5 gyakori tévhit, félelem a napelemes rendszerektől

A napelemekkel, ahogyan a napkollektorokkal is - hosszú távon rengeteget spórolhatunk. Míg a  napelem fotovoltaikus úton termeli az áramot, a cellákba érkező elektromágneses napsugárzás által létrejövő feszültséget felhasználva az elektromos áramkörben, addig a napkollektor – szintén a nap sugárzó hőjét összegyűjtve – vizet melegít fel azzal. Mégis, számom félelem, tévhit kering a napenergiát üzemeltető berendezések beszerelésével, alkalmazásával, vásárlásával kapcsolatosan. Cikkünkben most ezeknek jártunk utána…

FOTÓ: origo.hu

A napelemekkel kapcsolatban sajnos nagyon sok tévhit él még ma is a köztudatban, pedig egy-egy ilyen rendszerrel nem csak gazdaságosabbá tehetjük saját házunk működését, jelentősen csökkentve a rezsiköltségeket – de környezetünket is megóvva gondoskodhatunk a hasznosuló energiákról. 

Nézzük, ennek ellenére mégis mik lehet azok, akik többeket is elbizonytalanít néhány kérdés, a napelemek telepítését, felszerelését, illetve megtérülését illetően. 

  1. A napelemes rendszerek felszerelése rettentően drága, átlagember számára megfizethetetlen

A napelemek, napelemes rendszerek kiépítésével kapcsolatos költségeket több tényező együttesen határozza meg, de általánosságban véve körülbelül egy másfél millió forintos beruházás. Minél nagyobb tételben kérjük a telepítést, annál kedvezőbben alakul az ár. Egy minőségi napelemes rendszer kiépítéséért csak egyszer fizetünk ki egy nagyobb összeget, mely idővel jócskán meg fog térülni nekünk, visszahozza az árát…

Fotó: napelem.net

  1. Nagyon hosszú idő, míg megtérül – ha megtérül egyáltalán… és drága a karbantartása is

Az egyik legtöbb tévhit a megtérüléssel kapcsolatos. Egyesek szerint akár egy évszázad is lehet, mire kifizetődik a rendszerbe fektetett összeg – azonban egy napelem 10-20 év alatt visszahozza a ráfordított költségeket. 

Szükséges hozzá az egységnyi teljesítményű rendszer beruházási költsége, illetve a rendszer által megtermelt 1 évnyi villamosenergia ára – melyet ugye már nem kell megvennünk, hiszen napelemes rendszerünk előállította. 

Rendszerünk megtérülése évben kifejezve: a beruházási költséget osszuk el az egy év alatt megtermelt villamos energia árával.

Fotó: napelembalaton.hu

A megtérülés idejét befolyásolhatják még egyéb tényezők is, földrajzi helyzet, a tájolás, vagy a felvehető támogatások összege.

A napelemes rendszereket ma már 25-35 évre tervezik, egyes modellekre 30 év garanciát is adnak a gyártók, így a legtöbb felmerülő hibát garanciában megjavítják. A napelemes rendszerek – mivel nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket – karbantartási igényük is kifejezetten alacsony.

  1. A napelem nappal termel, akkor is csak napos időben és főleg a déli oldalon – mi van az éjszakai, a téli áramellátással?

Noha nem mindegy, hol, milyen dőlésszögben helyezzük el napelemeinket a tetőn (hazánkban a 35 fokos dőlésszöget ajánlják déli tájolásnál) – ez azonban nem jelenti azt, hogy más körülmények között a rendszer rosszul funkcionál. 

Ha nem déli a tájolás, vagy felhős az idő, akkor az annak megfelelő dőlésszöget kell eltalálni.

Fotó: Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség

Nyilván ilyen esetben nem 100%-os a teljesítmény, de egy 85%-ot még így is el tudunk érni. Hálózatos napelemnél érdemes éves elszámolású szerződést kötni szolgáltatónkkal, aki a nyáron megtermelt többlet mennyiséget átveszi, így télen nem kell pluszt ráfizetnünk.

Az éjszakai áramellátás pedig a mai, modern rendszerek számára már nem okoz gondot. Sziget –üzemű megoldással a rendszer képes nappal áramot táplálni az akkumulátorba, mely éjjel is ellát bennünket a kellő mennyiséggel.

Legjobban egyébként akkor járunk, ha olyan céget találunk, akik a természet erőit kombinálják egyéb megoldásokkal. A Nordinova Energy Kft. szakemberei elkötelezettek a tiszta energiatermelők és az alternatív fűtésmegoldások iránt. 

A napelemes rendszereket elektromos fűtéssel kombinálva, komplett rendszerekkel takarékosan, környezetünket kímélve tarthatjuk fenn otthonainkat.

Fotó: Nordinova, Adex elektromos fűtőpanel

  1. Át kell alakítani miatta a teljes tetőszerkezetet 

Egyrészt, napelemes rendszert nem csak a tetőre szeretethetünk fel, használhatjuk azokat a talajon is, egyébként pedig egy átlagos családi rendszer 16 paneles, ennek súlya 2-3 száz kg, melyet bármely jól funkcionáló tetőszerkezet képes megtartani.

Fotó: napelemek-napkollektorok.hu

  1. Sok macera beszerezni az engedélyeket, és bonyolult pályázat útján lehet csak hozzájutni

Léteznek ma már állami támogatások, melyek megkönnyítik a vásárlást, pl. a nulla százalékos kamatozású hitel, vagy egyéb úniós pályázatok – azonban nem csak ezeken keresztül tudunk napelemes rendszereket vásárolni. A magyarországi jog szerint a háztartási méretű napelemes rendszerekhez nem kell építési engedély, csak bejelentési kötelezettség a területileg illetékes áramszolgáltató felé. Ami a félreértést okozza: hogy a szigetüzemben működő 50 kW-ot meghaladó rendszereket azonban már engedélyhez kötik, ezek azonban jóval nagyobbak az átlagos háztartási rendszereknél. 

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. december 10.

 5 találó ajándéktipp a fa alá építkező, lakásfelújító szeretteinknek!

Milyen is a jó ajándék? Mindenekelőtt személyre szóló, minőségi, szép, és persze hasznos is - amit a megajándékozott valóban ki tud majd használni. Könnyű a dolgunk, ha szerettünk...

2019. november 29.

5 gyakori tévhit, félelem a napelemes rendszerektől

A napelemekkel, ahogyan a napkollektorokkal is - hosszú távon rengeteget spórolhatunk. Míg a  napelem fotovoltaikus úton termeli az áramot, a cellákba érkező elektromágneses napsugárzás...

2019. november 27.

A színek ereje – fények otthonunkban

Sok módja van annak, hogy színessé tegyünk egy otthont: festett falak; festmények, fényképek vagy grafikák; színes bútorok; színes kiegészítők – vagy épp színes fények.