Tetőtéri luxus, minimálban

Kertész-Foki Diana – aki gyerekkori álmát valósította meg második szakmájával, a lakberendezéssel, melyben azóta számos díjat és elismerést is elnyert  – szintén egyedülálló, fiatal férfi számára tervezte meg a tetőteret, ezúttal luxus kivitelben, ahol a minimál szögletességét orgarnikus formákkal finomította, és tette otthonossá…

Használhatóság, funkcionalitás, és összhang – ezek Diana elsődleges szempontjai a tervezésnél, amit természetesen a megrendelő stílusára, igényeire szabva alkotja meg, hogy az általa készült lakások, házak tervei valóban Otthonok lehessenek majd számukra.

A Style&Draw 2017-es pályázatának Dia is az „A” tetőtéri lakás enteriőrjének megtervezését választotta egy egyedülálló, jól szituált 28 éves férfi számára, aki szereti a luxust és gyakran fogad otthonában barátokat, vendégeket.

A megrendelő életmódjához, stílusához a modern, letisztult minimál stílus áll a legközelebb, de kérésére ezt vegyítettük mélyebb színekkel, organikus formákkal, hogy a minimált egy kicsit lekerekítve otthonos hangulatot teremtsünk.

A férfias jegyeket ebben az esetben inkább hidegebb színek használatával erősítette, ám ezt némileg ellensúlyozta a belső nyílászárók és a padló meleg tölgy színű burkolataival.

A tágas térérzetet Diana oly módon igyekezett megtartani, hogy – a fürdőszoba kivételével – valamennyi helyiségben ugyanazt a vízálló padlóburkolatot alkalmazta.

“A tervezési koncepció alapja a megrendelő kérése volt, miszerint azt szerette volna, ha minél tágasabb tereket hozunk létre” – meséli Diana.

A belső válaszfalakat ezért csak a legszükségesebb helyeken hagyta meg, a lakás állandó rendezett benyomására törekedve pedig zárt tárolóhelyeket tervezett.

Kissé egyedi megoldásként – szintén a légies, tágas térérzet miatt – a nappali és előtér egybekapcsolása hozott új színt a koncepcióba: az előszobai tároló funkciókat a TV-től balra elhelyezkedő magas szekrény, és a bejárati ajtótól jobbra lévő, falfülkébe épített tükrös szekrény látja el.

A TV és egyéb média berendezések pedig a bejárati ajtó mellett kaptak helyet. Ezek frontja harmonizál a nappali, valamint a lakás többi bútorával, így funkciójuk rejtve marad.

Nappalit és konyhát egy kisebb tálalószekrénnyel választotta el a tervező, mely a kényelmes kanapé mögött kapott helyet.

A konyha egyenes vonalú, vízszintes elrendezésű, a lakás méreteihez képest viszonylag sok tároló hellyel és nagy munkafelülettel. Ez kifejezett kérés volt a tulajdonos részéről, mivel gyakran fogad vendégeket és szívesen főz.

A beépített tároló szekrények egyik része még főként a konyhai eszközök, alapanyagok tárolására szolgál, majd az étkező felől már a nagyobb helyigényű háztartási eszközök kaptak helyet.

Az étkező tárolói tehát több funkciót is betöltenek egyszerre.

A megrendelőnek könyvei a többfunkciós étkezőasztal két oldalán kaptak helyet, mely alapfunkcióján túl tárolóként, sőt térelválasztóként is szolgál. Ez határolja el a nappali-konyha-étkező közösségi blokkot a hálószobától.

Az étkezőbe hosszabb beszélgetésekhez is kényelmes, puha bőr székek kerültek, kiküszöbölve ezzel a kis alapterület korlátait nagyobb vendégség esetén.

A megrendelő kérésére, a hálószobára sem került ajtó, lévén, hogy egyedül él majd a lakásban, a térelválasztó pedig optikailag jól elszeparálja az ágyat, mely a praktikus térkihasználás érdekében a ferdefal alá került, kissé eltolva tőle, egy 40 cm mélységű fiókos tárolóval. Ebben került kialakításra a két kis egyedi éjjeliszekrény is.

A hálószoba másik felében az egyik tetőablak alatt egy kényelmes olvasósarok is kialakításra került. Az étkező-hálószoba térelválasztójának középső része a hálószoba felől használható. A ruhákat a ferdefal alatti beépített szekrények és a fiókos komód rejti.

A fürdőszobát Dia az eredetinél tágasabbra tervezte, annak ellenére, hogy a megrendelő a kád helyett inkább egy kényelmes, épített zuhanyt szeretett volna, mivel a gyors zuhanyzás jobban illeszkedik az életstílusához.

A tartóoszlopból adódóan kialakult, 20 cm-es kis falfülke pedig ideális a zuhanyzáshoz szükséges kellékek tárolására, míg a mosógép feletti beépített szekrény pedig a tisztítószekereket és egyéb fürdőszobai holmikat rejti.

“Mivel a fürdőszoba nagyon kevés természetes fényt kap, így  itt a lakás többi részéhez képest világosabb tónusokat használtunk, de a színek összhangja megmaradt” – meséli Dia.

A fa hatású frontok, anyagok az otthonosságot, melegségérzetet fokozzák – míg az üveg felületek a tágasságot, légiességet hozzák mind a belső, mind a külső terekbe.

Az erkélyen egy kényelmes kültéri étkező garnitúra és egy nagy gázüzemű grillsütő szolgálja a vendégek kényelmét a meleg nyári estéken.

2021. december 16.

Mivel dobd fel a karácsonyi ünneplést?

Ha kicsit többre vágyunk a megszokott, mindenhol látható karácsonyi díszeknél, érdemes saját, rendhagyó dekorációval készülni az ünneplésre. Miért nem próbálunk ki ilyenkor valami...

2021. november 17.

Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak. Ennek természetesen több különféle oka is...

2021. október 22.

Nyerj 500 000 forintot, és emeld új szintre otthonodat!

Hogyan turbóznánk fel otthonunkat félmillió forintból? Ennyi pénzből rengeteg otthoni fejlesztést megvalósíthatunk, hogy tényleg olyan legyen életterünk, mint amilyennek megálmodtuk...