5 tipikus hiba a csempe vásárlás során: vigyázzunk, ne essünk bele!

Aki még most vállalkozik élete első fürdőszoba felújítására, vagy éppen az első önálló fürdőszoba kialakítása előtt áll, bizony nagyot téved, ha arra gondol, hogy hibázni csak a kivitelezés során lehet. Noha a burkoló is lehet figyelmetlen, a gyár is csúszhat a megrendelések teljesítésével, elsősorban mi vagyunk a felelősek azért, ha stresszesre sikerül a felújítás, vagy nem lesz tökéletes a csempézés, járólapozás.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

A gyár termékei nagy választékban megtekinthetőek a Palatinus Fürdőszoba szalonokban és a V-S Fürdőszoba szalonokban. Számos családja raktárkészletünkön megtalálható. Amennyiben kérdése merülne fel a termékekkel kapcsolatosan a kollégák készséggel állnak rendelkezésre.

Porcelanosa

Fotó: PORCELANOSA

A legnagyobb bakikat ugyanis éppen a vásárlásnál ejtjük meg. Mutatjuk, melyek ezek, és Ön mire ügyeljen, hogy elkerülje őket! 

1. Nem mindegy, hová lesz majd a csempe…

Akár a konyhába, akár a fürdőszoba szeretné megvásárolni a csempét, a járólapot, minden esetben érdemes az adott helyszín adottságait, és funkcionalitását is figyelembe venni, mielőtt kiválasztanánk a nekünk leginkább tetsző kombinációt.

A konyha nyilván nagyobb forgalmú, mint az intim zónák közé sorolt fürdőszoba – így oda a járólap esetén a nagyobb kopásállóság, a csúszásmentesség alapvető szempontok kell, hogy legyenek. Fürdőbe szintén ügyelni kell, hogy ne csússzon a padló, pláne ha vizes lesz.

Fotó: PORCELANOSA

A fali csempe esetén a konyhai térben a könnyű tisztíthatóságot, fürdő esetén inkább a fényes, világos felületeteket érdemes előnyben részesíteni, pláne, ha nincs ablak a helyiségen. Alapvető fontosságú lesz ugyanis majd a választásnál, bármely tér esetén – hogy az mekkora, milyen világos, milyenek a természetes illetve a mesterséges fényviszonyok.

2. Nem a jó méret mellett döntünk

Bizony, sokan esünk ebbe a hibába, főleg kezdőként. De milyen az ideális csempeméret? Természetesen ez is egyéni – helyiségtől, méretekről, igénytől függően. Azt mondják, amikor nagy, egybefüggő felületet szeretnénk burkolni, jobban járunk a nagyobb lapokkal, mert ezekkel könnyebben, gyorsabban lehet majd haladni a burkolásnál, és – főleg ha egyszínű – akkor a vágást is pontosabban meg lehet ejteni azokon, így kevesebb kerül majd a selejtbe. Sokáig azt hittük, hogy a kisebb méretű csempékkel illik kizárólag burkolni a kisebb helyiségeket, ám mára ez az elv is megdőlni látszik. A kisebb csempéket, mint afféle dekorációs burkolatot, inkább oda érdemes tervezni, ahol komolyabb esztétikai szerepet kap a falburkolat.

Fotó: PORCELANOSA

Kisebb térbe a nagyobb méretű csempékkel is egységesebb, tágasabb érzetet érhetünk el, mozaik csempékkel pedig játékosabbá, izgalmasabbá tudjuk tenni a nagyobb falfelületeket. 

A csempe méretén túl azonban térérzetünket még számos dolog befolyásolhatja – még mindig a hidegburkolatoknál maradva. A csempe színei, fényes illetve matt felülete köztudottan befolyásolja a hangulatunkat és a térérzetet, azonban arról már kevesebben tudunk, hogy a lerakás módja, iránya is jelentősen befolyásolhatja a látványt. 

Horizontális irányú burkolással éppúgy növelhetjük optikailag egy tér méretét, mint a fényes, tükröződő felületekkel. Padlónál ugyanez igaz a diagonálisan fektetett lapokra, és a világos, egyszínű felületekre.

3. Nem jó dizájnt választunk

Itt most sokan kaphatják fel a fejüket: hiszen ki mondja meg, mégis, hogy számomra mi a jó és a nem jó dizájn? Elvégre a tetszetős dizájn mindenkinél más és már, a saját otthonunkat saját, személyes ízlésünk szerint igyekszünk berendezni.

Ám akinek nincs ebben rutinja, még sokszor a falfesték színét is nehezen választja ki, a csempéknél pedig mindez hatványozottan igaz, hiszen ott a szín mellett a minta, a méret, a felület, a textúra mind befolyásoló tényező lehet. Itt is érdemes figyelembe vennünk helyszínünk egyedi, speciális adottságait, méretei, fényviszonyait – és nem pedig a kedvenc színünket bevinni mondjuk a fürdőszoba falaira, ahol éppenséggel lehet, hogy borzalmasan mutat majd egybefüggő, nagyobb felületen, ahogyan a mintákkal is érdemes óvatosabban bánni. 

Fotó: PORCELANOSA

A csempe, járólap dizájnt ugyanakkor nagyban befolyásolja a csempe mérete, elrendezése, fényes illetve matt felülete, az elrendezés lerakás iránya, de még a fuga színe, vastagsága is. Ha konkrét elképzelésünk van, és szeretnénk biztosan tudni, hogy jól mutat-e majd mindez valóban nálunk, vagy csak éppenséggel nem tudunk dönteni két csempe között, akkor érdemes igénybe vennünk a fürdőszobaszalonok 3D Látványtervezés szolgáltatását. Ezzel megnézhetjük előre, több irányból, több oldalról is a leendő csempét és a fürdőszoba berendezését, és ha mégsem tetszik, még van időnk és lehetőségünk másik színt, méretet, mintát, vagy elrendezési módot választani.

Fotó: PORCELANOSA

4. Nem rendeljünk meg időben

Igen, talán ez, az idő – az egyik legsarkalatosabb pontja a csempe vásárlásnak és a fürdőszoba felújításnak! Sokan talán nem is gondolnak bele abba, hogy az általuk kiválasztott trendi, magas minőségben legyártott lapok mediterrán országokból, Olaszországból, Spanyolországból érkeznek, és hosszú utat tesznek meg, mire a gyárból országunkba, majd az adott üzlet raktárába, végül pedig a mi otthonunkba eljutnak.

Fotó: PORCELANOSA

Számos szervezési, logisztikai folyamat részeként, melyekből, ha csupán egy-kettőbe hiba csúszik, máris óriás, akár 2-3 hetes késéssel, csúszással kaphatjuk csak meg a megrendelt csempénket, járólapjainkat. Ha pedig már pont ott van a burkoló, ő sem tud várni, rosszabb esetben otthagy bennünket, és nézhetünk újabb mester után, miközben a hajunkat tépjük idegességünkben.

Sokan a fürdőszobaszalonok értékesítőit, vezetőségét szidják, hogy mi az, hogy heteket csúszik a csempe, és még csak meg sem sürgetik – de ilyen esetben sajnos, ők sem tudnak mit tenni, ha épp abban az időben leáll a gyártás ezekben az országokban.

Egy megoldást tudunk ajánlani: jöjjön el, válassza ki, és rendelje meg időben! Akár a nyári időszakra, akár a téli ünnepek idejére tervezi éppen a felújítását, mindkettő olyan kényes időpont, hogy bizony, nem árt már hetekkel, akár 1-2 hónappal is előre gondolkodni, és beszerezni, megrendelni a felújításhoz szükséges termékeket, anyagokat!

Fotó: PORCELANOSA

5. Pont annyit rendelünk, amennyire szükség lesz

A mennyiség pontos kiszámítását érdemes szakemberre bíznunk: ebben a fürdőszoba üzletek értékesítő munkatársai, a 3D Látványtervező programok (amelyek a látványon túl még számos hasznos információval, például a szükséges csempemennyiség kiszámításával segítenek bennünket), de leginkább a burkoló mestereink, szakembereink lesznek azok, akikre érdemes hallgatnunk majd abban a kérdésben, hogy adott méretű konyhába, fürdőszobába mennyi csempe is lesz a jó, az ideális mennyiség.

A burkolók pedig, pláne ha profik – mind tudják: a szükséges mennyiségre érdemes rászámolni még legalább egy plusz 10%-ot, és annyival többet rendelni. Hiszen előfordulhat kalibrációs hiba, a szín eltérésből, az égetésből adódó hiba, de a leggyakoribb mégis a szállítás során keletkező sérülések. Előfordulhat az is, hogy a fürdőszobánk dizájnja, falai olyanok, hogy sok vágást igényel a burkolat, a vágás során pedig óhatatlanul reped, törik a lap, és burkolás során is sok selejt is keletkezhet. Akár a szállítás, akár a munka során, de itt-ott egy-egy törött lap, és máris kifuthatunk a szükséges mennyiségből, ha nem számoljuk rá azt a kis pluszt. Így azt javasoljunk, hogy inkább többet, mint kevesebbet – a bontatlan csomagokat az üzletben visszaveszik, de azért igyekezzünk túl se vásárolni magunkat, elvégre senkinek sem jó hónapokig felesleges dobozokat kerülgetni, majd még külön bajlódni a kimaradt csempe visszavételével.

Fotó: PORCELANOSA

Ezekben, és még számos hasznos gyakorlati dologban készséggel segítenek bennünket a VS Fürdőszoba üzleteinek munkatársai, akik pontosan a mi igényeinkhez, a mi méretünkhöz igazítva meg is tervezik leendő fürdőszobánkat, kiszámolják a szükséges, majd az ideális csempemennyiséget, és akár még jó kivitelezőt is ajánlanak számunkra, ha szeretnénk!

2020. szeptember 15.

Két helyiség, amit ősszel különösen megéri felújítanod!

Bár az időjárás még nem ezt mutatja, beköszöntött az ősz. Sokan nem szeretik az évszakot, pedig tökéletes alkalmat nyújt, hogy kicsit befelé forduljunk, törődjünk szeretteinkkel és...

2020. augusztus 04.

Felújítanád a fürdőt? Itt egy kis segítség!

A lakásfelújítás rendkívül idő-, energia- és pénzigényes folyamat lehet – különösképp ha a fürdőszobáról beszélünk, ahol létfontosságú a gondos tervezés. Már rögtön az...

2020. június 21.

Így emeld új szintre fürdődet!

Üvegfelületek a fürdőben?  Megosztó téma. Az elegáns anyag kifinomult hatást kelt, és még a teret is növeli optikailag, ugyanakkor az a kép él sokunk fejében, hogy nehezen...