Tetőtéri luxus, minimálban

Kertész-Foki Diana – aki gyerekkori álmát valósította meg második szakmájával, a lakberendezéssel, melyben azóta számos díjat és elismerést is elnyert  – szintén egyedülálló, fiatal férfi számára tervezte meg a tetőteret, ezúttal luxus kivitelben, ahol a minimál szögletességét orgarnikus formákkal finomította, és tette otthonossá…

Használhatóság, funkcionalitás, és összhang – ezek Diana elsődleges szempontjai a tervezésnél, amit természetesen a megrendelő stílusára, igényeire szabva alkotja meg, hogy az általa készült lakások, házak tervei valóban Otthonok lehessenek majd számukra.

A Style&Draw 2017-es pályázatának Dia is az „A” tetőtéri lakás enteriőrjének megtervezését választotta egy egyedülálló, jól szituált 28 éves férfi számára, aki szereti a luxust és gyakran fogad otthonában barátokat, vendégeket.

A megrendelő életmódjához, stílusához a modern, letisztult minimál stílus áll a legközelebb, de kérésére ezt vegyítettük mélyebb színekkel, organikus formákkal, hogy a minimált egy kicsit lekerekítve otthonos hangulatot teremtsünk.

A férfias jegyeket ebben az esetben inkább hidegebb színek használatával erősítette, ám ezt némileg ellensúlyozta a belső nyílászárók és a padló meleg tölgy színű burkolataival.

A tágas térérzetet Diana oly módon igyekezett megtartani, hogy – a fürdőszoba kivételével – valamennyi helyiségben ugyanazt a vízálló padlóburkolatot alkalmazta.

“A tervezési koncepció alapja a megrendelő kérése volt, miszerint azt szerette volna, ha minél tágasabb tereket hozunk létre” – meséli Diana.

A belső válaszfalakat ezért csak a legszükségesebb helyeken hagyta meg, a lakás állandó rendezett benyomására törekedve pedig zárt tárolóhelyeket tervezett.

Kissé egyedi megoldásként – szintén a légies, tágas térérzet miatt – a nappali és előtér egybekapcsolása hozott új színt a koncepcióba: az előszobai tároló funkciókat a TV-től balra elhelyezkedő magas szekrény, és a bejárati ajtótól jobbra lévő, falfülkébe épített tükrös szekrény látja el.

A TV és egyéb média berendezések pedig a bejárati ajtó mellett kaptak helyet. Ezek frontja harmonizál a nappali, valamint a lakás többi bútorával, így funkciójuk rejtve marad.

Nappalit és konyhát egy kisebb tálalószekrénnyel választotta el a tervező, mely a kényelmes kanapé mögött kapott helyet.

A konyha egyenes vonalú, vízszintes elrendezésű, a lakás méreteihez képest viszonylag sok tároló hellyel és nagy munkafelülettel. Ez kifejezett kérés volt a tulajdonos részéről, mivel gyakran fogad vendégeket és szívesen főz.

A beépített tároló szekrények egyik része még főként a konyhai eszközök, alapanyagok tárolására szolgál, majd az étkező felől már a nagyobb helyigényű háztartási eszközök kaptak helyet.

Az étkező tárolói tehát több funkciót is betöltenek egyszerre.

A megrendelőnek könyvei a többfunkciós étkezőasztal két oldalán kaptak helyet, mely alapfunkcióján túl tárolóként, sőt térelválasztóként is szolgál. Ez határolja el a nappali-konyha-étkező közösségi blokkot a hálószobától.

Az étkezőbe hosszabb beszélgetésekhez is kényelmes, puha bőr székek kerültek, kiküszöbölve ezzel a kis alapterület korlátait nagyobb vendégség esetén.

A megrendelő kérésére, a hálószobára sem került ajtó, lévén, hogy egyedül él majd a lakásban, a térelválasztó pedig optikailag jól elszeparálja az ágyat, mely a praktikus térkihasználás érdekében a ferdefal alá került, kissé eltolva tőle, egy 40 cm mélységű fiókos tárolóval. Ebben került kialakításra a két kis egyedi éjjeliszekrény is.

A hálószoba másik felében az egyik tetőablak alatt egy kényelmes olvasósarok is kialakításra került. Az étkező-hálószoba térelválasztójának középső része a hálószoba felől használható. A ruhákat a ferdefal alatti beépített szekrények és a fiókos komód rejti.

A fürdőszobát Dia az eredetinél tágasabbra tervezte, annak ellenére, hogy a megrendelő a kád helyett inkább egy kényelmes, épített zuhanyt szeretett volna, mivel a gyors zuhanyzás jobban illeszkedik az életstílusához.

A tartóoszlopból adódóan kialakult, 20 cm-es kis falfülke pedig ideális a zuhanyzáshoz szükséges kellékek tárolására, míg a mosógép feletti beépített szekrény pedig a tisztítószekereket és egyéb fürdőszobai holmikat rejti.

“Mivel a fürdőszoba nagyon kevés természetes fényt kap, így  itt a lakás többi részéhez képest világosabb tónusokat használtunk, de a színek összhangja megmaradt” – meséli Dia.

A fa hatású frontok, anyagok az otthonosságot, melegségérzetet fokozzák – míg az üveg felületek a tágasságot, légiességet hozzák mind a belső, mind a külső terekbe.

Az erkélyen egy kényelmes kültéri étkező garnitúra és egy nagy gázüzemű grillsütő szolgálja a vendégek kényelmét a meleg nyári estéken.

2020. december 09.

Napfényes kaliforniai hangulat, csirkékkel – Nézz be Hilary Duff otthonába!

Hilary Duff: játszotta már Casper barátját, volt már átlagos tinilány (Lizzie McGuire), szerepelt számos romantikus filmben – és popsztárként is hatalmas sikereket ért el. Saját...

2020. november 04.

Védd meg otthonodat, és spórolj meg egy rakat pénzt egyszerűen!

2020 bizarr év. Idén rengeteg szörnyűség történt – azonban érdemes ezt a szorongással teli időszakot felhasználnunk arra, hogy végignézzünk életünkön, és váltsunk. Hiszen...

2020. október 18.

Véget ért a Style & Draw – Így látta a versenyt a szakmai zsűri!

Nemrégiben véget ért Style & Draw lakberendezési verseny, amelynek során a pályázóknak egy fenntartható, élhető vidéki otthont kellett megtervezniük.  Rengeteg szuper alkotás...