Miért fontos a hőszigetelés?

Napjainkban egyre gyakrabban halljuk, hogy szükséges házainkat, épületeinket hőszigetelni. Nézzük meg, miért is érdemes ezt megtennünk!

A hőszigetelés segítségével elsősorban csökkenthetjük belső tereink hőingadozását, megszüntethetjük a kialakult hőhidakat, magasabbá tehetjük épületeink hőmegtartó képességét, melynek révén kellemesebb a lakókörnyezetet alakíthatunk ki otthonunkban. Ez azt eredményezi, hogy a fűtési szezonban kevesebb energiát használunk el fűtésre, míg a nyári melegben nehezebben melegszenek fel belső tereink.

A webertherm hőszigetelő rendszerek előnyei

Megfelelő hőszigetelő anyag használatával a falak hőtároló kapacitása növelhető, amely télen gazdaságos fűtésszabályozást, nyáron pedig természetes klímát eredményez. Nem kérdés, hogy a befektetés megtérül, hiszen az elkészült rendszer emeli a meglévő épület értékét, mivel alacsonyabb rezsiköltségeket eredményez, és nő az épület élettartama is.

Jó hőszigetelő képességük miatt energetikai szempontból igen hatékony. Kutatások során kifejlesztett, tesztelt rendszerelemekből állnak. A webertherm rendszerekre – kizárólag rendszertermékek alkalmazása esetén – rendszergaranciát vállalunk. A rendszer új és meglévő épületek külső falainál alkalmazhatók, szinte valamennyi építésmódban.

Bármely igényhez megtalálható a megfelelő rendszer a páraáteresztőtől az éghetetlenig, továbbá az egyedi struktúra és színválaszték, ill. a lábazati kialakítások gazdaságosságot és variálhatóságot biztosítanak. Ráadásul a kiváló minőségű és széles választékban elérhető fedővakolatok az épület külső megjelenését is esztétikusabbá teszik.

Milyen tényezőket kell figyelembe venni a hőszigetelés során?

Az első és legfontosabb: a falszerkezet. A falszerkezet feladata elsődlegesen a statikai, tartó szerep. Ezen túlmenően azonban megfelelő védelmet kell nyújtson a különféle tűz-, víz-, fagy-, hang- és mechanikai hatásokkal szemben. Emellett döntő mértékben meghatározza az épület lakóklímáját, azaz belső hőmérsékletét, páratartalmát.

Egy családi ház esetében a teljes hőveszteség kb. 30%-ért a határoló falak a felelősek. Új épületek tervezésénél és a régi épületek felújításánál figyelembe kell venni a különböző homlokzati hőszigetelési rendszerek sajátosságait. A külső határoló falak hőszigetelő képessége akár 70-80%-ban is javítható (pl. vasbeton fal esetében) a webertherm hőszigetelő rendszerekkel.

A falszerkezetek különböző anyagokból (tömör kerámia, vázkerámia, pórusbeton, beton stb.) és különféle vastagságban (25, 30, 38, 44, … cm) készülhetnek, amelyek eltérő hőszigetelési megoldást tesznek szükségessé, függetlenül attól, hogy új vagy régi épületről van szó.

Milyen összetevők alkotják a webertherm hőszigetelő rendszereket?

A különböző homlokzati hőszigetelő megoldások sajátosságait az új épületek tervezésénél is figyelembe kell venni. A legkézenfekvőbb hőszigetelő megoldást a hőszigetelő lapokra épülő webertherm rendszerek jelentik. Ezek kialakítását kutatások és tesztek hosszú sora kísérte, hogy egységes rendszerként működve a lehető legjobb megoldást nyújtsák. 

A hőszigeteléshez használt lapok rendkívül alacsony hővezetési képességének köszönhetően a falak állandó, egységes hőmérsékletet biztosítanak a teljes lakótérben Ezáltal télen csökkennek a fűtési költségek, a nyári forróságban pedig a hőszigetelés csökkenti az épület felmelegedésének mértékét.

A Weber alacsony alakváltozási értékkel rendelkező expandált és extrudált polisztirol lapokat, valamint kiváló páraáteresztő képességű, tűzálló ásványgyapot lapokat használ a hőszigetelő rendszereiben. Ezen elemeket speciális, rugalmas hőszigetelőlap-ragasztóval és minden esetben dübelekkel kell a falhoz rögzíteni. A lapok felragasztását követően az egész felületet össze kell fogni a ragasztóba ágyazott üvegszövet hálóval. Száradás és alapozás pedig után kezdődhet a színes fedővakolat felhordása.

Szabványok, előírások

A fűtött épületek hőszigetelését a 2006-ban életbe lépett 7/2006 TNM rendelet (Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározása) ill. az ezt módosító 20/2014 BM rendelet alapján kell végrehajtani. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról a 176/2008 kormányrendelet, valamint az ezt módosító 322/2012 Korm r. intézkedik. Így a hőszigetelési rendszer tervezésekor mindenképpen érdemes kikérni olyan szakértő tanácsát, aki többek között a rendeletek tartalmával kapcsolatban is rendelkezik megfelelő információval.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...