5 tipikus hiba a csempe vásárlás során: vigyázzunk, ne essünk bele!

Aki még most vállalkozik élete első fürdőszoba felújítására, vagy éppen az első önálló fürdőszoba kialakítása előtt áll, bizony nagyot téved, ha arra gondol, hogy hibázni csak a kivitelezés során lehet. Noha a burkoló is lehet figyelmetlen, a gyár is csúszhat a megrendelések teljesítésével, elsősorban mi vagyunk a felelősek azért, ha stresszesre sikerül a felújítás, vagy nem lesz tökéletes a csempézés, járólapozás.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

Fotó: PORCELANOSA

A legnagyobb bakikat ugyanis éppen a vásárlásnál ejtjük meg. Mutatjuk, melyek ezek, és Ön mire ügyeljen, hogy elkerülje őket! 

1. Nem mindegy, hová lesz majd a csempe…

Akár a konyhába, akár a fürdőszoba szeretné megvásárolni a csempét, a járólapot, minden esetben érdemes az adott helyszín adottságait, és funkcionalitását is figyelembe venni, mielőtt kiválasztanánk a nekünk leginkább tetsző kombinációt.

A konyha nyilván nagyobb forgalmú, mint az intim zónák közé sorolt fürdőszoba – így oda a járólap esetén a nagyobb kopásállóság, a csúszásmentesség alapvető szempontok kell, hogy legyenek. Fürdőbe szintén ügyelni kell, hogy ne csússzon a padló, pláne ha vizes lesz.

Fotó: PORCELANOSA

A fali csempe esetén a konyhai térben a könnyű tisztíthatóságot, fürdő esetén inkább a fényes, világos felületeteket érdemes előnyben részesíteni, pláne, ha nincs ablak a helyiségen. Alapvető fontosságú lesz ugyanis majd a választásnál, bármely tér esetén – hogy az mekkora, milyen világos, milyenek a természetes illetve a mesterséges fényviszonyok.

2. Nem a jó méret mellett döntünk

Bizony, sokan esünk ebbe a hibába, főleg kezdőként. De milyen az ideális csempeméret? Természetesen ez is egyéni – helyiségtől, méretekről, igénytől függően. Azt mondják, amikor nagy, egybefüggő felületet szeretnénk burkolni, jobban járunk a nagyobb lapokkal, mert ezekkel könnyebben, gyorsabban lehet majd haladni a burkolásnál, és – főleg ha egyszínű – akkor a vágást is pontosabban meg lehet ejteni azokon, így kevesebb kerül majd a selejtbe. Sokáig azt hittük, hogy a kisebb méretű csempékkel illik kizárólag burkolni a kisebb helyiségeket, ám mára ez az elv is megdőlni látszik. A kisebb csempéket, mint afféle dekorációs burkolatot, inkább oda érdemes tervezni, ahol komolyabb esztétikai szerepet kap a falburkolat.

Fotó: PORCELANOSA

Kisebb térbe a nagyobb méretű csempékkel is egységesebb, tágasabb érzetet érhetünk el, mozaik csempékkel pedig játékosabbá, izgalmasabbá tudjuk tenni a nagyobb falfelületeket. 

A csempe méretén túl azonban térérzetünket még számos dolog befolyásolhatja – még mindig a hidegburkolatoknál maradva. A csempe színei, fényes illetve matt felülete köztudottan befolyásolja a hangulatunkat és a térérzetet, azonban arról már kevesebben tudunk, hogy a lerakás módja, iránya is jelentősen befolyásolhatja a látványt. 

Horizontális irányú burkolással éppúgy növelhetjük optikailag egy tér méretét, mint a fényes, tükröződő felületekkel. Padlónál ugyanez igaz a diagonálisan fektetett lapokra, és a világos, egyszínű felületekre.

3. Nem jó dizájnt választunk

Itt most sokan kaphatják fel a fejüket: hiszen ki mondja meg, mégis, hogy számomra mi a jó és a nem jó dizájn? Elvégre a tetszetős dizájn mindenkinél más és már, a saját otthonunkat saját, személyes ízlésünk szerint igyekszünk berendezni.

Ám akinek nincs ebben rutinja, még sokszor a falfesték színét is nehezen választja ki, a csempéknél pedig mindez hatványozottan igaz, hiszen ott a szín mellett a minta, a méret, a felület, a textúra mind befolyásoló tényező lehet. Itt is érdemes figyelembe vennünk helyszínünk egyedi, speciális adottságait, méretei, fényviszonyait – és nem pedig a kedvenc színünket bevinni mondjuk a fürdőszoba falaira, ahol éppenséggel lehet, hogy borzalmasan mutat majd egybefüggő, nagyobb felületen, ahogyan a mintákkal is érdemes óvatosabban bánni. 

Fotó: PORCELANOSA

A csempe, járólap dizájnt ugyanakkor nagyban befolyásolja a csempe mérete, elrendezése, fényes illetve matt felülete, az elrendezés lerakás iránya, de még a fuga színe, vastagsága is. Ha konkrét elképzelésünk van, és szeretnénk biztosan tudni, hogy jól mutat-e majd mindez valóban nálunk, vagy csak éppenséggel nem tudunk dönteni két csempe között, akkor érdemes igénybe vennünk a fürdőszobaszalonok 3D Látványtervezés szolgáltatását. Ezzel megnézhetjük előre, több irányból, több oldalról is a leendő csempét és a fürdőszoba berendezését, és ha mégsem tetszik, még van időnk és lehetőségünk másik színt, méretet, mintát, vagy elrendezési módot választani.

Fotó: PORCELANOSA

4. Nem rendeljünk meg időben

Igen, talán ez, az idő – az egyik legsarkalatosabb pontja a csempe vásárlásnak és a fürdőszoba felújításnak! Sokan talán nem is gondolnak bele abba, hogy az általuk kiválasztott trendi, magas minőségben legyártott lapok mediterrán országokból, Olaszországból, Spanyolországból érkeznek, és hosszú utat tesznek meg, mire a gyárból országunkba, majd az adott üzlet raktárába, végül pedig a mi otthonunkba eljutnak.

Fotó: PORCELANOSA

Számos szervezési, logisztikai folyamat részeként, melyekből, ha csupán egy-kettőbe hiba csúszik, máris óriás, akár 2-3 hetes késéssel, csúszással kaphatjuk csak meg a megrendelt csempénket, járólapjainkat. Ha pedig már pont ott van a burkoló, ő sem tud várni, rosszabb esetben otthagy bennünket, és nézhetünk újabb mester után, miközben a hajunkat tépjük idegességünkben.

Sokan a fürdőszobaszalonok értékesítőit, vezetőségét szidják, hogy mi az, hogy heteket csúszik a csempe, és még csak meg sem sürgetik – de ilyen esetben sajnos, ők sem tudnak mit tenni, ha épp abban az időben leáll a gyártás ezekben az országokban.

Egy megoldást tudunk ajánlani: jöjjön el, válassza ki, és rendelje meg időben! Akár a nyári időszakra, akár a téli ünnepek idejére tervezi éppen a felújítását, mindkettő olyan kényes időpont, hogy bizony, nem árt már hetekkel, akár 1-2 hónappal is előre gondolkodni, és beszerezni, megrendelni a felújításhoz szükséges termékeket, anyagokat!

Fotó: PORCELANOSA

5. Pont annyit rendelünk, amennyire szükség lesz

A mennyiség pontos kiszámítását érdemes szakemberre bíznunk: ebben a fürdőszoba üzletek értékesítő munkatársai, a 3D Látványtervező programok (amelyek a látványon túl még számos hasznos információval, például a szükséges csempemennyiség kiszámításával segítenek bennünket), de leginkább a burkoló mestereink, szakembereink lesznek azok, akikre érdemes hallgatnunk majd abban a kérdésben, hogy adott méretű konyhába, fürdőszobába mennyi csempe is lesz a jó, az ideális mennyiség.

A burkolók pedig, pláne ha profik – mind tudják: a szükséges mennyiségre érdemes rászámolni még legalább egy plusz 10%-ot, és annyival többet rendelni. Hiszen előfordulhat kalibrációs hiba, a szín eltérésből, az égetésből adódó hiba, de a leggyakoribb mégis a szállítás során keletkező sérülések. Előfordulhat az is, hogy a fürdőszobánk dizájnja, falai olyanok, hogy sok vágást igényel a burkolat, a vágás során pedig óhatatlanul reped, törik a lap, és burkolás során is sok selejt is keletkezhet. Akár a szállítás, akár a munka során, de itt-ott egy-egy törött lap, és máris kifuthatunk a szükséges mennyiségből, ha nem számoljuk rá azt a kis pluszt. Így azt javasoljunk, hogy inkább többet, mint kevesebbet – a bontatlan csomagokat az üzletben visszaveszik, de azért igyekezzünk túl se vásárolni magunkat, elvégre senkinek sem jó hónapokig felesleges dobozokat kerülgetni, majd még külön bajlódni a kimaradt csempe visszavételével.

Fotó: PORCELANOSA

Ezekben, és még számos hasznos gyakorlati dologban készséggel segítenek bennünket a VS Fürdőszoba üzleteinek munkatársai, akik pontosan a mi igényeinkhez, a mi méretünkhöz igazítva meg is tervezik leendő fürdőszobánkat, kiszámolják a szükséges, majd az ideális csempemennyiséget, és akár még jó kivitelezőt is ajánlanak számunkra, ha szeretnénk!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...