Így lesz egészséges és fenntartható az otthonod!

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a magunk és bolygónk egészségének védelmére. Az immunrendszerünk megerősítése mellett a fenntartható életmód is különösen fontos, hiszen bolygónk erőforrásai végesek, így változtatásokra van szükség ahhoz, hogy fenntarthassuk az élhető környezetet.

Mint az élet minden területére, ez az otthonteremtésre is igaz – különösképp, ha építkezést tervezünk. Nem titok, hogy az épületek jelentősen befolyásolják a környezetet – de a befolyás mértéke sok tényezőtől függ: többek közt a helyszíntől, az építőanyagok típusától és származási helyüktől, a technológiától, az üzemeltetés típusától – és persze az épület időtállóságáról. A fenntartható épületet könnyű karbantartani, ritkán kell felújítani – és olyan anyagból készül, amely az esetleges bontást is megkönnyíti. 

Újrahasznosítható – vagy még inkább, újrahasznosított – anyagokra van szükségünk, amelyek nem ártalmasak sem a környezetre – sem ránk.

Szerencsére már fantasztikus megoldások állnak rendelkezésünkre, ha olyan fenntartható otthonra vágyunk, amely mindennapjainkat is egészségesebbé teszi.

Ilyen megoldás a szárazépítés is.

A szárazépítésről elsősorban a gipszkarton megoldások jutnak az ember eszébe – és ha gipszkarton, akkor nyilvánvalóan gipsz. De milyen gipsz? A gipszkarton előállításához világszerte alapvetően háromfajta gipszet használnak: természetes, erőművi és újrahasznosított gipszet. 

természetes gipsz olyan, nagy mennyiségben elérhető anyag, amelyet már évezredek óta használunk építésre. Jellemzően külszínű fejtéssel elérhető – ezt a gyárakban porrá őrölik, kiszárítják, és így készítik belőle a gipszkartont.

Az erőművi gipsz a fosszilis erőművek füstgáz-kéntelenítésének mellékterméke. Ez nem hangzik túl jól, igaz? Pedig nagyon is környezetbarát eljárásról van szó, amelynek lényege, hogy a kén ne jusson a légkörbe, elkerülve így a savas esők erdőpusztítását. És az így kapott gipsz a legmagasabb tisztaságú alapanyag, ezzel is megspórolva a feldolgozáshoz szükséges tisztítási folyamatokat (és azok energiaigényét). Magyarország egyetlen gipszkartongyára is erőművi gipszet hasznosít.

Mindkét fajta gipsz 100%-ban, végtelenszer újrahasznosítható, ráadásul a gipszkarton gyárakat a gipszlelőhelyek (bányák, erőművek) közelébe építik, így a gipsz lényegében szállítás nélkül jut el a feldolgozás helyszínére – és mivel szinte minden országban van egy (de inkább több) gipszkartongyár, a beépítés helyére is. 

A gipszkarton gyorsan, egyszerűen, különösebb gépesítés nélkül beépíthető – vízfelhasználás például a végső felületképzés kivételével egyáltalán nincs. Karbantartani nem kell, javítása pedig nagyon könnyű. Ha pedig már nincs szükségünk rá, egyszerűen és gyorsan elbonthatjuk – aztán a szerkezeti acélvázhoz és szigetelőanyaghoz hasonlóan újrahasznosítható.

Rendben, a gipszkarton környezetbarát – de miért egészséges?

A gipszkartonnak jótékony hatása van egészségünkre és közérzetünkre. Ez részben annak köszönhető, hogy nem éghető anyag, nincs károsanyag-kibocsátása – emellett pedig jól hangszigetelő szerkezetek építhetők vele, így kizárhatjuk azokat a zajokat, amelyek megnehezítik a pihenést vagy épp a koncentrációt. Ez remek hatással van az idegrendszerünkre. A gipszkarton emellett a megfelelő hőérzet megteremtésében is segít – arról nem is beszélve, hogy ma már olyan gipszkarton is elérhető, amely javítja a beltéri levegő minőségét.

Bátran mondhatjuk tehát, hogy a gipszkarton fantasztikus anyag – használatával nemcsak környezetünket óvhatjuk, de egészségünket is védhetjük.

IDE KATTINTVA megtalálja a legmodernebb építési megoldásokat és termékeket a Rigips kínálatában!

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...