Természetes anyagok, időjárásálló, egyedi felületek– immár kültéren is!

A természetes anyagok, mint például a fa vagy a homokkő textúrája – egyediségben rejlő szépsége abszolút megnyerte tervezőket és az építészeket. Nem csoda: hiszen idillikus, bensőséges atmoszférát teremthetünk általuk, miközben időtlen szépségük a trendek folytonos változásainak is ellenáll.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

A beltéri vizes blokkok és publikus helyiségek után jogos az igény, hogy kültéren is megjeleníthessük – még ellenállóbb változatban – a gyönyörű fa melegségét, időtlen szépségét. Legújabb trend szerint még az idő vasfogának látványát is, amint az megjelenik az egyes felületeken, textúrákon…

Két igen keresett funkciónak – a teraszok és a vízparti szabadtéri területek fahatású, természetes világának megteremtését hozta el az idei évben számunkra a Porcelanosa Groupo.

Teraszaink, kültéri helyiségeink legmegfelelőbb padlóelemét választotta ezúttal a dekor-burkoláshoz a legújabb trendeknek megfelelően. Ez nem más, mint a természetes anyagok által inspirált padló – ahol a hangsúly a gyönyörű színeken, anyagokon és textúrák kombinációján van.

A természetes anyagok örökérvényű szépsége – immár kültéren is

Esztétikai értékükön túl, a természetes anyagok kiválóak a szabadtéri felületek burkolására – éppen sokoldalúságuknak és ellenálló képességüknek köszönhetően.

Azonban ahhoz, hogy szabadtéren alkalmazzuk például a fa anyagot, nagyobb felületen is – az anyag tartósabbá tétele elengedhetetlen, mivel a természetes anyagoknak ellen kell majd állniuk az időjárás viszontagságaival szemben.

A L’Antic Colonial sokoldalú termékcsaládjában a PORCELANOSA Grupo a PVC és a fa kombinációjából alkotta meg a teljesen természetes, kicsit antikolt fahatású lapot, mellyel idilli hangulatot varázsolhatunk a teraszon.

A világosabb vagy akár sötétebb fa hatású változatokkal gyönyörű, természetes, és nagyon ellenálló, strapabíró kültéri felületeket tervezhetünk akár a forgalmasabb teraszokon is.

A valódi hajópadlóra emlékeztető „ECO Styledeck” padlóburkolatot pedig a medencék partjára találták ki! Az idei év egyik újdonsága a gyönyörű, természetes fa hatását felvonultató kollekcióban.

A magas minőségű kültéri padlócsaládot a nagyfokú szívósság, ellenálló képesség és csúszásgátló tulajdonságok jellemzik.

Elegáns és tartós megoldás, amellyel még többet hozhatunk ki a napozóterasz, vagy a medencét körülvevő térből – hiszen kifejezetten vizesblokkokhoz és víz körüli, kültéri területekhez, például  úszó medencék mellé ajánlja a gyártó.

Nagy előnye még az alacsony karbantartási költség, mivel a padló felülete állandó, nem változik meg az évek során, és magas víznyomással könnyen is tisztítható.

A kerámia anyag sokoldalúsága – a természet leghűbb utánzata

Vannak azonban más lehetőségek is – kültéren történő alkalmazásra –  ilyen például a szép kerámia. Ezeket a darabokat mind a fa vagy a természetes kő esztétikája ihlette, miközben a porcelán tökéletes ellenállásának előnyeit élvezhetjük általuk.

Ha kültéri teraszunkra keressük a természetes szépségű fa időtálló megjelenését, akkor az egyik legkülönfélébb, legnagyobb szabadságot adó megoldás a szabadtéri megoldás a kerámia parketta. Ez egy olyan anyag, amely kívülről biztosítja, hogy burkolatunk ellenálljon a nedvesség, az eső, a fagyok és a közvetlen, tűző napfény károsító hatásainak.

Ezt a vonalat képviseli a Starwood kollekció is, amely a kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére a lehetőségekhez mérten szinte tökéletesen természetes vizuális megjelenést és textúrát hordoz magában.

Felületének kialakításához a gyártás és tervezés során több mint 4000 textúrát tanulmányoztak, mielőtt a végső felületeket kiválasztották. Az eredmény így egy tökéletes fa (utánzat) lett, mely ideális tulajdonságokkal rendelkezik a tartósság és az ellenállás garantálásához – ráadásul egyedi mintázatokban, díszítésekben is gondolkodhatunk vele – kül-és beltéren egyaránt.

A PAR-KER kollekcióra nagyfokú, tűzzel és vízzel szembeni ellenállóság, nedveség-állóság, tartósság jellemző. Csúszásgátló, alacsony karbantartású felületének köszönhetően a Par-ker már 1989-es megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend.

Ideális közösségi, publikus vagy privát szabadtéri terek burkolásához. Különlegessége, hogy rendkívül sokoldalú: végtelen színekben és formátumokban kapható termékcsalád.Az egyes darabok közvetlenül, kézi érintés nélkül, teljesen tisztán és higiénikusan készültek, ez is garantálja többek közt a kiváló minőséget. Még a legnagyobb formátumú lapok is rendelkeznek a két anyagtípus kombinált előnyeivel.  Megjelenik ugyanis a természetes faanyag egyedisége és különbözőségei, mindez ötvözve a kültéri kerámiaburkolatok magas szintű technológiai előnyeivel.

Természetes kő, homok- és kvarchatású felületek

A fa egyedi szépségei mellett van, amikor természetes kőhatást kívánunk elérni.

Erre tökéletes alternatívát nyújt az URBATEK STUC kollekció – ahol a gyártó egy áttetsző porcelán padlót hoz létre, amelynek természetes érzését a harmonikus homokhatású textúráját a különböző színséma adja meg, grafikus mintázatokkal, karcokkal, és az anyag zárványainak megjelenítésével.

A STUC színárnyalataiban sokféle „hangszín” közül választhatunk, egészen a magasfényű dizájntól elkezdve, melyekkel az ausztráliai strandparadicsomokban találkozhatunk, a legsötétebb, inspirál, a Hawaii vulkanikus strandjaihoz hasonló színű homok-árnyalatokig…Egyedi kombinációk

Merőben izgalmas hatásokat fedezhetünk fel akkor is, ha nem félünk egymással kombinálni a különböző padlókat annak érdekében, hogy teraszunk még eredetibb, még dinamikusabb hatást keltsen.

Érdemes itt megemlíteni olyan tereket, mint pl. a medence csúszásgátló padlója – mely nagyon hasonló a Styledeck teraszhoz; vagy vegyük az étkező-kert helyiséget, ahol tudatosan egy rezisztens természetes kő-hatású kerámiát használtak.

Aztán ott van a pihenő terület, ahol melegpadlót szeretnénk érezni a talpunk alatt, és persze látványban is – ehhez tökéletes alternatíva például a Starwood kerámia parketta.Az ilyen kombinálásokkal az is lehetséges, hogy ugyanazt a padlómodellt kihasználva különböző hanghatásokat érjünk el egy adott térben, vagy helyiségben.

A textúrák szerepe, az időjárás és a környezet viszontagságai

Az egyik legérdekesebb trend ebben a szezonban, hogy maximálisra növelje a természetes anyaghibákat a felületen. Például az L’Antic Colonial három palástmintát kínál különböző szabálytalan textúrákkal és zajokkal.

A Bombay Natural Home egy enyhe rózsaszínes árnyalatot, míg a Delhi Natural Home pedig egy zöldes effektet csempészett bele a felületbe, mintha moha vagy penész lepte volna be a felületet, mely rendkívül izgalmas, mohos hegyek közötti hatást visz be akár a legmodernebb, beltéri fürdőszoba enteriőrbe is…Régies hatást, múltbéli hangulatot is megjeleníthetünk egy jól kiválasztott padlóval!

Igazán eredményes és lenyűgöző projekteket valósíthatunk meg, ha az idő múlását, annak szépségét szeretnénk reprodukálni teraszunkon.

Az ilyen irányú vizuális tulajdonságokat szabadtéren remekül meg tudjuk jeleníteni például az URBATEK WEST kollekcióval, mely egy vastag porcelán cserép, kerámia – amely olyan hatást kelt, mintha az időjárás már kissé megkoptatta volna a padló felületét.

Szabadtéren ez kifejezetten előnyös lehet, pláne a vintage, vagy a különféle restaurációs projekteknél, melyet a természetes ihletre széles körű grafikai felhasználással érnek el: fényes, poros, elszürkült hatás, vagy a napfény által rozsdásra kopott fa, és ennek egy sötétebb szürke változata, vagy éppen a viharverte, kifakított fa árnyalata…

Az alacsony porozitású és a fa által inspirált, vésett textúrák csúszásgátló felületeket hoznak létre.

A különböző anyagok technikailag is igen kiváló, egyedi rendszerek telepítéseit is lehetővé teszik, melyek kivitelezéseihez a gyártó – jelen esetben a Porcelanosa Grupo – maga is kínál remek technológiai megoldásokat – mint amilyen az egyedileg szabadalmaztatott Butech rendszer, melyről a szaküzletekben bővebb felvilágosítást is adunk az érdeklődőknek…

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...