Így lesz egészséges és fenntartható az otthonod!

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a magunk és bolygónk egészségének védelmére. Az immunrendszerünk megerősítése mellett a fenntartható életmód is különösen fontos, hiszen bolygónk erőforrásai végesek, így változtatásokra van szükség ahhoz, hogy fenntarthassuk az élhető környezetet.

A cikket szerkesztette: Saint – Gobain Rigips

Otthon. Az a hely, amely menedéket és biztonságot nyújt, és hozzájárul ahhoz, hogy feltöltődjünk. Fontos szempont, hogy a lakás alakítható legyen és megfeleljen a család igényeinek a különböző életszakaszokban. Korszerű építészeti megoldásokkal a lakás a benne élők szükségletei szerint alakítható.

A Rigips célja, hogy olyan innovatív tervezési megoldásokat és belsőépítészeti rendszereket nyújtson az építkezőknek, kivitelezőknek, melyek megfelelnek korunk elvárásainak. Folyamatos termékfejlesztéseinknek köszönhetően – legyen szó akár építkezésről vagy felújításról – rugalmas megoldásainkkal folyamatosan az emberek komfortérzetének növelésén dolgozunk. A modern lakásépítés alapja a könnyű alakíthatóság. A Rigips szerelt válaszfalai gyorsan építhetőek, és akár az utólagos átalakítás is könnyen megvalósítható.

Ismerje meg a Habito® rendszert!

A gipszkarton fal építése gyors, tiszta és variálhatóságának köszönhetően teret ad az egyéni elképzeléseknek.
A Habito válaszfalak szerelése megegyezik a gipszkarton falak építésével, ami a hagyományos építési módokhoz képest nagyon gyorsan kivitelezhető és utólag is könnyen alakítható. Emellett ugyanazon műszaki tulajdonságok kisebb falvastagsággal is elérhetők, ami nagyobb tereket és jelentős megtakarítást jelent.

A Habito válaszfalak mindegyike minimum 30 perces tűzgátlást biztosít, ez igény esetén akár 90 percesre is növelhető. Továbbá kiemelkedő hanggátlási értékekkel rendelkezik, így kis falvastagság mellett is garantált a csend a lakásban.

Különféle eszközök nagyon egyszerűen rögzíthetők a Habito szerkezetekre, legyen szó konyhaszekrényről, tévéről vagy képekről. A berendezések falra szerelésénél nincs szükség fúróra vagy egyéb gépre, nem szükséges dübel használata, megfelel a pozdorjacsavar. Nincs zaj és nem keletkezik építési törmelék. Akár 60 kilós tárgyat is rögzíthetünk egyszerű csavarozással.

Ajánljuk konyhába, nappaliba, hálószobába, gyerekszobába, térelválasztáshoz, valamint fokozott terhelésű válaszfalakhoz. Lakáselválasztó falak építéséhez kiváló, egy rendszerben egyesíti a tűzvédelmet (EI 120 perc), a jó hangszigetelést (Rw=62 dB), a biztonságot (15 perces áttörésgátlás) és a gyors építési időt.

A mindennapi életben egy válaszfalnak sok mindent ki kell bírnia. A belső térben épített szerkezeteknek statikus és dinamikus terheléseket is viselniük kell. Például a válaszfalnak nekiütődhet a szék háta, a porszívó, az ajtók vagy a gyerekek játéka. A Habito építőlemez jól bírja a terhelést, nagyon nagy felületi keménységgel és ütésállósággal rendelkezik.

Otthona kialakítása során azonban ne feledkezzen meg a megfelelő élvédelemről! A Rigips prémium élvédőivel gyerekjáték a tartós és szép belső és külső sarkok kialakítása. Külső derékszögű sarkokra az AquaBead élvédő glettanyag nélkül egyszerűen felragasztható, így időt és anyagot spórolhat. Magas ütésállóságának köszönhetően könnyen elkerülheti a falak csorbulását, belső terei sokáig megőrzik szépségüket.

A Rigips termékpalettáján számos gipszalapú portermék – glettek, vakolatok, hézagolóanyagok – is szerepelnek, melyekkel tökéletes, esztétikus felületek képezhetők.
A Rigips Rimano termékcsalád megfelelő megoldást nyújt otthona beltereinek gyors, esztétikus és környezetbarát kialakításához.

A Rigips Vario hézagológipsz, valamint a ProMix Finish glettelőanyag ideális megoldás a Habito építőlemez és egyéb gipszkartonok legmagasabb minőségű felületi glettelésére. Gipszkartonra történő tapétázás és festés esetén ugyanis érdemes végiggondolni a tervezett helyiségben elvárt felületi minőséget. Ugyanis a burkolat anyaga (pl. közepes, durva vagy finom szerkezetű tapéta), színe, fényessége, mintája, illetve a megvilágítás minősége, iránya és erőssége különböző alapfelületi minőséget igényel. A felületi minőségi igény pedig annak létrehozásához megfelelő terméket is követel. A gipszfelület kiváló alap festés, mázolás és tapétázás számára.

Kapcsolat
Saint – Gobain Rigips

Mint az élet minden területére, ez az otthonteremtésre is igaz – különösképp, ha építkezést tervezünk. Nem titok, hogy az épületek jelentősen befolyásolják a környezetet – de a befolyás mértéke sok tényezőtől függ: többek közt a helyszíntől, az építőanyagok típusától és származási helyüktől, a technológiától, az üzemeltetés típusától – és persze az épület időtállóságáról. A fenntartható épületet könnyű karbantartani, ritkán kell felújítani – és olyan anyagból készül, amely az esetleges bontást is megkönnyíti. 

Újrahasznosítható – vagy még inkább, újrahasznosított – anyagokra van szükségünk, amelyek nem ártalmasak sem a környezetre – sem ránk.

Szerencsére már fantasztikus megoldások állnak rendelkezésünkre, ha olyan fenntartható otthonra vágyunk, amely mindennapjainkat is egészségesebbé teszi.

Ilyen megoldás a szárazépítés is.

A szárazépítésről elsősorban a gipszkarton megoldások jutnak az ember eszébe – és ha gipszkarton, akkor nyilvánvalóan gipsz. De milyen gipsz? A gipszkarton előállításához világszerte alapvetően háromfajta gipszet használnak: természetes, erőművi és újrahasznosított gipszet. 

természetes gipsz olyan, nagy mennyiségben elérhető anyag, amelyet már évezredek óta használunk építésre. Jellemzően külszínű fejtéssel elérhető – ezt a gyárakban porrá őrölik, kiszárítják, és így készítik belőle a gipszkartont.

Az erőművi gipsz a fosszilis erőművek füstgáz-kéntelenítésének mellékterméke. Ez nem hangzik túl jól, igaz? Pedig nagyon is környezetbarát eljárásról van szó, amelynek lényege, hogy a kén ne jusson a légkörbe, elkerülve így a savas esők erdőpusztítását. És az így kapott gipsz a legmagasabb tisztaságú alapanyag, ezzel is megspórolva a feldolgozáshoz szükséges tisztítási folyamatokat (és azok energiaigényét). Magyarország egyetlen gipszkartongyára is erőművi gipszet hasznosít.

Mindkét fajta gipsz 100%-ban, végtelenszer újrahasznosítható, ráadásul a gipszkarton gyárakat a gipszlelőhelyek (bányák, erőművek) közelébe építik, így a gipsz lényegében szállítás nélkül jut el a feldolgozás helyszínére – és mivel szinte minden országban van egy (de inkább több) gipszkartongyár, a beépítés helyére is. 

A gipszkarton gyorsan, egyszerűen, különösebb gépesítés nélkül beépíthető – vízfelhasználás például a végső felületképzés kivételével egyáltalán nincs. Karbantartani nem kell, javítása pedig nagyon könnyű. Ha pedig már nincs szükségünk rá, egyszerűen és gyorsan elbonthatjuk – aztán a szerkezeti acélvázhoz és szigetelőanyaghoz hasonlóan újrahasznosítható.

Rendben, a gipszkarton környezetbarát – de miért egészséges?

A gipszkartonnak jótékony hatása van egészségünkre és közérzetünkre. Ez részben annak köszönhető, hogy nem éghető anyag, nincs károsanyag-kibocsátása – emellett pedig jól hangszigetelő szerkezetek építhetők vele, így kizárhatjuk azokat a zajokat, amelyek megnehezítik a pihenést vagy épp a koncentrációt. Ez remek hatással van az idegrendszerünkre. A gipszkarton emellett a megfelelő hőérzet megteremtésében is segít – arról nem is beszélve, hogy ma már olyan gipszkarton is elérhető, amely javítja a beltéri levegő minőségét.

Bátran mondhatjuk tehát, hogy a gipszkarton fantasztikus anyag – használatával nemcsak környezetünket óvhatjuk, de egészségünket is védhetjük.

IDE KATTINTVA megtalálja a legmodernebb építési megoldásokat és termékeket a Rigips kínálatában!

2023. január 31.

Tervezd meg egyedi garázskapudat, amely tökéletesen illik otthonodhoz!

A Hörmann konfigurátorával kipróbálhatjuk, hogyan mutatna az adott modell az otthonunkban – és bátran variálhatunk és tervezhetünk kedvünkre, amíg ki nem alakul az...

2022. szeptember 07.

Hogyan spórolhatunk a gáz- és villanyszámlán?

Ha gondosan alakítjuk ki otthonunkat, rengeteget lefaraghatunk a rezsiköltségekből. Mostanra már mindenki tisztában van vele, hogy hihetetlen mértékben megnőttek az energiaköltségek –...

2022. június 14.

Így lesz mindig esztétikus az otthonod!

A legtöbben az otthonok egyik legmeghatározóbb anyagát öröknek és elpusztíthatatlannak vélik – pedig a beton is igényli a törődést, felújítást. Ehhez kapunk egy kis segítséget az...