláris szerkezete megváltozik, a diffúziós ellenállása megnő, és nem engedi a párát a belső térből a szerkezetbe jutni. A Vario® nemcsak télen vagy nyáron, de egész évben gondoskodik a tetőszerkezet páravédelméről és a tetőtérben lakók komfortérzetéről.     

Ezután jöhet a gipszkarton borítás és az álmennyezet kialakítása.

A gipszkarton, ahogy korábban olvashattuk, kitűnő választás: strapabíró, könnyen építhető, remek hang- és hőszigeteléssel, valamint – ha a Rigips RF 15 gipszkartonját választjuk – a tűzvédelemről is gondoskodhatunk a 30 perces tűzállósági határértéknek köszönhetően. 

A gipszkartonból készült dekormennyezet mutatós és praktikus építészeti megoldás a tetőtérben. Az álmennyezetben tűzbiztosan elhelyezhetjük a beépített lámpatesteket, valamint a különféle elektromos és egyéb vezetékek átvezetésére, elrejtésére is lehetőségünk nyílik. 

Hogyan rendezzük be a tetőteret?

Ha beépítettük a tetőteret, még nem dőlhetünk hátra: az új szoba berendezése általában igazi kihívást jelent a ferde síkoknak és a gyakori alacsony belmagasságnak köszönhetően. Ilyenkor érdemes egyedi megoldásokat keresnünk: például méretre gyártott beépített szekrényekkel a ferde falak alatti helyet is könnyen tárolóvá alakíthatjuk. 

Ha kedveljük az egyterű, loftszerű berendezést, nem feltétlenül van szükségünk válaszfalakra – de egy-egy kisebb gipszkarton fallal remek térelválasztókat alkothatunk, ha például hálófülkét szeretnénk. 

A zsúfoltság elkerülésére remek trükk, ha minél kevesebb területet foglalunk el a padlóból: válasszunk kecses lábakkal ellátott kanapét, lebegőpolcokat, falra erősíthető szekrényeket – állólámpák helyett pedig használjunk fali vagy asztali lámpákat.

Ha a szoba alacsony belmagassággal bír, mindenképp érdemes fehérre festenünk a plafont – így optikailag tágasabbnak tűnik a tér.

A tetőtér tökéletes gyerekszobának is: a kisebbek általában különösképp kedvelik a helyiség kuckós hangulatát. Ha meglepnénk őket valami igazán különlegessel, készítsünk csillagos éjjeli égboltot a plafonból: a weber NEON sötétben neonizáló fényfestékeivel megtehetjük.

Összességében véve bátran mondhatjuk, a tetőtér beépítése remek ötlet – a lényeg, hogy ne spóroljunk az alapokon és figyeljünk oda a részletekre.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...