Szauna tippek kezdőknek és haladóknak

Az északiak tudják a boldogság és az egészséges élet titkát – hiába a hideg és a ború, mégis a legboldogabb népek közé tartoznak.

A cikket szerkesztette: SpaTrend Kft.

A SpaTrend Kft. teljes körűen szolgálja ki a kültéri életmód szerelmeseinek igényeit. A SpaTrend bemutatótermeiben masszázsmedencék széles kínálata várja a látogatókat, a pehelykönnyű, és egyszerűen telepíthető Softub jakuzziktól, az legmodernebb, többszemélyes amerikai Hot Spring masszázsmedencékig rengeteg típus megtalálható a kínálatban. A jakuzzik mellett prémium kategóriás Broil King, Kamado Chef, Kamado Joe és Ofyr grillsütők és grillkiegészítők, füstölő berendezések színes skálája, valamint a Jati & Kebon minimalista stílusú kerti bútorai, árnyékolók, szaunák és gőzkabinok sokasága várja a vásárlókat a bemutatótermekben. A SpaTrend munkatársai sok éves tapasztalattal, és naprakész képzettséggel segítik berendezni a vásárlók kertjét, wellness terét.

Kapcsolat
3D bemutatóterem
SpaTrend Kft.

Ennek természetesen több különféle oka is van, azonban van egy dolog, ami közös a dánokban, a norvégokban, a svédekben, a finnekben és az izlandiakban:

mindannyian rajonganak a szaunázásért. 

El sem tudják képzelni szaunázás nélkül a mindennapjaikat – és teljesen igazuk van, a rendszeres szaunázás számos jótékony hatással jár.

Miért szaunázzunk?

A szauna kitűnő az egészségünk számára. Méregtelenít, és a szívünket és immunrendszerünket is erősíti – emellett javítja az anyagcserét, valamint az agyműködésre is ösztönzően hat.

A tüdőnk is megköszöni a forró a levegőt: a szaunázás erősíti a légzőrendszert, így jelentősen csökkentheti a légúti megbetegedések kockázatát. A sportolók is esküsznek a szaunára, mivel növeli az állóképességet, és az izomlázat is enyhítheti. 

Ráadásul még szebbek is lehetünk tőle: a rendszeres szaunahasználat még simábbá varázsolja arcbőrünket, és hajunk fényét is erősíti.

És persze a szaunázás relaxáció szempontjából is elképesztően hatékony– a mai rohanó, különösen stresszes világban érdemes kicsit lassítani, beülni a szaunába, hogy kitisztítsuk fejünket egy fárasztó nap után. 

De milyen szaunát válasszunk? Finn vagy infra?

A legfőbb különbség, hogy a finn szaunákban a levegő melegszik fel (70-100 Celsius-fokra) míg az infrakabin esetében főleg a testünk, a levegő kevésbé, általában 30-65°C-ra.  Ez utóbbi esetben az infravörös sugárzás okozza a méregtelenítő izzadást, és a meleg sugarak eljutnak bőrünk alsó rétegeibe is – a finn szaunáknál pedig a magas hőmérséklet indítja el az izzadást.

A finn szaunák bemelegedési ideje hosszabb (általában több mint félórás), az infraszaunákat viszont pár perc alatt felfűthetjük.

Tippek a finn szaunázáshoz

Mindig tisztán, száraz testtel lépjünk be a kabinba – és vegyük le az ékszereinket, a szemüveget és a papucsot, és hagyjunk kint őket.A skandinávok fürdőruha nélkül szoktak szaunázni, és szauna-törölközőbe tekerik testüket – itthon elfogadott a fürdőruhás melegedés, persze a szauna-törölköző itt sem hagyható el.

Terítsük le a padra, üljünk vagy feküdjünk rá a textilre, és töltsünk bent annyi időt, amennyit jólesik. A szauna nem bátorságpróba vagy tortúra: csak annyi ideig szaunázzunk, amennyid tényleg kellemes – fokozatosan szoktassuk hozzá testünket a terheléshez.

Ha még nem szaunáztunk (vagy régen szaunáztunk), használjuk először a lenti padot – a kakasülőt inkább a haladóknak ajánlják, mivel ott sokkal jobban érzi az ember a hőt.

Ha befejeztük a szaunázást, hagyjuk el a fülkét, csukjuk be az ajtót magunk után, és vegyünk egy gyors hideg zuhanyt – de a legjobb, ha van hideg vizes merülőmedencénk.

Szaunázás után törölközzünk meg, majd pihenjünk le kicsit fűtött helyiségben, lehetőleg fekvő állapotban. Viszonylag annyi időt érdemes rászánni a pihenésre, amennyit a szaunában töltöttünk.  Közben gondoskodjunk a folyadék pótlásáról – lehetőleg szénsavmentes ivóvízzel.

Ezután – ahányszor csak szeretnénk, az észszerűség határain belül – ismételjük meg szaunázás-hideg víz-pihenés kört.

Az infraszauna esetén kicsit máshogy kell megközelítenünk a témát.

Az infrakabint ülve érdemes használni (szintén szaunatörölközővel), hogy egyenletesen érje a sugárzás a testünket, és itt egy alkalommal körülbelül 30 percet érdemes eltöltenünk.

A rendszeres szaunahasználatot sokszor nehéz kivitelezni – egy fárasztó nap után sokszor nincs ereje az embernek, hogy elbattyogjon a helyi edzőterembe/wellnessközpontba. Érdemes ezért példát venni a finnekről: Finnországban minden harmadik emberre jut egy szauna – az otthoni szaunázás teljesen megszokott dolog számukra.

Ajánlatos tehát nekünk is beruháznunk egyre, hiszen a mindennapi szaunázással sokkal boldogabbak és nyugodtabbak lehetnek mindennapjaink – és egészségünk is megköszöni a gondoskodást. Mindemellett pedig romantikus kikapcsolódásnak is tökéletes.

 A Spatrend kínálatában biztosan megtaláljuk a számunkra ideális darabot személyre szabott, prémium szaunák között.

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...