Hogyan ápoljuk a gyepet?

Az egészséges, dús pázsit minden kertnek jól áll; nemcsak gyönyörködni szeretünk benne, de büszkén mutogatjuk a vendégeknek is.

A vicc szerint a tökéletes angol gyephez nem is kell más, csak rendszeres nyírás és locsolás, több száz éven keresztül. Az elmúlt hetekben a hazai kertek bőven kaptak csapadékot, és aligha találnánk olyan házat, ahol ne került volna elő a fűnyíró. A szépen gondozott fűszőnyeghez valójában ennyi is elég, de ha igazán látványos talajtakaróra vágyunk, akad még néhány jó tanács, amelyet érdemes megfogadnunk.

 

Szellőztetés

A fűszellőztetőt sokan úri huncutságnak tartják, és kételkednek a hasznában, pedig nagyon is jó szolgálatot tehet, ha erős, sűrű pázsitra vágyunk. A karmos változattal eltávolíthatjuk a talaj felszínéről a filcesedést, a mohát, és az elhalt, elszáradt növényi részeket. Ettől rögtön felfrissül a gyep, nyári kertgondozáshoz kifejezetten ezt a módszert ajánljuk.

A késes gyepszellőztetőkkel a gyökerekhez érünk el - a gép a friss, élő gyökereket elvágja, az elhalt, öreg gyökérdarabokat pedig kifordítja a talajból. Az ilyen típusú kerti munkának tavasszal van az ideje, az újjáéledő természet gyorsan képes regenerálódni, nyáron ilyesmivel már ne bolygassuk a füvet. Kertünk méretének megfelelően vásárolhatunk benzines, elektromos vagy kézi gyepszellőztetőt is; szakértők szerint kell némi gyakorlás, míg elsajátítjuk a használatukat, de az erős, sűrű gyep látványa kárpótol majd a kényelmetlenségekért.

 

Trágyázás

Ahogyan a tartós szárazság, úgy a túlöntözés sem tesz jót a Szomszédbosszantóan Szép Pázsit projektünknek. A rövid idő alatt hullott nagy mennyiségű csapadék sajnos kimoshatja a tápanyagokat a talajból, ezt mindenképpen érdemes szerves trágyával pótolni. A talaj javításakor az elsődleges célunk kedvező környezetet teremteni a mikroorganizmusok számára, amelyek lebontó folyamataikkal segítenek a talajkolloid képződésben, a morzsás talajszerkezet kialakításában, amely pedig a növények ideális fejlődéséhez szükséges.

A műtrágya erre a célra nem megfelelő - másra viszont igen. Az ásványi sókat tartalmazó műtrágya plusz tápanyagot jelent a növények számára, a gyep mélyzöld színét például magnézium és vaskészítmények hozzáadásával érhetjük el. Nagyon ügyeljünk azonban a pontos használatra - az adagolás mellett a “bemosatásra”, azaz alapos öntözésre is. Az egyenetlenül felhalmozódó tápsók a fű kiégéséhez, sárgulásához-barnulásához vezethetnek, ami éppen a kívánt hatás ellenkezője.

 

A vakondok

Elérkeztünk a lényeghez. A gondosan ápolt gyepet egy szorgalmas vakond rövid idő alatt elcsúfíthatja túrásaival, ezzel igen nagy bosszúságot okozva a kerttulajdonosoknak. Szerencsére a vakond Magyarországon védett emlős, így remélhetőleg hirtelen felindulásból senki nem írtja ki ezeket az egyébként nagyon hasznos jószágokat. A bársonybundás földmunkások ugyanis falánkak, s éhüket a földben található cserebogár vagy lótücsök lárvák fogyasztásával csillapítják. Ezek a lárvák gyümölcsfáink és haszonnövényeink gyökerét rágcsálnák, ha a vakond nem tizedelné őket, és nagy kárt okoznának a konyhakertben. (További érzékenyítésként elmondjuk, hogy a vakond kicsinyei végtelenül kiszolgáltatottan jönnek a világra, akkorák, mint egy nagyobbacska babszem, vakok, csupaszok és folyton éhesek. Ugye, hogy nem lehet rájuk haragudni?)

Azért, hogy a vakond is jól járjon, de a gyep is ép maradjon, vakondhálót fektethetünk le, még a füvesítés előtt. Léteznek magasfrekvenciájú hangot kibocsátó vakondriasztók, illetve a járatba bedobható “bűzbombák” is, amelyekkel elkergethetjük ásóbajnok barátunkat.

Ha azonban nem akarunk borsot törni az orra alá, még frissiben gereblyézzük el a túrásokat a földfelszínen. A vakond tavasszal nagyon aktív, nyáron már csak elvétve látjuk majd a nyomát, a gyep pedig képes rá, hogy néhány héten belül regenerálódjon ott, ahol egy kissé megbolygatták.

Képek forrása: almanac.com

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2019. augusztus 20.

Ősszel a teraszon

A terasz az a része otthonunknak, amelyet ha megfelelően alakítunk ki, lényegében a második nappalink lehet. Vendégeket hívhatunk, de akár a hétköznapok fáradalmait is ki tudjuk pihenni,...

2019. augusztus 19.

SpaTrend Expo – ősszel is relaxálj a kertben!

Bár a nyár a vége felé közeleg, az igazi jakuzzi szezon még csak most kezdődik el. Ez alkalomból az év talán legnagyobb szabású jakuzzi kiállítás és vásárt tartjuk 2019. augusztus...

2019. augusztus 11.

Teraszajtót mindenáron – tippek a nekünk megfelelő kivitel kiválasztásához

Ha építkezünk, egyet már az elején biztosan tudunk: nagy teraszt és hatalmas üvegfelületeket akarunk. Mindenáron. Szerencsére többféle kivitel közül tudunk választani, így...