5 klasszikus designbútor, ami minden otthonba illik

Vannak bútorok – és vannak A BÚTOROK. Az igazi designklasszikusokra gondolunk, amelyek számtalan utánérzést szültek, az eredetit azonban sosem sikerült felülmúlni. Ezek az ikonikus darabok nem egyszerűen bútorok: műtárgyak, amelyek jelenlétükkel teljesen új szintre emelhetik az enteriőrt.

Jó rájuk nézni. Jó megfogni és jó használni őket. Bár az emberi boldogság alapvetően nem a birtoklásról szól, akadnak bizonyos tárgyak és eszközök, amelyek valóban értéket adnak az életünkhöz.

Összeszedtünk öt klasszikus designerbútort: mindegyik a formatervezés csúcsát képviseli, és tervezők garmadáját inspirálja mind a mai napig.

 

Eames Lounge Chair

Kezdjük az igazi nagyágyúval, a Charles és Ray Eames tervezőpáros alkotta fantasztikus fotel-lábtartó párossal, amelynek összetéveszthetetlen designját a baseballkesztyűk ihlették.

Az 1956-ban született Lounge Chair igazi státuszszimbólummá vált – az első verziót a Herman Miller gyártotta, ma már azonban a Vitra készíti (a kicsit átméretezett) utángyártásokat.

Lényegében minden stílushoz passzol, több színben is elérhető, azonban az eredeti barna-fekete kombináció az igazi.

 

Eames DSW étkezőszék

Egy újabb Eames remekmű: az Instagram és Pinterest sztárja, az újhullámos kávézók elmaradhatatlan díszlete – a műanyagból, fából és fémből készült, összetéveszthetetlen sziluettel rendelkező étkezőszék rengeteg színben, valamint karfás, ülőpárnás és hintaszékes verzióban is elérhető, ezért remekül illik otthonunkhoz, legyen az skandináv, indusztriális, romantikus vagy akár vintage stílusú.

 

Noguchi dohányzóasztal

"Használati szobor"; így jellemezték a letisztult, kortárs jellegű biomorf műalkotást – a modern külső láttán nem is gondolnánk, hogy a különleges, organikus formatervezésű dohányzóasztal az 1940-es évek elején született.

Két kecsesen ívelt fából álló váz és egy nehéz üveglap – Isamu Noguchi az egyszerűség nagyszerűségét hirdető műremeke pont a szimplicitásával nyűgöz le mindenkit: a Noguchi asztal tökéletes fókuszpont lehet minden nappaliban.

 

Thonet S40 kerti szék

A kerti bútorok sem maradhatnak ki, hiszen a kültér már legtöbb esetben otthonunk meghosszabbítása, igazi kiegészítője, így nem érdemes elhanyagolni.

A Thonet  S40 széke 1935-ben, vagyis több mint 80 éve született: időtlen darab, amely minden kertben fantasztikusan mutat. Kényelmes, strapabíró, sokoldalú és stílusos – a tökéletes kerti bútor epitómája.

 

Philip Starck Juicy Salif citromfacsaró

Végezetül egy kakukktojás – bár a bútortól messze áll, mégis itt a helye a listán Philip Starck legendás citromfacsarójának. Az űrhajóra hajazó formát az öntörvényű tervező nyaralás során skiccelte fel egy étterem piszkos szalvétájára.

A Juicy Salif igazi klasszikussá vált, számos designmúzeum kiállításán bérelt helye van – és persze egy lakberendezés-rajongó otthonából sem hiányozhat; bár a darab névleges funkcióját nem igazán tölti be, szinte teljesen alkalmatlan a citromfacsarásra.

Starck szerint azonban nem is ez a feladata: "nem citromfacsarásra készült, hanem társalgásindítónak". És az egyesek szerint lenyűgöző, mások szerint azonban bombasztikus alkotás kétségtelenül kitűnő beszélgetések kezdeményezéséhez.

 Ha az alapok megvannak, egy különleges bútor vagy kiegészítő mindig jó befektetés: bár néhány darab ára igazán borsos, értéküket megőrzik, és biztosak lehetünk benne, hogy évek múlva is örömmel nézünk majd rájuk és használjuk őket nap mint nap.

 

A képek forrása: Conranshop, Speranza, Really Well Made, Hive Modern, Designbest

Lakáshitel

Nálunk egyedi kamatkedvezmény igénybevételére is van lehetőség.

Minősített Fogyasztóbarát hitellel a törlesztőrészlet a futamidő végéig fix.

Lakástakarék

Korszerűsítené, felújítaná vagy bővítené otthonát?

Lakástakarékkal egyszerű a megoldás.

Személyi kölcsön

Egyszeri nagyobb összegre van szüksége?

A személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül bármire szabadon felhasználhatja.

Segítünk ingatlanfinanszírozással
kapcsolatos tervei megvalósításában.
Érdekel
2020. január 18.

Minimalista, letisztult, egyedi téli dekorációk– nem csak az ünnepekre!

A zimankós, igazi téli, fagyos-hóeséses tájak letisztult látványára még nosztalgiával vegyes vágyakozással gondolunk, ám a havas tájak meghitt, nyugodt hangulatát megidézhetjük...

2020. január 15.

Top 10 enteriőr trend 2020-ra

A 2020-as év a számmisztikusok szerint egy alapozó év lesz. Lévén, hogy hiányzik az 1-es szám energiája, erőteljesebb forradalmi változásokra nem kell számítanunk a trendek terén sem,...

2020. január 12.

Újévi tervek? Sikeres, új életünk egy támogató, jól felszerelt otthonból indul…

Közeleg a január, a megújulás, fejlődés időszaka – ígéretet teszünk magunknak, hogy mostantól jobban csináljuk majd… Az Új év magában rejti a változás lehetőségét, ha nem...