Amerikai kerti party

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legjelentősebb ünnepe a Függetlenség napja, amelyet július 4-én tartanak. A hagyomány a 18. századig nyúlik vissza, 1776-ban ezen a napon nyilvánította ki az ország függetlenségét Nagy-Britanniától, majd az ezt követő években egyre nagyobb és pompásabb ünnepség szerveződött az évforduló köré. 

Ha máshonnan nem is, amerikai filmekből tudjuk, hogy ilyenkor a kerti partiké a főszerep – már javában tombol a nyár, és az iskolának is vége, magától értetődő, hogy a családok és barátok kihasználva a jó időt akár az egész napot a szabadban töltik.

A jellegzetes amerikai piknik hozzávalói egy hazai kerti bulin is megállják a helyüket, így ha a következő nyári összejövetelt egy kis kulturális kikacsintással szeretnénk feldobni, bátran inspirálódjunk a tengerentúlról.

 

 

ÉTELEK

Éljen a grill! A klasszikus hamburger és hot-dog mellett remekül megfér a grillezett homár, sőt, egy kis csirke és zöldségek is. 

Nem hiányozhat az asztalról a burgonyasaláta sem – ami persze akkor lesz az igazi, ha már előző este elkészítjük, így másnapra a hűtőben összeérnek az ízek. Minden család más titkos összetevőre esküszik; a finomra reszelt retek, és egy csipetnyi kapor izgalmas új színt adnak a hidegkonyha nagyöregjének.

 

 

Az i-re a pontot persze a desszert teszi fel. Amerikában nagyon népszerű a “baked Alaska” torta, amelynek két tésztarétege között fagylalt a töltelék, külsejét pedig habcsókok borítják. Elkészítése némi gyakorlatot kíván, de a hatás sosem marad el. Jellegzetes angolszász csemege a nyárson, tűz fölött kissé megpirított pillecukor is, amely kezdőknek is biztos sikerélményt ígér – csak arra ügyeljünk, hogy frissen nagyon forró!

 

 

DEKORÁCIÓ

Az amerikaiak számára magától értetődő a csillagos-sávos lobogó, illetve ennek színei: a sötétkék, fehér és piros megjelenítése a dekorációban. Ha tematikus partit rendezünk, ez legyen a kiindulópont. Ha azonban nem ragaszkodunk a tengerentúli feelinghez, bármilyen színes, fák közé kihúzott girlanddal – zászlókkal, pomponokkal, papírvirágokkal – és fényfüzérekkel is feldíszíthetjük a kertet.

Azoknak, akik gyakran hívnak vendégeket, aligha kell bemutatni a rugalmasan alakítható, bővíthető kerti bútorok előnyeit. A legújabb trendek a nappaliban használt ülőbútorok formavilágát és kényelmét idézik. A huzat speciális: tapintásra szövetszerű, azonban a kültéri igényeknek megfelelően UV és vízálló. Ezek a darabok nemcsak funkciójukat tekintve kiválóak, megjelenésükkel is emelik az összejövetel fényét.

 

Nappali a kertben – különleges ülőgarnitúra a Spatrendtől

 

EGY KIS SPORT

Gyerekként teljesen magától értetődő, hogy a szabadban mozgunk, fel-alá szaladgálunk, kiabálunk és nagyon jól érezzük magunkat. Felnőttként ugyanezt éljük át, amikor sportolunk – csak utóbbi sokkal komolyabban hangzik. Arról nem is beszélve, hogy a sport közösségépítő ereje óriási. Nemcsak a résztvevő játékosok, a szurkolók is összekovácsolódnak egy-egy sportesemény ideje alatt. 

 

 

Amerikában a baseball már-már nemzeti sport, de ugyanilyen népszerű az amerikai futball vagy a kosárlabda is. Ha kertünkben van elegendő hely, élvezzük ki mi is: tollasozzunk vagy focizzunk – a szomszédba átrepülő labdák ugyancsak remek kapcsolatteremtő eszközök. Nem kell aggódnunk a pázsit ellenállósága miatt, ha speciális sportfű-keveréket választunk, valamint rendszeresen gondozzuk a gyepet. A fűnyírásra és locsolásra is tekinthetünk sportként, azonban az értékes nyári szabadságunkat nem kell ilyesmivel töltenünk, ha nem akarjuk. Egy robotfűnyíró és egy okos öntözőrendszer leveszi a vállunkról a terhet.

 

Kaercher esőztető

 

Bónusz tipp 

Akinek nincs kertje, rendezhet erkély partit is. Hogy az nem az igazi? Aggodalomra semmi ok! Ugyancsak a tengerentúlról érkezik egy új divat: kertesházak kibérlése egy-egy családi vagy baráti rendezvényhez. Sokan csak akkor fordulnak a közösségi szállásmegosztó oldalakhoz, ha nyaralásuk idejére keresnek autentikus lakhelyet, azonban sok ingatlan bérelhető akár egyetlen napra is. Nem mindenhol engedélyezett ugyanakkor buli rendezése, ezt foglalás előtt tisztázzuk a tulajdonossal. 

 

Ha pedig megvan az álomház az álomkerttel, készen állnak a finom ételek, a hideg italok, és a dekorációt is feltettük, már csak egy dolgunk marad: érezzük nagyon jól magunkat!

 

 

2023. augusztus 21.

Akár vidéki iskolából is lehet idilli otthon

Bármilyen épület komfortos családi ingatlanná válhat, csak fantázia, kitartás és kreativitás szükséges hozzá. Egy virágárus úgy döntött családjával, hogy vidékre költözik,...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...