Hogyan rendezzünk be egy komplett minigarzont?

Egyensúly, forma és funkció tökéletes egysége tárul a szemünk elé, ha ránézünk a fiatal, román építészstúdió, a Davidsign által alkotott projekt megvalósítására. Az egészen apró kislakás tökéletes példája annak, hogyan tervezzünk minden lényeges funkcióval ellátott, ötletesen berendezett otthont – elképesztően kis térben? A megvalósításban pedig remek hazai partnerek, gyártók lehetnek segítségünkre…

Tervezés és fotók:  Davidsign

A tökéletes egység, teljes harmónia, méghozzá praktikummal ötvözve – ez jellemzi leginkább a Davidsign (Davidson, Chisinau, Moldova) még 2004 szeptemberében útjára indított projektszintű elképzelését, melynek lényege, hogy igenis mind a hat érzékszervünket figyelembe kell venni egy lakás megtervezésekor, egyiket sem figyelmen kívül hagyva. Így jön létre az „egyensúly, forma és funkció” hármas egysége, amiből ragyogó ötletek, tervek születhetnek.

Tervezés és fotók:  Davidsign

Ahogyan az itt látott lakás példája is mutatja: nem létezik lehetetlen! Egy intelligens tervezőnek egyszerűen éreznie kell, hogyan lehet manipulálni a tereket, legyenek azok bármilyen kicsik, szűkek is – tehát Önnek nincs oka aggodalomra! – vallja a Davidsign csapata.

Egy dolog minden kislakás tervezésekor biztosan óriási előny: ha kicsi a hely, akkor a költségvetés is ennek megfelelően kevesebb, vagyis nem kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlni.

Nyugodtan merjünk ilyen esetben költeni egy jó tervezőre, mert megtérül, ahogyan a kicsivel drágább burkolatokra, díszítő anyagokra, kifinomult bútorokra, vagy épp az egyedi bútorok tervezésére és kivitelezésére – hiszen mindezekből elég a szokásosnál jóval kevesebb mennyiség is, így nem fogja annyira megterhelni a büdzsét. 

Az egyedi bútorok, a kifejezetten ránk szabott speciális megoldások aranyat érnek – pláne, ha kis hellyel kell okosan gazdálkodnunk.

Tervezés és fotók:  Davidsign

Az itt látható lakás azonban még az ügyes tervezőknek is komoly kihívást jelentett, hiszen az 55 négyzetméteren elrendezett tárgyak számára közel sem volt ekkora hely, mint látszik! 

A tér megtervezése, színes, stratégiai megoldások, egyedi bútorok megoldása, és az izgalmas, helyi világítás kitalálása az elsődleges feladatok között szerepelt. 

A tervezés során okos stratégiát kellett felállítani, hiszen az itt látható, egybeépített koncepció egy megadott férőhelyre készült, ám ennek az elhelyezése lehetővé teszi az okos terjeszkedést.  Az egyedi bútoroknak tehát nem véletlenül van jelentős szerepe a modern belsőépítészetben, kislakások esetén pedig pláne ezen áll vagy a bukik a kényelem és az összhang.

Ha már bútort terveztetünk, érdemes a minőségen túl a látványvilágban is profizmusra törekedni: a Forest Hungary Kft például élzéró keresőjével valamennyi bútorlap-gyártó termékéhez megtalálhatjuk a színazonos élzárót.

Ami pedig a színeket illeti, a Trilak online színtervezőjével biztosra mehetünk: akár már néhány diszkrét folt is képes megváltoztatni a konyhában a hangulatot.

Ha ilyen modern, minimalista belső térre vágyunk, de elkerülnénk a túlontúl letisztult felületek ridegségét, akkor – ahogy a Davidsign csapata is javasolja – válasszunk a sárga falszínt a fehér bútorok mellé! Ezáltal modern, mégis meleg hatású, kellemes, pozitív lesz az összkép.   

Ha nincs elég természetes fény a lakásban, ne fukarkodjunk a lámpákkal: a függesztékek, spotok és ledvilágítás mind helyet kaphatnak egyszerre

Tervezés és fotók: Davidsign

Hasonlóan modern, letisztult fényforrásokért és okos lámpákért is bátran fordulhatunk a hazai EGLO LUX csapatához, akik webshopjunkban számos akciót, és gyönyörű megoldásokat kínálnak bármely stílusú és méretű enteriőrbe. 

Végül, de nem utolsósorban: ha nem zsúfoljuk teli a lakást mindennel, akkor tiszta a látótér az egyik helytől a másikig, ezáltal szellősebbnek is tűnik az enteriőr. 

Szellős és világos térérzetet teremthetünk a letisztultsággal, a világos, ragyogó színekkel, fényekkel

Tervezés és fotók: Davidsign

A praktikus ötletek, és a jó tervezők pedig aranyat érnek, hiszen egy kis életmód-átszervezéssel igazán hatékonyan megoldották, hogy minden, a tulajdonosok által kért és lényegesnek vélt tárgy és használati elem helyet kaphasson a piciny lakásban.

Ilyen trükk például a fal mögötti polc, melyet teli pakoltak könyvekkel, ezáltal a kis hálószobát ügyesen el tudták rejteni. 

Tervezés és fotók: Davidsign

A mindössze 55 négyzetméteres kislakás remek példája annak, hogy kis térben is létrehozhatunk szellős, légies, tágas tereket, ha odafigyelünk néhány alapvető dologra – mint a praktikus, egyedi bútorok, a megfelelően megtervezett fények, világítás, az okosan elrejtett, ízlésesen elszeparált privát funkciók, na és persze a színek, melyek nem csupán a lakás összképét, de a benne élők hangulatát, mentális egészségét is nagymértékben befolyásolja. 

Projekt neve: Hogyan rendezzünk be egy komplett minigarzont? (Davidsign építésziroda (Davidson, Chisinau, Moldova)

Tervező: Davidsign

Fotók: Davidsign

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...