A hólapátolás megúszható!

Az idei tél végre havazásban is bővelkedett. Ennek kimondottan örülnek a gyerekek és mindenki, aki imád hóban kirándulni, szánkózni. Az élmények mellett azonban kellemetlen kötelezettségekkel is jár a havazás. Annak, akinek a hólapátolás, jégcsapleverés nem tartozik kedvenc tevékenységei közé, van néhány jó hírünk!

A cikket szerkesztette: Nordinova Energy Kft.


A Nordinova Energy Kft. innovatív elektromos fűtési technológiák és napelemrendszerek importjával és nagykereskedelmével foglalkozik. Üzletünkben elsősorban nagykereskedelmi és projekt szintű B2B értékesítés zajlik, de vállaljuk magánszemélyek esetén kivitelezéssel egybekötött projektek lebonyolítását is. Ha Ön magánszemélyként szeretne vásárolni a termékeinkből, viszonteladó partnereink is készséggel állnak rendelkezésre országszerte.

Célcsoportunk olyan kereskedelmi cégek, valamint elektronikai kivitelezők, belsőépítészek, akik szeretnének modern, megbízható termékeket kínálni megrendelőik részére. Beszállítóink kiválasztásánál legfőbb szempontok a magas színvonalú műszaki tartalom mellett a gyártók által vállalt garanciák és azok érvényesíthetősége, valamint a pénzügyi stabilitás.

Nordinova Energy Kft.

Egy éjszakai havazás a reggeli munkába indulást akkor is megkeserítheti, ha éppen nem hegyoldalon lakunk, csupán egy fedetlen mélygarázsból próbálunk kigurulni, amit ellepett a hó. Gyalogosan sem kellemesebb lépcsőn, járdán egyensúlyozni.

Pont ma autózás közben döbbenten néztem, amint háza előtt egy férfi a lombszívójával küzdött a kapu előtt feltorlódott hóakadállyal (nem sok eredménnyel). Ennél azért jobb megoldás is létezik, hiszen mindez a burkolatba épített elektromos fűtőkábelekkel elkerülhető.

Hogy is működik a burkolatba épített fűtés?

Mielőtt megijednénk az elektromos és a fűtés szókapcsolattól, és fejben már megfogalmaznánk, hogy drága, főleg, ha szó szerint az utcát fűtjük, tisztázzuk, hogy ez esetben a vezérlő nem csupán a hőmérséklet alapján kapcsol be. Mivel a cél, a hó és jégolvasztás ezért a rendszernek tartalmaznia kell egy nedvességérzékelőt is. A vezérlés csak akkor engedi melegedni a fűtőkábelt, amikor arra valóban szükség van, mindezt önműködően.

Ha éjjel esik csapadék és a hőmérséklet a beállított hőfok alatt van, a rendszer automatikusan beindul. Így hóréteg (ónoseső esetén jégpáncél) nem marad a felületen, sőt a vezérlésen utánfűtés is beállítható, amivel a fűtött felület teljes leszárítása is elérhető.

Mire figyeljünk a rendszer beépítésekor?

Ha tényleg döntöttünk arról, hogy a hólapátolás helyett a száraz aszfaltot választjuk, akkor van néhány dolog, amelyre figyelni kell. A nedvességérzékelő mindenképpen a fűtött felület legalacsonyabb pontján, az olvadék elvezetésének útjában kell, hogy legyen. Így biztosítható a teljesen száraz felület. Emellett számít a rétegrend, illetve a fűtőkábelek felett lévő burkolat vastagsága.

A gyors reagálást biztosító vezérlés önmagában mit sem ér, ha olyan mélyre süllyesztettük a fűtőkábeleket, hogy a felettük lévő burkolat akkora tehetetlenséggel bír a vastagsága miatt, hogy sípálya lett felette, mire eléri a +3-5°C felületi hőfokot. Emiatt a javasolt vastagság térkő esetén ~6cm, vagy betonba ágyazott rendszer esetén 4-5cm (a betonréteg ennél lehet vastagabb, de a fűtés a felső részére a vasalásra kerüljön).

Megéri? Megéri!

Számoljunk egy kicsit! A rétegrend után fontos figyelmet fordítani egy ekkora rendszer amperigényére is. A kültéri megoldások teljesítményigénye 300W/m2, ami azt jelenti, hogy négyzetméterenként 1,3A terhelés lesz az elektromos hálózaton 230V feszültségről működő fűtőkábelek esetén. Ez egy hosszabb garázs-utca távolság esetén jelentősebb terhelést jelent, mint amit egy átlagos családi házra terveznek.

Ettől a fogyasztás, amely a csapadék mennyiségétől és a hőfoktól is függ, nem lesz rémisztően magas. Számokban például egy 18 m hosszú kocsifeljáró fűtése nyomsávon, azaz 2×50 cm-en 18 m2. Ezt 25A-es biztosítékkal kell levédeni, és minimálisra csökken a ház egyéb elektromos kapacitása, ha csak az ingyenes 32A kapacitás áll rendelkezésre.

Éjszaka ez nem lehet probléma, de egy hózápor hétvégén is próbálkozhat, amikor mindenki otthon van, és nagyobb a villamoshálózat kihasználtsága. Emiatt olyan gyártók, mint a Comfort Heat 400 V feszültségre kapcsolható (tehát kisebb amperigényű) termékeket is gyártanak.

Visszakanyarodva az üzemeltetés költségéhez: hogy kinek mit jelent a drága, vagy olcsó, az egy szubjektív döntés. Az biztos, hogy a havazás ideje alatt a 300 W/m2 teljesítmény 37 Ft/kWh tarifán számolva 11,1 Ft. Így már csak az a kérdés, hogy Ön szívesen lapátolna-e havat ezer forintért 100 m2-en?

Ha a jövőben a hólapátolás helyett inkább elfogyasztana egy csésze kávét vagy hóembert építene, akkor jusson eszébe, hogy létezik olyan intelligens megoldás, amely minimális költség mellett jelentősen megkönnyíti a havas hétköznapokat.

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...

2022. november 21.

A hollywoodi sztárszínésznő, Hilary Swank otthona igazi téli csodavilág – tele kutyákkal

Az Oscar-díjas Hilary Swank családi otthona sokkal barátságosabb, mint a legtöbb sztárvilla – és bővelkedik a menhelyi kutyusokban. A 48 éves Hilary Swank harminc éve kezdte a...

2022. október 19.

Most elképesztő kedvezménnyel szerezheted be álomjakuzzidat!

A SpaTrend energiatakarékos jakuzzijaival rengeteget spórolhatunk – különösen most a Black Friday Early Bird akció keretében! A rendszeres masszázsmedence-használat kiváló...