CONSTRUMA hírek – Szögletes külső

A szögletes külső sokak számára talán jellegtelennek, unalmasnak tűnhet első blikkre – tévesen. Az építészet legizgalmasabb alkotásainak nagy részében is találkozhatunk vele, számos inspiráló szögletes épületcsoda tervezőjét ihlette meg a forma.

Poliéder – így nevezik a térbeli testet, amelyet minden oldalról síkok határolnak. Ilyenek a téglatestek, a gúlák, a tetraéderek, különféle sokszög alakú hasábok és a paralelopipedonok is. Véletlenül sem lehetne őket unalmasnak nevezni: lehet, hogy sokunknak egy kocka vagy téglatest első látásra nem nyújt semmilyen különleges esztétikai élményt, mivel megszoktuk alakjukat, de egy szabályos háromszögekből álló trigondodekaéder máris izgalmasabb látvány.

A szögletes alakzatok sok helyen felbukkannak: ilyen négyszögekből álló területet jelenít meg például a feng shui alapján alkotott Bagua-térkép, amely a lakást különféle életterületekre osztja – ez remekül működik a mai otthonokra vetítve, mivel jelentős részük klasszikus, szögletes alaprajzú helyiségekből áll össze.

De a hatalmas négyzet alakú gúlákat vagy, ahogy ismerjük őket, piramisokat sem hagyhatjuk szó nélkül: az egyiptomiak az egyszerű forma alapján lenyűgöző, monumentális épületeket alkottak, amelyeknek a mai napig csodájára járnak az emberek – az alak pedig modern köntösben is megjelenik, például az amerikai építész Ieoh Ming Pei világhírű üvegpiramisában, amely a párizsi Louvre udvarán található.

Forrás: Unsplash.com

 

A szögletes formájú épületek impozánsak – komolyságot sugároznak és masszív felépítésük időtállóságról árulkodik. Ha hétköznapi példát szeretnénk erre, nézzük csak meg a különféle bunkereket vagy akár a gyakran látott, szovjet érában alkotott panelépületeket. Szilárdság, keménység, biztonság – a szögletes alakzatok ezen tulajdonságait tükrözik a brutalista stílusban készült építmények: például a John M. Johansen által tervezett, szabálytalannak tűnő Goddard Könyvtár, és John Andrews zord külsejű torontói egyeteme is tanúbizonyságot tesz a szögletek nyers erejéről.

Persze ez az erő kecsesebb formában is megnyilvánulhat. A New Yorkban található art déco felhőkarcolók tövében állva jelentéktelennek érzi magát az ember: a végtelen magasba futó egyenesek és a szögletes formavilág élményszintre emeli a látványt. Ilyen épület a híres Chrysler Building is, amelynek a szögletes toronyépületét háromszögekkel díszített félköríves tetőrészek és vékony, gúlás csúcsrész teszik igazán különlegessé.

Chrysler Building, fotó: unsplash.com

 

Ha még izgalmasabb, igazán egyedi szögletes épületekre vagyunk kíváncsiak, a huszadik század első felében rengeteg formabontó alkotással találkozhatunk. Ekkor virágzott a már említett Walter Gropius és Ludwig Mies van der Rohe nevével fémjelzett Bauhaus-mozgalom, valamint a rokon elveket valló holland De Stijl is, amelyet Piet Mondrian festőművész tett híressé.

A Bauhaus-műhely németországi, Dessau városában található konstruktivista stílusú épülete is remekül példázza, hogy egyszerű szögletes formákkal is lehet rendhagyó, előremutató, dinamikus és örökérvényű designt alkotni, amely a mai napig folyamatos hatással van a feltörekvő és már elismert építészek munkájára egyaránt.

Villa Savoye, fotó: france.fr

 

Hasonlóan inspiráló szögletes építményeket találunk a francia Charles-Edouard Jeanneret, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Le Corbusier munkásságának darabjai közt is. Talán főképp a lábakon álló modernista Villa Savoyát érdemes szóba hoznunk, amely – Corbusier több művével egyetemben – az UNESCO Világörökség listájára is felkerült. A fent említett tervezők hatását jelentősen érezni a kortárs építészet dán fenegyereke, a zseniális Bjarke Ingels munkásságán is, akinek elképesztő kreálmányai szögletes elemekből állnak össze valami egészen rendkívülivé.

A szögletes formák pedig természetesen a lakberendezésben is jelen vannak, cikkük második részében erről fogunk írni.

 

A szögletes formákat is bemutatjuk a Construmán, a G pavilon 303B standján 2019. április 3-7 között. Bővebb információ a Construma weboldalán található. 

 

További információkért kattintson ide!

 

A Construma – Otthon Design kiállításon életre keltjük a FORMÁK világát, ahol az alábbi cégek termékeivel találkozhat:

Arezzo Design Kft.

Barabás Téglakő Kft.

Budatech Kft.

Butopêa

Digifol

Eglo Lux Kft.

Elko EP Hungary Kft.

Forest Hungary Kft.

Gemma B&D Kft.

Hergroup

Hörmann Hungária Kft.

IBD Magyarország Kft.

Kávé & Hűtő Profi Kft.

Kludi Szerelvények Kft.

Marie Creation

Méta Hungary Kft.

Nordinova Energy Kft.

Novum 4 Konyhastúdió

PPG Trilak Kft.

Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

SpaTrend

Térelválasztó (Enterieur Construct & Design Kft.)

VS Fürdőszoba Kft.

2020. szeptember 04.

Ezekkel a grillreceptekkel igazi mesterszakács leszel!

Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk a "grill" szót? Valószínűleg ropogósra sült vastag húsok jelennek meg lelki szemünk előtt – esetleg grillsajtok, vagy ritkábban halak és...

2020. augusztus 14.

Egyterű fehér álomloft egy rendhagyó megoldással

Az egyterű otthonok berendezése nem egyszerű: ha nem figyelünk oda, könnyen zsúfolttá válhat az enteriőr. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az elrendezésre, az arányokra;...

2020. augusztus 04.

Felújítanád a fürdőt? Itt egy kis segítség!

A lakásfelújítás rendkívül idő-, energia- és pénzigényes folyamat lehet – különösképp ha a fürdőszobáról beszélünk, ahol létfontosságú a gondos tervezés. Már rögtön az...