Pénz a levegőből: hővisszanyerős szellőzéssel

A téli időszakban is nagyon fontos a szellőztetés. A friss levegőre – bármilyen hideg is az idő – szükségünk van. Igen ám, de közben hatalmas energia, ezáltal nem kevés pénz otthonunk melegen tartása. Szoktuk mondani: ilyenkor bizony az utcát fűtjük, hiszen a szellőző levegővel távozó hőmennyiség házunk teljes éves hőveszteségének 40-50%-át is kiteheti. Egészen meglepő ez az adat!

A cikket szerkesztette: Zehnder

Fűtés, hűtés, friss levegő: a Zehndernél megtalál mindent, amire a kényelmes, egészséges és energia hatékony helyiségklíma megteremtéséhez szüksége van.
A Zehnder a leginnovatívabb márka a fűtés és klíma kategóriájában.

A fűtés

A Zehndernél a radiátorokon kívül számos fűtési megoldást talál a mennyezeti sugárzó fűtőpanelektől a szellőztető berendezésekig.

  • Dekoratív kinézetű, méretre szabott szobai radiátorok
  • Kompakt, nagy teljesítményű konvektorok, lapos fűtőfalak és melegített padok
  • Formatervezett fürdőszoba-radiátorok
  • Mennyezeti sugárzó fűtő-hűtő rendszerek
  • Lakóhelyiségek komfortos szellőztetése hővisszanyeréssel

Fürdőszobai és szobai termékkínálatunk bármilyen dizájnt kielégít a klasszikustól a modernig. A termékek színe alapesetben hófehér (RAL 9016), de megrendelhetők a RAL skála 50 színének bármelyikében. Kiemelnénk a minőségi krómozást, ami a Zehnder fürdőszobai radiátorainak egyik fő erőssége.

A hűtés

  • Mennyezeti sugárzó fűtő-hűtő rendszerek
  • Komfortos lakóhelyiség-szellőztetési megoldás a friss levegő előhűtésére szolgáló geotermikus hőcserélővel

Szobai radiátorok

A Zehnder Charleston radiátorai méretre szabottak, lézerhegesztéses technológiájuknak köszönhetően 100%-ban vízzáróak, energiatakarékosak és hosszú élettartamúak.
Elérhetők szinte bármilyen színben és méretben.

Fürdőszobai dizájnradiátorok

Egyedi formatervezés jellemzi a Vitalo, a Metropolitan vagy a pálma formájú Yucca radiátorokat. Túl ezen, magas hőteljesítmény, gyors reakcióidő, innovatív technológia és német minőség jellemzi. Elérhetők központi fűtéses, elektromos és vegyes üzemmódban. A teljes termékcsoportra 5 év garanciát adunk.

Új Zehnder hővisszanyerők: ComfoAir Q350, Q450, Q600

Szenzorvezérelt működés

A ComfoAir Q gépek figyelik a külső és belső páratartalmat,ezáltal képesek a lakásban kialakuló nagyon alacsony, illetve nagyon magas páratartalmak kivédésére. A kiegyenlített szellőzést módosítja a külső szélhatás, a hőcserélőben zajló kondenzáció és a szűrők elpiszkolódása. A gépek légszállítását nyomáskülönbség-szenzorok felügyelik.

Új fejlesztésű ellenáramú hőcserélő

Az új hőcserélő még nagyobb felületű (44 m2), kialakítása megakadályozza a kondenzvíz felgyülemlését, így a hatásfok csökkenését megakadályozza.

A hővisszanyerő hangja és fogyasztása

A ComfoAir Q gépekben nagyobb ventilátorok kaptak helyet, ezáltal a gépek zajszintje csökkent. A legújabb „Flow Grid” technológiát alkalmazó EC motoros ventilátorok villamosenergia-fogyasztása igen alacsony.

Vezérlés okostelefonnal, távoli elérés, KNX épületfelügyelet

Az ingyenes ComfoConnect app segítségével a ComfoAir Q gépek okostelefonnal is vezérelhetők, adataik (hőmérsékletek, páratartalmak) kiolvashatók. A kommunikációhoz Zehnder ComfoConnect LAN C típusú gatewayt kell rendelni.

Beszerelés, beüzemelés

Az új ComfoAir Q gépek a felszerelés helyén programozhatók át a felszerelési helyzetnek megfelelően, így elkerülhető a máshol szokásos jobbos-balos félreértés.

Kiegészítők

A gépek illeszkednek a Zehnder teljes szellőztetőrendszer elemkínálatához, illetve új kiegészítők is vannak. Ezek közül kiemelném a ComfoCool Q600 levegőhűtőt, amely a ComfoAir Q600 géppel együtt alkot egységes eszközt.

Zehnder

Vannak azonban olyan megoldások, rendszerek, amelyekkel mindez elkerülhető, így a fűtésre használt energia egyáltalán nem vész el. Mégis hogyan lehetne a lakásban tartani a hőenergiát, és egyúttal megszabadulni az elromlott levegőtől és friss levegőhöz jutni?

Gépi szellőzés és hővisszanyerés

Ha szeretnénk a lakásban keletkező káros anyagoktól megszabadulni, és a lakószobákban mindig friss levegőt kapni, ablaknyitás helyett gépi szellőzést is választhatunk. Ennek egyik lehetséges módja, hogy egy elszívó ventilátorral a lakás vizes helyiségeiből a rossz levegőt és a párát elszívja egy berendezés. Ezzel azonban az energiahatékonyság nem javul, csak friss levegő kerül otthonunkba.

Viszont a rossz levegő hőenergiája visszanyerhető, és innen már nem csak szellőztetésről, hanem költséghatékonyságról is beszélünk.

Nézzük a rendszer működésének lényegét! A szellőztetőgépben télen a szabadból érkező friss levegőt a kifelé tartó rossz levegő hőtartalma melegíti fel, nem a fűtési rendszer. Éppen ezért, kisebb fűtési rendszer elegendő. Ez akár többszázezer forintos megtakarítást jelent már a beruházás pillanatában, és további megtakarítást a fűtési költségeken. Így tehát nem túlzás azt állítani, hogy a hővisszanyerős szellőztető rendszer valóban „pénzt csinál a levegőből”.

Légtisztítás szellőztetőgéppel

Legnagyobb előnye a szellőztetőrendszereknek, hogy – ellentétben a légtisztító gépekkel – a lakás levegőjét folyamatosan cseréli. Ennek köszönhetően állandóan oxigéndús levegő vesz bennünket körül, amelynek természetesen kedvező élettani hatásai vannak. Arról nem is beszélve, hogy a kintről érkező pollenek, kisebb szálló részecskék, szmog, és a szagok is kiiktathatók. Így tehát a külső szennyező anyagok nem jutnak a lakásba, a bent keletkező szennyezőket (CO2, VOC) pedig a szabadba juttatjuk ki.

Választhatunk decentralizált gépeket, ezek egy-két helyiség hővisszanyerős szellőztetésére alkalmasak és választhatunk centralizált gépeket, amelyek egy teljes családi ház vagy iroda szellőztetését biztosítják.

Rendszerek és költségek

A megoldás igen jól hangzik, hiszen valódi költségmegtakarítás realizálható a folyamattal. De vajon az üzemeltetés költségei hogyan alakulnak?

A jó minőségű, szűrt, pollenmentes levegő feltétele a jól karbantartott szűrő. Ajánlatos évente 2-4 alkalommal a szűrőt cserélni, illetve 10-16 hetente a szűrőt kiporszívózni. A hővisszanyerő szellőzőgép elektromos árammal üzemel, emiatt 10-15.000 Ft éves üzemeltetési költséggel kell számolni, a gépnagyságtól és az automatika megoldásoktól függően. Az pedig nem is kérdés, hogy a hőveszteség ennél sokkal nagyobb lenne.

Jó tervezés, pontos részletek

Sokan félnek attól, hogy a rendszer esetleg hangos, huzatot eredményez. A páratartalom magas vagy éppen túl alacsony, ami a téli időszakban kimondottan zavaró lehet. Ez azonban elkerülhető, ha már a tervezés pillanatában megfelelő szakemberekre bízza a rendszer megvalósítását. Pontosan a beruházás az a fázis, ahol egy apró kompromisszumnak, hanyag kivitelezésnek később igen nagy ára van.

A hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel valódi költségmegtakarítást realizálhat. Már a beüzemelés pillanatától hatékonyan működik, azonban ahhoz, hogy zökkenőmentes és panaszmentes legyen a használat, nagyon fontos a gondos tervezés és kivitelezés.

A hővisszanyerős szellőztető rendszerekről további információt kaphat január 31-én a Zehnder oktatási napján!

Tekintse meg a Zehnder által kínált innovatív fűtés és komfort szellőzés megoldásokat ide kattintva.

2021. június 09.

Felújítasz vagy építkezel? Enélkül nem érdemes!

Kihívás. Az otthontervezést ez a szó jellemzi a legjobban. Mindegy, hogy kis lakásunk, vagy többgenerációs családi házunk van – a tökéletes otthon megtervezése próbára teszi az...

2021. június 03.

Így lesz templomból lenyűgöző lakóház!

Mindig érdemes otthonátalakításokat nézegetni: hihetetlen látni, ahogy a tulajok és a tervezők meglátják az unalmas vagy épp lepusztult épületben a potenciált, és a lehető legtöbbet...

2021. május 31.

Enélkül lehetetlen az otthonteremtés

Nagy fába vágja magát, aki új otthont tervez. Legyen szó családi házról vagy kis lakásról, egy kényelmes, funkcionális, stílusos és biztonságos fészket kell kialakítanunk, ahol...