CONSTRUMA hírek – Látványosan vonzó formák – 1. rész

Meglátunk egy bútort a kirakatban, és ellenállhatatlan vonzalom ébred bennünk – úgy érezzük, szükségünk van rá, birtokolni akarjuk, de nem tudjuk megmagyarázni, miért. Egész egyszerűen vonzódunk a látványhoz. Mi lehet ennek az oka? Léteznek vajon univerzálisan vonzó formák vagy minden ember mást talál attraktívnak?

Fotó: SpaTrend

 

Egy évszázaddal ezelőtt, egy Clive Bell nevű brit művészeti kritikus magyarázatot keresett arra, hogy egy műalkotás mitől lesz műalkotás. Mi teszi a művészetet művészetté? Úgy vélte, hogy létezik egy kifejező forma, vagyis bizonyos vonalak, színek, formák és textíliák összessége, ami meghatározza a műalkotásokat – és ez az esztétikum kedvező élménnyel szolgál a befogadó számára. Szerinte ez a reakció független attól, hogy mikor és hol él az ember. Akadtak, akik egyetértettek vele, de sokan vitatták állításának igazságtartalmát.

Fotó: IBD Magyarország

 

Milyen a legvonzóbb forma?

2010-ben a John Hopkins Egyetem Agy- és Elmekutató tanszéke összefogott a baltimore-i Walters szépművészeti múzeummal egy érdekes kísérlet erejéig. Azt kutatták, melyek a legvonzóbb formák, és mi játszódik le az agyunkban, amikor rájuk pillantunk? Három hipotézisük volt: az egyik szerint azok a formákhoz vonzódunk, amelyek vizuálisan izgalmasak számunkra, és fokozzák az agyi aktivitásunkat. A másik feltételezés: az elménk számára megnyugvást hozó formákat szeretjük. A harmadik lehetőség pedig, hogy az olyan alakzatokat találjuk attraktívnak, amelyek váltakozva hoznak minket izgalomba és nyugtatnak meg minket.

Kétszáz formát teszteltek, és kiderült, hogy leginkább a görbületeket, íveket tartalmazó alakzatokhoz vonzódunk – az éles szögeket annyira nem találjuk attraktívnak –, és ezek az íves formák felpörgetik az agyi aktivitásunkat, izgalmasnak találjuk őket. A tesztalanyok között egyaránt voltak nők és férfiak, fiatalok és idősebbek; lényegében mindegyikük ugyanazokat a formákat találta vonzónak.

Fotó: VS Fürdőszoba

 

Ha utánajárunk, mely építészeti alkotásokat látják a legszebbnek az emberek, többek közt az alábbiakkal találkozunk: Versailles kastélya, a Milánói dóm, a magyar Parlament, a firenzei katedrális, a Neuschwanstein kastély, a Tádzs Mahal és Gaudí remekműve, a La Sagrada Familia – mind tele van gyönyörű görbületekkel.

Forrás: Unsplash.com

 

Ezek gyönyörű formák nem csak a szemünknek kellemesek – a szép görbületeket szeretjük megsimítani is, ellentétben a szúrós, éles szögletekkel. Ez egy bútornál vagy használati tárgynál funkció szempontjából is fontos: ha nem vonzódunk hozzá, nem szeretünk hozzáérni, használni sem szívesen használjuk.

 

Imádjuk az íves formát?

Ezek szerint az izgalmas ívekhez vonzódunk – ilyen egyszerű lenne? Nem feltétlenül. Sok minden attraktív lehet számunkra: szeretjük a szimmetriát (például az emberi arcon) és a rendezettséget is – és az ókori matematikusok által meghatározott arányosságnak, vagyis az aranymetszésnek megfelelő dolgok is jelentős esztétikai értékkel bírnak számunkra.

Fotó: Kludi

 

Ezt az – állat- és növényvilágban is megjelenő – arányosságot, amely természetes egyensúlyt alkot a szimmetria és az aszimmetria közt, a mai napig alkalmazza számos művész. Az arányt használva írta Bartók Béla a zeneműveit, Dalí és Piet Mondrian is alkalmazta a festészetében, és az aranymetszés alapján építették fel a Notre-Dame-székesegyházat és a római Panthenont is.

Fotó: Butopea

 

A modern építészetben éppúgy megjelenik, mint a régmúlt alkotásaiban: Le Corbusier és Ludwig Mies van der Rohe rendszeresen használták mind építészetükben, mind klasszikussá vált bútoraik tervezésénél. Ívelt, gömbölyded formák és az aranymetszésnek megfelelő arányok: ezek a vonzó otthon ismérvei? Lényegében igen – ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, nagy eséllyel alakíthatunk ki olyan belső teret, amely a legtöbb ember számára vonzó; ha pedig megtaláljuk, hogyan tudjuk saját képünkre formálni az enteriőrt, megkapjuk lényegében a tökéletes otthont.

Fotó: Butopea

 

Az egyensúly a lényeg: ha balanszban tartunk mindent, otthonunk vonzó lesz, funkcionális és egyedi. Ez persze kísérletezés, útkeresés nélkül nem alakul ki, de ha figyelembe veszünk néhány tényezőt, megkönnyíthetjük dolgunkat.

A vonzó formák a lakberendezésben is jelen vannak. Nézze meg standunkat a Construmán, ahol az attraktív termékek különös hangsúlyt kapnak. Az OtthoNNeked platformot a G pavilon 303B standján találja.

 

További információkért kattintson ide!

 

A Construma – Otthon Design kiállításon életre keltjük a FORMÁK világát, ahol az alábbi cégek termékeivel találkozhat:

Arezzo Design Kft.

Barabás Téglakő Kft.

Budatech Kft.

Butopêa

Digifol

Eglo Lux Kft.

Elko EP Hungary Kft.

Forest Hungary Kft.

Gemma B&D Kft.

Hergroup

Hörmann Hungária Kft.

IBD Magyarország Kft.

Kávé & Hűtő Profi Kft.

Kludi Szerelvények Kft.

Mapei

Marie Creation

Méta Hungary Kft.

Nordinova Energy Kft.

Novum 4 Konyhastúdió

PPG Trilak Kft.

Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

SpaTrend

Térelválasztó (Enterieur Construct & Design Kft.)

VS Fürdőszoba Kft.

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...