Pénz a levegőből: hővisszanyerős szellőzéssel

A téli időszakban is nagyon fontos a szellőztetés. A friss levegőre – bármilyen hideg is az idő – szükségünk van. Igen ám, de közben hatalmas energia, ezáltal nem kevés pénz otthonunk melegen tartása. Szoktuk mondani: ilyenkor bizony az utcát fűtjük, hiszen a szellőző levegővel távozó hőmennyiség házunk teljes éves hőveszteségének 40-50%-át is kiteheti. Egészen meglepő ez az adat!

Vannak azonban olyan megoldások, rendszerek, amelyekkel mindez elkerülhető, így a fűtésre használt energia egyáltalán nem vész el. Mégis hogyan lehetne a lakásban tartani a hőenergiát, és egyúttal megszabadulni az elromlott levegőtől és friss levegőhöz jutni?

Gépi szellőzés és hővisszanyerés

Ha szeretnénk a lakásban keletkező káros anyagoktól megszabadulni, és a lakószobákban mindig friss levegőt kapni, ablaknyitás helyett gépi szellőzést is választhatunk. Ennek egyik lehetséges módja, hogy egy elszívó ventilátorral a lakás vizes helyiségeiből a rossz levegőt és a párát elszívja egy berendezés. Ezzel azonban az energiahatékonyság nem javul, csak friss levegő kerül otthonunkba.

Viszont a rossz levegő hőenergiája visszanyerhető, és innen már nem csak szellőztetésről, hanem költséghatékonyságról is beszélünk.

Nézzük a rendszer működésének lényegét! A szellőztetőgépben télen a szabadból érkező friss levegőt a kifelé tartó rossz levegő hőtartalma melegíti fel, nem a fűtési rendszer. Éppen ezért, kisebb fűtési rendszer elegendő. Ez akár többszázezer forintos megtakarítást jelent már a beruházás pillanatában, és további megtakarítást a fűtési költségeken. Így tehát nem túlzás azt állítani, hogy a hővisszanyerős szellőztető rendszer valóban „pénzt csinál a levegőből”.

Légtisztítás szellőztetőgéppel

Legnagyobb előnye a szellőztetőrendszereknek, hogy – ellentétben a légtisztító gépekkel – a lakás levegőjét folyamatosan cseréli. Ennek köszönhetően állandóan oxigéndús levegő vesz bennünket körül, amelynek természetesen kedvező élettani hatásai vannak. Arról nem is beszélve, hogy a kintről érkező pollenek, kisebb szálló részecskék, szmog, és a szagok is kiiktathatók. Így tehát a külső szennyező anyagok nem jutnak a lakásba, a bent keletkező szennyezőket (CO2, VOC) pedig a szabadba juttatjuk ki.

Választhatunk decentralizált gépeket, ezek egy-két helyiség hővisszanyerős szellőztetésére alkalmasak és választhatunk centralizált gépeket, amelyek egy teljes családi ház vagy iroda szellőztetését biztosítják.

Rendszerek és költségek

A megoldás igen jól hangzik, hiszen valódi költségmegtakarítás realizálható a folyamattal. De vajon az üzemeltetés költségei hogyan alakulnak?

A jó minőségű, szűrt, pollenmentes levegő feltétele a jól karbantartott szűrő. Ajánlatos évente 2-4 alkalommal a szűrőt cserélni, illetve 10-16 hetente a szűrőt kiporszívózni. A hővisszanyerő szellőzőgép elektromos árammal üzemel, emiatt 10-15.000 Ft éves üzemeltetési költséggel kell számolni, a gépnagyságtól és az automatika megoldásoktól függően. Az pedig nem is kérdés, hogy a hőveszteség ennél sokkal nagyobb lenne.

Jó tervezés, pontos részletek

Sokan félnek attól, hogy a rendszer esetleg hangos, huzatot eredményez. A páratartalom magas vagy éppen túl alacsony, ami a téli időszakban kimondottan zavaró lehet. Ez azonban elkerülhető, ha már a tervezés pillanatában megfelelő szakemberekre bízza a rendszer megvalósítását. Pontosan a beruházás az a fázis, ahol egy apró kompromisszumnak, hanyag kivitelezésnek később igen nagy ára van.

A hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel valódi költségmegtakarítást realizálhat. Már a beüzemelés pillanatától hatékonyan működik, azonban ahhoz, hogy zökkenőmentes és panaszmentes legyen a használat, nagyon fontos a gondos tervezés és kivitelezés.

A hővisszanyerős szellőztető rendszerekről további információt kaphat január 31-én a Zehnder oktatási napján!

Tekintse meg a Zehnder által kínált innovatív fűtés és komfort szellőzés megoldásokat ide kattintva.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. július 27.

Fűtési rendszerekben rejlő lehetőségek

Fűtés elegánsan

2019. július 13.

Hűt, fűt, tisztít

A legtöbb ventilátorra egy szezonális termékként tekintünk, tehát csak a nyári, meleg szezonban élvezzük előnyét.  Azonban léteznek olyan megoldások, mint amilyen a Dyson Pure...

2019. május 24.

Szigetelés a nyárban

A sok eső, a borús, olykor hideg idő miatt kicsit nehéz elképzelni, de hamarosan tényleg szükség lesz rá, hogy felkészüljünk arra, hogy kizárjuk a meleget. Sokan kapásból a...