Pénz a levegőből: hővisszanyerős szellőzéssel

A téli időszakban is nagyon fontos a szellőztetés. A friss levegőre – bármilyen hideg is az idő – szükségünk van. Igen ám, de közben hatalmas energia, ezáltal nem kevés pénz otthonunk melegen tartása. Szoktuk mondani: ilyenkor bizony az utcát fűtjük, hiszen a szellőző levegővel távozó hőmennyiség házunk teljes éves hőveszteségének 40-50%-át is kiteheti. Egészen meglepő ez az adat!

A cikket szerkesztette: Zehnder

Fűtés, hűtés, friss levegő: a Zehndernél megtalál mindent, amire a kényelmes, egészséges és energia hatékony helyiségklíma megteremtéséhez szüksége van.
A Zehnder a leginnovatívabb márka a fűtés és klíma kategóriájában.

A fűtés

A Zehndernél a radiátorokon kívül számos fűtési megoldást talál a mennyezeti sugárzó fűtőpanelektől a szellőztető berendezésekig.

  • Dekoratív kinézetű, méretre szabott szobai radiátorok
  • Kompakt, nagy teljesítményű konvektorok, lapos fűtőfalak és melegített padok
  • Formatervezett fürdőszoba-radiátorok
  • Mennyezeti sugárzó fűtő-hűtő rendszerek
  • Lakóhelyiségek komfortos szellőztetése hővisszanyeréssel

Fürdőszobai és szobai termékkínálatunk bármilyen dizájnt kielégít a klasszikustól a modernig. A termékek színe alapesetben hófehér (RAL 9016), de megrendelhetők a RAL skála 50 színének bármelyikében. Kiemelnénk a minőségi krómozást, ami a Zehnder fürdőszobai radiátorainak egyik fő erőssége.

A hűtés

  • Mennyezeti sugárzó fűtő-hűtő rendszerek
  • Komfortos lakóhelyiség-szellőztetési megoldás a friss levegő előhűtésére szolgáló geotermikus hőcserélővel

Szobai radiátorok

A Zehnder Charleston radiátorai méretre szabottak, lézerhegesztéses technológiájuknak köszönhetően 100%-ban vízzáróak, energiatakarékosak és hosszú élettartamúak.
Elérhetők szinte bármilyen színben és méretben.

Fürdőszobai dizájnradiátorok

Egyedi formatervezés jellemzi a Vitalo, a Metropolitan vagy a pálma formájú Yucca radiátorokat. Túl ezen, magas hőteljesítmény, gyors reakcióidő, innovatív technológia és német minőség jellemzi. Elérhetők központi fűtéses, elektromos és vegyes üzemmódban. A teljes termékcsoportra 5 év garanciát adunk.

Új Zehnder hővisszanyerők: ComfoAir Q350, Q450, Q600

Szenzorvezérelt működés

A ComfoAir Q gépek figyelik a külső és belső páratartalmat,ezáltal képesek a lakásban kialakuló nagyon alacsony, illetve nagyon magas páratartalmak kivédésére. A kiegyenlített szellőzést módosítja a külső szélhatás, a hőcserélőben zajló kondenzáció és a szűrők elpiszkolódása. A gépek légszállítását nyomáskülönbség-szenzorok felügyelik.

Új fejlesztésű ellenáramú hőcserélő

Az új hőcserélő még nagyobb felületű (44 m2), kialakítása megakadályozza a kondenzvíz felgyülemlését, így a hatásfok csökkenését megakadályozza.

A hővisszanyerő hangja és fogyasztása

A ComfoAir Q gépekben nagyobb ventilátorok kaptak helyet, ezáltal a gépek zajszintje csökkent. A legújabb „Flow Grid” technológiát alkalmazó EC motoros ventilátorok villamosenergia-fogyasztása igen alacsony.

Vezérlés okostelefonnal, távoli elérés, KNX épületfelügyelet

Az ingyenes ComfoConnect app segítségével a ComfoAir Q gépek okostelefonnal is vezérelhetők, adataik (hőmérsékletek, páratartalmak) kiolvashatók. A kommunikációhoz Zehnder ComfoConnect LAN C típusú gatewayt kell rendelni.

Beszerelés, beüzemelés

Az új ComfoAir Q gépek a felszerelés helyén programozhatók át a felszerelési helyzetnek megfelelően, így elkerülhető a máshol szokásos jobbos-balos félreértés.

Kiegészítők

A gépek illeszkednek a Zehnder teljes szellőztetőrendszer elemkínálatához, illetve új kiegészítők is vannak. Ezek közül kiemelném a ComfoCool Q600 levegőhűtőt, amely a ComfoAir Q600 géppel együtt alkot egységes eszközt.

Zehnder

Vannak azonban olyan megoldások, rendszerek, amelyekkel mindez elkerülhető, így a fűtésre használt energia egyáltalán nem vész el. Mégis hogyan lehetne a lakásban tartani a hőenergiát, és egyúttal megszabadulni az elromlott levegőtől és friss levegőhöz jutni?

Gépi szellőzés és hővisszanyerés

Ha szeretnénk a lakásban keletkező káros anyagoktól megszabadulni, és a lakószobákban mindig friss levegőt kapni, ablaknyitás helyett gépi szellőzést is választhatunk. Ennek egyik lehetséges módja, hogy egy elszívó ventilátorral a lakás vizes helyiségeiből a rossz levegőt és a párát elszívja egy berendezés. Ezzel azonban az energiahatékonyság nem javul, csak friss levegő kerül otthonunkba.

Viszont a rossz levegő hőenergiája visszanyerhető, és innen már nem csak szellőztetésről, hanem költséghatékonyságról is beszélünk.

Nézzük a rendszer működésének lényegét! A szellőztetőgépben télen a szabadból érkező friss levegőt a kifelé tartó rossz levegő hőtartalma melegíti fel, nem a fűtési rendszer. Éppen ezért, kisebb fűtési rendszer elegendő. Ez akár többszázezer forintos megtakarítást jelent már a beruházás pillanatában, és további megtakarítást a fűtési költségeken. Így tehát nem túlzás azt állítani, hogy a hővisszanyerős szellőztető rendszer valóban „pénzt csinál a levegőből”.

Légtisztítás szellőztetőgéppel

Legnagyobb előnye a szellőztetőrendszereknek, hogy – ellentétben a légtisztító gépekkel – a lakás levegőjét folyamatosan cseréli. Ennek köszönhetően állandóan oxigéndús levegő vesz bennünket körül, amelynek természetesen kedvező élettani hatásai vannak. Arról nem is beszélve, hogy a kintről érkező pollenek, kisebb szálló részecskék, szmog, és a szagok is kiiktathatók. Így tehát a külső szennyező anyagok nem jutnak a lakásba, a bent keletkező szennyezőket (CO2, VOC) pedig a szabadba juttatjuk ki.

Választhatunk decentralizált gépeket, ezek egy-két helyiség hővisszanyerős szellőztetésére alkalmasak és választhatunk centralizált gépeket, amelyek egy teljes családi ház vagy iroda szellőztetését biztosítják.

Rendszerek és költségek

A megoldás igen jól hangzik, hiszen valódi költségmegtakarítás realizálható a folyamattal. De vajon az üzemeltetés költségei hogyan alakulnak?

A jó minőségű, szűrt, pollenmentes levegő feltétele a jól karbantartott szűrő. Ajánlatos évente 2-4 alkalommal a szűrőt cserélni, illetve 10-16 hetente a szűrőt kiporszívózni. A hővisszanyerő szellőzőgép elektromos árammal üzemel, emiatt 10-15.000 Ft éves üzemeltetési költséggel kell számolni, a gépnagyságtól és az automatika megoldásoktól függően. Az pedig nem is kérdés, hogy a hőveszteség ennél sokkal nagyobb lenne.

Jó tervezés, pontos részletek

Sokan félnek attól, hogy a rendszer esetleg hangos, huzatot eredményez. A páratartalom magas vagy éppen túl alacsony, ami a téli időszakban kimondottan zavaró lehet. Ez azonban elkerülhető, ha már a tervezés pillanatában megfelelő szakemberekre bízza a rendszer megvalósítását. Pontosan a beruházás az a fázis, ahol egy apró kompromisszumnak, hanyag kivitelezésnek később igen nagy ára van.

A hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel valódi költségmegtakarítást realizálhat. Már a beüzemelés pillanatától hatékonyan működik, azonban ahhoz, hogy zökkenőmentes és panaszmentes legyen a használat, nagyon fontos a gondos tervezés és kivitelezés.

A hővisszanyerős szellőztető rendszerekről további információt kaphat január 31-én a Zehnder oktatási napján!

Tekintse meg a Zehnder által kínált innovatív fűtés és komfort szellőzés megoldásokat ide kattintva.

2020. december 15.

Kobok – Szabó kandalló

Múltunk a jövőnk Magyarország legszínvonalasabb kandalló és kályha kínálatával várjuk Önt! Kínálatunkat igyekszünk az aktuális trendekhez igazítani, ezért gyakran...

2020. december 15.

Richard Le Droff – Szabó kandalló

Múltunk a jövőnk Magyarország legszínvonalasabb kandalló és kályha kínálatával várjuk Önt! Kínálatunkat igyekszünk az aktuális trendekhez igazítani, ezért gyakran...

2020. december 15.

Supra – Szabó kandalló

Múltunk a jövőnk Magyarország legszínvonalasabb kandalló és kályha kínálatával várjuk Önt! Kínálatunkat igyekszünk az aktuális trendekhez igazítani, ezért gyakran...