Erre ügyeljünk, ha régi bérház felújítására készülünk!

Ha régi társasházban, más nevén bérházban vettünk lakást, többnyire annak felújításával kezdjük. Egy százesztendős épület felújítása, átalakítása azonban közel sem lesz olyan egyszerű, mint elsőre hinnénk!

FOTÓ: otthonterkep.blog.hu

Egy régi ház legnagyobb értéke annak múltja. Ha tehát úgy döntünk, hogy megéri a felújítás, és az technikailag is lehetséges, akkor mindenképp egy alapos tervezés kell, megelőzze: mit és hogyan akarunk átalakítani, tatarozni, mi az, amit megőriznénk az eredeti állapot szerint. 

FOTÓ: Index

Őrizzük meg a ház jellegét – ha már egy 100-150 éves, gyönyörű épületben vásároltunk lakást.

Sok esetben a már meglévő alapanyagot is felújíthatjuk, a nyílászárókról ugyanis jó tudni, hogy azok felújíthatóak! Például a szép nyílászárókat – hiszen nem véletlenül vettünk ilyen régi bérházban lakást – érdemes megtartani. Kaphatunk ma már ezekhez is hőszigetelő üveget, az elhasználódott fa részeket pedig pótolhatjuk. 

FOTÓ: SkyScreaperCity.hu

A jó állapotban lévő ajtók, ablakok alapos csiszolása, fakezelése, festése új életet ad az épületnek.

Persze, ki is cseréltethetjük azokat új, korszerű fa vagy műanyag nyílászárókra is, ám azok nem lesznek olyan szép mívesek, karcsúak, régiesek, mint az eredetiek. 

Ha mindezt eldöntöttük, hogy mit és hogyan kívánunk átalakítani, mit őriznénk meg szívesen a ház eredeti jellegéből, mi az, ami felújításra, illetve teljes átalakításra, átépítésre szorul –érdemes már a tervezés fázisban – szakembereket bevonnunk.  Első és legfontosabb kérdés, hogy a ház, melyben a lakást megvásároltuk vagy megörököltük, műemlék jellegű-e? 

FOTÓ: Baudata

Műemlék jellegű házak, lakások felújítása engedélyköteles, így előbb ezt be kell szereznünk.

A tervező és kivitelező mellett elengedhetetlen a statikus, a statikai terv – különösen, ha szerkezeti átalakítást is szeretnénk. Még a statikusokat is érhetik meglepetések: elképzelhető, hogy a két világháború között átalakították az épületet. Ám akkoriban még közel sem volt a maihoz mérhető választék az építőanyagok terén, viszont voltak vasúti sínek, acélgerendával kombinált fafödémek. Azonban a múltszázadbeli, eredeti vasbeton födémek is igencsak alulvasaltak a mai szabványokhoz képest. Ennek is érdemes utánajárnunk, kikérni statikus szakvéleményt, ezt ma már műszerekkel tudják ellenőrizni. 

A belmagasság is sok esetben jóval magasabb a régi bérházak lakásainál, ilyenkor gondolkodhatunk galériás megoldásban. 

FOTÓ: Lotus House Ingatlan

A galérián helyet kaphat az ágyunk, egy tároló, vagy egy kis dolgozósarok.

A válaszfalak átépítése esetén a kényelmünkre is gondoljunk, ahogyan a biztonságunkra is: ha porosz süvegfödémmel találkozunk, akkor gerendákat kell beépíttetnünk az acélgerendákkal párhuzamos válaszfalak alá, vagy pedig vasalt aljzatot kell készíttetnünk.  Ha válaszfalat bontanánk, szigetelnénk – előfordulhat, hogy a régi válaszfal téglaméretét már nem gyártják, így ha toldani szeretnénk, érdemes félretennünk erre bontott téglát. 

Bérházaknál a megfelelő hangszigetelés megoldására szerencsére ma már több lehetőségünk van. Az utca irányába a nyílászárókkal (hangszigetelt üveg vagy fólia), a két oldalsó szomszéd felé hangszigetelő falipanelek, vagy gipszkarton, a padló, meleg burkolat alá pedig hangszigetelő fólia és egyéb aljzati megoldások fogják megadni számunkra. 

Ha ennyire komoly felújítást nem tervezünk, vagy éppen most nincs még rá keretünk, a nyílászárók felújítása vagy cseréje, illetve egy tisztasági festés valamint a fűtés, a fűtőtestek korszerűsítésének kérdését akkor is be kell terveznünk a költségvetésünkbe.

Legnehezebb és legösszetettebb kérdés azonban a házunk, lakásunk hőszigetelése, fűtési megoldása. Ha régi bérházban van a lakás, akkor csak a sajátunkat nem fogjuk tudni hőszigetelni, ahogy a teljes homlokzatot sem, hiszen akkor a homlokzati díszeket le kellene bontani. Homlokzati hőszigetelésre csak a lakóközönség egyöntetű, pozitív döntése esetén lesz módunk, illetve, ha a házon nincs homlokzatin dísz, aminek a hőszigetelés kárára válhatna.

FOTÓ: nol.hu

Érdemes a kőburkolatot is megnéznünk, hogy az majd pótolható-e, kapunk-e ugyanolyat?

Valamint, a hőszigetelés készítésekor a padlás, szigetelésére is gondoljunk!

Fűtési rendszerünk korszerűsítéséhez, ha új gázkazánt építtetnénk be, a kéményt előbb ki kell bélelnünk, hogy megfeleljen a mai szabványoknak, illetve a padlófűtés, felületi fűtés kérdéseit is érdemes átgondolnunk. Hőszivattyús megoldásnak is érdemes utánajárnunk, kikérnünk erre is szakvéleményt, hiszen bizonyos hőszivattyús megoldásokat társasházakban is alkalmazhatunk, s ezzel a hűtés illetve fűtés megoldását egy lépésében letudhatjuk. 

Ne feledkezzünk meg továbbá a konyhai gázbekötésről, illetve célszerű a lakás teljes elektromos hálózatát is átnézetni, és ha szükséges cserélni azt. 

FOTÓ: Lakbermagazin

Egy régi bérház felújításánál tehát sok mindent figyelembe kell vennünk, azonban hosszútávon megéri, hiszen egy nagyon értékes, patinás házban, nagyvárosi környezetben élhetünk, melyet a saját igényeknek, mai korízlésnek megfelelően tudunk majd használni. 

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...