5 tipp, hogyan keltsük életre a falakat!

Színekkel, fényekkel, szebbnél szebb tapétákkal, fa anyagokkal, 3D hatású falburkolatokkal, vagy egyéb, különböző textúrákkal nem csupán életre kelthetjük, de optikailag akár egészen meg is változtathatjuk falaink, s ez által helyiségeink összhatását, térérzetét. Nézzük, miből válogathatunk!

Fotó: schutterfly.com

A színek azon túl, hogy képesek hangulatunkat befolyásolni, ennél jóval többre képesek: a szoba vagy a helyiség egész tér-érzetére, fókuszára hatással lehetnek. Ha unjunk a téli szürkeséget, és színekkel szeretnénk feldobni a hangulatot, vagy csak egyszerűen frissítenénk, újítanánk otthonunk, irodánk atmoszféráján, akkor bátran válogassunk az alábbi lehetőségek közül!

1. Fessünk, színezzünk!

A falak legegyszerűbb és legkézenfekvőbb dekorációja még mindig a falfestés. Árban kétségkívül ezzel a megoldással jövünk ki a leggazdaságosabban, illetve azért is praktikus, mert így könnyebben figyelembe tudjuk venni a hely egyedi adottságait: pl. a sarkokat, íveket, és bármely olyan helyet, ahol a tapétával vagy más falburkoló megoldással nem, vagy csak nagyon nehezen tudnánk kivitelezni elképzelésünket. Falszínt szerencsére ma már könnyedén kevertethetünk is, ám érdemes körültekintőnek lenni a szín kiválasztásánál: a tágasabb, világosabb terekbe választhatunk sötétebb árnyalatot, de a szűkebb, kuckósabb terekbe inkább világos, napsütötte tónusokban gondolkozzunk! Déli-délnyugati fekvésű, napsütötte helyiségek elbírják a hűvösebb színeket is, azonban egy északi, észak-keleti fényszegény szoba kellemesebb lesz világosabb, melegebb árnyalatú falakkal.

A Trilak festékgyártó színtanácsadást, sőt online színtervezőt is kínál számunkra – érdemes kipróbálni!

FOTÓ: Cheross

2. Burkoljunk természetes anyagokkal, textúrákkal!

Például fával! De lehet akár kő, vagy beton hátfalunk is, amire manapság már rengeteg anyaglehetőségből válogathatunk. Beton vagy fa hatású tapéta számos különféle minőségben áll ma már rendelkezésünkre, de egyre nagyobb trend a padlónkkal akár teljesen azonos meleg burkolat felfuttatása a falakra, vagy csak egy kiemelni kívánt falra. 

A HARO speciális rögzítősínek, zárókapcsok segítségével a gyártó fa parkettáit, laminált padlóit könnyen és falra szerelhetjük.

FOTÓ: HARO

3. 3D hatású falburkolatok – a modern, kreatív terek kedvelőinek

A 3D-s falburkoló anyagok ma már számtalan megoldását választhatjuk – és léteznek közöttük természetesek is, például parafa. Ezek festhetők, színezhetők is, a legjobb összhatást azonban akkor érjük el, ha kap egy kellemes súrló fényt, így ugyanis jobban kirajzolódnak a térbeli minták. Ha fehér 3D falburkolót választunk, egy színesen váltakozó led világítással akár minden nap más-más színben pompázhat a falunk. Egy vidám nappaliba, egy meghitt hálószobába, de egy interaktív térbe, média szobába tökéletes választás!

FOTÓ: weheartit.com

4. A kortárs tapétákkal igazán gyönyörű, modern tereket álmodhatunk…

Ma már tapétával is szinte bármilyen anyagot, minőséget megjeleníthetünk – még akár fát, vagy fémet is! Az Arte prémium tapétái például a tökéletes tökéletlenséget, a wabi-sabi életérzést hozzák el otthonunkba vagy akár szalonunkba, ahol az oxidált fémek, az izgalmas Moiré-hatás mellett számtalan botanikus, geometrikus, finoman elegáns mintákat, de szebbnél szebb egyszínű textúrákat is találhatunk. A belga Arte exkluzív fém-hatású, vlies alapú tapétakollekció mellett persze számos gyönyörű családot és gyártót fedezhetünk fel az exkluzív márkás tapétákkal foglalkozó viszonteladó cégek kínálatában. 

FOTÓ: Bevlo /Arte prémium fém tapéták

Egyedi minták, saját magunk által kreált dekoráció

Falainkat dekorálhatjuk egyedileg is: képekkel, fotókkal, egyéb műalkotásokkal – de akár mi magunk is festhetünk, ragaszthatunk rájuk, ha elég kreatívak vagyunk. A geometrikus minták még mindig óriási divatban vannak, s ezeket számos módon megvalósíthatjuk falainkon. Kapható természetesen millió féle-fajta tapéta, geometrikus mintázatban is, de használhatunk dekor csempét, hideg vagy meleg burkolatot is – nem csak a konyha és a fürdőszoba falaira. De a legegyszerűbb, árban is a legolcsóbb megoldás, ha mi magunk festjük fel a falra a kívánt mintát. Legyenek akár csíkok, szélesebb sávok, háromszögek, rombuszok, hexagonok, vagy körök – a geometriai minták számos variációs lehetőséget adnak nekünk a fal festéséhez, miközben a tér optikai alakításából is jócskán kiveszik a részüket. A lényeg az az arányokon van – mind a méretek, a formák és a színek tekintetében fontos, hogy tartsuk meg az egyensúlyt, a harmóniát. 

Az általunk alkalmazott színek köszönjenek vissza egy-egy bútoron, díszpárnán vagy más kiegészítőn.

FOTÓ: Kingstore Otthonszépítő Blog

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...