CONSTRUMA hírek – Látványosan vonzó formák – 1. rész

Meglátunk egy bútort a kirakatban, és ellenállhatatlan vonzalom ébred bennünk – úgy érezzük, szükségünk van rá, birtokolni akarjuk, de nem tudjuk megmagyarázni, miért. Egész egyszerűen vonzódunk a látványhoz. Mi lehet ennek az oka? Léteznek vajon univerzálisan vonzó formák vagy minden ember mást talál attraktívnak?

Fotó: SpaTrend

 

Egy évszázaddal ezelőtt, egy Clive Bell nevű brit művészeti kritikus magyarázatot keresett arra, hogy egy műalkotás mitől lesz műalkotás. Mi teszi a művészetet művészetté? Úgy vélte, hogy létezik egy kifejező forma, vagyis bizonyos vonalak, színek, formák és textíliák összessége, ami meghatározza a műalkotásokat – és ez az esztétikum kedvező élménnyel szolgál a befogadó számára. Szerinte ez a reakció független attól, hogy mikor és hol él az ember. Akadtak, akik egyetértettek vele, de sokan vitatták állításának igazságtartalmát.

Fotó: IBD Magyarország

 

Milyen a legvonzóbb forma?

2010-ben a John Hopkins Egyetem Agy- és Elmekutató tanszéke összefogott a baltimore-i Walters szépművészeti múzeummal egy érdekes kísérlet erejéig. Azt kutatták, melyek a legvonzóbb formák, és mi játszódik le az agyunkban, amikor rájuk pillantunk? Három hipotézisük volt: az egyik szerint azok a formákhoz vonzódunk, amelyek vizuálisan izgalmasak számunkra, és fokozzák az agyi aktivitásunkat. A másik feltételezés: az elménk számára megnyugvást hozó formákat szeretjük. A harmadik lehetőség pedig, hogy az olyan alakzatokat találjuk attraktívnak, amelyek váltakozva hoznak minket izgalomba és nyugtatnak meg minket.

Kétszáz formát teszteltek, és kiderült, hogy leginkább a görbületeket, íveket tartalmazó alakzatokhoz vonzódunk – az éles szögeket annyira nem találjuk attraktívnak –, és ezek az íves formák felpörgetik az agyi aktivitásunkat, izgalmasnak találjuk őket. A tesztalanyok között egyaránt voltak nők és férfiak, fiatalok és idősebbek; lényegében mindegyikük ugyanazokat a formákat találta vonzónak.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

Ha utánajárunk, mely építészeti alkotásokat látják a legszebbnek az emberek, többek közt az alábbiakkal találkozunk: Versailles kastélya, a Milánói dóm, a magyar Parlament, a firenzei katedrális, a Neuschwanstein kastély, a Tádzs Mahal és Gaudí remekműve, a La Sagrada Familia – mind tele van gyönyörű görbületekkel.

Forrás: Unsplash.com

 

Ezek gyönyörű formák nem csak a szemünknek kellemesek – a szép görbületeket szeretjük megsimítani is, ellentétben a szúrós, éles szögletekkel. Ez egy bútornál vagy használati tárgynál funkció szempontjából is fontos: ha nem vonzódunk hozzá, nem szeretünk hozzáérni, használni sem szívesen használjuk.

 

Imádjuk az íves formát?

Ezek szerint az izgalmas ívekhez vonzódunk – ilyen egyszerű lenne? Nem feltétlenül. Sok minden attraktív lehet számunkra: szeretjük a szimmetriát (például az emberi arcon) és a rendezettséget is – és az ókori matematikusok által meghatározott arányosságnak, vagyis az aranymetszésnek megfelelő dolgok is jelentős esztétikai értékkel bírnak számunkra.

Fotó: Kludi

 

Ezt az – állat- és növényvilágban is megjelenő – arányosságot, amely természetes egyensúlyt alkot a szimmetria és az aszimmetria közt, a mai napig alkalmazza számos művész. Az arányt használva írta Bartók Béla a zeneműveit, Dalí és Piet Mondrian is alkalmazta a festészetében, és az aranymetszés alapján építették fel a Notre-Dame-székesegyházat és a római Panthenont is.

Fotó: Butopea

 

A modern építészetben éppúgy megjelenik, mint a régmúlt alkotásaiban: Le Corbusier és Ludwig Mies van der Rohe rendszeresen használták mind építészetükben, mind klasszikussá vált bútoraik tervezésénél. Ívelt, gömbölyded formák és az aranymetszésnek megfelelő arányok: ezek a vonzó otthon ismérvei? Lényegében igen – ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, nagy eséllyel alakíthatunk ki olyan belső teret, amely a legtöbb ember számára vonzó; ha pedig megtaláljuk, hogyan tudjuk saját képünkre formálni az enteriőrt, megkapjuk lényegében a tökéletes otthont.

Fotó: Butopea

 

Az egyensúly a lényeg: ha balanszban tartunk mindent, otthonunk vonzó lesz, funkcionális és egyedi. Ez persze kísérletezés, útkeresés nélkül nem alakul ki, de ha figyelembe veszünk néhány tényezőt, megkönnyíthetjük dolgunkat.

A vonzó formák a lakberendezésben is jelen vannak. Nézze meg standunkat a Construmán, ahol az attraktív termékek különös hangsúlyt kapnak. Az OtthoNNeked platformot a G pavilon 303B standján találja.

 

További információkért kattintson ide!

 

A Construma – Otthon Design kiállításon életre keltjük a FORMÁK világát, ahol az alábbi cégek termékeivel találkozhat:

Arezzo Design Kft.

Barabás Téglakő Kft.

Budatech Kft.

Butopêa

Digifol

Eglo Lux Kft.

Elko EP Hungary Kft.

Forest Hungary Kft.

Gemma B&D Kft.

Hergroup

Hörmann Hungária Kft.

IBD Magyarország Kft.

Kávé & Hűtő Profi Kft.

Kludi Szerelvények Kft.

Marie Creation

Méta Hungary Kft.

Nordinova Energy Kft.

Novum 4 Konyhastúdió

PPG Trilak Kft.

Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

SpaTrend

Térelválasztó (Enterieur Construct & Design Kft.)

VS Fürdőszoba Kft.

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. április 17.

Frank Lloyd Wright – 60 éve hunyt el a szerves építészet atyja

1959. április 9-én távozott el közülünk az egyik legnagyobb hatású amerikai építész. Sokan Frank Lloyd Wrightot tartják az első sztárépítésznek, építményei legendásak, házai...

2019. április 14.

Impozáns ablakkeretek kőből

Az ajtók és ablakok meghatározzák az épület jellegét, főleg ha a homlokzaton helyezkednek el. A kőből készült szegéllyel eleganciát adunk a háznak. Mivel nincs két egyforma méretű...

2019. április 11.

Construma után

A hétvégén zajlott az év legnagyobb építőipari eseménye, amely az OTTHONNEKED platform számára is nagyon különleges rendezvény. Az OTTHONDesign kiállításon belül helyet kapó...