Charles és Ray Eames – A design mesterei

Mindannyian ismerjük a munkáikat – még akkor is, ha sosem hallottuk a nevüket. Az Eames design mindenhol megjelenik. Nemcsak a bútorboltokban, de a városban járva-kelve óhatatlanul is belefutunk egy-egy Eames replikába – újhullámos kávézókban, irodákban, várókban is gyakran találkozunk az összetéveszthetetlen sziluettel bíró székeikkel. De egészen pontosan ki(ke)t takar az Eames név? A 112 éve, 1907. június 17-én született Charles Eamesre és feleségére, Ray Eamesre emlékezünk.

Charles Ormond Eames Jr. és Ray-Bernice Alexandra Kaiser Eames párosa elválaszthatatlan volt: a Los Angeles-i házaspár együtt élt és alkotott. Kísérletezéseikkel megreformálták (többek közt) az építészetet és a bútortervezést – menet közben pedig megalkották a világ legáhítottabb, legtöbbet másolt székeit.

Egy építésztanonc (akinek – egyes híresztelések szerint tanári nyomásra a modern építészet iránti rajongása miatt, mások szerint azért, hogy saját építészirodát alapítson – abba kellett hagynia az egyetemet) és egy festőművész_ Charles és Ray Eames imádták a művészetet és a designt. Az építészet és a bútortervezés mellett egyaránt foglalkoztak grafikával és textiltervezéssel – az ötvenes évektől kezdve pedig fényképészettel és filmművészettel is. A polihisztorpáros titka, hogy akármin dolgoztak, sosem felejtették el a gyökereiket: Charles az építészeti szemlélete és Ray festői látásmódja remekül kiegészítette egymást, bármit is alkottak. Charles szerint nem művészetet kreáltak, hanem problémákat oldottak meg – Ray pedig azt nyilatkozta, ugyanúgy festő maradt, csak lecserélte a vásznát.

A Bauhaus mozgalom megnyitotta a teret a minimalista esztétikát preferáló tervezők számára, Charles és Ray vállalkozása, az Eames Office pedig csúcsra járatta a letisztult designt. Az elkészült bútordarabok legtöbbje valamilyen fajta komolyságot és minimalista szemléletet sugall – annak ellenére, hogy a házaspár imádott viccelődni és szórakozni, valamint Ray híres volt gyűjtőszenvedélyéről.

Charles stílusára nagy hatással volt Eelio Saarinen és fia, Eero munkássága – Eeróval később jó barátokká és munkatársakká váltak.

Az Eames Office olcsón előállítható, tömeggyártható bútorokat tervezett, amelyek nagy népszerűségre tettek szert: ott van például az Eiffel-torony inspirálta lábakkal bíró DSR szék, a Pinterest-sztár falábú DSW, az aluminiumból készült Task irodai forgószék vagy a fa Lounge szék – amelyet a Time magazin a 20. század legjobb designtermékének választott. Ezeknél a székeknél az ergonómia vonzó külsővel párosult – a másolatoknak általában csak a vonzerőt sikerül reprodukálniuk, a kényelmet nem.

Ha már a kényelemről beszélünk: a páros tervezett egy pihenő-/olvasófotelt a Herman Miller bútorgyártó cég számára: Charles a baseballkesztyűt használta inspirációnak, és így született meg a székek csúcsa, a presztízs epitómája – a 670-es sorszámú Eames Lounge Chair. A három részből (fej-, háttámla, ülőrész) álló, hajlított furnérlemezekből, rózsafa borítólemezből és prémium bőrből készült fotel a mai napig a tekintély és a jólét szimbóluma.

De az ikonikussá vált beltéri székek mellett alkottak (többek közt) kerti bútort, polcokat, textíliákat, logikai társasjátékot, elefántos gyerekszéket, famadarat és színes ruhaakasztót is – az utóbbi hármas a mai napig népszerű kiegészítője a stílusos lakásoknak. Természetesen az Eames Ház néven emlegetett otthonukról sem szabad megfeledkezn. Előregyártott acélelemekből készítették az óceánra néző házat, amely egyszerre vált lakhelyükké és alkotóműhelyükké. Az épület ma már szabadon látogatható, és az építészet iránt érdeklődők mekkájává vált.

Az Eames házaspár megújította a designt. Életművük megkerülhetetlen, alkotásaiak pedig mára műtárgyakkal érnek fel. Érdemes egyet-egyet beszerezni közülük – időtálló darabok, amelyek soha nem mennek ki a divatból.

A képek forrása: Unsplash, Vitra, Herman Miller

 

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2020. január 10.

4 dolog, amit kerüljünk, ha a felújított lakást eladásra szánjuk!

Egyre többen vásárolnak ma már felújított lakást, mert szép, kényelmes, rendben van, és oda már csak költözni kell. Ha éppen mi állunk az eladói oldalon, és előtte felújítanánk...

2019. december 21.

4 dolog, amit télen is betervezhetsz, ha nem várhat a lakásfelújítás!

Sokak számára furcsán hangzik egy téli idényre tervezett lakásfelújítás, pedig egyre többen vágnak bele. Az ok pedig elég kézenfekvő: azon túl, hogy lakáseladás, költözés miatt...

2019. december 19.

„Élvezem a házam!” – Style & Draw enteriőr tervező pályázat

4. alkalommal kerül kiírásra a Style & Draw enteriőr tervezési pályázat, amelynek keretein belül egy kisszékelyi otthon belső terét kell megálmodniuk a jelentkezőknek. Fókuszban az...