Innovatív, különleges anyag a kortárs építészetben: az öntött márvány

A technika egyre rohamosabb fejlődésének köszönhetően talán még fontosabb, hogy az innovációk életünk részévé váljanak időről időre. Nem csak a trendek követése miatt – hanem leginkább azért, mert jelentősen megkönnyíthetik életünket, mindennapjainkat…

A cikket szerkesztette: IBDesign by Marmorin

Közel 30 éve került megalapításra a Marmorin első gyára. Az eltelt évtizedek nem csak a gyártási tapasztalatok miatt jelentősek, de azért is, mert ezalatt több olyan gyártástechnológiát és anyagösszetételt dolgoztak ki, aminek eredményeképpen most exkluzív minőségű és rendkívül kedvező tulajdonságokkal rendelkező mosdó, mosogató, kád, zuhanytálca darabokat  tudnak Önnek kínálni. Így a tartósság, a szennyeződések lerakódását megakadályozó, ellenálló felület, vagy a légbuborékok teljes mértékű kiküszöbölése mind olyan sajátos tulajdonság, amik révén egy időtálló és mégis praktikus terméket vihet otthonába.

Ha a fürdőszobai megoldásokról beszélünk, akkor mindenképpen meg kell említeni, hogy a Marmorin mosdók öntött márvány alapanyaga többek között azt is lehetővé teszi, hogy fényes illetve matt felületű termékeket egyaránt megtaláljon kínálatukban. Az öntött márvány alapanyagú termékek kellemes lágy tapintású, nem hideg felületet biztosítanak. A széles forma- és méretválaszték nem csak a már megszokott típusokat, de speciális változatokat is jelent. A könnyű beépíthetőség mellett a használat során a könnyű tisztántarthatóság is fontos szempont, amikor a Marmorin mosdó, zuhanytálca, vagy akár fürdőkád megoldások mellett dönt.

A konyhai termékeik szembeötlő tulajdonsága az az ergonómiai tervezettség, ami által igazán kényelmes mindennapi használatot biztosít tulajdonosának. Természetesen a konyhában is olyan elemeket szeretnének látni, amelyek nem csak praktikusak, de esztétikailag is ugyanolyan magas színvonalon teljesítenek. Így konyhai termékeik (mosogató, mosogatótálca) esetében is 12-féle színárnyalat közül választhat, arról nem is beszélve, hogy ezek mindegyikére jellemző a finom vonalvezetés, a letisztult formavilág. A letisztultság a mosogatók esetében nem csak esztétikai vonatkozású, hiszen a Marmorin által kifejlesztett magranit néven szabadalmaztatott anyagösszetétel arról is gondoskodik, hogy a szinte pórusmentes felületen semmiféle szennyeződés ne tapadhasson meg. Így valójában az Ön és környezetének higiéniájáról gondoskodik.

A Marmorin azokról sem feledkezik meg, akiknek a kiváló terméktulajdonságok mellett, vagy még azokat megelőzve is elsősorban a formatervezés, a design, az esztétikai különlegesség a döntő szempont a választásukban. Számukra kínálják az Álom kollekciót, amelynek képviselőit neves formatervezők alkották meg. A kollekció különlegességét bizonyítják azok az elnyert elismerések, díjak, amelyeket világszerte megszereztek már különböző megmérettetések során.

„A dizájn része a DNS-ünknek, és a design utáni szeretetünket három generáció óta hordozzuk magunkban. Folyamatosan követjük, mi történik a design világban, de nem csak megfigyelők vagyunk, hanem alkotók is.

Gyártási módszereink folyamatosan fejlődnek, hogy rugalmasabbak és egyediek legyenek. Filozófiánk arra épül, hogy minden a tervezéssel kezdődik. Termékeink  hatással vannak az életminőségre, és minden ember számára rendelkezésre kell állnia, függetlenül az igényeik sokféleségétől. Évekig szép termékeket készítettünk a belső formatervező stúdióban, valamint együttműködünk a legjobb lengyel tervezőkkel, rájöttünk, hogy ezeket a csodálatos teremékeket mindenki számára elérhetővé kell tennünk. Olyan szokatlan és univerzális termékeket hozunk létre, amelyek megkülönböztetnek minket a piaci szereplőktől. Minden lépésünknél arról árulkodik, hogy igenis van új a nap alatt.”

Kapcsolat
3D bemutatóterem
IBDesign by Marmorin

Varga Erikát, az Innovatív Beltér Design ügyvezetőjét faggattuk ki a már oly sokat hallott öntött márvány mosdók anyagának legfőbb tulajdonságairól. Mit kell tudnunk az öntött márványról, mint anyagról: mióta létezik, hogyan, miként gyártják ezt az innovatív, ám már évek óta bevált és népszerű szaniter alapanyagot?35 éve gyártja már a Marmorin ezt az anyagot, mely időről időre folyamatosan változik, jobbá és még jobbá alakul, változik az anyag.Elsőként a porcelán, mint napjainkban is jól ismert mosdó alapanyag jelent meg a piacon, majd őt követte az üvegmosdó, majd jött korunk vívmánya, az öntött márvány mosdó – ám ebből az anyagból már számos már termék is készül, különleges, egyedi formájú kádak, állómosdók, zuhanytálcák…Az öntött márvány a legegyedibb anyagok egyike, mégsem mondható újnak – elvégre már bizonyított: három és fél évtizede gyártja a Marmorin ezt az anyagot, ráadásul újított, folyamatosan újít is annak összetételén!

A Marmorin legnagyobb innovációja az öntött márvány tekintetében a Durocoat ® néven megismert, mai nevén MINERALICAST®  – számos további újításon, innováción átesett.Így még a korábbinál is jóval karcállóbb, szilárdabb és ütés állóbb, mint valaha – a különböző speciális bevonatoknak köszönhetően, tökéletesen egyenletes, légmentes, hibátlan az anyag felülete – még nagyobb kivitel legyártásán is, – így akár egyedi projekteket is tökéletesen, jó ár-érték arányban ki tud elégíteni … de erről majd később!Mióta létezik ez a speciális anyag, illetve mitől más, mitől különlegesebb a DUROCOAT® illetve most már nevében is megújult, MINERALICAST® anyagból készült öntött márvány?

Ha nagyon egyszerűen meg akarnám fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy leginkább abban más, hogy „sokkal vastagabb a húsa”, és belekerült még egy plusz réteg, amelynek köszönhetően az anyag még nagyobb kopásállósággal bír.A mai piacon az egyik legegyedibb és legmegbízhatóbb öntött márványról van szó egyébként, melynek elsődleges, legfőbb összetevője a porított dolomit márvány, mely szinte teljes egészében természetes ásványokból áll: 96%-ban Kalcium és Magnézium Karbonátot tartalmaz…

Hogyan éri el a Marmorin a gyártás során tökéletesen légmentes, extra sima felületet, és ezeket a kivételes, egyedi formákat?

Az öntött márvány termékeket valóban légmentes, egyenletes szerkezet jellemzi. Mit is jelent ez? Azt, hogy tulajdonképpen valamennyi réteg azonos sűrűségű, az anyag felülete hibátlan, nem számít az adott réteg hossza vagy éppen a mélysége.Mindez a gyártás folyamatából adódik.

Úgy gyártják ugyanis ezeket a mosdókat, hogy képzeljünk el egy alsó és egy felső formát. A felső formát bekenik egy speciális anyaggal, majd ezzel együtt megy be ez a felső forma a 10 méteres szalagsorba, ahol a különböző hő- és egyéb kémiai hatásoknak köszönhetően ez az anyag tökéletesen ráköt erre a felső formára ráköt, vagyis rászilárdul az anyag.

Majd miután ez a felső forma kijön ebből a közel 10 méteres gyártószalagból, ekkor illesztik hozzá az alsó formát, összecsavarozzák őket, majd a két forma így együtt ismét végigmegy ismét a szalagsoron – de ekkorra már majd beleengedik magát a műmárvány anyagot is, a szaniterek alapanyagát – a kőzúzalék és a műgyanta keverékét.

Így a forma az anyaggal együtt végigmegy még egy rázó szalagsoron is, mely a centrifuga elvén működik, s azt a célt szolgálja, hogy mindenhol jól elterülhessen az anyag, ne legyenek benne légbuborékok.

Majd a formát leveszik az anyagról, csiszolják, polírozzák, végül pedig – mint egy „zsúrkocsi-manufaktúrában” megkap mindenki egy-egy mosdót, és a legutolsó csiszolásokat, puhításokat kézzel,  tényleg manukfaktúra rendszerben végzik el az emberek, és csak ezután, ha már minden apró simítás a helyére került –  csomagolják a kész termékeket.

Tehát ezt az anyagot öntik. Az öntésnek pedig az egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen, egészen különleges formát, sőt akár hosszt is le tudnak belőle gyártani.

Hiszen most már kettő és fél méteres egyedi mosdókat is gyártanak…Ám mindig az álló mosdók és a térben álló kádak azok, ami szerintem az egyik legcsodálatosabb vívmánya ennek az anyagnak!Ha röviden összefoglalnád, akkor miért ajánlanád leginkább a vásárlóknak, azaz a végfelhasználóknak? Mik az öntött márvány legfőbb előnyei?

A formavilág, az egyedi és különleges formák, amit leginkább kiemelnék a Marorinnál – hiszen a mai világban már egyre inkább elfogadják az emberek a fürdőszoba fontosságát, jelentőségét. Elvégre ez az a hely, ahol kezdjük, majd fejezzük be a napot, így már egyre jobban érezzük a jelentőségét, minek köszönhetően szerepet, kultúrát kap végre tényleg a fürdőszoba az életünkben.

A másik, amiért nagyon közkedvelt, az a dizájn – ehhez a kollekciók, a koncepcióban való gondolkodás nagyban hozzájárul: A Marmorinnál ugyanis minden kádhoz megtalálható ugyanúgy a pultra tehető, az álló mosdó, az egy – illetve kétmedencés mosdó, tehát a Marmorin adott kádhoz egy komplett koncepcióban gondolkodik – tehát, ha ránézek a kádra, majd a mosdóra, ugyanaz a forma fog visszaköszönni.

A harmadik alappillér pedig az anyag – melynek köszönhetően a forma még tökéletesebb, az előbb említett öntésnek köszönhetően. Mindig azt szoktam ilyenkor mondani, hogy az „él az él”, az „ív pedig ív” – és valóban: itt nincsenek eldeformálódott élek vagy ívek.

Negyedik nagy előny, hogy az öntött márvány anyag javítható: akár otthon a háziasszony is ki tudja korrigálni, ha valami nehezebb tárgyat, pl. egy parfümös üveget belejtünk, és lepattan a mosdóból egy apró darabka. Ehhez létezik egy speciális javítókészlet, melyet összekeverünk, beleteszünk a repedésbe… van hozzá három különböző paszta, csiszoló, és törlőruha, amivel a végén fényesre is tudjuk csiszolni a felületet – így a hiba tényleg volt, nincs.

Legjobban ez akkor jön, amikor egyedileg legyártattunk egy bútort, majd ehhez egy egyedi mosdót, hiszen ezt már talán soha az életbe’ nem tudjunk megvenni újra.

Így pedig – a házi korrigálás után is – ugyanúgy egy ultra sima, hibátlan felületet kapunk vissza.

Illetve ötödikként megemlíteném még a kényelmet: Nagy előnye ugyanis ennek az anyagnak, hogy a korábban ismert mosdó – és kád alapanyagokkal ellentétben – ez meleg hatású, tehát ha hozzáérünk reggel álmosan a mosdóhoz a felsőtestünkkel, vagy beleülünk a kádba, vagy beállunk a zuhanyzóba – akkor nem az a korábbról jól ismert „hideg érzet” fogad majd bennünket – hanem kellemesen langyos, szoba-hőmérsékletű felülettel találkozik a bőrünk.Miként könnyíti meg egy család életét és mindennapjait a Marmorin speciális, egyedülálló öntött márvány anyaga?

Ami miatt a családok nagy kedvencévé vált már évek óta, az a tartósságuk – a Marmorin termékei bizonyítottan, 35%-al tartósabbak más gyárakéhoz képest, valamint a selymes, meleg hőérzetük. Bizonyára mindenkinek ismerős az az érzés, amikor reggel a mosdóhoz hozzáérve kellemetlen, hideg érzettel találkozunk? A Marmorin öntött márvány esetében ez koránt sincs így: a szaniterek kellemes, meleg, úgy értem, szoba-hőmérsékletű a tapintása.

Ezentúl természetesen a változatos, gyönyörű dizájn, ami rendkívül csábító – és bizony ez is az alapanyagnak köszönhető elsősorban.

Hiszen, ha a szanitereket nézzük, legfőként a mosdót – elvégre a Marmorin fő csapásvonala a mosdó  – az öntött márvány abban különbözik a legrégebb óta gyártott porcelán mosdók kötöttebb alapanyagától, hogy míg a porcelánt égetik, ezért az égetés során deformálódhat az anyag. (Persze ez sem rossz anyag… és nyilván ennél is biztosan vannak már újítások és innovációk), viszont az mindenképpen az öntött márvány mellett szól, hogy ebből a kőzúzalék anyagból sokkal szabadabb formákat ki tudnak alakítani.

A termékek UV állóak, a színük nem kopik, nem sárgul, nem lesz hosszú idő múltán sem olyan „pókhálós” a felülete, mint amilyet sok régi mosdó esetében láthatunk.

Aztán nagyon nagy előny a háziasszony számára az extra sima felületnek köszönhető ultra-higiénikus és könnyen tisztítható felület, amely nem engedi megtapadni a mosdó vagy a kádak felületén a lerakódásokat. Így megmenekülhetünk a kád és a mosdó hosszan tartó suvickolásától is…

Az öntött márványból pedig tényleg minden, szinte minden forma kialakítható – hiszen az anyagot öntik, egy számítógéppel kialakított, neves, komoly tervezők, dizájnerek által megálmodott és alkotott formába – így lehet azonos formából kádunk, mosdónk…

Gyönyörű fürdőszoba enteriőrök teremthetők így, a szép design pedig egyfajta jó érzés, pozitív érzelem, hiszen jó ránézni, annyira szépek, egyediek és sokszínűek – mint mi magunk!


Ugyanakkor, a Marmorinnál a design és praktikum kéz a kézben járnak, tehát remek választást tudhat a magáénak az a vásárló, aki Marmorin termékeket választ az otthonába.

Az IDB Magyarország KFT. bemutató termének címe: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125, elérhetősége: 06 30 466 1513

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...