A szőlő és a Terrazzó Villány burkolat kapcsolata

A szőlőművelés és a borkészítés hagyománya egyes kultúrantropológusok szerint legkevesebb 6 ezer évre, mások szerint még későbbre tekint vissza. Feltételezhető, hogy az “ősszőlő” nektárja ébresztette fel az akkori ember fantáziáját és a nedű jótékony hatásaitól inspirálódva kísérletezni kezdett annak további felhasználási módjaival, termesztésével. Erre utalnak a történeti források, sőt, tárgyi és építészeti emlékek díszítései, vizuális ábrázolásai is. A borászat évezredes kultúrája történelmi időkből merít, melynek hatása az ital minden cseppjében érezhető mind a mai napig.

A cikket szerkesztette: Otti Manufactura

A belsőépítészekből, művészekből és építőipari szakmunkásokból alakult cég egyedülálló betontechnológiával tervez, gyárt és kivitelez minőségi burkolatokat. Kül- és beltéri burkolataikon kívül többek között különböző mosdók, pultok, kőkeretek, konzolok, kandallóelemek, kerti kutak és különleges dekorációk gazdagítják a széles termékpalettát.

Beltéri burkolatok

Az Otti kövek alkalmazása egyediségük révén teljes szabadságot ad a megrendelőnek: a szériatermékeket a berendezéshez leginkább illő színben önti ki. Az Otti szakembereit a teljesen egyedi igények sem ejtik zavarba: igény esetén személyre szabott burkolatot terveznek, illetve gyártanak padlóra és falra egyaránt. A kopóréteg fél–egy centiméter vastagságú, anyagában színezett, így a burkolat sosem fog elkopni! Ráadásul színkód vagy sablon alapján bármilyen termékszín reprodukálható. Az Otti burkolatok padló- vagy falfűtésnél is alkalmazhatók.

Konyha

A rusztikus stílusok – a provence-i, a vintage, a country vagy az angolos – sohasem mennek ki a divatból. Az Otti burkolatok, öntött konyhapultok, konyhaszigetek, mosogatók exkluzív kategóriát képviselnek, ugyanakkor rendkívül tartós, esztétikus termékek. A felületeket minden esetben impregnáljuk, illetve felület kezeljük, hogy a konyhai szennyezőanyagok (zsír, olaj, kávé, vörösbor, kóla stb.) ne okozzanak foltosodást. Az ehhez szükséges segédanyagokról és alkalmazásukról érdeklődjenek az Otti Manufacturánál!

Fürdőszoba

Különleges lesz a fürdőszoba, ha egy vagy több falat Otti kenhető kőburkolattal látunk el. Túl ezen, egy Otti öntött kőmosdó, egy beton- vagy műkő pult exkluzív megjelenést biztosít. A helyiséget tovább gazdagíthatjuk Otti fajansztállal, amitől igazán harmonikus lesz az enteriőrünk.

Lámpák

A világításra is érdemes külön gondot fordítani! Különleges Pálos & Napos lámpákat is kínál az Otti Manufactura. Anyaghasználatukra a réz, üveg, kerámia és fajansz jellemző. A fajanszlámpák peremeit díszítő finom szalagminta színe és a motívumok is kézzel készülnek, a kerámiák szintén kézműves termékek. A foglalatokat többnyire ledtechnikára alakították ki. A rézlámpák gyártósorokon készülnek, mégsem nélkülözik a kézműves termékek eleganciáját, ahogy egyedi kialakításuk révén az üvegtermékek is különleges megjelenésűek.

Az Otti termékei a magas minőséget képviselik!

Kapcsolat
Otti Manufactura

Egy kis bortörténet

Itt a Pannon tájon élő emberek valamikor Krisztus urunk idejében, nem messze a mai Veszprém szomszédságában fekvő, akkoriban Caesariana néven ismert patrícius birtok határában, a Balaton északi partjának gyöngyszeme, Paloznak település lankás dűlőin ültették az első tőkéket. Majd néhány békés évszázadnyi csöndes borászkodás következett, hogy aztán a népvándorlás se csökkentse az ital népszerűségét. Sokan szerették errefelé a jó magyar bort.

Elröpült majd’ ezer év, aztán történt valami. Az 1880-as években a környéken mindent kipusztított a nagy filoxéra vész, egy-két röpke év leforgása alatt romba döntve egy sok évszázada virágzó, történelmi hagyományokkal átitatott borkultúrát. De ahogy eddig még sosem, a történelem ezúttal sem ért véget.

A XIX-XX. század fordulóján szőlőnemesítési forradalom kezdődött élenjáró honi szőlészeink irányításával,hogy a fertőzéseknek jobban ellenálló fajták szülessenek és lehetőség nyíljon a tetszhalott borászati ágazat feltámasztására. Az ezerkilencszázas évek újratelepítési hulláma eredményeként megmenekült hazánkban a szőlőtermesztés ősi hagyománya, mely családok ezreinek adott és ad ma is biztos megélhetést. És persze nem kevésbé örül ennek sokmillió borrajongó szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágban!

A szüret idején

A szüret ideje nálunk fajtától függően szeptember vagy október hónapra esik. Ami nem csupán a hajnali keléssel járó kétkezi munkát jelenti, de vidám, bohémalkalmat is az ünneplésre! Gyaníthatóan az évszázada visszakapott, meseszerű újjáéledés ajándékát köszönjük meg így a Jóistennek, hogy annyi balsorsban töltött évtized után mégsem feledkezett meg rólunk, borszerető magyarokról. Hálásak vagyunk neki azért is, hogy a metszéssel, kapálással, kötözéssel töltött fáradságos hónapok után leszedhetjük végre a Nap által érlelt gyümölcsöt és a mámoros szüretzáró mulatozás kipihenése után, ismét várhatjuk a csodát, hogyan is változtatja a bogyókban összegyűlt vizet zamatos borrá, mindannyiunk örömére, évről évre, fáradhatatlanul.

A szüreti munkálatok indulónapja évszázados, ha nem ezredéves megfigyelések tapasztalatán alapul és borvidékenként más-más jeles naphoz kötődik az időszak kezdete. Ám a szüret valódi időpontját ma már nem csupán a hagyomány határozza meg. A gyümölcsszedés épp ideális pillanatát tanult szőlészek jelölik ki, hogy a legjobb minőségű bor erjedhessen a leszedett bogyókból. De bármilyen szőlőt szüretelünk is, a must legjobb helye a hordóban, a hordó pedig legjobb helyen a pincében van!

Kövekkel a természetes hatásért

Az Otti burkolatok csúcsminőségű, Magyarországon előállított, illetve bányászott alapanyagokból, egyedi rekeszöntéses technológiával, manufakturális kézi megmunkálással készült különleges kvarcbeton termékek.

Az Otti Manufactura számára rendkívül hálás téma és kitüntető feladat egy-egy borászat megtervezése és felöltöztetése kívül-belül, padlástól a pincéig. Cégünk hűséges megrendelői a pincészetek, akik elkötelezettek a patinás hangulat visszaidézésében. Mivel a pincék építő- és burkolóanyaga mindig is a termés kő és a tégla volt, ezért is lehet természetes választás részükről az ódon korok miliőjét életre keltő Otti kő.

Mára Magyarország majd’ minden borvidéke otthont ad köveinknek. Öröm és büszkeség számunkra, hogy jelen lehetünk Szekszárd, Villány, Tokaj, vagy épp a Balaton felvidék pincészeteiben és a pincefalak boltíveiről burkoltan visszaköszönve üdvözölhetjük a nagyszerű magyar borok születését!

Éljen hát a magyar bor és virágozzon különleges borkultúránk! Vivát!

2021. október 06.

Ennél menőbb lámpát nem találsz otthonodba!

Egy jó lámpa több puszta fényforrásnál. Összefoghatja az enteriőrt, fókuszpontot képezhet, fénye segítségével kiemelhetjük otthonunk látványosabb részeit, személyre szabhatjuk...

2021. szeptember 20.

Az év lakberendezési élménye, amit semmiképp nem érdemes kihagynod!

Életre kelnek a magazinok oldalai a S/ALON Budapest 2021 lakástrend kiállításon – egy álomszép világba csöppenünk, ahol körbejárhatjuk a gyönyörű nappalikat, benézhetünk a...

2021. szeptember 13.

Ez a tökéletes konyha titka!

A konyha az egyik legmeghatározóbb helyiség a lakásban. Ennek ellenére sokan csak szimpla főzőhelyiségként gondolnak rá, pedig a jó konyha ennél sokkal több: alkotóterep és...