Természetközeli megoldások luxus kivitelben

Jurina Larissa jóvoltából egy álomszép természetközeli megoldásokban bővelkedő luxus enteriőrt láthatunk ezúttal. A tervezőnőt mindig is a kreatív tevékenységek vonzották, így a Rigai Műszaki Egyetem elvégzését követően kicsivel később a Junior Art Lakberendező iskolában találta magát, és ekkortájt alapította meg saját “Design-Project" belsőépítészeti tervezőcégét.

Larissa immár 19 esztendeje dolgozik belsőépítészként, a szakmai tapasztalat és hozzáértés jól láthatóan tükröződik munkáin. Tervezés során mindig törekszik arra, hogy tervei átgondoltságot és tervezettséget tükrözzenek.

A Style&Draw pályázatára beadott terveinél sem volt ez másként, ahol a megadott paraméterekkel rendelkező lakást egy jól szituált, egyedülálló fiatal számára tervezte meg.

A 25-30 év közötti fiatal - lehet éppen nő avagy férfi is - munkájából adódóan nagyon elfoglalt, kedveli a luxust, ugyanakkor vonzódik a természet közelségéhez, hiszen ma - pláne nagyvárosban, a rohanó életmód mellett egyre kevesebb idő jut személyesen átélni az erdő illatával, a növények üde zöld frissességével jólesően feltöltődni.

Larissa ezért bátran nyúlt a természetes, és a természetes hatású anyagok felé a tervezés során, ahogyan a zöld friss tavaszi árnyalatokat és textúrákat is igen kellemes és látványos módon alkalmazta.

Az élettér jelentős részét tehát természetközeli, nyugodt és semleges élettér igénye jellemzi. Mindemellett a tervezésnél fontos szempont volt még az is, hogy a lakás tulajdonosa - ha ideje engedi - nagy társaságokat hív meg és lát vendégül otthonában. Emellett pedig rendszeresen sportol, és kedveli a komfortos, funkcionalitásában jól kihasználható, de különleges dizájn elemeket is megjelenítő helyiségeket.

Ezért megváltoztattam a lakás geometriáját, mivel az átlós térformálás különleges terek kialakítására ad lehetőségek, melyek funkcionalitásukban is több lehetőséget biztosítanak - magyarázza a tervező.

Például –mivel a helyiségek nem szokásos téglalap alakú terek - szinte mindenhová egyedi bútort, a természet szeretetét szimbolizáló felületeket tervezett Larissa, melyek azon túl, hogy jól kihasználhatóak, a luxus igény kielégítésére is szolgálnak majd.

Így tehát valamennyi helyiségben megjelenik a fa, mint alapanyag, mellette pedig fontosak a megfelelő fényhatások és megvilágítás.

A tereket szétválasztó, falon, padlón és a mennyezeten futó LED csíkok követik a tér anyaggal történő elválasztásait, melyekben a szín és tér megoldás nem terheli, sőt inkább pihenteti a szemet.

Összességében a megszokott formáktól és térrajzoktól eltérő, letisztult és magas színvonalat képviselőt megjelenést adtam a lakásnak - mondja Larissa.

A lakásba belépve egyből az előszobába érkezünk, ahol egyből a fentebb leírt gyönyörű design fogad bennünket - azonnal árulkodva a lakás tulajdonosának ízléséről, személyiségéről.

Már rögtön a bejáratnál fákat stilizáló fogasokat láthatunk. Ezzel szemben a tükrös dizájn falfelület szintén mutatja a házigazda természet iránti rajongását, miközben megmutatja azt is, hogy emellett szereti a különleges elemeket.

A dekoratív külcsínen túl az előszoba funkcionálisan is optimális: hiszen az ide beépített elemek tágas és elegendő helyet kínálnak a ruhák és cipők tárolására.

A harmonikus egység megteremtéséért az előszobában, az átjáró és a konyha területén mind egy családból válogatott a padlóra burkolólapokat Larissa - ám a funkciókat elválasztandó három különböző színben, amiket az azonosan futó fugavonalak kötnek össze. Ezek a színek - a fugavonalak ellenére is - vizuálisan szépen elhatárolják egymástól a tereket.

Ezzel - valamint a félig az átjáróban, félig a nappaliban futó nagy üvegfelülettel - ez az erkélyajtó - és a 2,80-as belmagassággal tágas térélményt, és sok természetes fényt kölcsönözhetünk a térnek.

A nappali teret Larissa egybenyitotta az eredeti alaprajzon szereplő szobákkal. Így egy egységes, tágas és elegáns teret kaptunk, ahol akár egy nagyobb társaság is elfér, miközben  nyugodt, kényelmes pihenésre is éppúgy lehetőséget biztosít a tulajdonos számára.

A berendezés átlós elhelyezésének köszönhetően a sarokban kialakíthatóvá vált egy dolgozó tér, íróasztallal és pocokkal a könyvek, mappák, vagy katalógusok és minden egyéb, irodai dolgozó ember számára, aki sokat ad a munkájára.

A beépített fények késő délután és este különleges fény-effektusokkal teszik még otthonosabbá, egyben különlegesebbé a helyiséget. Annak ellenére, hogy a faburkolat körbeöleli a szobát, a helyiséget - az enteriőr mégsem nyomasztó a beépített fényeknek köszönhetően.

A falburkolattal azonos anyagból legyártott, egyedi tervezésű, sok tárolási lehetőséget rejtő szekrénysor egybeolvad a nyitott és zárt polcokkal - csak a ledes világítás emeli ki az egyes tárgyakat a térből. Ez alól a TV csak részben kivétel, mivel egy magas fényű fekete sávban megbontja a színben homogén felületet. Beleolvad azonban ebbe a sávba ő is, elválaszthatatlan részét képezve a modern otthonnak.

A nagy és kényelmes kihúzható kanapé több személynek is lehetőséget biztosít a pihenésre, akár az elhúzódott éjszakai beszélgetésekkor ottmaradó és ott háló vendégek fekhelyéül is szolgálva.

A természetes hatást, hangulatot a textúrákkal is könnyedén megteremthetjük:  a tehénbőr szőnyeg, a finom erezetű faborítás, a nyugodt, természetes színek mellett remek alternatívát biztosít.


A többfunkciós világítás - mennyezeti bionikus formájú lámpák, irányított fényű spotok egyrészt kiemelik a dekoratív falburkolatot, és lehetővé teszik a nappali elsődleges célját: közösségi élettér, ami pihenést és relaxációt biztosít.

A dolgozósarkot a nappalitól eltérő világosabb színek, téglaburkolat és fények választják el vizuálisan, ami az alaprajz átlós térelválasztásának is köszönhető.

A sport iránt elkötelezett fiatal tulajdonos konditermet is kért otthonába, melyet szintén az átlós alaprajzi elrendezésnek köszönhetően sikerült kialakítani egy kisebb termet is, mely jól kiszolgálja az elfoglalt ember alapvető sportolási igényeit. A kis méret ellenére helyet kapott itt egy multifunkcionális bordásfal, mellette kényelmesen elfér kívánság szerint egy futógép vagy egy szobabicikli. Az egyik fal teljes felületét egy óriás posztertapéta borítja, ami tágítja a teret és olyan érzetet kelt, mintha a természetben edzene a házigazda.

A szomszéd fal pedig tükörborítású, ami egyrészt segít a tornagyakorlatok szabályos elvégzésében, másrészt optikailag megduplázza a konditerem területét. A harmadik fal faborítású, egy erősebb erezetű fa struktúrával, ami szintén a természetközeliséget szimbolizálja.

Ezt a felületet bontja meg egy nagy üvegablak, ami átlátszóságot biztosít a konditerem felől, ezzel még tovább tágítva a teret, mellette pedig még kellemesé teszi a hosszabb időtartamú futást vagy szobabiciklizést, mert az ablakon keresztül lehet TV-t nézni, így kevésbé lesz  unalmas az edzés.

A sarokban helyet kapott egy nagy beépített szekrény is, ami a rendszerető házigazda számára elrejtheti a kiegészítő sport eszközöket, súlyzókat, és egyéb felszereléseket. Így mindezzel együtt egy igazán egyedi hangulatú, nem éppen szokványos konditeremmé varázsolta a tervező ezt a kis helyiséget.

A konyhát Larissa a mai trendeknek megfelelően egybenyitotta a nappali térrel, melynek határait erősíti egy a falon, mennyezeten és padlón körbefutó fénycsík. Ezzel egy így kapszulaszerű (bekeretezett) tér alakul ki, amit egyedi tervezésű beépített bútor borít be egészen a mennyezetig.

A magas fényű fehér front felületek könnyed érzést és optikai tágasságot biztosítanak egy ily módon beépített helyiségnek, miközben funkcionálisan is lehetőséget kínálnak a tárolásra, és szépen elfér itt valamennyi szükséges konyha-technika.

A beépített hűtőszekrény mellett van helyünk például egy beépített fagyasztó szekrénynek, esetleg egy külön pince hőmérsékletet adó kis hűtőszekrénynek a téli zöldségek tárolásához, vagy ide kerülhet egy borhűtő is a borkedvelők kedvére. Tehát ízlés szerint többféle funkció tervezhető még itt be a konyhaberendezésbe oly módon, hogy az nem kíván további átalakítást,  és nem bontja meg az egységes felületet.

A konyhában kényelmesen elfér a 160x90 cm-es étkezőasztal, mely nem kis méreteivel már önmagában is alkalmas sok vendég fogadására, és ha ebből a kihúzható verziót választjuk (erre van lehetőség, és az átjáró felé van bőven hely) akkor  könnyen megduplázhatjuk az asztal felületét és akár tíz-tizenöt vendéget is le tudunk kényelmesen ültetni.

A hálószoba alaprajzán - hogy minden funkcionálisan elhelyezhetővé váljon, és egy gardróbrész is helyet kaphasson -  a tervező egy kissé elfordította a helyiség tengelyét. Ennek köszönhetően alakult ki egy különleges kompozíció, és a kis szögben történt elmozdítás dinamikussá tette a teret.

A szobát kettéválasztja egy könnyű fa borítású, kis szögben elfordított, több funkciót is egyszerre biztosító fal, amely mögött kialakíthatóvá vált egy gardrób szoba, mely sokkal kényelmesebb, mint egy normál szekrény.

Mögötte egészen mennyezetig beépített, személyre szabott tároló helyek kerültek kialakításra. Itt kényelmesen el lehet helyezni a ruhák mellett olyan, a háztartásban nélkülözhetetlen tárgyakat is, mint a vasalódeszka vagy a porszívó.

A gardróbot a hálószobától egy mennyezetig futó, mattüveg tolóajtó és egy szintén funkcionális fal választja el, melyen helyet kapott egy újabb TV, média- és könyvespolcok.

A másik oldalán pedig az egyedi tervezésű bútor szintén több szerepet is játszik: egyfelől az ágy háttámlája, miközben éjjeli szekrény és tároló hely is egyben a szezonális ágyneműk, plédek vagy vendéghuzatok számára. A hálóban izgalmas, fény-effektusos világítás a jellemző, mely kiemeli a gyönyörű felületeket, anyagok textúráit.

A fürdőszoba tervezésénél többet akartam elérni funkcionalitásában, mint egy egyszerű fürdőszoba - meséli Larissa. Helyet adni a lazításnak, a pihenésnek, és mindehhez a megfelelő körülményeket és hangulatot biztosítani.

Ezért a tágas zuhanykabint (130x80 cm) és a fürdőkádat körbeöleli az üveg falfelület, mely mögött - a stílust alakító és meghatározó - harmatos füvet ábrázoló poszter egyedivé varázsolja a fürdőszobát, és különleges, természetes, frissességgel teli, már-már hajnali rét illatú hangulatot teremt.

Ezt a természetközeli érzést a fahatású padló és falburkolat egészíti ki.

A mellékhelyiségben is hasonló poszterekkel idézzük vissza a fürdőszoba hangulatát, miközben azt is elértük ezáltal, hogy a strang-csövet beborítva tükörrel egyrészt megbontsuk, másrészt egy nem szokványos térkialakítást kaphassunk - meséli a tervező - aki összességében arra törekedett, hogy a frissesség, tisztaság, természetközeliség és egyediség uralja a szobákat, a helyiségeket - így a munkájában elfoglalt és időnként megfáradt házigazda számára igazi kis feltöltő oázis lehessen ez a dizájn elemekben és különleges elgondolásokban egyaránt bővelkedő luxusotthon.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. június 27.

Laza nyári otthon – Így csinálják Kaliforniában!

Végre beköszöntött az idei nyár. Hajnaltól estig tartó napsütés, döglesztő meleg, virágillat. A szabadság évszaka. 

2019. június 24.

Nyerteseket hirdettünk! – összefoglaló A Jövő Otthonai pályázat 2019. díjátadójáról

Kihirdettük „A Jövő Otthonai” pályázat nyerteseit. Összesen 43 pályamű érkezett és a szakmai zsűri abból választotta ki a nyerteseket, illetve a külön díjban részesülőket. A...

2019. június 14.

A Jövő Otthonai pályázat díjátadáshoz közeledik

2019. június 21-én 10 órakor kerül megrendezésre „A Jövő Otthonai” pályázat díjátadó eseménye, amelynek a FUGA ad otthont. Összesen 43 pályamű érkezett, amelyek újszerű...