Térnyerő trükkök kis lakáshoz

Ha kis lakásunk van, és félünk a zsúfoltságtól, nem kell aggódnunk: számos praktika létezik, amelyek segítségével kihasználhatjuk a teret, miközben megőrizzük a tágasság érzetét.

Az előző részben már néztünk pár ilyen trükköt, de bőven akadnak még térnyerési megoldások – a legtöbb ráadásul roppant egyszerűen megvalósítható, és nagyon látványos eredményt érhetünk el vele.

Gondolkozzunk vertikálisan!

Sokan abba a hibába esnek, hogy a lakás berendezésekor csak a padlót veszik figyelembe és állítható/fektethető darabokat választanak: komódok, állólámpák, polcos szekrények...

Érdemes függőlegesen is kiaknázni a rendelkezésünkre álló helyet: szekrények helyett lebegő polcok a falon, állólámpák helyett falra szerelhető lámpák, komódok helyett pedig mennyezetig érő beépített szekrény. Ha nagy belmagassággal rendelkezünk, használjuk ki: ha valamit ritkán veszünk elő, nyugodtan rakjuk fel magasra.

A kisebb bútorokból is célszerű "lábatlan" verziót választani: a rengeteg elérhető remek falikonzol és falra szerelhető éjjeliszekrény között biztosan megtaláljuk új kedvencünket.

Minél kevesebb helyet foglalnak bútoraink a padlón, annál tágasabbnak tűnik majd otthonunk.

Többfunkciós bútorok

Lábtartó, beépített tárolóval. Meghosszabbítható ebédlőasztal. Ággyá alakítható kanapé. Lenyitható fali dolgozóasztal. Ezek a legismertebb multifunkciós bútorok, de ma már számos praktikus megoldással találkozhatunk a bútorgyártók kínálatában, így nem kell feláldoznunk a rendelkezésünkre álló helyet a funkcionalitás oltárán.

Világítsunk stratégikusan!

Az előző részben említettük a természetes fény fontosságát – azonban a mesterséges megvilágítás szintúgy esszenciális. A mennyezeti fény mellett használjunk fali és asztali lámpákat is a sarkok megvilágítására – bátran alkossunk fényszigetet, hogy a különböző feladatot betöltő területeket elkülönítsük egymástól. Irányítsuk a fényt azokra a részletekre, amelyeket szeretnénk kiemelni – a nagy állólámpák és csillárok helyett inkább használjunk kecses, falra szerelhető darabokat és beépített spotlámpákat.

Érdemes még ezek mellett gyertyákat is gyújtanunk: fényük meghitté teszi a lakást, ráadásul rendkívül kevés helyet foglalnak, így bárhol elhelyezhetjük őket.

Egy tér – több funkció

Ha garzonlakásunk vagy kisméretű loftunk van, mindenképpen alakítsunk ki különféle sarkokat, amelyeket egyértelműen különítsünk el egymástól – de közben tartsuk meg az egységet is.

Remek mód erre, ha minimalizáljuk a helyiségben található színpalettát, az elkülönítésre pedig – a már említett megvilágítás mellett – több lehetőségünk is akad. Használjunk például szőnyegeket, mert segítenek kis szigetek kialakításában – figyeljünk arra oda, hogy ne pakoljuk tele őket, de ne is álljanak külön: ezt úgy oldhatjuk meg, hogy bútorainkat csak részlegesen, az elülső lábaikkal helyezzük a szőnyegre.

Remek megoldás még a terek elkülönítésére, ha más és más árnyalatú grafikákat/fényképeket/festményeket helyezünk el az adott terület fölött. Például egy szürke festmény az ágy felett, egy bézs fotó az ülőgarnitúra mögött és egy fekete a dolgozóasztalnál.

És melyik rész hol legyen a helyiségben? Érdemes az ágyat a legsötétebb sarokba tenni, az ülőgarnitúrát/nappalit a legvilágosabb helyre, a dolgozóasztalt pedig a polcok alá.

 A kevés hely növeli a kreativitást, és számos előnnyel jár: kevesebbet kell takarítanunk és kevesebb felesleges cuccot vásárlunk – jó esetben olyan tárgyakkal vesszük így körül magunkat, amelyek valóban jobbá teszik életünket –, a nagy tér esetén pedig sokunkban ott a kényszer, hogy feltöltsük újabb és újabb tárgyakkal.

A kisebb teret sokkal könnyebb a saját képünkre formálnunk, és sokszor otthonosabb, mint a nagy lakás – így ha nem bővelkedünk négyzetméterekben, akkor se aggódjunk: hőtérképes tanulmányok alapján a méretesebb otthonok jelentős részében szinte alig töltenek időt az emberek.

A titok egyszerű: használjuk ki a rendelkezésünkre álló helyet és formáljuk saját képünkre a lakást – így lesz belőle valóban otthon.

 

A képek forrása: Menu, Fantastic Frank, Gron and White, String, Contemporist

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2020. január 17.

Hogyan rendezzünk be egy komplett minigarzont?

Egyensúly, forma és funkció tökéletes egysége tárul a szemünk elé, ha ránézünk a fiatal, román építészstúdió, a Davidsign által alkotott projekt megvalósítására. Az egészen...

2020. január 14.

5 tipp, miként hozzuk be otthonunkba a havas tájak meghitt nyugalmát!

Látványos téli összeállításunkkal pár perc csendet és nyugodt pillanatot élhetünk át az ünnepi rohanás közepette. A hófehér, havas tájakra emlékeztető enteriőrválogatásunk...

2020. január 05.

Viszlát, depresszió! Fénnyel a jó közérzetért

A téli szezon fűszeres illatai és ünnepi varázsa után a szürke januárban nehéz motivációt találnunk, hogy kibújjunk az ágyból és hatékonyan kezdjük meg a napot. Az általános...