Térnyerő trükkök kis lakáshoz

Ha kis lakásunk van, és félünk a zsúfoltságtól, nem kell aggódnunk: számos praktika létezik, amelyek segítségével kihasználhatjuk a teret, miközben megőrizzük a tágasság érzetét.

Az előző részben már néztünk pár ilyen trükköt, de bőven akadnak még térnyerési megoldások – a legtöbb ráadásul roppant egyszerűen megvalósítható, és nagyon látványos eredményt érhetünk el vele.

Gondolkozzunk vertikálisan!

Sokan abba a hibába esnek, hogy a lakás berendezésekor csak a padlót veszik figyelembe és állítható/fektethető darabokat választanak: komódok, állólámpák, polcos szekrények…

Érdemes függőlegesen is kiaknázni a rendelkezésünkre álló helyet: szekrények helyett lebegő polcok a falon, állólámpák helyett falra szerelhető lámpák, komódok helyett pedig mennyezetig érő beépített szekrény. Ha nagy belmagassággal rendelkezünk, használjuk ki: ha valamit ritkán veszünk elő, nyugodtan rakjuk fel magasra.

A kisebb bútorokból is célszerű “lábatlan” verziót választani: a rengeteg elérhető remek falikonzol és falra szerelhető éjjeliszekrény között biztosan megtaláljuk új kedvencünket.

Minél kevesebb helyet foglalnak bútoraink a padlón, annál tágasabbnak tűnik majd otthonunk.

Többfunkciós bútorok

Lábtartó, beépített tárolóval. Meghosszabbítható ebédlőasztal. Ággyá alakítható kanapé. Lenyitható fali dolgozóasztal. Ezek a legismertebb multifunkciós bútorok, de ma már számos praktikus megoldással találkozhatunk a bútorgyártók kínálatában, így nem kell feláldoznunk a rendelkezésünkre álló helyet a funkcionalitás oltárán.

Világítsunk stratégikusan!

Az előző részben említettük a természetes fény fontosságát – azonban a mesterséges megvilágítás szintúgy esszenciális. A mennyezeti fény mellett használjunk fali és asztali lámpákat is a sarkok megvilágítására – bátran alkossunk fényszigetet, hogy a különböző feladatot betöltő területeket elkülönítsük egymástól. Irányítsuk a fényt azokra a részletekre, amelyeket szeretnénk kiemelni – a nagy állólámpák és csillárok helyett inkább használjunk kecses, falra szerelhető darabokat és beépített spotlámpákat.

Érdemes még ezek mellett gyertyákat is gyújtanunk: fényük meghitté teszi a lakást, ráadásul rendkívül kevés helyet foglalnak, így bárhol elhelyezhetjük őket.

Egy tér – több funkció

Ha garzonlakásunk vagy kisméretű loftunk van, mindenképpen alakítsunk ki különféle sarkokat, amelyeket egyértelműen különítsünk el egymástól – de közben tartsuk meg az egységet is.

Remek mód erre, ha minimalizáljuk a helyiségben található színpalettát, az elkülönítésre pedig – a már említett megvilágítás mellett – több lehetőségünk is akad. Használjunk például szőnyegeket, mert segítenek kis szigetek kialakításában – figyeljünk arra oda, hogy ne pakoljuk tele őket, de ne is álljanak külön: ezt úgy oldhatjuk meg, hogy bútorainkat csak részlegesen, az elülső lábaikkal helyezzük a szőnyegre.

Remek megoldás még a terek elkülönítésére, ha más és más árnyalatú grafikákat/fényképeket/festményeket helyezünk el az adott terület fölött. Például egy szürke festmény az ágy felett, egy bézs fotó az ülőgarnitúra mögött és egy fekete a dolgozóasztalnál.

És melyik rész hol legyen a helyiségben? Érdemes az ágyat a legsötétebb sarokba tenni, az ülőgarnitúrát/nappalit a legvilágosabb helyre, a dolgozóasztalt pedig a polcok alá.

 A kevés hely növeli a kreativitást, és számos előnnyel jár: kevesebbet kell takarítanunk és kevesebb felesleges cuccot vásárlunk – jó esetben olyan tárgyakkal vesszük így körül magunkat, amelyek valóban jobbá teszik életünket –, a nagy tér esetén pedig sokunkban ott a kényszer, hogy feltöltsük újabb és újabb tárgyakkal.

A kisebb teret sokkal könnyebb a saját képünkre formálnunk, és sokszor otthonosabb, mint a nagy lakás – így ha nem bővelkedünk négyzetméterekben, akkor se aggódjunk: hőtérképes tanulmányok alapján a méretesebb otthonok jelentős részében szinte alig töltenek időt az emberek.

A titok egyszerű: használjuk ki a rendelkezésünkre álló helyet és formáljuk saját képünkre a lakást – így lesz belőle valóban otthon.

 

A képek forrása: Menu, Fantastic Frank, Gron and White, String, Contemporist

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...