Így lesz egészséges és fenntartható az otthonod!

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a magunk és bolygónk egészségének védelmére. Az immunrendszerünk megerősítése mellett a fenntartható életmód is különösen fontos, hiszen bolygónk erőforrásai végesek, így változtatásokra van szükség ahhoz, hogy fenntarthassuk az élhető környezetet.

Mint az élet minden területére, ez az otthonteremtésre is igaz – különösképp, ha építkezést tervezünk. Nem titok, hogy az épületek jelentősen befolyásolják a környezetet – de a befolyás mértéke sok tényezőtől függ: többek közt a helyszíntől, az építőanyagok típusától és származási helyüktől, a technológiától, az üzemeltetés típusától – és persze az épület időtállóságáról. A fenntartható épületet könnyű karbantartani, ritkán kell felújítani – és olyan anyagból készül, amely az esetleges bontást is megkönnyíti. 

Újrahasznosítható – vagy még inkább, újrahasznosított – anyagokra van szükségünk, amelyek nem ártalmasak sem a környezetre – sem ránk.

Szerencsére már fantasztikus megoldások állnak rendelkezésünkre, ha olyan fenntartható otthonra vágyunk, amely mindennapjainkat is egészségesebbé teszi.

Ilyen megoldás a szárazépítés is.

A szárazépítésről elsősorban a gipszkarton megoldások jutnak az ember eszébe – és ha gipszkarton, akkor nyilvánvalóan gipsz. De milyen gipsz? A gipszkarton előállításához világszerte alapvetően háromfajta gipszet használnak: természetes, erőművi és újrahasznosított gipszet. 

természetes gipsz olyan, nagy mennyiségben elérhető anyag, amelyet már évezredek óta használunk építésre. Jellemzően külszínű fejtéssel elérhető – ezt a gyárakban porrá őrölik, kiszárítják, és így készítik belőle a gipszkartont.

Az erőművi gipsz a fosszilis erőművek füstgáz-kéntelenítésének mellékterméke. Ez nem hangzik túl jól, igaz? Pedig nagyon is környezetbarát eljárásról van szó, amelynek lényege, hogy a kén ne jusson a légkörbe, elkerülve így a savas esők erdőpusztítását. És az így kapott gipsz a legmagasabb tisztaságú alapanyag, ezzel is megspórolva a feldolgozáshoz szükséges tisztítási folyamatokat (és azok energiaigényét). Magyarország egyetlen gipszkartongyára is erőművi gipszet hasznosít.

Mindkét fajta gipsz 100%-ban, végtelenszer újrahasznosítható, ráadásul a gipszkarton gyárakat a gipszlelőhelyek (bányák, erőművek) közelébe építik, így a gipsz lényegében szállítás nélkül jut el a feldolgozás helyszínére – és mivel szinte minden országban van egy (de inkább több) gipszkartongyár, a beépítés helyére is. 

A gipszkarton gyorsan, egyszerűen, különösebb gépesítés nélkül beépíthető – vízfelhasználás például a végső felületképzés kivételével egyáltalán nincs. Karbantartani nem kell, javítása pedig nagyon könnyű. Ha pedig már nincs szükségünk rá, egyszerűen és gyorsan elbonthatjuk – aztán a szerkezeti acélvázhoz és szigetelőanyaghoz hasonlóan újrahasznosítható.

Rendben, a gipszkarton környezetbarát – de miért egészséges?

A gipszkartonnak jótékony hatása van egészségünkre és közérzetünkre. Ez részben annak köszönhető, hogy nem éghető anyag, nincs károsanyag-kibocsátása – emellett pedig jól hangszigetelő szerkezetek építhetők vele, így kizárhatjuk azokat a zajokat, amelyek megnehezítik a pihenést vagy épp a koncentrációt. Ez remek hatással van az idegrendszerünkre. A gipszkarton emellett a megfelelő hőérzet megteremtésében is segít – arról nem is beszélve, hogy ma már olyan gipszkarton is elérhető, amely javítja a beltéri levegő minőségét.

Bátran mondhatjuk tehát, hogy a gipszkarton fantasztikus anyag – használatával nemcsak környezetünket óvhatjuk, de egészségünket is védhetjük.

IDE KATTINTVA megtalálja a legmodernebb építési megoldásokat és termékeket a Rigips kínálatában!

2023. március 03.

Így válaszd ki a tökéletes vakolatot!

A színek, struktúrák és kötőanyagok erdejében nehéz lehet eligazodni –  itt egy kis segítség. Mutasd a házad, megmondom, ki vagy: nagyon sokat számít, hogy fest az épület,...

2023. február 20.

Egy modern, exkluzív, pazar EXPO a jakuzzikról (nem csak) a víz szerelmeseinek

Egy hétvége, nem wellness hétvége. Magyarország legnagyobb vásárral egybekötött kiállítása csak rád vár. Merülj el a SPATREND EXPO kínálatának tengerében! Miről is van szó?...

2023. február 19.

Érezd a természet lágy érintését otthonodban, meríts ihletet az IBDesign bemutatótermének segítségével!

Otthonunkból mindannyian a maximumot szeretnénk kihozni és erre kiváló lehetőséget nyújt egy bemutatóterem, ahol szakértő segítséggel, minden helyiségre kiterjedő összhangot...