Miért fontos a hőszigetelés?

Napjainkban egyre gyakrabban halljuk, hogy szükséges házainkat, épületeinket hőszigetelni. Nézzük meg, miért is érdemes ezt megtennünk!

A cikket szerkesztette: Saint – Gobain Weber

A több mint 350 éves, párizsi központú Saint-Gobain Csoport mára az építőipari piacok vezető szereplőjévé nőtte ki magát. Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. három építőanyag gyártó és forgalmazó márkát foglal magában, úgy mint Isover, Rigips és Weber. Az Isover hő- és hangszigetelő megoldásokat, a Rigips szárazépítési rendszereket, a Weber pedig homlokzati hőszigetelő és vakolatrendszereket kínál, lefedve ezzel az építőipar több területét is. Tevékenységük és folyamataik során biztosítják a környezet védelmét, a környezetszennyezés megelőzését, az erőforrások energiatakarékos és hatékony felhasználását, a gyártás energiaigényének csökkentését.

Kapcsolat
Bemutatóterem
Saint – Gobain Weber

A hőszigetelés segítségével elsősorban csökkenthetjük belső tereink hőingadozását, megszüntethetjük a kialakult hőhidakat, magasabbá tehetjük épületeink hőmegtartó képességét, melynek révén kellemesebb a lakókörnyezetet alakíthatunk ki otthonunkban. Ez azt eredményezi, hogy a fűtési szezonban kevesebb energiát használunk el fűtésre, míg a nyári melegben nehezebben melegszenek fel belső tereink.

A webertherm hőszigetelő rendszerek előnyei

Megfelelő hőszigetelő anyag használatával a falak hőtároló kapacitása növelhető, amely télen gazdaságos fűtésszabályozást, nyáron pedig természetes klímát eredményez. Nem kérdés, hogy a befektetés megtérül, hiszen az elkészült rendszer emeli a meglévő épület értékét, mivel alacsonyabb rezsiköltségeket eredményez, és nő az épület élettartama is.

Jó hőszigetelő képességük miatt energetikai szempontból igen hatékony. Kutatások során kifejlesztett, tesztelt rendszerelemekből állnak. A webertherm rendszerekre – kizárólag rendszertermékek alkalmazása esetén – rendszergaranciát vállalunk. A rendszer új és meglévő épületek külső falainál alkalmazhatók, szinte valamennyi építésmódban.

Bármely igényhez megtalálható a megfelelő rendszer a páraáteresztőtől az éghetetlenig, továbbá az egyedi struktúra és színválaszték, ill. a lábazati kialakítások gazdaságosságot és variálhatóságot biztosítanak. Ráadásul a kiváló minőségű és széles választékban elérhető fedővakolatok az épület külső megjelenését is esztétikusabbá teszik.

Milyen tényezőket kell figyelembe venni a hőszigetelés során?

Az első és legfontosabb: a falszerkezet. A falszerkezet feladata elsődlegesen a statikai, tartó szerep. Ezen túlmenően azonban megfelelő védelmet kell nyújtson a különféle tűz-, víz-, fagy-, hang- és mechanikai hatásokkal szemben. Emellett döntő mértékben meghatározza az épület lakóklímáját, azaz belső hőmérsékletét, páratartalmát.

Egy családi ház esetében a teljes hőveszteség kb. 30%-ért a határoló falak a felelősek. Új épületek tervezésénél és a régi épületek felújításánál figyelembe kell venni a különböző homlokzati hőszigetelési rendszerek sajátosságait. A külső határoló falak hőszigetelő képessége akár 70-80%-ban is javítható (pl. vasbeton fal esetében) a webertherm hőszigetelő rendszerekkel.

A falszerkezetek különböző anyagokból (tömör kerámia, vázkerámia, pórusbeton, beton stb.) és különféle vastagságban (25, 30, 38, 44, … cm) készülhetnek, amelyek eltérő hőszigetelési megoldást tesznek szükségessé, függetlenül attól, hogy új vagy régi épületről van szó.

Milyen összetevők alkotják a webertherm hőszigetelő rendszereket?

A különböző homlokzati hőszigetelő megoldások sajátosságait az új épületek tervezésénél is figyelembe kell venni. A legkézenfekvőbb hőszigetelő megoldást a hőszigetelő lapokra épülő webertherm rendszerek jelentik. Ezek kialakítását kutatások és tesztek hosszú sora kísérte, hogy egységes rendszerként működve a lehető legjobb megoldást nyújtsák. 

A hőszigeteléshez használt lapok rendkívül alacsony hővezetési képességének köszönhetően a falak állandó, egységes hőmérsékletet biztosítanak a teljes lakótérben Ezáltal télen csökkennek a fűtési költségek, a nyári forróságban pedig a hőszigetelés csökkenti az épület felmelegedésének mértékét.

A Weber alacsony alakváltozási értékkel rendelkező expandált és extrudált polisztirol lapokat, valamint kiváló páraáteresztő képességű, tűzálló ásványgyapot lapokat használ a hőszigetelő rendszereiben. Ezen elemeket speciális, rugalmas hőszigetelőlap-ragasztóval és minden esetben dübelekkel kell a falhoz rögzíteni. A lapok felragasztását követően az egész felületet össze kell fogni a ragasztóba ágyazott üvegszövet hálóval. Száradás és alapozás pedig után kezdődhet a színes fedővakolat felhordása.

Szabványok, előírások

A fűtött épületek hőszigetelését a 2006-ban életbe lépett 7/2006 TNM rendelet (Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározása) ill. az ezt módosító 20/2014 BM rendelet alapján kell végrehajtani. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról a 176/2008 kormányrendelet, valamint az ezt módosító 322/2012 Korm r. intézkedik. Így a hőszigetelési rendszer tervezésekor mindenképpen érdemes kikérni olyan szakértő tanácsát, aki többek között a rendeletek tartalmával kapcsolatban is rendelkezik megfelelő információval.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...