Terazzo és Márvány – a nagy visszatérők I. rész

Az idei év trendjeit leginkább a nemes anyagok, a szép, eredeti textúrák megjelenésében, illetve visszatérésében figyelhetjük meg. Lakástextilek tekintetében a nemes bársonyok, a durvább szövésű vásznak, globális minták jelentek meg újra.

A cikket szerkesztette: Porcelanosa

​A PORCELANOSA gyár magasan kvalifikált, mely a termékei minőségén is megmutatkozik. A burkolatcsaládok letisztultak, naturálisak és minél inkább természetesek. A kő, a fa, a textilek textúrája élethűen jelenik meg a csempék és padlólapok felületén. Minden lapja élvágott, így pontosan, hajszálvékony fugával illeszthetőek. A tervezők játéka a lapok mintázata, egyes családoknál úgy alakítják ki, hogy a fuga egyáltalán nem látszik a lapok között, mert elrejti a mintázat. A Porcelanosa nem csak burkolatokat gyárt, hanem szanitereket és csaptelepeket is. Ha a Porcelanosa gyárcsoport kínálatából választ, akkor fürdőszobája elegáns lesz, időtálló és hosszú távra szóló.

 

Kapcsolat
Bemutatóterem
Porcelanosa

A burkolatok terén is két jelentős visszatérőt figyelhetünk meg. A márvány és terazzo (különböző márványdarabokkal színesített cementburkolatok) felbukkanását itt-ott már az elmúlt egy-két évben is megfigyelhettük, ám az idén egyre erőteljesebben jelenik meg. E két nemes, időtálló szépség kiemelkedő szerepet vívott ki magának.

A fürdőszoba és a konyha mindig is azok a területek voltak és lesznek otthonunkban, melyeket a legnehezebben cserélünk le egy esetleges áttervezés, lakásfelújítás során.

Mivel egy konyha, vagy fürdőszoba kialakítását – éppen a felújítás költségei és kényelmetlensége miatt – hosszú távra tervezzük, épp ezért nem érdemes az aktuális trendek után menni, kivéve persze, ha az új irányzatok egy időtálló, klasszikusan szép megoldás felé terelnek bennünket.

Szerencsére, ma már a világ trendjeit tervező, vezető dizájnerek is igyekeznek a gyártóknak, s vele együtt nekünk, végfelhasználóknak is az időtlen, örökérvényű, természetes anyagokat egyre inkább megközelítő megoldásokat nyújtani.

A természetes kövek, így a kőhatású padlóburkolat és csempe is nagy divat manapság.

Éppen természetességéből, finom és nemes textúrájából adódóan látványos, ugyanakkor nem hivalkodó felületeket érhetünk el, melyek szépségük mellett még időtállóak is: nem csupán műszaki paramétereiket illetően, hanem az aktuálisan változó trendekkel szemben is.

Két nagy visszatérőt figyelhetünk meg az új irányzatok között is, ami a különböző kövek kortárs imitációit illeti, ezek pedig a márvány illetve a terazzo. Mai cikkünkben a márványról írunk részletesebben.

Az egyre szebb, változatosabb mai utánzatainak valamennyi árnyalatát, tónusát, mintázatát nagy népszerűség és sokoldalú felhasználhatóság jellemzi.

Egyedi és kiemelten exkluzív hatás érhető el ezekkel az anyagokkal, melyeket akár konyhapultok, egyedileg épített mosdópultok, fürdőszobák, tágas csarnokok, nappalik, közösségi terek felületeire – vagyis tulajdonképpen bárhová betervezhetünk.

A nappalink nem csupán modern és látványos, de kifejezetten impozáns és időtálló lesz egy szép, finom márvány mintával, melyet akár fényes, akár matt felületben választhatunk, ahogyan sötétebb, vagy egészen világos, szinte hófehér márványminta tónusban is rendelkezésünkre állnak.

Az eredeti márvány kőzet többféle ásványból tevődik össze, a tiszta márvány több mint 95%-ában tartalmaz kalcitot, azaz karbonát ásványt. Tömör, szemcsés szerkezettel bír, színének különbözőségeit, egyedi változatait a benne lévő különböző egyéb ásványoknak, szennyeződéseknek köszönheti. A leggyakoribb elszíneződések a mangán – illetve vas-oxid, melyek alapján megkülönböztetünk számos egyedi színt, árnyalatot: fehér carrarai, szürke, zöld, illetve vörös márványokat, és ezek kevert formáit is.

A márvány eredetileg kristályosan szemcsés mészkő, mely csiszolva igazán látványos, esztétikus külső megjelenést hoz a terekbe.

Különlegesen sűrű szerkezetük, egyenletes felületük és tartós szerkezetük különösen alkalmassá teszi e köveket művészi felhasználásra, ahogyan a forgalmasabb, gyakori használatnak kitett terek burkolatainak és lépcsőinek építészeti megoldásaira is – lévén, hogy a márvány igen kemény, időtálló, tartós anyag. Több ezer éves márvány lépcsők is fennmaradtak őseinktől, melyek mind a mai napig épek, ez is bizonyítja az anyag rendkívüli tartósságát.

Ahogy csökken a szemcsék mérete, úgy megy át az anyag tömött mészkőbe, mely már fénytelen, matt finissel bír, ám ez is nagyon dekoratív, mutatós – és nagyon előnyös akkor, ha csúszásmentes padlóburkolatot keresünk.

A szép márvány és mészkő – ha eredetiben nem is tudjuk megvalósítani, megfizetni – ma már szerencsére gyönyörű greslapok formájában is rendelkezésünkre áll, és akár klasszikus, akár modern tereink tervezéséhez éppúgy tökéletes választás!

A Porcelanosa és Argenta innovatív csempe gyártók termékeivel számos elegáns, mutatós enteriőr elképzelésünket megvalósíthatjuk. A zöldes, barnás, szürkés árnyalatain túl az elegáns és értékes olasz Carrara térségből származó fehér márvány, az eredetileg Egyiptomból származó fekete márvány – illetve az ezeket utánzó kövek éppen úgy megtalálhatóak burkolólapjainkon, ahogyan a sárgás-vöröses, enyhén rózsaszínbe hajló, Felső-Egyiptom vidékeiről származó tónusok hű másolatai.

Tehát, ha Ön esetleg túl ridegnek érzi a fehér márvány hűvösségét, miközben az anyag eleganciája rabul ejti – akkor a melegebb tónusok, a szinte kézzelfoghatóan selymes árnyalatok, otthonos hatást nyújtó megoldások számos lehetőségeivel találkozhat.


2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...