Hogyan ápoljuk a gyepet?

Az egészséges, dús pázsit minden kertnek jól áll; nemcsak gyönyörködni szeretünk benne, de büszkén mutogatjuk a vendégeknek is.

A vicc szerint a tökéletes angol gyephez nem is kell más, csak rendszeres nyírás és locsolás, több száz éven keresztül. Az elmúlt hetekben a hazai kertek bőven kaptak csapadékot, és aligha találnánk olyan házat, ahol ne került volna elő a fűnyíró. A szépen gondozott fűszőnyeghez valójában ennyi is elég, de ha igazán látványos talajtakaróra vágyunk, akad még néhány jó tanács, amelyet érdemes megfogadnunk.

 

Szellőztetés

A fűszellőztetőt sokan úri huncutságnak tartják, és kételkednek a hasznában, pedig nagyon is jó szolgálatot tehet, ha erős, sűrű pázsitra vágyunk. A karmos változattal eltávolíthatjuk a talaj felszínéről a filcesedést, a mohát, és az elhalt, elszáradt növényi részeket. Ettől rögtön felfrissül a gyep, nyári kertgondozáshoz kifejezetten ezt a módszert ajánljuk.

A késes gyepszellőztetőkkel a gyökerekhez érünk el – a gép a friss, élő gyökereket elvágja, az elhalt, öreg gyökérdarabokat pedig kifordítja a talajból. Az ilyen típusú kerti munkának tavasszal van az ideje, az újjáéledő természet gyorsan képes regenerálódni, nyáron ilyesmivel már ne bolygassuk a füvet. Kertünk méretének megfelelően vásárolhatunk benzines, elektromos vagy kézi gyepszellőztetőt is; szakértők szerint kell némi gyakorlás, míg elsajátítjuk a használatukat, de az erős, sűrű gyep látványa kárpótol majd a kényelmetlenségekért.

 

Trágyázás

Ahogyan a tartós szárazság, úgy a túlöntözés sem tesz jót a Szomszédbosszantóan Szép Pázsit projektünknek. A rövid idő alatt hullott nagy mennyiségű csapadék sajnos kimoshatja a tápanyagokat a talajból, ezt mindenképpen érdemes szerves trágyával pótolni. A talaj javításakor az elsődleges célunk kedvező környezetet teremteni a mikroorganizmusok számára, amelyek lebontó folyamataikkal segítenek a talajkolloid képződésben, a morzsás talajszerkezet kialakításában, amely pedig a növények ideális fejlődéséhez szükséges.

A műtrágya erre a célra nem megfelelő – másra viszont igen. Az ásványi sókat tartalmazó műtrágya plusz tápanyagot jelent a növények számára, a gyep mélyzöld színét például magnézium és vaskészítmények hozzáadásával érhetjük el. Nagyon ügyeljünk azonban a pontos használatra – az adagolás mellett a “bemosatásra”, azaz alapos öntözésre is. Az egyenetlenül felhalmozódó tápsók a fű kiégéséhez, sárgulásához-barnulásához vezethetnek, ami éppen a kívánt hatás ellenkezője.

 

A vakondok

Elérkeztünk a lényeghez. A gondosan ápolt gyepet egy szorgalmas vakond rövid idő alatt elcsúfíthatja túrásaival, ezzel igen nagy bosszúságot okozva a kerttulajdonosoknak. Szerencsére a vakond Magyarországon védett emlős, így remélhetőleg hirtelen felindulásból senki nem írtja ki ezeket az egyébként nagyon hasznos jószágokat. A bársonybundás földmunkások ugyanis falánkak, s éhüket a földben található cserebogár vagy lótücsök lárvák fogyasztásával csillapítják. Ezek a lárvák gyümölcsfáink és haszonnövényeink gyökerét rágcsálnák, ha a vakond nem tizedelné őket, és nagy kárt okoznának a konyhakertben. (További érzékenyítésként elmondjuk, hogy a vakond kicsinyei végtelenül kiszolgáltatottan jönnek a világra, akkorák, mint egy nagyobbacska babszem, vakok, csupaszok és folyton éhesek. Ugye, hogy nem lehet rájuk haragudni?)

Azért, hogy a vakond is jól járjon, de a gyep is ép maradjon, vakondhálót fektethetünk le, még a füvesítés előtt. Léteznek magasfrekvenciájú hangot kibocsátó vakondriasztók, illetve a járatba bedobható “bűzbombák” is, amelyekkel elkergethetjük ásóbajnok barátunkat.

Ha azonban nem akarunk borsot törni az orra alá, még frissiben gereblyézzük el a túrásokat a földfelszínen. A vakond tavasszal nagyon aktív, nyáron már csak elvétve látjuk majd a nyomát, a gyep pedig képes rá, hogy néhány héten belül regenerálódjon ott, ahol egy kissé megbolygatták.

Képek forrása: almanac.com

2022. december 14.

Lázár Chef álomkonyhája nem olyan, mint gondolnád

Kíváncsiak vagyunk rá, milyen a tökéletes konyha Magyarország egyik leghíresebb séfje szerint? Konyhatervezési tanácsokra vágyunk – vagy épp újabb szintre emelnénk a gasztronómiai...

2022. október 21.

Király Linda álomkonyhája mindenki számára kitűnő inspiráció

Az énekesnő imád főzni – és ezt a szenvedélyét konyhája is tükrözi. Mindig érdekes betekintést nyerni egy híresség otthonába: sokszor ihletet kaphat az ember, és így saját...

2022. szeptember 09.

Nyerj inspirációt a híres cukrászséf, Suga Paulina álomkonyhájából!

Paulina új konyhájában készíti el fantasztikus desszertjeit, amelyek recepjeit mindenkivel megosztja – és videókon is elleshetjük tőle a fogásokat. Ha valaki konyhát tervez, mindig...