CONSTRUMA hírek – Szögletes külső

A szögletes külső sokak számára talán jellegtelennek, unalmasnak tűnhet első blikkre – tévesen. Az építészet legizgalmasabb alkotásainak nagy részében is találkozhatunk vele, számos inspiráló szögletes épületcsoda tervezőjét ihlette meg a forma.

Poliéder – így nevezik a térbeli testet, amelyet minden oldalról síkok határolnak. Ilyenek a téglatestek, a gúlák, a tetraéderek, különféle sokszög alakú hasábok és a paralelopipedonok is. Véletlenül sem lehetne őket unalmasnak nevezni: lehet, hogy sokunknak egy kocka vagy téglatest első látásra nem nyújt semmilyen különleges esztétikai élményt, mivel megszoktuk alakjukat, de egy szabályos háromszögekből álló trigondodekaéder máris izgalmasabb látvány.

A szögletes alakzatok sok helyen felbukkannak: ilyen négyszögekből álló területet jelenít meg például a feng shui alapján alkotott Bagua-térkép, amely a lakást különféle életterületekre osztja – ez remekül működik a mai otthonokra vetítve, mivel jelentős részük klasszikus, szögletes alaprajzú helyiségekből áll össze.

De a hatalmas négyzet alakú gúlákat vagy, ahogy ismerjük őket, piramisokat sem hagyhatjuk szó nélkül: az egyiptomiak az egyszerű forma alapján lenyűgöző, monumentális épületeket alkottak, amelyeknek a mai napig csodájára járnak az emberek – az alak pedig modern köntösben is megjelenik, például az amerikai építész Ieoh Ming Pei világhírű üvegpiramisában, amely a párizsi Louvre udvarán található.

Forrás: Unsplash.com

 

A szögletes formájú épületek impozánsak – komolyságot sugároznak és masszív felépítésük időtállóságról árulkodik. Ha hétköznapi példát szeretnénk erre, nézzük csak meg a különféle bunkereket vagy akár a gyakran látott, szovjet érában alkotott panelépületeket. Szilárdság, keménység, biztonság – a szögletes alakzatok ezen tulajdonságait tükrözik a brutalista stílusban készült építmények: például a John M. Johansen által tervezett, szabálytalannak tűnő Goddard Könyvtár, és John Andrews zord külsejű torontói egyeteme is tanúbizonyságot tesz a szögletek nyers erejéről.

Persze ez az erő kecsesebb formában is megnyilvánulhat. A New Yorkban található art déco felhőkarcolók tövében állva jelentéktelennek érzi magát az ember: a végtelen magasba futó egyenesek és a szögletes formavilág élményszintre emeli a látványt. Ilyen épület a híres Chrysler Building is, amelynek a szögletes toronyépületét háromszögekkel díszített félköríves tetőrészek és vékony, gúlás csúcsrész teszik igazán különlegessé.

Chrysler Building, fotó: unsplash.com

 

Ha még izgalmasabb, igazán egyedi szögletes épületekre vagyunk kíváncsiak, a huszadik század első felében rengeteg formabontó alkotással találkozhatunk. Ekkor virágzott a már említett Walter Gropius és Ludwig Mies van der Rohe nevével fémjelzett Bauhaus-mozgalom, valamint a rokon elveket valló holland De Stijl is, amelyet Piet Mondrian festőművész tett híressé.

A Bauhaus-műhely németországi, Dessau városában található konstruktivista stílusú épülete is remekül példázza, hogy egyszerű szögletes formákkal is lehet rendhagyó, előremutató, dinamikus és örökérvényű designt alkotni, amely a mai napig folyamatos hatással van a feltörekvő és már elismert építészek munkájára egyaránt.

Villa Savoye, fotó: france.fr

 

Hasonlóan inspiráló szögletes építményeket találunk a francia Charles-Edouard Jeanneret, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Le Corbusier munkásságának darabjai közt is. Talán főképp a lábakon álló modernista Villa Savoyát érdemes szóba hoznunk, amely – Corbusier több művével egyetemben – az UNESCO Világörökség listájára is felkerült. A fent említett tervezők hatását jelentősen érezni a kortárs építészet dán fenegyereke, a zseniális Bjarke Ingels munkásságán is, akinek elképesztő kreálmányai szögletes elemekből állnak össze valami egészen rendkívülivé.

A szögletes formák pedig természetesen a lakberendezésben is jelen vannak, cikkük második részében erről fogunk írni.

 

A szögletes formákat is bemutatjuk a Construmán, a G pavilon 303B standján 2019. április 3-7 között. Bővebb információ a Construma weboldalán található. 

 

További információkért kattintson ide!

 

A Construma – Otthon Design kiállításon életre keltjük a FORMÁK világát, ahol az alábbi cégek termékeivel találkozhat:

Arezzo Design Kft.

Barabás Téglakő Kft.

Budatech Kft.

Butopêa

Digifol

Eglo Lux Kft.

Elko EP Hungary Kft.

Forest Hungary Kft.

Gemma B&D Kft.

Hergroup

Hörmann Hungária Kft.

IBD Magyarország Kft.

Kávé & Hűtő Profi Kft.

Kludi Szerelvények Kft.

Marie Creation

Méta Hungary Kft.

Nordinova Energy Kft.

Novum 4 Konyhastúdió

PPG Trilak Kft.

Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

SpaTrend

Térelválasztó (Enterieur Construct & Design Kft.)

VS Fürdőszoba Kft.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. augusztus 02.

Kedvencünk, a beton

A beton közel sem új keletű dolog: már a rómaiak is előszeretettel alkalmazták különböző építészeti és dizájn célokra is, hiszen kiváló mechanikai szilárdságú, biztonságos,...

2019. július 26.

Ablak a középpontban – nemzetközi építész pályázat

Ezúttal egy partnerünk pályázatára szeretnénk felhívni az építész szakma figyelmét, hiszen még lehet jelentkezni az Internorm nemzetközi építész pályázatára! Az „Ablak a...

2019. június 27.

Laza nyári otthon – Így csinálják Kaliforniában!

Végre beköszöntött az idei nyár. Hajnaltól estig tartó napsütés, döglesztő meleg, virágillat. A szabadság évszaka.