Miért fontos a hőszigetelés?

Napjainkban egyre gyakrabban halljuk, hogy szükséges házainkat, épületeinket hőszigetelni. Nézzük meg, miért is érdemes ezt megtennünk!

A hőszigetelés segítségével elsősorban csökkenthetjük belső tereink hőingadozását, megszüntethetjük a kialakult hőhidakat, magasabbá tehetjük épületeink hőmegtartó képességét, melynek révén kellemesebb a lakókörnyezetet alakíthatunk ki otthonunkban. Ez azt eredményezi, hogy a fűtési szezonban kevesebb energiát használunk el fűtésre, míg a nyári melegben nehezebben melegszenek fel belső tereink.

A webertherm hőszigetelő rendszerek előnyei

Megfelelő hőszigetelő anyag használatával a falak hőtároló kapacitása növelhető, amely télen gazdaságos fűtésszabályozást, nyáron pedig természetes klímát eredményez. Nem kérdés, hogy a befektetés megtérül, hiszen az elkészült rendszer emeli a meglévő épület értékét, mivel alacsonyabb rezsiköltségeket eredményez, és nő az épület élettartama is.

Jó hőszigetelő képességük miatt energetikai szempontból igen hatékony. Kutatások során kifejlesztett, tesztelt rendszerelemekből állnak. A webertherm rendszerekre – kizárólag rendszertermékek alkalmazása esetén – rendszergaranciát vállalunk. A rendszer új és meglévő épületek külső falainál alkalmazhatók, szinte valamennyi építésmódban.

Bármely igényhez megtalálható a megfelelő rendszer a páraáteresztőtől az éghetetlenig, továbbá az egyedi struktúra és színválaszték, ill. a lábazati kialakítások gazdaságosságot és variálhatóságot biztosítanak. Ráadásul a kiváló minőségű és széles választékban elérhető fedővakolatok az épület külső megjelenését is esztétikusabbá teszik.

Milyen tényezőket kell figyelembe venni a hőszigetelés során?

Az első és legfontosabb: a falszerkezet. A falszerkezet feladata elsődlegesen a statikai, tartó szerep. Ezen túlmenően azonban megfelelő védelmet kell nyújtson a különféle tűz-, víz-, fagy-, hang- és mechanikai hatásokkal szemben. Emellett döntő mértékben meghatározza az épület lakóklímáját, azaz belső hőmérsékletét, páratartalmát.

Egy családi ház esetében a teljes hőveszteség kb. 30%-ért a határoló falak a felelősek. Új épületek tervezésénél és a régi épületek felújításánál figyelembe kell venni a különböző homlokzati hőszigetelési rendszerek sajátosságait. A külső határoló falak hőszigetelő képessége akár 70-80%-ban is javítható (pl. vasbeton fal esetében) a webertherm hőszigetelő rendszerekkel.

A falszerkezetek különböző anyagokból (tömör kerámia, vázkerámia, pórusbeton, beton stb.) és különféle vastagságban (25, 30, 38, 44, … cm) készülhetnek, amelyek eltérő hőszigetelési megoldást tesznek szükségessé, függetlenül attól, hogy új vagy régi épületről van szó.

Milyen összetevők alkotják a webertherm hőszigetelő rendszereket?

A különböző homlokzati hőszigetelő megoldások sajátosságait az új épületek tervezésénél is figyelembe kell venni. A legkézenfekvőbb hőszigetelő megoldást a hőszigetelő lapokra épülő webertherm rendszerek jelentik. Ezek kialakítását kutatások és tesztek hosszú sora kísérte, hogy egységes rendszerként működve a lehető legjobb megoldást nyújtsák. 

A hőszigeteléshez használt lapok rendkívül alacsony hővezetési képességének köszönhetően a falak állandó, egységes hőmérsékletet biztosítanak a teljes lakótérben Ezáltal télen csökkennek a fűtési költségek, a nyári forróságban pedig a hőszigetelés csökkenti az épület felmelegedésének mértékét.

A Weber alacsony alakváltozási értékkel rendelkező expandált és extrudált polisztirol lapokat, valamint kiváló páraáteresztő képességű, tűzálló ásványgyapot lapokat használ a hőszigetelő rendszereiben. Ezen elemeket speciális, rugalmas hőszigetelőlap-ragasztóval és minden esetben dübelekkel kell a falhoz rögzíteni. A lapok felragasztását követően az egész felületet össze kell fogni a ragasztóba ágyazott üvegszövet hálóval. Száradás és alapozás pedig után kezdődhet a színes fedővakolat felhordása.

Szabványok, előírások

A fűtött épületek hőszigetelését a 2006-ban életbe lépett 7/2006 TNM rendelet (Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározása) ill. az ezt módosító 20/2014 BM rendelet alapján kell végrehajtani. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról a 176/2008 kormányrendelet, valamint az ezt módosító 322/2012 Korm r. intézkedik. Így a hőszigetelési rendszer tervezésekor mindenképpen érdemes kikérni olyan szakértő tanácsát, aki többek között a rendeletek tartalmával kapcsolatban is rendelkezik megfelelő információval.

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...