Amerikai kerti party

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legjelentősebb ünnepe a Függetlenség napja, amelyet július 4-én tartanak. A hagyomány a 18. századig nyúlik vissza, 1776-ban ezen a napon nyilvánította ki az ország függetlenségét Nagy-Britanniától, majd az ezt követő években egyre nagyobb és pompásabb ünnepség szerveződött az évforduló köré. 

Ha máshonnan nem is, amerikai filmekből tudjuk, hogy ilyenkor a kerti partiké a főszerep – már javában tombol a nyár, és az iskolának is vége, magától értetődő, hogy a családok és barátok kihasználva a jó időt akár az egész napot a szabadban töltik.

A jellegzetes amerikai piknik hozzávalói egy hazai kerti bulin is megállják a helyüket, így ha a következő nyári összejövetelt egy kis kulturális kikacsintással szeretnénk feldobni, bátran inspirálódjunk a tengerentúlról.

 

 

ÉTELEK

Éljen a grill! A klasszikus hamburger és hot-dog mellett remekül megfér a grillezett homár, sőt, egy kis csirke és zöldségek is. 

Nem hiányozhat az asztalról a burgonyasaláta sem – ami persze akkor lesz az igazi, ha már előző este elkészítjük, így másnapra a hűtőben összeérnek az ízek. Minden család más titkos összetevőre esküszik; a finomra reszelt retek, és egy csipetnyi kapor izgalmas új színt adnak a hidegkonyha nagyöregjének.

 

 

Az i-re a pontot persze a desszert teszi fel. Amerikában nagyon népszerű a “baked Alaska” torta, amelynek két tésztarétege között fagylalt a töltelék, külsejét pedig habcsókok borítják. Elkészítése némi gyakorlatot kíván, de a hatás sosem marad el. Jellegzetes angolszász csemege a nyárson, tűz fölött kissé megpirított pillecukor is, amely kezdőknek is biztos sikerélményt ígér – csak arra ügyeljünk, hogy frissen nagyon forró!

 

 

DEKORÁCIÓ

Az amerikaiak számára magától értetődő a csillagos-sávos lobogó, illetve ennek színei: a sötétkék, fehér és piros megjelenítése a dekorációban. Ha tematikus partit rendezünk, ez legyen a kiindulópont. Ha azonban nem ragaszkodunk a tengerentúli feelinghez, bármilyen színes, fák közé kihúzott girlanddal – zászlókkal, pomponokkal, papírvirágokkal – és fényfüzérekkel is feldíszíthetjük a kertet.

Azoknak, akik gyakran hívnak vendégeket, aligha kell bemutatni a rugalmasan alakítható, bővíthető kerti bútorok előnyeit. A legújabb trendek a nappaliban használt ülőbútorok formavilágát és kényelmét idézik. A huzat speciális: tapintásra szövetszerű, azonban a kültéri igényeknek megfelelően UV és vízálló. Ezek a darabok nemcsak funkciójukat tekintve kiválóak, megjelenésükkel is emelik az összejövetel fényét.

 

Nappali a kertben – különleges ülőgarnitúra a Spatrendtől

 

EGY KIS SPORT

Gyerekként teljesen magától értetődő, hogy a szabadban mozgunk, fel-alá szaladgálunk, kiabálunk és nagyon jól érezzük magunkat. Felnőttként ugyanezt éljük át, amikor sportolunk – csak utóbbi sokkal komolyabban hangzik. Arról nem is beszélve, hogy a sport közösségépítő ereje óriási. Nemcsak a résztvevő játékosok, a szurkolók is összekovácsolódnak egy-egy sportesemény ideje alatt. 

 

 

Amerikában a baseball már-már nemzeti sport, de ugyanilyen népszerű az amerikai futball vagy a kosárlabda is. Ha kertünkben van elegendő hely, élvezzük ki mi is: tollasozzunk vagy focizzunk – a szomszédba átrepülő labdák ugyancsak remek kapcsolatteremtő eszközök. Nem kell aggódnunk a pázsit ellenállósága miatt, ha speciális sportfű-keveréket választunk, valamint rendszeresen gondozzuk a gyepet. A fűnyírásra és locsolásra is tekinthetünk sportként, azonban az értékes nyári szabadságunkat nem kell ilyesmivel töltenünk, ha nem akarjuk. Egy robotfűnyíró és egy okos öntözőrendszer leveszi a vállunkról a terhet.

 

Kaercher esőztető

 

Bónusz tipp 

Akinek nincs kertje, rendezhet erkély partit is. Hogy az nem az igazi? Aggodalomra semmi ok! Ugyancsak a tengerentúlról érkezik egy új divat: kertesházak kibérlése egy-egy családi vagy baráti rendezvényhez. Sokan csak akkor fordulnak a közösségi szállásmegosztó oldalakhoz, ha nyaralásuk idejére keresnek autentikus lakhelyet, azonban sok ingatlan bérelhető akár egyetlen napra is. Nem mindenhol engedélyezett ugyanakkor buli rendezése, ezt foglalás előtt tisztázzuk a tulajdonossal. 

 

Ha pedig megvan az álomház az álomkerttel, készen állnak a finom ételek, a hideg italok, és a dekorációt is feltettük, már csak egy dolgunk marad: érezzük nagyon jól magunkat!

 

 

2023. július 26.

Kültéri nappalival és konyhával élvezik ki a nyarat a gyönyörű vidéki ház lakói

Inspiráló svéd nyári idill, ha több időt töltenénk a szabad levegőn. Ha kellemes, napsütéses idő van, az ember szívesebben tölti kint az idejét, mint a négy fal között –...

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...