Ajtók egy életre

A bejárati ajtó kiválasztása meghatározó feladat: emblematikus eleme otthonunknak.  Amikor ajtót nyitunk a világra, akkor a világot is beengedjük a legbensőbb tereinkbe. A bejáratnak számos funkciót kell betöltenie. Egyszerre csalogat magához és tart távol. Köszönt és elköszön. Reprezentál. Hogyan válasszunk?

Forrás: pixabay.com

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

A bejárati ajtó esztétikája meghatározó. Kialakítja a ház arculatát. A megfelelő darab kiválasztásával egy egyszerű épületből is üde színfoltot varázsolhatunk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a bejárat az otthonunk egyik leggyakrabban használt eleme, s mint ilyen, bírnia kell a hosszútávú nagy igénybevételt. A jó szigetelésű, hőhídmentes kialakítású, időjárásnak és mechanikai hatásoknak ellenálló felületeket érdemes előnyben részesítenünk. Fontos szempont a biztonság is. Ha tehetjük, válasszunk öt- vagy tízpontos, pántoldalaidnál is megerősített, betörésgátló üvegfelületekkel ellátott prémium darabokat. Ha intelligens otthont alakítunk ki, különféle távvezérlésű, érzékelős és egyéb okos megoldások mellett is letehetjük voksunkat. Az ár nem elhanyagolható szempont, de a bejárati ajtók kiválasztásánál nem érdemes kizárólag erre fókuszálni.

Elegáns és profi megoldások – Hörmann

Biztonsági ajtók = biztonság?
Az ajtóminősítő rendszerek öt különböző kategóriába sorolják a bejáratokat az alapján, hogy az egyes ajtótípusok mennyi ideig állnak ellen a betörési kísérleteknek. A leggyengébb kategóriába tartozó nyílászárók alig három percig, míg a legjobbak tizenöt- húsz percig is állják a sarat. (Abban az esetben, ha az ajtó körüli hosszas matatásra rendszeresen nem érkezik válaszreakció- sokat utazunk, a nyaralónkról van szó, extrém mélyen alszunk stb.-, mindenképpen fontoljuk meg kiegészítő biztonságtechnikai eszközök használatát!) A tolvajok legnagyobb ellensége az idő, hiszen minél tovább tart a bejutás, annál valószínűbb, hogy valaki észreveszi őket. Az öt- vagy tíz ponton záródó ajtók ugyanakkor önmagukban nem nyújtanak védelmet. Ehhez szakemberek általi minőségi beszerelés szükséges. Ezen nem érdemes spórolni, a család védelme a tét.

Funkcionális ajtók a Hörmann kínálatában

Mutasd az ajtód, megmondom, ki vagy!

A természetesség jegyében választhatunk masszív fa ajtókat üvegbetétekkel, így kifejezve a hagyományos matériákhoz való ragaszkodásunkat. Dönthetünk színes darabok mellett, melyek nap mint nap kifejezik a személyiségünkben lévő pluszt. Eshet a választásunk olyan monokróm darabokra, melyek időtlenséget és értékálló megjelenést sugároznak.

Sőt! Nem kell beérnünk szokványos megoldásokkal. Ma már bátran választhatunk teliüveg dizájntermékeket is. Akár szimpla vagy dupla, akár teljes üvegfalas kivitel, vagy amerikai típusú ajtók, egyszerű vagy álom luxuskivitelben, csak választanunk kell!

Beltéri ajtók

Az építkezések és lakásfelújítások legizgalmasabb része akkor jön el, amikor a lakásbelsőt illetően kell döntéseket hozni. A hideg- és melegburkolatokról általában mindenkinek van elképzelése, de nagy dilemmát szoktak okozni az ajtók. A szín, a forma, az üveg, a felfüggesztés… megannyi eldöntendő kérdés, megannyi dilemma!

A beltéri ajtó akár tűzgátló is lehet

A méret a lényeg

Elsőként azt kell tisztáznunk, hogy szabvány méretű nyílászárókra van-e szükségünk. Ha igen, máris nyert ügyünk van, hiszen rendkívül széles repertoárból, viszonylag gyorsan és költséghatékonyan választhatunk. Az egyedileg gyártott ajtók hátránya, hogy áruk általában magasabb és a készítés átfutási ideje is hosszabb lehet. Előnyük viszont, hogy igényeinknek, elképzeléseinknek sokkal nagyobb teret biztosíthatunk.

Csak elegánsan – Hörmann

Tokkal- vonóval: a hagyományos nem jelenti, hogy unalmas!

A legtöbben ma is a klasszikus keretbe foglalt megoldások mellett döntenek. Az ajtók azonban már nem a régiek: hatalmas forma- és színválaszték áll rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk a számunkra tökéleteset. Az ajtólapba illesztett üvegfelületek, újszerű felületi elosztások és a sokszínű lapok már nem számítanak extrémnek. Sőt! Egyre elfogadottabb, hogy az ajtónk egyben a személyiségünk lenyomata is legyen.

Forrás: pixabay.com

A kiválasztásnál persze nemcsak az esztétikumra érdemes figyelnünk, hanem arra is, hogy hova kerül az az ajtó. Míg egyes helyiségekben kellemetlen lehet egy nagyobb üvegbetét, addig máshol – pl. a folyosókon- praktikus lehet a természetes nappali fény kihasználása érdekében. Ne felejtsük el, hogy szokásainkat nálunk jobban senki sem ismeri! Ha hajlamosak vagyunk hangoskodni, vagy egy zenetagozatos csemetével élünk, jól jöhet egy hangszigetelt ajtó is.

Tolj ki vele!

Az exkluzív életérzés kedvelőinek, vagy kis terek lakóinak kínálnak megoldást a beltéri tolóajtó rendszerek. Ezek a térelválasztók akkor is tágítják a teret, ha valamilyen fából, vagy fa hatású anyagból készültek. Üvegből viszont egyenesen lenyűgözik a látogatót. Jelentősen megnövelik a térérzetet, ugyanakkor átláthatóságot és tisztaságot sugallnak. Legnagyobb előnyük mégsem ez, hanem az, hogy kis terekben is a maximális kihasználhatóságot teszik lehetővé.

Forrás: pixabay.com

Színre színt?

Napjaink trendje a színhármasokkal dolgozó enteriőr. Ízlésünknek megfelelően találhatunk a mesterhármashoz diszkréten illeszkedő és akár harsányan elütő darabokat is attól függően, hogy milyen hangulatot szeretnénk kialakítani. A gyártók törekszenek arra, hogy lefedjék az igényeket, így extrém kívánságokhoz, különleges színekhez, egyedi felületi megoldásokhoz is találhatunk kivitelező partnert. Ha tehetjük, kérjünk a szolgáltatótól látványtervet, hogy el tudjuk képzelni az összhatást!
Kölcsönözzünk színmintákat, hogy a padlóburkolathoz vagy a falszínhez illesztve teljes képet kapjunk!

Ne feledjük! A beltéri ajtók kiválasztásakor hosszútávú döntést hozunk. Törekedjünk a lehető legjobb minőségre és válasszunk körültekintően.

2022. augusztus 23.

Hogyan lehet fenntartható és energiatakarékos otthonod?

A Hörmann felelősséget vállal a környezetért és a jövőnkért. A német Hörmannt senkinek sem kell bemutatni, aki érdeklődik az otthonteremtés iránt: a többek közt prémium...

2022. július 11.

Egy lenyűgöző átalakítás – így kelt új életre a klasszikus épület

Idén tavasszal megnyitotta kapuit a Pénzmúzeum, az egykori Postapalota épületében. Pazarul sikerült a felújítás – amely remek példa és inspiráció otthonszépítőknek is, mert...

2022. június 27.

Ez a visszafogott, mégis látványos 2022-es trend minden otthonban pazarul mutat

Lejárt az óriások kora: teljesen megváltozott a burkolatok világa. Az utóbbi években rendkívül népszerűvé váltak az óriási burkolatok, amelyekkel ugyan meglehetősen egyedi és...