Szigetelés a nyárban

A sok eső, a borús, olykor hideg idő miatt kicsit nehéz elképzelni, de hamarosan tényleg szükség lesz rá, hogy felkészüljünk arra, hogy kizárjuk a meleget. Sokan kapásból a légkondicionáló berendezésekre gondolnak, de valójában a megfelelő klíma megteremtése a hőszigeteléssel indul.

Szigetelés mesterfokon

Nézzük, hogy mire is érdemes figyelni, ha a nagy hőséget kellemesebben szeretnénk megélni! Ha az új otthon megépítése előtt állunk, akkor hihetetlen sok lehetőség közül választhatunk. Szigetelés szempontjából nagyon komoly előírások vannak, tehát van egy szint, amelyet mindenképpen be kell tartanunk. Azonban ezen túl is számos lehetőség van, amellyel komfortosabbá tehető a hőérzet. Belső tereink hőingadozása csökkenthető, növelhetjük az épületek hőmegtartó képességét. Így fűtési szezonban kevesebb energiát kell használnunk, míg a nyári melegben sokkal lassabban melegednek fel a belső terek.

Az épülethomlokzat szigetelése nélkülözhetetlen – Isover

 

Az Isover az épület homlokzat, illetve a minden típusú szerkezet hőszigetelésére kínál megoldásokat. Építészeti megoldásaik között szerepel az úgynevezett átszellőzetett homlokzati szigetelés is, ahol a fedő réteg és a szigetelő anyag között légréteg található.

A fűtésrendszer kialakítása

Már a fűtésrendszer kialakításakor érdemes a nyári hőségre is gondolni. Az egyik legkorszerűbb technikát a hőszivattyús rendszerek nyújtják, amelyek nem csak a komfortos hőmérsékletet biztosítják, hanem abban is segítenek, hogy a levegő minősége megfelelő legyen körülöttünk. Erről már részletesebben írtunk egy korábbi cikkünkben, amelyet itt olvashat.

Korszerű hűtés és fűtés hőszivattyús rendszerekkel – Budatech

 

Ha már áll a ház

Más a helyzet, ha már készen van a házunk – készen vettük vagy régóta abban élünk. Akkor a szigetelés nem az alapoktól indul, de van megoldás arra, hogy javítsunk a helyzeten. A nyílászárók cseréje, a jól zárható ablakok és ajtók beépítése nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy valóban olyan hőmérséklet legyen otthonunkban, amelyet elképzeltünk. Az ajtók megfelelő kiválasztásával már sokat spórolhatunk. A gyártónál tudunk érdeklődni a hőszigetelési értékekről, a piacon nagyon nagy a kínálat és az alapvető paraméterek mellett ez is egy olyan tényező, amely segíthet a döntésben.

A bejárati ajtók megfelelő hőszigetelésére mindenképpen érdemes ügyelni

 

Nem csak a bejárati ajtó, hanem a garázsajtó hőszigetelési értékeit is érdemes megvizsgálni. Általában ez a legnagyobb felület, ahol a megfelelő hőmérsékletű levegő ki tud „szökni” otthonunkból. A legtöbb gyártó már ügyel arra, hogy bejárati ajtóból és garázskapuból is legyen ugyanolyan dizájn a kínálatában. Így, ha egy fronton helyezkedik el a két ajtó, akkor maximális az összhang.

Hörmann garázskapuk – nem csak a dizájn, a hőszigetelés is fontos

 

A szigetelés tehát nagyon összetett, több tényező és lehetőség is befolyásolja. Akár újépítésű, akár régebbi az otthonunk, vannak megoldások, amelyekkel sokat javíthatunk a hőmérsékleten és hőérzeten, amelyek egyértelműen javítják a komfortérzetünket.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...