Zen vizeken evezve… Avagy, hogyan teremthető meg a valódi Spa hangulat a fürdőszobáinkban?

Múlt héten a tökéletlenségben rejlő szépség vizeire, a Wabi-sabi kultúra különleges távol-keleti világába kalauzoltuk el olvasóinkat, most pedig a ZEN filozófia alapján játsszunk egy kicsit az elemekkel: a vízzel, a földdel, a levegővel, és a fémmel!

A cikket szerkesztette: Argenta

Az ARGENTA gyár termékpalettája változatos kínálatot ölel fel. A minimál, letisztult családoktól kezdve a manapság nagyon trendi vintage stíluson át az elegáns, sőt klasszikus csempecsaládokig minden megtalálható. Kisebb méretű lapjait a társasházi lakások fürdőszobájához méretezi, míg a tágasabb családi házak nagyobb fürdőibe is találunk elegáns, nagy lapokat. A divatos szürkétől egészen a színes csempékig válogathatunk kedvünkre, ízlésünknek megfelelően. Dekorcsempék és számos mozaik csempe segít egyedivé kialakítani a fürdőszoba hangulatát, melyeknek négyzetméterenkénti ára van, így gazdaságosan szépíthetjük fürdőnket.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Argenta

Nézzük meg, hogyan teremthető meg saját otthonunkban egy páratlanul meghitt, bensőséges nyugalmat árasztó ZEN fürdőszoba paradicsoma.


Argenta Valls

A fürdőszoba világát mostanában új szabályok írják: legyen olyan fenséges és nyugodt, mintha csak egy valódi SPA költözött volna be az otthonunkba! De hogyan érhető el ez a letisztult, megnyugtató, ugyanakkor mégis páratlanul elegáns enteriőr látványa? Első és legfontosabb szabály, hogy engedjük be a természetet a belső terek, ezen belül is főképp az intim zónáink – mint a hálószoba vagy a fürdőszoba tereibe!

Ezúttal ne a fahatású padlókkal és növényi motívumokkal próbáljuk elérni a ZEN hangulatot megidéző finom természetes harmóniát, hanem inkább a tágabb, nagyobb felületeken érvényesítve a mindenható, és időtlen szépséget, keressünk természetes köveket, ásványokat idéző burkolatokat, és mellette pedig játszadozzunk egy kicsit a finom, organikus formákkal!


Argenta Real

Íme a gyönyörű, finom, meleg hatású, a krémszínű márvány mintázatát élethűen felidéző greslapok – mint képünkön az ARGENTA REAL kollekciója – melyet kétféle mintázatban is elérhetünk, kellemes, hosszúkás, 25X80 cm-es méretekkel. A szetthez természetesen saját padlólapot is kínál a gyártó, REALE CREMA néven, melyek 45X45 cm-es szabályos négyzet alakú lapokban rendelhetők.

Az egységes, homogén terek korát éljük, ám a nagyvonalú egyszerűséget tagoljuk egy-egy csinosabb, feltűnőbb darabbal – például egy kellemes, finom vonalú, geometrikus asztalkával, vagy egy elegáns arany színű csapteleppel, esetleg ívelt formájú, dizájn állólámpával!


Arc Floor állólámpa ‘Rose Gold’ színben

Igen, akár a fürdőszobába is bevihetünk olyan finom, kellemes nyugalmat árasztó kisbútorokat és lakás-kiegészítőket, melyeket kifejezetten a nappali kényelmes pihenősarkából ismerünk.

Tehát, amennyire a tér engedi, ha tudunk, itt is „szobásítsunk”! Akár egy kisebb méretű, kényelmes, heverészésre alkalmas fotelt is bevihetünk a fürdőbe.


Zanotta, Lama fotel

Mellé tehetünk egy pihe-puha takarót, egy kellemes, nosztalgikus hangulatot árasztó klasszikus, textil-ernyős lámpát is. Mindezt óvatosan alkalmazva tegyük a mosdó mellé, hogy míg a kádfürdőben ülve kipihenjük a nap fáradalmait, meglegyen a kellően romantikus, pihenést és ellazulást segítő hangulat. Hogy fokozzuk a meghittséget és a nyugalmat, egy-egy méretes, szép gyertyát is meggyújthatunk.


Argenta Silk

Ha mindehhez egy kellemes, lágy kakaó árnyalatú, izgalmas és finom textúrájú csempét választunk, mint amilyen például az ARGENTA SILK kollekciója, akkor szinte garantált az elegáns SPA életérzés otthonunkban.

A ZEN filozófia azonban nem szereti a túlzásokat, mindig az egyszerűséget sugallja, felesleges túlzások és sallangok nélkül. Mégis sokszor zavarjuk meg otthonunk nyugodt, meghitt hangulatát felesleges tárgyakkal, pedig életterünk éppen az egyszerűségben rejlő szépségtől válna nemessé és pihentetővé a szemnek, a léleknek és a szellemnek egyaránt.


Onis Tubadzin

A ZEN dekoráció tehát egyfajta minimalista életérzést közvetít. Mottója: kevesebbet a kevesebbel. És működik is, különösképpen akkor, ha a felfokozott tempóval élt nyüzsgő mindennapjaink forgatagából kiszakadva szükségünk van némi visszahúzódásra. Ha ezt érezzük, akkor érdemes megfontolnunk, hogy a fürdőszobát egy személyes intim térré, afféle meghitt privát kis menedékké alakítsuk ki.


Zen stílusú fürdőszoba enteriőr – Lo Stile

Ebből a szempontból nem csak a nagy felületek – mint amilyen a padló, a csempe vagy a kád felülete – hanem az egészen apró részletek is számítanak.

Jó trükk, ha az olyan mindennap használatos fürdőszobai tárgyainkat, mint a mosdótálak, a fogmosó poharak, a tusfürdő vagy a samponos flakonok, egyforma színű adagolóban tároljuk. Ezek legyenek azonosak a burkolat vagy a berendezés színeivel, így akár teljesen eltűnhetnek szem elől, szépen beleolvadva a látványba.

Nagyszerű megoldás az is, ha csak két finom árnyalatot választunk ki, például a márványmintás bézst kombináljuk a hófehérrel. Ekkor a homogén, ám többféle méretben, változatosan megtervezett csempézett fal és a padló környezetében minden kisbútor és kiegészítő a hófehér nyugalmával és teljességével köszönt bennünket.


Argenta Canyon

Érdemes ügyelnünk a fém árnyalatok egységességére is: legyen valamennyi kádláb, székláb, csaptelep és a lámpák függesztéke is azonos – például krómozott, bronz, vagy akár a manapság nagyon divatos és elegáns rózsa arany, ’rose gold’ árnyalatú.

Ha úgy döntünk, hogy kényelmünket szolgáló kisbútorokat viszünk be a térbe, célszerű azokat úgy kiválasztani, hogy ne a tömbös, rusztikus, vaskos lábakon álló, masszív darabok benyomását keltsék, hanem inkább a légies, könnyed érzetet teremtsék meg a térben: a kecses, vékony lábakkal, finom karcsú élekkel rendelkező könnyed, természetes hatású kiegészítőket akár már a hazai üzletekben is beszerezhetjük.Zara Home

A harmónia és szépség eléréséhez fontos, hogy mindig tartsuk tisztán és rendezetten a felületeket. Inkább fontoljuk meg egy olyan praktikus tükrös szekrény, fürdőszobabútor vagy gyógyszeres kisszekrény beszerzését, amely tárolóval és fiókelosztókkal rendelkezik. Így elpakolhatjuk szem elől a fontosabb használati tárgyainkat és a szükséges apró-cseprő dolgainkat.

Ez abból a szempontból is jó lehet, hogy a lecsupaszított tér, a tiszta felületek optikailag növelik, tágasabbnak mutatják a teret – ez esetben a sohasem eléggé tágas fürdőszobát.


Zen Fürdőszoba – Decors1

Akár szép műalkotásokkal, egyéb tárgyakkal is dekorálhatjuk a falakat, törekedve arra, hogy az általunk kiállított szépségek egyszerűek és nemesek legyenek. Ez lehet néhány szép, szezonális vágott virág egy letisztult formájú vázában, vagy egy szép, fehér orchidea is – ha történetesen ablakos a fürdőszobánk.

Az ajtó hátára felakaszthatunk néhány szép törölközőt, melyek árnyalatát szintén harmonizáljuk a falak színével, a csempékkel vagy a bútorokkal, esetleg a kellemes, finom árnyalatú kiegészítőkkel.


Argenta Coloso

Fontos szempont az is, hogy a fürdőszobánkban lévő tárgyaink, a fürdőszobai szerelvények számát és azok méreteit is lehetőség szerint minimalizáljuk, ezzel sem nyomjuk agyon a teret.

Alkalmazzunk több helyen is egyforma árnyalatokat – például a fekete mosdótálak és fekete lámpák szépen harmonizálnak a modern, matt szürke, finoman mintázott burkolatok mellett.


Argenta Camergue

A mosdótálaknak sem célszerű túl nagynak lenniük: az öblös, pultra ültethető mosdótálak kifejezetten kellemes látványt nyújtanak. A kör alakú tárgyak egyébként is a teljességet, a Napot vagy éppen a Holdat szimbolizálják, ezért pozitív érzéseket ébresztenek bennünk.

A kerek tükröknek nem véletlenül van mostanában különösen nagy keletje. Ezek lehetnek az egészen egyszerű, sima, keret nélküli verziótól kezdve a finom, természetes fából készült keretes változatokon át igen sokfélék. A lényeg, hogy az egyszerűségben rejlő szépség varázsa ne vesszen el.


Teak Home Aya fenyő tükör

Röviden összefoglalva tehát: egyszerű, letisztult szépséggel, szabályos, organikus formákkal, meghitt fényekkel, és rendezett, egységes tér-élménnyel még közelebb hozhatjuk magunkhoz a nyugalmat, a harmóniát. Ezzel pedig máris megteremtettük a SPA fürdők ZEN filozófiára alapuló könnyed és ellazító életérzését, melyhez a mutatós, ám egyszerű szépséggel bíró, magas minőséget képviselő, természetből vett textúrákban és mintázatokban gazdag ARGENTA csempék és burkolólapok is nagyban hozzájárulnak.

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...