Jó kéményt, jó áron

A címben szereplő „jó kémény” könnyedén definiálható, hiszen azokat a tulajdonságokat, amelyektől egy kémény jó kémény lesz, biztosítani lehet. Támaszkodhatunk szabványokra, előírásokra, több évtizedre visszanyúló gyártási tapasztalatokra. A kedvező ár is, a maga relatív térfogatában körülírható, elég csupán megfelelő helyre pozícionálni egy képzeletbeli számegyenesen. A kedvező ár az, amit a vásárló szívesen kiad egy termékért, amikor úgy érzi, jó vásárt csinált.

Természetesen a kedvező ár nem létezik önmagában. Referenciapontokra van szükség, melyek segítenek viszonyítani. Korunk vásárlója ezeket a referenciapontokat az internetes árvadász felületeken érheti tetten. Amint a leendő vásárló megtalálja a számára kedvező összeget, a következő lépésben az összeghez tartozó tartalom összehasonlítása következik. Ez a logika mindenféle terméknél működik. Azonos árnál nyerő a magasabb műszaki tartalom. Lehet ez több pixel, több memória, kevesebb kalória, kevesebb „E”, hosszabb garancia, nagyobb színválaszték, stb.

Nincs ez másképpen a kéményeknél sem, ahol a különböző gyártmányok közötti műszaki tartalom nagyon gyorsan és egyszerűen ellenőrizhető. Ennek ellenére sajnos kijelenthető, hogy néhány egyszerű kulcsszó sok vásárlót tévútra vezetett, és csak a számára kedvező árat kapta meg, a jó kéményt nem. Nos, ebbe a helyzetbe csöppent bele a Smart kémény, erre a méltatlan állapotra kínált megoldást, ebben a környezetben lett egy minden tekintetben sikeres termék.

Kis helyigény

Ezt a tulajdonságát, a Smart kémény piacra kerülésének első pillanatától kiemelten kezeltük. Mellőzött és kevés figyelmet kapott tulajdonság ez, pedig mint gyakran kiderül, igenis fontos a méret! 16-os átmérő esetén a Smart kémény 0,1m2 területet foglal el a hasznos alapterületből!

Egy Solymáron épülő családi ház tulajdonosa keresett meg bennünket azzal a kéréssel, hogy bár nem tervezett kéményt az épületbe, a belső munkálatok lezárása előtt mégis elhelyezne egy későbbi látványkandallót kiszolgáló kéményt. Fontos szempont volt, hogy az alaprajzon ne kelljen változtatni semmit, mert a belsőépítész tevein már nem akart módosítani. A rajzokat böngészve találtunk egy olyan pontot, ami szóba jöhetett a leendő kémény helyeként. 40cm széles és 33cm mély. Ekkora volt az a felület, amivel gazdálkodhattunk. Az ügyfél a fejét csóválva lassan lemondani készült a tervéről, amikor megkérdeztük, hogy elfogadhatónak tartja-e, ha a későbbi tüzelőberendezés paramétereit már most maximalizálja. Ha igen, tehát elfogadja, hogy lesz egy legnagyobb teljesítmény, és egy legnagyobb füstcsőátmérő korlát, amit a tüzelőberendezés megvásárlásakor figyelembe kell vennie, akkor rendelkezésre áll egy 16-os átmérőjű kémény, aminek a befoglaló mérete csupán 32*32cm. Mivel a vágyott kandalló csak esztétikai igényeket készült kielégíteni, a feltételek tökéletesen elfogadhatóak voltak, így a kémény megvalósult.

Gyöngyösről érkezett egy hívás. A vonal túlsó végén egy pánikhangulatban lévő kivitelező, aki elismerte, hogy nem volt elég alapos, rutinból megrendelte az általa mindig beépítésre kerülő LSK20-as kémény, viszont csak most vette észre, hogy a födémen az áttörést a kémény befoglaló méretével azonos méretben zsaluzták ki, tehát 40*40cm állt rendelkezésre. Az átmérőn csökkenteni nem lehet, hiszen a megrendelő 20-as kéményt rendelt, a statikus pedig nem engedte bővíteni a nyílást. Kétségbeesve kérdezte, van-e megoldás. Szerencsére volt. A Smart sorozatban a 20-as átmérőnek csupán 36*36cm a befoglaló mérete, így teljesíteni tudta az ügyfél feltételeit, szabályosan építhette fel a kéményt, és a statikust sem kellett megoldhatatlan feladat elé állítania.

Bár egyik példában sem volt elsődleges szempont, máshol komoly érvként szerepelhet az ingatlan hasznos alapterületének megtartása. A mai ingatlan árak mellett – 350.000 – 1.200.000Ft/m2) – egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit „veszít” a beruházó a különböző kiszolgáló berendezések miatt. Harcban a négyzetméterekért, a Smart kémény szintén jól teljesít.

Látható, hogy sokszor néhány centiméteren múlnak jelentős és kevésbé jelentős dolgok, de az biztos, hogy egy álmai házát építő embernek lemondania az elképzeléséről, éppen olyan nehéz, mint egy kivitelezőnek megtalálni a mindenki számára üdvös megoldást.

Műszaki tartalom, garancia

Korábban már érintettük a minőség és az ár viszonyát. Kedvező árat kialakítani a minőség gyengítésével is lehet, és biztosak lehetünk benne, hogy ennek a módszernek a végeredményével már találkoztunk. A kedvező – alacsony – ár, a silány minőséget semmilyen esetben nem teheti legitimmé, még egy tornacipő vásárlásakor sem. Ez volt a Smart kémény kifejlesztésének legfontosabb feltétele, ennek megfelelően a Smart kémény rendelkezik az összes olyan tulajdonsággal, ami műszakilag egyenértékűvé teszi a kémény piacon megtalálható nagy múlttal és ismertséggel rendelkező típusokkal.

A minőséggel kapcsolatban nem konkrét példákat citálok ide, hanem a leggyakrabban felmerülő igényekre adott válaszokat, érveket veszem sorra.

Tartalékkémény?

Gyakori, hogy nem konkrét feladatra, hanem tartaléknak szánnak egy kéményt, vagy nem folyamatos üzemre tervezik, hanem csak időnként, kedvtelésből használt tüzelőberendezés kötnek rá. Az ilyen esetekben mindig előtérbe kerül az „árkérdés”, mondván, „CSAK tartaléknak kell, nem akarunk sokat költeni rá.” Első ránézésre úgy tűnhet, hogy felesleges szembemenni ezzel az állásponttal, pedig a valóságban néhány egyszerű érvvel rá lehet ébreszteni a megrendelőt, hogy sokkal többet szeretne kapni annál, amit először elképzelt. Egy tartaléknak épített kéménnyel előfordulhat, hogy soha nem lesz kormos a belseje, így érthető az igény a kedvező ár tekintetében. Azonban abban a pillanatban, amikor a tartalék kémény funkciót kap, már nem közömbös az a minőség, amit a vevő a pénzéért kapott. Amint a kéményt üzembe helyezik, minden egyes tulajdonsága fontossá válik, és a megspórolt forintok dupla kárt és bosszúságot okozhatnak.

Ha időszakosan, kedvtelésből használják a kéményt, ha a cél, csupán a tűz látványának biztosítása a nappaliban, az érv ugyan az. Az időszakos állandóvá, a kedvtelés kényszerré, az esztétikum praktikummá válhat, és ekkor szintén nem mindegy, hogy a kémény mennyire tud megfelelni a különböző kihívásoknak.

A termékekhez kapcsolódó garanciális feltételekből a garancia ideje az, ami a legtöbb vevőt foglalkoztatja, a részletekben viszont nem mélyednek el. Ezt rosszul teszik, ugyanis a kémények világában a garancia feltételei tökéletesen tükrözik egy termék minőségét. A Smart kémény a kerámiacsöves kémények mellé biztosított legmagasabb fokú garanciális feltételeket nyújtja a felhasználóknak, mivel a megszabott 33év a használat módjától függően egyaránt kiterjed a savállóságra, a koromégéssel szembeni ellenállóságra, vagy a nedvességgel szembeni érzéketlenségre. A Smart kémény árkategóriájában az ilyen kiterjedt garanciális feltétel teljesen egyedülálló, ezzel semmilyen más termék nem rendelkezik, így valósítja meg a „Jó kéményt jó áron” ideáját.

Büszkék vagyunk, hogy a Smart kémény, népszerűségének és a kémény piacon betöltött szerepének megkoronázásaként, 2017-ben Construma díjat nyert. A díjat megítélő szakmai zsűri, indoklásában az alábbiak szerint foglalta össze a Smart kémény értékeit:

  • Teljes értékű, minőségi hőszigetelt kémény,
  • Kompakt méretekkel,
  • A lakótér esztétikumának szolgálatában.

Időnként egyszerű felhasználási terület, mégis mindig professzionális megoldás, minőségi kompromisszum nélkül. Ez a Smart kémény.

www.kemenyshop.leier.hu

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...