Hogyan lesz több helyed, időd és pénzed? – Egy környezetbarát tipp az építkezéshez

Ha érdekel minket az építkezés, talán hallhattunk már a szárazépítésről – de miért előnyös ez a technológia a hagyományos építési megoldásokkal – például a téglával – szemben?

A cikket szerkesztette: Saint – Gobain Rigips

Otthon. Az a hely, amely menedéket és biztonságot nyújt, és hozzájárul ahhoz, hogy feltöltődjünk. Fontos szempont, hogy a lakás alakítható legyen és megfeleljen a család igényeinek a különböző életszakaszokban. Korszerű építészeti megoldásokkal a lakás a benne élők szükségletei szerint alakítható.

A Rigips célja, hogy olyan innovatív tervezési megoldásokat és belsőépítészeti rendszereket nyújtson az építkezőknek, kivitelezőknek, melyek megfelelnek korunk elvárásainak. Folyamatos termékfejlesztéseinknek köszönhetően – legyen szó akár építkezésről vagy felújításról – rugalmas megoldásainkkal folyamatosan az emberek komfortérzetének növelésén dolgozunk. A modern lakásépítés alapja a könnyű alakíthatóság. A Rigips szerelt válaszfalai gyorsan építhetőek, és akár az utólagos átalakítás is könnyen megvalósítható.

Ismerje meg a Habito® rendszert!

A gipszkarton fal építése gyors, tiszta és variálhatóságának köszönhetően teret ad az egyéni elképzeléseknek.
A Habito válaszfalak szerelése megegyezik a gipszkarton falak építésével, ami a hagyományos építési módokhoz képest nagyon gyorsan kivitelezhető és utólag is könnyen alakítható. Emellett ugyanazon műszaki tulajdonságok kisebb falvastagsággal is elérhetők, ami nagyobb tereket és jelentős megtakarítást jelent.

A Habito válaszfalak mindegyike minimum 30 perces tűzgátlást biztosít, ez igény esetén akár 90 percesre is növelhető. Továbbá kiemelkedő hanggátlási értékekkel rendelkezik, így kis falvastagság mellett is garantált a csend a lakásban.

Különféle eszközök nagyon egyszerűen rögzíthetők a Habito szerkezetekre, legyen szó konyhaszekrényről, tévéről vagy képekről. A berendezések falra szerelésénél nincs szükség fúróra vagy egyéb gépre, nem szükséges dübel használata, megfelel a pozdorjacsavar. Nincs zaj és nem keletkezik építési törmelék. Akár 60 kilós tárgyat is rögzíthetünk egyszerű csavarozással.

Ajánljuk konyhába, nappaliba, hálószobába, gyerekszobába, térelválasztáshoz, valamint fokozott terhelésű válaszfalakhoz. Lakáselválasztó falak építéséhez kiváló, egy rendszerben egyesíti a tűzvédelmet (EI 120 perc), a jó hangszigetelést (Rw=62 dB), a biztonságot (15 perces áttörésgátlás) és a gyors építési időt.

A mindennapi életben egy válaszfalnak sok mindent ki kell bírnia. A belső térben épített szerkezeteknek statikus és dinamikus terheléseket is viselniük kell. Például a válaszfalnak nekiütődhet a szék háta, a porszívó, az ajtók vagy a gyerekek játéka. A Habito építőlemez jól bírja a terhelést, nagyon nagy felületi keménységgel és ütésállósággal rendelkezik.

Otthona kialakítása során azonban ne feledkezzen meg a megfelelő élvédelemről! A Rigips prémium élvédőivel gyerekjáték a tartós és szép belső és külső sarkok kialakítása. Külső derékszögű sarkokra az AquaBead élvédő glettanyag nélkül egyszerűen felragasztható, így időt és anyagot spórolhat. Magas ütésállóságának köszönhetően könnyen elkerülheti a falak csorbulását, belső terei sokáig megőrzik szépségüket.

A Rigips termékpalettáján számos gipszalapú portermék – glettek, vakolatok, hézagolóanyagok – is szerepelnek, melyekkel tökéletes, esztétikus felületek képezhetők.
A Rigips Rimano termékcsalád megfelelő megoldást nyújt otthona beltereinek gyors, esztétikus és környezetbarát kialakításához.

A Rigips Vario hézagológipsz, valamint a ProMix Finish glettelőanyag ideális megoldás a Habito építőlemez és egyéb gipszkartonok legmagasabb minőségű felületi glettelésére. Gipszkartonra történő tapétázás és festés esetén ugyanis érdemes végiggondolni a tervezett helyiségben elvárt felületi minőséget. Ugyanis a burkolat anyaga (pl. közepes, durva vagy finom szerkezetű tapéta), színe, fényessége, mintája, illetve a megvilágítás minősége, iránya és erőssége különböző alapfelületi minőséget igényel. A felületi minőségi igény pedig annak létrehozásához megfelelő terméket is követel. A gipszfelület kiváló alap festés, mázolás és tapétázás számára.

Kapcsolat
Saint – Gobain Rigips

A szárazépítéssel rengeteg időt, helyet és pénzt megspórolhatunk – ráadásul a környezetünket  is kevésbé terheljük vele!

De hogyan működik ez az egész?

Nézzünk egy konkrét példát – amihez a cikk végén egy esettanulmány-videót is találunk.

Rigips Habito egy fantasztikus megoldás, ha belső falakra van szükségünk.

Egy speciális gipszkartonról beszélünk, amely nemcsak könnyebb és vékonyabb a hagyományos építőelemeknél, de a hangszigetelés terén is hatékonyabb 

És sokkal gyorsabban is építhető: míg a megszokott megoldásokkal ki kell várni a kötési időt, a szerelt szerkezetek esetében nincs ilyen, így ha Habito-t használunk, folyamatosan tudunk dolgozni, leállás nélkül. A gépészeti berendezések elhelyezése is praktikusan a falba elhelyezhető – így sokkal gyorsabban készen vagyunk a belső munkálatokkal.

Ha már láttunk építkezést, tudhatjuk, hogy az elektromos vezetékek és kapcsolódobozok elhelyezése igazi rémálom: ki kell vésni a falat – például horonymaró géppel –, ami egy meglehetősen macerás és időigényes procedúra.

A Habito használatával ezt elkerülhetjük, ugyanis a beépítés nem utólag, hanem a kivitelezési munka részeként zajlik, így szerszámokat sem kell használnunk – ezzel is csökkentve a költségeket és a munkára fordított időt.

De hasonló a helyzet a vakolásnál is, ami szintén egy költséges, hosszú ideig tartó művelet – a Habito viszont egy kiváló, repedésmentes felületet nyújt, és mivel nem kell hosszadalmas kötési idővel számolnunk, a glettelés után rögtön jöhet is a festés! 

Sokan azonban mégis a hagyományos megoldásokat részesítik előnyben a fokozott teherviselés miatt. Gyengébbnek tartják a szárazépítési megoldásokat, mondván, hogy nehezebb tárgyakat – például konyhaszekrényeket – nem lehet rájuk rögzíteni.

Habito azonban tökéletesen alkalmas erre, ugyanis kiváló teherviselő képességgel bír– és a téglafalra való rögzítéssel járó fúrást, dübelezést, valamint az ezzel keletkező rendetlenséget és koszt is elkerülhetjük használatával. 

Elég néhány pozdorjacsavar, még a lapot sem kell megfúrnunk előzetesen – és akár kézi csavarhúzót is használhatunk.

Ha könnyebb tárgyakat akarunk rögzíteni, csupán két akasztószögre lesz szükségünk. De mennyit bír el két csavarral a Habito falra erősített polc?

Kiderül a videóból, amelyben összehasonlítják a Habito-t a hagyományos megoldásokkal és azt is megtudhatjuk, egészen pontosan hogyan is néz ki a szárazépítés a gyakorlatban:

A Habito praktikus megoldás, ha válasz- vagy előtétfalakat tervezünk otthonunkba, és ezt nemcsak az építkezésnél, de a mindennapjaink során is élvezhetjük: remek hangszigetelő, és fele akkora beépített területet foglal el, mint a hagyományos falak, így sokkal tágasabb lesz otthonunk.

Ha új falakra van szükségünk az enteriőrben, vagy építkezésre készülünk, mindenképp érdemes megfontolni a Habito használatát, ugyanis sokkal költséghatékonyabban és gyorsabban érhetünk el jobb minőséget, mint a hagyományos megoldások használatával. Ráadásul környezetünket is védjük az újrahasznosított anyagoknak, a minimális víz- és anyaghasználatnak, valamint az előnyésző szállítási és tárolási igényeknek köszönhetően.

IDE KATTINTVA még többet megtudhatunk a Habito-ról!

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...

2022. november 21.

A hollywoodi sztárszínésznő, Hilary Swank otthona igazi téli csodavilág – tele kutyákkal

Az Oscar-díjas Hilary Swank családi otthona sokkal barátságosabb, mint a legtöbb sztárvilla – és bővelkedik a menhelyi kutyusokban. A 48 éves Hilary Swank harminc éve kezdte a...

2022. október 19.

Most elképesztő kedvezménnyel szerezheted be álomjakuzzidat!

A SpaTrend energiatakarékos jakuzzijaival rengeteget spórolhatunk – különösen most a Black Friday Early Bird akció keretében! A rendszeres masszázsmedence-használat kiváló...