Stílusok a nagyvilágból

2020 enteriőr trendjei több vonalon is nyomon követhetjük, ám ezek a vonalak egy közös ponton találkoznak, ez pedig nem más, mint a természet, mint inspiráció. Mind a belsőépítészet, mind a formatervezés terén egyre növekvő igényt figyelhetünk meg a természettel kapcsolatos élmények iránt. Innen ered a biofíl tervezés, a wabi-sabi értékmegőrzése, vagy az egzotikus Afrika életérzése is. Megannyi izgalmas élmény és lehetőség, hogy felfrissítsük lakókörnyezetünket!

Fotó: artplant.com

Társadalmunkban a technológia erősen központi szerepet kap, magas szinten befolyásolja mindennapi életünket. Teljesen természetes tehát, ha időről időre egyfajta visszaesést tapasztalunk a mesterséges anyagok és formák irányában. Már néhány éve kezdett láthatóvá válni a tendencia, amint a tradicionális kézművesség, a kézműves formatervezés előnyt élvez az ipari megoldásokkal szemben. Ez nem véletlen: mi, emberek vonzódunk a természetes, földi értékek iránt, a kézzel készült mindig nemesebb értékkel bír számunkra, mint a gépi technológia. 

Elvárosiasodott mindennapjainkban egyre kevesebb időnk, lehetőségünk van a négy fal közül kilépve elidőzni a természetben, pedig az ember alapvetően természeti lény. Így nem csoda, ha ezt az igényünket próbáljuk legalább azzal kielégíteni, hogy otthonunkba igyekszünk minél több természetes anyagot, felületet betervezni és beépíteni. 

Fotó: Hir.ma

Az alábbi négy trend, melyeket cikkünkben bemutatunk, szintén a természetes, és a kézzel készített megoldásokat tartja szem előtt. 

Biofília – kapcsolat az ember és a természet között

Noha a kifejezés bő három évtizeddel ezelőtt indult útjára (első ízben Erich Fromm filozófus említette meg) – mégis újként robbant be az idei trendkultúrába. Miközben a világ legtermészetesebb dolgát tárja elénk: az ember és a természet közötti kapcsolatot, a szerves és a szervetlen anyagok szimbiózisát. 

Az organikus dizájnt a természetből eredeztessük: dinamikus hullámvonalak, lágyan ívelő formák, a megismételhetetlen tökéletesség varázsa

Fotó: Porcelanosa (VS Fürdőszoba)

Létrehozhatunk kisebb sarkokat otthonunkban, ahol megszabadulhatunk a televíziótól, a kütyüktől, és úgy egyáltalán minden mesterségesen létrehozott technológia hatásától. Kialakíthatunk egy kis belső kertet, egy kisebb oázist az udvaron, vagy az egyik szoba előterében, melyben a nappali kényelmes, természetes anyaggal áthúzott kanapéjáról gyönyörködhetünk. 

A biofília lényege: olyan anyagokkal vegyük körül magunkat, melyek a lehető legtermészetesebb látványt nyújtják, kicsit sem tűnnek „gyártottnak”.

Fotó: catesthill.com

Japandi – egyszerre Észak és Japán?

A Japandi belsőépítészete két, általunk már jól ismert stílus, az északi, azaz a skandináv és a japán stílusjegyek összeolvadásából született. Bátran kombinálhatjuk tehát mi is a skandináv formatervezés egyszerű, letisztult modern stílusát a japán esztétika időtlen eleganciájával. Végeredményül egy olyan térélményt kapunk, mely a két világ legjobbjait ötvözi. 

Fotó: Porcelanosa (VS Fürdőszoba)

Elsőre talán furcsának tűnhet, miért ötvözzük ezt a két, a világ majdhogynem ellentétes pontjáról származó stílust, pedig a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: mindkettő a minimalizmusból gyökeredzik. Csak, míg a skandináv részleteket a fehér és a hűvös tónusok jellemzik, addig a japán terek finom eleganciáját a meleg árnyalatok teszik otthonossá. Három kulcsszó jellemzi a hibrid Japandi stílust – pontosan azok, amiket mi keresünk kortárs otthonunkba: kényelem, természetesség, fenntarthatóság.

A hűvös és meleg színek, a természetes és gyártott anyagok szépen megférnek egy enteriőrben – a kortárs üvegfalak és üveg beltéri ajtók pedig finom tranzparenciát képeznek közöttük

Fotó: Hergroup (Sapeli /Sapglass beltéri ajtók)

Afrikai életérzés, és az immár kifinomultabb dzsungelláz 

Noha a trópusi minták és motívumok kissé letisztulni látszanak, kevéssé vibrálnak már, továbbra is ikonikus motívum marad a pálmalevél, a dzsungel mintái és színei. Az egzotikumokat már jópár éve felfedezhettük a divatiparban és az enteriőr trendekbe is beköltözött. Egyeseknek egy érintetlen szafari táj az álma, míg mások kulturális –történelmi értékei miatt kedvelik. Afrika mindenesetre gyönyörű, egzotikus hely, valóban gazdag kulturális örökség és egyedülálló belsőépítészet jellemzi. 

Az egzotikus jegyeket szépen beilleszthetjük akár egy minimál élettérbe is – üde, friss lesz az összhatás

Fotó: B2B img

Természetesen az élő növényekről se feledkezzünk meg!

Wabi-Sabi

A régi, a kopott szépségének kiemeléséről szól ez a trend. Felmenőinktől, a korábbi generációktól örökölt vagy a használt piacokon lelt kincseink saját élettel, tisztelendő múlttal rendelkeznek, és kifejezetten jól mutatnak a modern belsőépítészeti térbe illesztve, életet lehelve a modern, épített belső környezetbe.  

Fotó: S/Alon Budapest

2023. május 26.

Ezzel a természetes megoldással új szintre emelheted a teraszodat!

A fafelületek kezelése időigényes, ráadásul minden évben sort kell keríteni rá. Ha pedig teraszburkolatként használjuk őket, könnyen előfordul, hogy szálka kerül a lábunkba, komoly...

2023. április 12.

3 technológiai újítás, amelyekkel nemcsak könnyebbek, de higiénikusabbak is lesznek mindennapjaid!

A Hörmann fejlesztései könnyebbé, egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik a életet – idősebbek számára pedig különösen hasznosak.  Ha kényelmesebb otthonra vágyunk, akkor...

2023. április 11.

Így dobd fel az otthonodat spanyol stílusban – most akciós áron!

A Palatinus Fürdőszobaszalonok akciója segít, hogy kifinomultan elegáns enteriőrt teremthessünk otthonunkban, és még pénzt is spórolhatunk. Egy nagy műgonddal kiválasztott burkolat...