Smarthome – a legnépszerűbb okosotthon-megoldások

Okos otthon, intelligens épület, automatizált ház, legújabb nevén Smarthome. Gyakran halljuk, olvassuk ezeket a kifejezéseket, ám kevesen vagyunk tisztában valódi jelentésükkel. A kifejezések pontosításánál azonban lényegesebb a kérdés: miként hozhatjuk be most épülő otthonunkba ezeket az okos rendszereket, megoldásokat?

FOTÓ: INELS /ELKO EP Hungary Kft/

Noha épületvezérléssel már az ezredforduló idején is találkozhattunk, ám az akkor még méregdrága, elérhetetlen luxusszámba menő rendszerek megfizethetővé váltak szélesebb rétegek számára is. 

Épületgépészeti megoldásaink eddig is megfelelően működtek, azonban hiányzott az összehangolásukat irányító, komplex központi rendszer. Ez pedig mára – hála a fejlesztőknek – az „okosotthonokkal” ez is megvalósult!

Egy otthon akkor „okos”, ha berendezései kommunikálnak egymással, hatással vannak egymásra, miközben valamennyi eszközünk (PC, mobil, táblagépek) egyetlen felületről elérhető, és távolról vezérelhető. Okosházunk megtanulja igényeinket, miközben gépeink működését is figyeli, felügyeli, így egy esetleges probléma esetén azonnali megoldást javasol. 

A kerti öntözőrendszer pl. nem kapcsol be eső esetén, amint viharos szelet és csapadékot érzékel, a rendszer jelzi, ha nyitva maradt egy tetőtéri ablak, napsütéses időben pedig klíma helyett megváltoztatja a zsaluk állásszögét, a lemenő nappal arányosan indítja be a kerti világítást.

Távozásunk előtt egyetlen kapcsoló kapcsolja le az összes villanyunkat, melyeknek fényerejét, sőt színhőmérsékletét is mi szabályozhatjuk, aktuális tevékenységünk, hangulatunk, és az adott napszak függvényében.

FOTÓ: EGLO 

A felhasznlóbarát EGLO Connect rendszer segítségével a fényt egyedileg vezérelhetjük: ehhez a Connect távirányítóra vagy az Awox Smart Control applikációra van csak szükségünk. 16 millió szín és a fehér 50000 árnyalata közül válogathatunk, a fényerőt is adott tevkenységünkhöz, napszokhoz illetve hangulatunkhoz irényíthatjuk.

Mindezzel nem csak magasabb fokú kényelmet, de hatékonyabb, gazdaságosabb megoldásokat is kapunk: a rendszer kikapcsolja a nem használt, égve fejejtett kapcsolókat, fogyasztó berendezéseket.

A legnagyobb energia megtakarítást mégis a fűtés-hűtés optimalizálásában érhetjük tetten. Még egy hagyományos cirkóval történő fűtésnél is komoly energia megtakarítást érhetünk el a helyiségenkénti fűtésszabályozással, a komfort oldalról már nem is beszélve (hogy mire hazaérkezünk, már jó meleg otthon fogad bennünket) mégsem ment egész nap a fűtésünk feleslegesen magas hőfokon.  

FOTÓ: Budatech Kft

A Budatech Kft Plasma Quad Plus szűrővel felszerelt hőszivattyús rendszerei azon túl, hogy szabályozzák nekünk a levegő hőmérsékletét, kiszűrik az összes baktérium és allergén 99%-át a levegőből. A rendszer pedig még a legnagyobb meleg és hideg esetén is kedvező áron, és energiatakarékos módon üzemeltehető.

Az épület egyes berendezéseinek automatizált működésükkel külső, emberi beavatkozás nélkül, önállóan teszik a dolgukat. 

Fény – és energiaforrásaink automatikus vagy távoli vezérlésével szintén nagy mennyiségű elektromos energiát spórolunk meg, és ahol hőszivattyút, napkollektort, napelemet – mint egyfajta alternatív energiát használnak, ott kifejezetten szükséges is az intelligens automatikus vezérlés. 

Az alapbeállítást – ha éppen később megyünk haza a szokotthoz képest – szintén bármikor megváltoztathatjuk okostelefonunkról, sőt a garázskaput is így nyithatjuk – zárhatjuk, ellenőrizhetjük. 

FOTÓ: Hörmann

A Hörmann SmartKey rendszere egy teljesen automatizált, rádiós, elemmel működő ajtózár meghajtás, melyet alkalmazhatunk ház – és lakásbejárati ajtókhoz, kézzel vagy egy rádiós belső nyomógomb segítségével.  A BiSecur applikáció segítségével a Hörmann ajtónkat, garázskapunkat a világ bármely pontjáról biztonsággal működtethetjük és ellenőrizhetjük, automatikusan vagy akár késleltetve is

Mindez talán ijesztő még számunkra, és felveti a kérdést: vajon nem válunk-e egyre inaktívabbakká a sok kütyü, és hirtelen jött kényelmi megoldás révén? 

A világ felgyorsult, megváltozott körülöttünk, egyre több feladatunkat átveszik a gépek. Ám a sok új eszköz, modernizált gép számos másfajta kihívás elé állít bennünket. Így mi is folyamatosan alkalmazkodunk, tanulunk egy életen át. 

Már nem az a fő kérdés tehát, megéri-e „felokosítani” házunkat, hanem, hogy a gazdag kínálatból melyiket válasszuk, ki telepítse, ki tartsa majd karban? Ez mindenképpen bizalmi dolog is. 

Szerencsés, ha egy kézben futnak össze a szálak, ha találunk egy olyan csapatot, aki egyetlen közös rendszerbe foglalva szabályozza és felügyeli, valamint irányítja a fűtést, hűtést, szellőztetést, a redőnyöket, árnyékolókat, és működteti a biztonsági rendszert. Optimalizálva ez által épületünk energiafogyasztását, miközben csökkenti az üzemeltetési költséget, időt és energiát spórolva nekünk. 

FOTÓ: ELKO EP Hungary Kft /INELS

A rendkívül felhasználóbarát, komplex INELS rendszereket telepítő ELKO EP Hungary Kft épület-automatizálási rendszerei immár több, mint tíz éve nyújtanak megoldást az okosházak felhasználóinak.

A kezdet azonban mégiscsak az épület optimális és gazdaságos megépítése – mielőtt annak vezérlésén elgondolkodnánk.  

Okos téglát, okos falazó -, burkoló-, szigetelő anyagokat is kaphatunk már, ezek a termékek gazdaságos és környezettudatos felhasználását, kivitelezését, valamint azok egyedi, sajátos jellemzőit jelentik. 

FOTÓ: Mapei Kft

A Mapei Kft minden területtípushoz egyedi megoldásokat kínál, elvégre minden egyes terület egyedi kihívásokkal rendelkezik. A Mapei megoldásokat a terület követelményeihez és használati módjához szervezik, azzal a céllal, hogy az építőipar valamennyi szakembere számára teljes szolgáltatást nyújthassanak.

Egyre gyorsabban növekszik a környezetbarát építőanyagok iránti igény is, a lakossági építtetők immár négyszerese hajlandó megfizetni a környezetbarát építőanyagok árát. 

„A jelentős növekedés oka, hogy zárult az olló: változott az emberek véleménye és az árak is elérhető közelségbe kerültek. 

A környezetvédelem felértékelődésével érezhetően nő a környezetbarát építőanyagok iránt kereslet, amire egyre több gyártó reagál. Ha a trend ilyen ütemben fokozódik, öt év múlva általánossá válik a környezetbarát építőanyagok használata” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

TERMÉKEK, AMIK ÉRDEKELHETNEK

2023. július 03.

3 gyakori, idegesítő otthoni probléma – és a megoldásuk

Így küszöbölhetjük ki a frusztráló gikszereket otthonunkban. A legszebb, legigényesebben kialakított otthonokban is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek őrületbe kergetik az...

2023. június 21.

Ezzel az egyedülálló, bámulatos dizájnmegoldással új szintre emelheted a fürdőt!

Innovatív technológiával készülnek a lenyűgöző falpanelek, amelyek a vizes helyiségekben is tökéletesen működnek. A LICO két elképesztő falpanel-kollekciója a legújabb trendek...

2023. június 06.

Így lesz tökéletes és álomszép falad otthonodban

A falak meghatározzák az enteriőrt, ezáltal pedig a lakók hangulatát is. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk a részletekre – szerencsére költség- és időhatékonyan is ki lehet...