A szőlő és a Terrazzó Villány burkolat kapcsolata

A szőlőművelés és a borkészítés hagyománya egyes kultúrantropológusok szerint legkevesebb 6 ezer évre, mások szerint még későbbre tekint vissza. Feltételezhető, hogy az "ősszőlő" nektárja ébresztette fel az akkori ember fantáziáját és a nedű jótékony hatásaitól inspirálódva kísérletezni kezdett annak további felhasználási módjaival, termesztésével. Erre utalnak a történeti források, sőt, tárgyi és építészeti emlékek díszítései, vizuális ábrázolásai is. A borászat évezredes kultúrája történelmi időkből merít, melynek hatása az ital minden cseppjében érezhető mind a mai napig.

Egy kis bortörténet

Itt a Pannon tájon élő emberek valamikor Krisztus urunk idejében, nem messze a mai Veszprém szomszédságában fekvő, akkoriban Caesariana néven ismert patrícius birtok határában, a Balaton északi partjának gyöngyszeme, Paloznak település lankás dűlőin ültették az első tőkéket. Majd néhány békés évszázadnyi csöndes borászkodás következett, hogy aztán a népvándorlás se csökkentse az ital népszerűségét. Sokan szerették errefelé a jó magyar bort.

Elröpült majd’ ezer év, aztán történt valami. Az 1880-as években a környéken mindent kipusztított a nagy filoxéra vész, egy-két röpke év leforgása alatt romba döntve egy sok évszázada virágzó, történelmi hagyományokkal átitatott borkultúrát. De ahogy eddig még sosem, a történelem ezúttal sem ért véget.

A XIX-XX. század fordulóján szőlőnemesítési forradalom kezdődött élenjáró honi szőlészeink irányításával,hogy a fertőzéseknek jobban ellenálló fajták szülessenek és lehetőség nyíljon a tetszhalott borászati ágazat feltámasztására. Az ezerkilencszázas évek újratelepítési hulláma eredményeként megmenekült hazánkban a szőlőtermesztés ősi hagyománya, mely családok ezreinek adott és ad ma is biztos megélhetést. És persze nem kevésbé örül ennek sokmillió borrajongó szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágban!

A szüret idején

A szüret ideje nálunk fajtától függően szeptember vagy október hónapra esik. Ami nem csupán a hajnali keléssel járó kétkezi munkát jelenti, de vidám, bohémalkalmat is az ünneplésre! Gyaníthatóan az évszázada visszakapott, meseszerű újjáéledés ajándékát köszönjük meg így a Jóistennek, hogy annyi balsorsban töltött évtized után mégsem feledkezett meg rólunk, borszerető magyarokról. Hálásak vagyunk neki azért is, hogy a metszéssel, kapálással, kötözéssel töltött fáradságos hónapok után leszedhetjük végre a Nap által érlelt gyümölcsöt és a mámoros szüretzáró mulatozás kipihenése után, ismét várhatjuk a csodát, hogyan is változtatja a bogyókban összegyűlt vizet zamatos borrá, mindannyiunk örömére, évről évre, fáradhatatlanul.

A szüreti munkálatok indulónapja évszázados, ha nem ezredéves megfigyelések tapasztalatán alapul és borvidékenként más-más jeles naphoz kötődik az időszak kezdete. Ám a szüret valódi időpontját ma már nem csupán a hagyomány határozza meg. A gyümölcsszedés épp ideális pillanatát tanult szőlészek jelölik ki, hogy a legjobb minőségű bor erjedhessen a leszedett bogyókból. De bármilyen szőlőt szüretelünk is, a must legjobb helye a hordóban, a hordó pedig legjobb helyen a pincében van!

Kövekkel a természetes hatásért

Az Otti burkolatok csúcsminőségű, Magyarországon előállított, illetve bányászott alapanyagokból, egyedi rekeszöntéses technológiával, manufakturális kézi megmunkálással készült különleges kvarcbeton termékek.

Az Otti Manufactura számára rendkívül hálás téma és kitüntető feladat egy-egy borászat megtervezése és felöltöztetése kívül-belül, padlástól a pincéig. Cégünk hűséges megrendelői a pincészetek, akik elkötelezettek a patinás hangulat visszaidézésében. Mivel a pincék építő- és burkolóanyaga mindig is a termés kő és a tégla volt, ezért is lehet természetes választás részükről az ódon korok miliőjét életre keltő Otti kő.

Mára Magyarország majd’ minden borvidéke otthont ad köveinknek. Öröm és büszkeség számunkra, hogy jelen lehetünk Szekszárd, Villány, Tokaj, vagy épp a Balaton felvidék pincészeteiben és a pincefalak boltíveiről burkoltan visszaköszönve üdvözölhetjük a nagyszerű magyar borok születését!

Éljen hát a magyar bor és virágozzon különleges borkultúránk! Vivát!

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2020. január 18.

Minimalista, letisztult, egyedi téli dekorációk– nem csak az ünnepekre!

A zimankós, igazi téli, fagyos-hóeséses tájak letisztult látványára még nosztalgiával vegyes vágyakozással gondolunk, ám a havas tájak meghitt, nyugodt hangulatát megidézhetjük...

2020. január 15.

Top 10 enteriőr trend 2020-ra

A 2020-as év a számmisztikusok szerint egy alapozó év lesz. Lévén, hogy hiányzik az 1-es szám energiája, erőteljesebb forradalmi változásokra nem kell számítanunk a trendek terén sem,...

2020. január 12.

Újévi tervek? Sikeres, új életünk egy támogató, jól felszerelt otthonból indul…

Közeleg a január, a megújulás, fejlődés időszaka – ígéretet teszünk magunknak, hogy mostantól jobban csináljuk majd… Az Új év magában rejti a változás lehetőségét, ha nem...