Az egyedileg épített zuhanykabin tervezésének legfőbb kérdései

Már régóta nagy népszerűségnek örvend az egyedileg épített zuhanykabin, melyet nem ok nélkül szeretünk annyira: tartós, egyéni ízlésükhöz, méreteinkhez igazodik, és még elegáns is. Ám megtervezése, kialakítása jóval nagyobb odafigyelést, pontosságot igényel, mint egy készen kapható zuhanykabin behelyezése. Nézzük, min áll vagy bukik az épített zuhanyzó kialakítása?

Foto: KLUDI

Akár az egyedi méretek lehetősége, akár a személyes ízlésünk szerinti dizájn, vagy a tartós kivitel legyen az ok, lényeg, hogy eldöntöttük: nekünk márpedig egyedi, épített zuhanykabinunk lesz!

Aki még nem vágott bele és laikusként épp a tervezési fázisnál tart, akkor pont jó helyen jár: az épített vagy építtetett zuhanykabin-megoldások esetén ugyanis a jó tervezés a legfontosabb!

Foto: Pinterest

Nem könnyű belevágni, de a végeredmény a mi kényelmünket, ízlésünket szolgálja majd!

Méretek és ergonómia

Mielőtt nekiállnánk kiválasztani az anyagokat, fontos, hogy helyezzük el gondolatban majdani kabinunkat a fürdőszoba térben, és persze próbáljuk ki, mérjük le, hogy számunkra mi lenne a jó kabin méret. Fontos az ergonómia, hogy kényelmesen meg tudjunk fordulni, elférjünk anélkül, hogy bármi is gátolná a szabad mozgást.

Gombhoz a kabátot?

Talán furcsa elsőre, de az egyedileg épített zuhanykabinok esetében előbb legyen meg a csempe, és a kabin ajtaja. Ugyanis az általunk választott csempelapok mérete, a csempekiosztás is mind meghatározzák majd kabinunk arányait!

Peremes vagy padlóba süllyedő, akadálymentes?

Még a tervezési fázisban kell erről döntenünk, hogy akadálymentes, egészen a padló szintjébe süllyedő, vagy inkább peremes megoldást szeretnénk-e? 

Foto: Pinterest

A hagyományosabb, peremes megoldást sokan biztonságosabbnak tartják a lefolyó víz szempontjából

Modern, minimál stílusú fürdőszoba terekben nagyon népszerűek azonban a padlóval egy szintbe hozott, süllyesztett megoldások. Ezesetben mégannyira kulcsfontosságú a jó vízelvezetés, a zuhanyfolyóka megoldása.  

Foto: ACO zuhanyfolyóka / VS Fürdőszoba

Az akadálymentes változatot azonban sok számolgatás, számos szempont figyelembevétele kell megelőzze, mint pl. a burkolólapok mérete, vastagsága a befolyással – ezek is befolyásolják a lefolyó helyzetét, irányát, magasságát.

A megfelelő lejtés 

Bár zuhanyzó a fürdőszoba bármely szegletében kialakítható, a lefolyó elhelyezésének lehetőségei mégis határt szabhatnak elképzeléseinknek. Legalkalmasabb a fürdőszoba legmélyebb pontja a lefolyórészt kialakításához, hiszen lefolyónknak minden irányból lejtenie kell egy kissé. El kell érnünk minimum egy 2%-os lejtést, pláne az akadálymentesre épített kabinoknál!

Lefolyó és vízelvezetés 

Sok fürdőszoba felújításnál ütközik ki a probléma, hogy magasabbra kerül a lefolyó. Állíttassuk be a lefolyó magasságát úgy, hogy a burkolat lejtése mindenképpen megvalósulhasson! A beállítható magasságot a csatorna rákötés magassága is befolyásolhatja, ezért célszerű már a vízvezetékszerelőnek is jeleznünk az építkezéskor, hogy egyedileg épített zuhanykabinban gondolkodunk. 

Meglévő, kész fürdőszoba esetén a telepített felfolyó már nem helyezhető át, ám ha van rá mód, érdemes gondolnunk olyan kényelmi szempontokra is, hogy kellemetlen a hideg fémrácson állni – ezért a zuhanyzó közepére például nem célszerű betenni a zuhanyfolyókát – bár erre is vannak már speciális, innovatív megoldások…

Foto: ACO zuhanyfolyóka / VS Fürdőszoba

Zuhanyfolyókat ma már választhatunk beépíthető változatban is

Egyediség, kényelem

Ha már egyedileg építtetünk zuhanyzót, akkor a dizájn mellett gondoljunk a kényelmünkre is: elhelyezhetünk benne pl. bútorokat, beépített polcokat, vagy padot a kényelmesebb higiénikus tisztálkodás, vagy borotválkozás céljából, de tervezhetünk bele falkülkéket is, hogy mindig kéznél legyenek itt legfontosabb tisztálkodószereink. 

Foto: Pinterest

A falfülkék nem csak hasznosak a pakolás szempontjából, de jól is mutatnak az épített zuhanyzó térben

Ezeket is célszerű most eldöntenünk, a tervezés idejében – utólag már jóval nehezebb lesz átfúrni majd a csempéken…

Végül, de nem utolsósorban…

Válasszuk a zuhanyzónk szívét-lelkét – vagyis, a csapokat, a zuhanypanelt és a szettet! A KLUDI zuhanytermékei az egész világ számára biztosítják, hogy a zuhanyzás újra és újra egyedi, személyes élmény legyen.

Foto: KLUDI

Tökéletes dizájn, műszaki kifinomultság, intuitív használat, könnyű kezelés jellemzi a Kludi termékeit

Ne spóroljunk továbbá a megfelelő segédanyagokon sem, hiszen zuhanyzónk, fürdőszobánk minősége, élettartama múlik rajta – így mind a vízszigetelésre, az esetleges beázásra, mind a penészgátlásra fokozottan ügyelnünk kell. 

A Mapei Kerapoxy termékeit kifejezetten a nagy igénybevételű fürdőszobai felújításokhoz, épített zuhanyzókhoz ajánlja, mert ezek magasan ellenállnak a vegyszereknek és a mechanikai terhelésnek is.

Egy épített zuhanykabin tehát minden esetben alapos átgondolást, tervezést, és persze profi kivitelezést igényel – azonban megéri, hiszen ami egyedi, az szolgálja ki a legjobban sajátos igényeinket!

2023. május 10.

Eladóvá vált Az ördög Pradát visel főszerkesztőjének lenyűgöző luxuslakása

Ez az a különleges New York-i otthon, amelyben az ominózus Harry Potter-leadási jelenet játszódik. A 2006-os Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada )című vígjáték rögtön a...

2023. április 19.

Ez a Long Island-i ház bizonyítja, hogy a betonvilág és a melegség tökéletesen megfér egymás mellett

A híres Raffaella Bortoluzzi építész különleges csodát alkotott a hétvégi luxusnyaralóban. Az Olaszországban és New Yorkban tanult, legendás építész, Raffaella Bortoluzzi...

2023. január 18.

Így lesz a fürdőszobádból wellness-szalon!

Minden nap tökéletes masszázsélményt kaphatunk, ha jól választunk – ezt pedig a testünk és lelkünk is megköszöni.  Már az ókori Rómában nagy hagyománya volt a különféle...